کالیگولا در روم شرقی، دیکتاتوری نوین در سرزمین عثمانی

حالاست که فایده قدرت را می‌فهمم. قدرت به ناممکن فرصت امکان می‌دهد. امروز، و همه روزهای دیگری که در پیش است، آزادی من حد و مرزی نخواهد داشت.

محسن مصطفوی: سرزمین ترکیه همیشه در طول تاریخ درگیر دیکتاتوری بوده و فقط شکل دیکتاتوری بوده است که عوض شده و رفراندوم یکشنبه آینده ترکیه چیزی را در تاریخ این کشور از نظر ماهوی عوض نمیکند و تغییر ، تغییر صورت است و بس .

از زمان سقوط امپراطوری بیزانس و روم شرقی در سال 1453 توسط سلطان محمد فاتح و تشکیل امپراطوری عثمانی ، دیکتاتوری به شکل کلاسیک بر آسیای صغیر و سرزمین های وسیع عثمانی حاکم شد و تا قرنها ادامه داشت ، بعد از شکست عثمانی ها در جنگ جهانی اول و ظهور ترک های جوان به سرکردگی مصطفی کمال پاشا (آتاتورک ) و تشکیل جمهوری ترکیه در سال 1923 ، دیکتاتوری در ترکیه از شکل کلاسیک به شکل مدرن تغییر شکل یافت ، وبه نوعی الیگارشی نظامیان بر این کشور حاکم شد و هر زمانی حکومتی شبه دموکراتیک بر سر کار آمد کودتای به راه انداختند و نخست وزبر را اعدام کردند ( عدنان مندرس در کودتای 1960 ) و یا حمام خون براه انداختند و حکومت وحشت برپا کردند ( کودتای 1980 به سرکردگی ژنرال کنان اورن )

از سال 2002 ، فصل جدیدی برای ترکیه رقم خورد و حزب عدالت و توسعه به رهبری عبدالله گل و رجب طیب اردوغان، به حزب سیاسی حاکم در ترکیه بدل شد، در ابتدا این حزب برای اینکه به سرنوشت حزبهای همچون رفاه دچار نشوند بسیار کج دار و مریز به حکومتداری می پرداخت تا حساسیت نظام قضایی ترکیه و ارتش این کشور را در جهت عدول از ارزشهای سکولار این کشور برانگیزد ، ولی با این حال آک پارتی در سال 2008 ، تا مرز انحلال هم در دادگاه عالی ترکیه پیش رفت و فقط با یک رای اختلاف توانست در آن دادگاه نجات پیدا کند .

حزب عدالت و توسعه با تکیه به برنامه های اقتصادی ، بهداشتی و آموزشی خود به سرعت توانست به محبوبیت بالایی دراقشار ضعیف و طبقه متوسط ترکیه پیدا کند و همزمان بسیاری از طرفداران خود را در سازمانهای نظامی و دولتی جای دهند و ملی گریان و کمالیستها را به عقب براند .

در تمامی این سالها اردوغان به عنوان شخص اول حزب اهداف خود به را به پیش میبرد شرکای قدرتمند خود در حزب را به حاشیه راند ( عبدالله گل , احمد داوود اوغلو ...) .

اردوغان در سال 2014 اولین انتخابات ریاست جمهوری این کشور را با رای مستقیم مردم برگزار کرد و نتیجه آن هم قبل از اعلام آرا مشخص بود و آقای اردوغان اولین رئیس جمهور ترکیه با رای مستقیم مردم نام گرفت .
اما جاه طلبی اردوغان به همین جا ختم نشد و بعد از همه درگیری های داخلی ( کودتا ی نافرجام و درگیری با کردهای ترکیه و بمب گذاری ها و ترورهای عوامل داعش ) و درگیرهای خارجی ( روسیه ، سوریه ، ایران ، عراق ، اقلیم کردستان ، اتحادیه اروپا ... ) ، تصمیم به تغییر قانون اساسی و برگذاری رفراندم دراین باره گرفت که هدف اصلی ان قدرت هر چه بیشتر رئیس جمهور در قانون اساسی ترکیه است و تضمین حضور خود در راس قدرت در یک دهه آینده .

ترکیه بعد دیکتاتوری کلاسیک عثمانی ها و دیکتاتوری مدرن کمالیستها ، به نظر وارد فصل جدیدی در تاریخ خود شده است که میتوان آن نیودیکتاتوری و یا دیکتاتوری پست مدرن نام نهاد .

شکی نیست که رفراندوم قانون اساسی یکشنبه 16 آوریل ترکیه حایز آرای لازم برای اجرای شدن خواهد شد ،که (( نه )) گفتن به آن امری مذموم و همراه با تاوان است ( حتی به قول یکی از اعضای حزب آک پارتی سزای آن گلوله است ) و اردوغان و حزب متبوع به کمک رسانه های قدرتمند خود به گونه ای درباره آن تبلیغ کرده است که نه گفتن به رفراندم ، نه به ترکیه قدرتمند و همراهی با کودتاچیان و دشمنان داخلی و خارجی کشور است و قشر توده ای مردم نیز با این جریان هماهنگ شده اند .

به هرحال فصل نیو دیکتاتوری ترکیه، فصل روشنی در ترکیه نیست و افول سیاسی، اقتصادی و بین المللی ترکیه که یکی دو سالی است شروع شده را تشدید خواهد کرد و در یک سال و نیم گذشته بارها دربارۀ روند رو به سقوط ترکیه نوشته ایم و اینکه با این روند روزهای خوبی در انتظار ترکیه نخواهد بود .

49311

کد خبر 654314

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناصر A1 ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
    8 5
    شما چرا ناراحتی؟
  • محسن IR ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
    13 6
    نویسنده این تخلیل مغرضانه و بی منطق اجازه بدن اینده مشخص میکنه گفتن اری به این رفراندوم ایا تشدید افول اقتصادی و سیاسی ترکیه میشه یا شکوفایش.؟اقای محسن مصطفوی خودش یه چیزی در میکنه خودش هم پاسخ میده.ضمنا دیکتاتوری که میگی در ترکیه هست اول ببین در کشوری بنام ایران که اینقدر در بوق و کرنا میمکنید تاریخ هشتصد هزار ساله داره ایا در این جغرافیای ایران به اندازه ترکیه دمکراسی حاکم بوده ؟متاسفانه خیلی از تحلیل گران ما مثل همین محسن مصطفوی خار داخل چشم خودشون رو نمیبیننن و یا نمیخوان بینن ولی در مورد ترکیه حکم صادر میکن.
    • بی نام RO ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۸
      1 1
      محسن تو به پانترک و وطنفروش بودن و کاسه لیس اردوغان بودن معروفی. لذا نظراتت پشیزی ارزش نداره

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین