۰ نفر
۱۹ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۴:۳۴

«خبرجنوب» نوشت: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و فوق تخصص قلب و عروق گفت: مردم با چکاب دوره ای و بررسی تاریخچه ایست قلبی در خانواده می توانند زمینه بروز سکته های ناگهانی را در خود کاهش دهند.

سالانه در فارس تعداد زيادي بر اثر سكته قلبي، جان خود را از دست مي دهند، اما برخي سكته قلبي را بلاي ناگهاني مي دانند كه بي هيچ دليلي به سراغ فرد آمده است؛ بيشتر اين زنان و مردان وقتي بدون هيچ سابقه اي سكته مي كنند متعجب از اين اتفاق مي گويند ما كه پيش از اين هيچ مشكلي نداشتيم و صحيح و سالم بوديم، اما با بررسي وضعيت آنها، فاكتورهاي خطري مشاهده مي شود كه اگرچه پنهان و خاموش، اما سال ها با آنها همراه بوده است، بي آنكه اطلاعي از آن داشته باشند!
توجه به اين عوامل خطر و پيشگيري از سكته قلبي مي تواند زمينه افزايش اميد به زندگي را فراهم كند و افراد را در مقابل ايست قلبي متوقف نكند!
در حالي كه بيماري هاي قلبي هنوز هم نخستين علت مرگ در كشور و استان است، همچنان درصد بالايي از افراد به راهكارهاي پيشگيري از مشكلات قلبي- عروقي توجهي نمي كنند و هيچ تغييري در الگوي زندگي خود نمي دهند و تنها پس از سكته قلبي اگر جان سالم به در ببرند، متوجه مي شوند كه «خود كرده را تدبير نيست»!
با اين وجود درصد بالايي به دليل داشتن فاكتورهاي خطر در معرض سكته قلبي هستند و از سوي متخصصين پيش بيني مي شود كه در صورت عدم رعايت نكات پيشگيرانه، دير يا زود دچار سكته قلبي مي شوند كه توجه به اين مقوله اهميت بسزايي دارد و علاوه بر كاهش مرگ و مير و هزينه ها، درد و رنج اين بيماران را نيز كمتر مي كند.
مدير گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكي شيراز در اين خصوص مي گويد: دلايل ايست قلبي و بروز مرگ ناگهاني در يك فرد، برحسب سن متفاوت است.
دكتر بابايي مي افزايد: در رده سني زير 30 سال اين مشكل ناشي از بروز اختلال ريتم قلبي است كه اصطلاحا به آن بيماري آريتمي گفته مي شود و اين مشكلات يك پديده ارثي است، آن گونه كه ژن هاي خاصي در تعدادي از كروموزوم هاي اين افراد بسته به ژن رايج در خانواده وجود دارد كه بيشتر در دهه دوم و سوم بروز مي يابد و در صورت عدم شناسايي و پيشگيري منجر به مرگ ناگهاني مي شود.
وي يادآور مي شود: قلب اين افراد از لحاظ آناتوميك، سالم و نرمال است اما در نوار قلب ممكن است علايمي دال بر اختلال در فعاليت الكتريكي سلول هاي قلبي وجود داشته باشد كه اين مشكل به دليل وجود ژن ها در فعاليت الكتريكي سلول ها ايجاد مي شود و زمينه را براي بروز آريتمي مساعد مي كند و فرد مستعد ايست قلبي و مرگ ناگهاني مي شود.
دكتر بابايي مي افزايد: در سابقه فاميلي اين بيماران بايد ايست ناگهاني قلب را جست وجو كنيم و نوار قلبي آنها توسط متخصص قلب بررسي شود.
مدير گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكي شيراز مي گويد: گروه ديگري از مردم ممكن است زير 30 سال هم مبتلا به تنگي رگ هاي قلب شوند، اما اين افراد به سبب داشتن فاكتورهاي خطري مانند كلسترول بالاي 300 و گاهي 500 ميلي گرم دچار مشكل مي شوند.
اين فوق تخصص قلب و عروق مي افزايد: گرفتگي و تنگي عروق كرونر قلب ممكن است در دهه سوم اتفاق بيفتد و به دليل اينكه تنگي رگ به تدريج طي يك دوره زماني صورت مي گيرد علايم براي آن فرد نامحسوس و اندك است به طوري كه بيمار به آن توجه نمي كند. به طور مثال خستگي و تنگي نفس در فعاليت هاي عادي روزانه از علايمي است كه ممكن است فرد نسبت به آن بي توجه باشد و علت آن مي تواند ناشي از گرفتگي رگ قلب حتي به ميزان 70 تا 80 درصد باشد و فرد به دليل اينكه علايم يادشده را به شكل جدي پيگيري نكرده، بيماري او به موقع تشخيص داده نمي شود و با يك فشار رواني، روحي يا فيزيكي، نقطه تنگي دچار آسيب ناگهاني شده و با اضافه شدن لخته خون، رگ به صورت ناگهاني مسدود مي شود و اين حادثه به معني بروز سكته حاد قلبي است كه مي تواند لحظات و يا دقايقي پس از اين حادثه به سبب بروز مشكل آريتمي در قلب، ايست قلبي و مرگ رخ دهد.
دكتر بابايي مي گويد: در واقع حدود 30 تا 50 درصد سكته هاي قلبي حاد در فارس مي تواند به اين نحو خود را بروز دهد و به مرگ منجر شود. طبق بررسي ها، ايست قلبي و مرگ نخستين علامت 30 درصد از سكته هاي قلبي حاد در فارس است.
اين فوق تخصص قلب و عروق و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز عنوان مي كند: افراد با چكاپ هاي دوره اي و بررسي تاريخچه ايست قلبي در خانواده مي توانند با بهره مندي از راهكارهاي پيشگيري، زمينه بروز سكته قلبي ناگهاني را در خود كاهش دهند. همچنين رعايت اين اصول احتمال ايست قلبي ناشي از سكته هاي حاد را به ويژه در خواب و ورزش نيز كمتر مي كند.
مدير گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكي شيراز مي گويد: در اين خصوص افراد بايد براي بهره مندي از خدمات پيشگيرانه مطلوب به متخصص قلب با تخصص الكتروفيزيولوژي و آريتمي قلب مراجعه كنند.
عضو هيات مديره انجمن پزشكان عمومي شيراز نيز مي گويد: سكته هاي قلبي زمينه قبلي دارند و شايد فاكتورهاي خطر از سال ها قبل با اين بيماران همراه بوده، اما به منظور پيشگيري مي توان اين عوامل را بررسي و احتمال حمله قلبي را برحسب درصد در دهه هاي بعدي پيش بيني كرد.
دكتر خاكسار مي افزايد: چاقي، فشارخون و چربي خون بالا، ديابت، مصرف سيگار و كم تحركي جزو فاكتورهاي خطري است كه مي تواند فرد را در سال هاي آتي دچار ايست قلبي و مرگ كند.
وي مي گويد: براي جلوگيري از اين اتفاق، رعايت اصول پيشگيرانه ضروري است و نبايد دست روي دست گذاشت، بر همين اساس در مطالعات كوهورت، احتمال بروز مشكلات و بيماري هاي قلبي طي 10 سال بررسي مي شود و توجه به نكات پيشگيرانه از سوي افراد از دهه هاي اول زندگي ضروري است و اين مسئله به خصوص در مورد افرادي كه پيشينه خانوادگي دارند اهميت بسياري دارد و بايد جدي گرفته شود.

46

کد خبر 652393

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =