حزب لیبرا‌ل‌های ‌آزاد و حزب چپ آلمان نیز از دولت خواستند، هرچه زودتر کلاهک‌های هسته‌ای آمریکا را از آلمان خارج کند.

شقایق لامع زاده: اوباما در دو سخنرانی مهم خود، از برچیده شدن سلاح های هسته ای در جهان سخن به میان آورده که خودچالشی را برای این تازه به قدرت رسیده آمریکایی به راه انداخته است .

رئیس جمهوری آمریکا در جریان سفر اروپائی خود در سخنرانی که در پراگ ایراد کرد ، خواستار همکاری برای ساختن جهانی بدون سلاح هسته ای شد.

رئیس جمهور دمکرات آمریکا در حالی این سخنان را بیان می کرد که کشورش تنها قدرت هسته ای جهان است که از بمب اتمی علیه کشوری دیگر استفاده کرده است . " جامعه بین الملل باید برای پرهیز از بکارگیری برنامه های هسته ای نظامی تلاش مضاعف کند" این عبارت دیگری است که او با اشاره به اینکه دوران جنگ سرد سپری شده و حال زمان رویارویی با تهدیدات جدید فرا رسیده به جهانیان تقدیم داشت.
با این همه این سخنان اوباما موجی از مواضع مختلف را در سطح جهان و به خصوص در آلمان علیه او به راه انداخته است. پس از آنگلا مرکل که نخستین موضع گیری در این میان را مطرح کرد این وزیر امورخارجه آلمان بود که موضع خود را در این زمینه اعلام کرد .
اشتاین مایر توصیه کرد که برای به اجرا گذاشتن ایده‌ "جهان عاری از جنگ ‌افزار هسته‌ای" باید به کشورهایی که تمایل به استفاده‌ صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای دارند، پیشنهادات سازنده‌ای عرضه کرد تا آنها به فکر غنی‌سازی اورانیوم نیفتند. وی با این توصیه غیرمستقیم به طرحی اشاره کرد که خودش قبلا برای از بین بردن جنگ‌افزارهای کشتار جمعی ارائه کرده بود.
در این طرح که دولت پیشین آمریکا به آن تمایلی نداشت، پیشنهاد شده بود که یک بانک سوخت هسته‌ای ایجاد شود. تقویت آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، قرارداد جدید خلع‌سلاح هسته‌ای و از بین بردن جنگ‌افزارهای شیمیایی و بیولوژیک از جمله نکات مهم طرح اشتاین‌مایر بودند.
وزیر امور خارجه آلمان همچنین از خواست اوباما مبنی بر از بین بردن جنگ‌افزار‌های هسته‌ای پشتیبانی و تاکید کرد که این خواست، نباید تنها یک ایده بماند بلکه باید برای اجرای آن وارد عمل شد.
اشتاین مایر وعده داد که دولت آلمان در این راستا به زودی با آمریکا بر سر خروج جنگ‌افزارهای هسته‌ای آمریکا از آلمان مذاکره خواهد کرد.
از سوی دیگر نیز با توجه به اینکه سالها پیش بین 10 تا 20 کلاهک هسته ای آمریکا در آلمان قرار دارد جم ازدمیر یکی از رهبران حزب سبزهای آلمان، از صدراعظم و وزیر امور خارجه‌ این کشور خواست، آلمان را "منطقه‌عاری از جنگ‌افزار هسته‌ای" اعلام کنند.
این در حالی است که حزب لیبرا‌ل‌های ‌آزاد و حزب چپ نیز از دولت خواستند، هرچه زودتر کلاهک‌های هسته‌ای آمریکا را از آلمان خارج کند. رسانه های آلمان نیز در کنار سیاستمداران این کشور به اظهار نظر در این زمینه پرداخته و هر کدام به نوعی نقطه نظرات خود را مطرح کرده اند .
روزنامه‌ تاگس‌اشپیگل، اهمیت سخنان اوباما را در این می‌بیند که موضوع خلع سلاح را به یک عامل شکل‌دهی به سیاست بین‌المللی تبدیل می‌کند.
پس از هشت سال رکود در سیاست کنترل سلاح، این امر بی‌گمان یک پیشرفت است و نوید مهمی است. اوباما برنامه‌ی کنترل تسلیحاتی حکومت کلینتن را از سر می‌گیرد.
در کنار این به نظر روزنامه‌ فرانکفورتر روندشاو سیاستی که رئیس جمهوری آمریکا در باره خلع سلاح پیش گرفته، عمل به وعده‌ای است که در مبارزات انتخاباتی داده است.وی پس از این که متوجه شکست کلیت سیاست اتمی آمریکا شد، خط خلع سلاح اتمی را با جدیت پی گرفت.

واقعیت شکست را چند سیاستمدار کهنه‌ کار بازنشسته از جمله هنری کیسینجر، وزیر خارجه‌ سابق آمریکا، به وی فهماندند.

آنان به دنبال برنامه هسته ای کره شمالی نامه ‌ای نوشتند و در آن استدلال کردند که همکاری بین‌المللی در امر ممانعت از گسترش سلاح‌های هسته‌ای فقط در صورتی ممکن است که آمریکا نیز هدف روشن جهانی بدون سلاح‌های هسته‌ای را در برابر خود بگذارد. کشورهایی که سلاح‌اتمی دارند، نمی‌توانند در درازمدت برای کشورهای فاقد سلاح هنجارگذاری کنند.

"فرانکفورتر آلگماینه" حتی یادآور شده است که برخی از حرفهای خوب اوباما را از زبان بوش هم شنیده‌ایم ، اما میان حرف تا عمل فرسنگها فاصله است .

کد خبر 6380

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 9 =