شیما کریمی: تازگی و جذابیت سری اول مجموعه «آینه فرهنگ» که در 13 قسمت تهیه شد و اکنون آخرین روزهای پخش راسپری میکند باعث شد تا سعید رشتیان، تهیه کننده این برنامه را به گفتوگو دعوت کنیم.
وی درباره مجموعه «آینه فرهنگ» میگوید: آینه فرهنگ، مستندی گزارشی یا رسانه ای است که با زبانی خاص به معرفی غیرمستقیم شخصیت های کلاسیک و معاصر فرهنگی و ادبی برای مخاطب عام و فراگیر می پردازد. در واقع تلاش ما بر این بوده که به جای فیلم سازی مستقیم یا فیلم سازی شخصیت و پرتره از طریق بررسی آثار و تاثیرات اجتماعی به چهره های مورد نظرمان برسیم.
رشتیان اضافه کرد: ما به دنبال این بودیم که ببینیم این افراد و شخصیت ها، چه ردپایی در فرهنگ و جامعه دارند و اصلا تعامل مردم با آن ها چگونه است.
تهیه کننده آینه فرهنگ با اشاره به استفاده از کارگردانهای متعدد و متفاوت برای تولید هر قسمت از این برنامه، گفت: تلاش کردیم هر فیلم ضمن برخورداری از دو ویژگی عمومی مستندهای رسانه ای یعنی قابلیت اطلاع رسانی و زبان ساده، در مرحله تولید نیز با سلیقههای مختلف درگیر شود بنابراین کارگردانهای مختلف را به کار گرفتیم.
این پژوهشگر و مستند ساز در ادامه علاوه بر معرفی سوژه های مجموعه جدید این برنامه به تشریح دلایل انتخاب هایش پرداخت و اظهار داشت: شیخ بهایی، دکتر عبدالحسین زرین کوب، ، ابوریحان بیرونی، علامه اقبال لاهوری، دکتر مصطفی چمران، رودکی، بیهقی، عارف قزوینی، عطار نیشابوری، ابوعلی سینا، ملاصدرا، سهروردی، ناصرخسرو، نظامی گنجوی، حزین لاهیجی، خواجه عبدالله انصاری، طاهره صفارزاده و قیصر امین پور 18 شخصیت برجسته ای هستند که محور و موضوع این مستند در حال ساخت را تشکیل می دهند.
وی در پاسخ به این که چرا تنها به سراغ چهره هایی رفته که در قید حیات نیستند، گفت: ما به سراغ تاثیر رفتیم تا موثر زیرا اگر سوژه ها در قید حیات بودند ناچار باید بی واسطه به خودشان نزدیک می شدیم و در این صورت، فیلم به پرتره یا معرفی مستقیم بدل می گشت و ما را از آن چه مد نظر داشتیم دور می کرد.
سعید رشتیان که ورود به حوزه برنامه سازی را از سال 1360 تجربه کرده ضمن ابراز رضایت و خرسندی از این مجموعه مستندها به خبرنگار خبر گفت: خوشبختانه بسیاری از فیلم های آینه فرهنگ به نقطه دلخواه ما رسید و علاوه بر مردم پسند بودن، از چند جشنواره نیز جایزه گرفت.
این نویسنده و تهیه کننده همچنین با انتقاد ازعدم توجه سیما به برنامه های مستند خاطرنشان کرد: برنامه های مستند به نوعی پُرکننده فاصله و خلاء میان برنامه های اصلی تلویزیون یعنی سریال ها و بخش های مختلف خبری هستند و متاسفانه نگاه جدی به مستند وجود ندارد لذا شما تقریبا می دانید فلان فیلم یا سریال چه روز و ساعتی از کدام شبکه پخش می شود اما از زمان پخش فیلم های مستند، کم تر اطلاع دارید زیرا بسته به کنداکتور، زمان پخش این برنامه ها مرتب جا به جا می شود و همین امر سبب ریزش مخاطبان و کاهش بیننده ها می شودد.
وی افزود: این وضعیت در حال حاضر گریبانگیر «آینه فرهنگ» نیز شده است و من نمی توانم زمان دقیقی را برای پخش آن مشخص نمایم و در اختیارتان قرار دهم.
نظر شما