حميد فدايي با بيان اينكه سال گذشته فصل اول كاوش اين محوطه با هدف شناسايي كاركرد برج سنگي انجام شد، افزود: با توجه به اينكه همچنان شناختي از كاركرد اين بناي هخامنشي نداريم، انجام يكسري فعاليت ها و كاوش هاي باستان شناسي در محوطه ضرورت داشت.
به گفته وي، در برنامه باستان شناختي پاسارگاد، ارتباط بين كاخ ها، آرامگاه، زندان سليمان و تل تخت مورد بررسي قرار مي گيرد. همچنين كاركرد و شناخت برج سنگي نيز در دستور كار است.
فدايي افزود: در قسمت پشت برج سنگي، تپه اي وجود دارد كه بقايايي از ساخت وساز ديده مي شود كه قدمتشان به دوره هخامنشيان برمي گردد و بي شك شناخت اين محوطه ما را به كاركردهاي برج مي رساند چرا كه نمونه كامل تر و مشابه اين برج در نقش رستم به نام كعبه زرتشت وجود دارد.
مدير پايگاه ميراث جهاني پاسارگاد در ادامه اضافه كرد: سال گذشته بررسي هاي باستان شناسي در منطقه پاسارگاد صورت گرفته كه حدود 3 ماه به طول انجاميد كه اين اقدام در راستاي تهيه نقشه باستان شناسي منطقه انجام شد.
فدايي ادامه داد: با توجه به وسعت و گستردگي محوطه و همچنين تعدد آثار، ازسرگيري بررسي ها در سال جاري ادامه دارد كه پيش بيني مي شود تا 2 ماه ديگر اين بررسي ها به پايان برسد.
وي با بيان اينكه با به پايان رسيدن بررسي هاي باستان شناسي، تعداد آثار هخامنشي در محوطه جهاني پاسارگاد مشخص خواهد شد و مختصات هريك از آثار متناسب با حريم و عرصه آنها تعيين مي شود، اضافه كرد: يكي از اولويت هاي امسال در محوطه پاسارگاد، شناخت كاركرد برج سنگي (زندان سليمان) است.
وي درخصوص اين بناي هخامنشي، گفت: اين بنا در ضلع شمالي كاخ ها قرار گرفته كه هم اينك از آن تنها يك ديوار به جا مانده است و هنوز كاركرد آن به درستي مشخص نيست و اميدواريم با كاوش ها و بررسي هاي باستان شناسي به اين موضوع دست يابيم.
بنا به گزارش خبرنگار ما، يکي از بناهای بسيار زيبای مجموعه پاسارگاد، برج سنگی است که ساخت آن مربوط به آغاز دوره هخامنشيان است. بنایي چهارگوش و برج مانند که اکنون تنها يک ديواره از آن باقي مانده است. ارتفاع برج نزديک به 14 متر و قاعده آن 23/7 در 27/7 متر است که بر سکويي سه پله اي قرار گرفته است.
ورودي بنا به سوی شمال غربي تعبيه شده و نزديک به 50/7 متر از سطح زمين ارتفاع دارد که با يک پلکان 29 پله اي به اتاق بالاي برج دسترسی داشته است. این بنا از نگاه معماری و هنری یکی از شاهکارهای مهندسان و هنرمندان هخامنشی به شمار می آید.
بلوک های سنگی به گونه ای روی هم قرار گرفته که در برخی از رج ها به سختی می توان دو بلوک را از هم تشخیص داد. سنگ های به کار رفته در ساخت بنا از گونه سنگ های سفید مرمرنما است که از معدن کوه سیوند آورده شده است. مقداری هم سنگ سیاه آهکی در پنجره های کور استفاده شده است. نمای دیواره دارای تعداد زیادی تورفتگی مستطیل شکل است که احتمالا جهت زیباسازی یا در ارتباط با کارکرد بنا بوده است. 10 عدد گودي پنجره مانند که (پنجره کور) ناميده ميشده در دیوارهای آن درآوردهاند و اين پنجرهها را با سنگ هاي سياه قاب گرفته اند.
در مورد کاربری بنا نظرهای گوناگونی مطرح است. گروهي آن را مقبره کمبوجيه پسر و جانشين کوروش مي دانند و بعضي هم آن را آتشکده يا نيايشگاه به شمار مي آورند و برخي نیز آن را (گنج خانه کوروش) خوانده اند که در آن اسناد و مدارک مهم دولت هخامنشی بایگانی می شده است.
به احتمال زیاد این بنا با توجه به نقشه و معماری آن ،کارکردی آئینی داشته است. نمونه ای از این بنا در نقش رستم با نام کعبه زرتشت وجود دارد که از روی این بنا الگوبرداری شده است.
46
نظر شما