تقویت و استحکام مرزهای شرقی کشور برای مبارزه با معضل مواد مخدر سالانه 600 میلیون دلار هزینه دارد.
واقعیت این است که با وجود کاهش در سطح کشت، بازدهی محصول بهبود یافته است. بر همین اساس، ایران به عنوان خط مقدم ازهرگونه توسعه و تقویت ابتکارات منطقهای با هدف مقابله با کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان و قاچاق آن به کشورهای مقصد حمایت میکند.
ایران در قالب یادداشت تفاهمهای همکاری دو و چند جانبه، با سازمانهای منطقهای و بینالمللی روابط خود را توسعه داده است.
جمهوری اسلامی معتقد است که فقط در سایه داشتن یک استراتژی متوازن میتوان در کنترل قاچاق مواد مخدر و درمان اعتیاد توفیقاتی بهدست آورد.
به همین دلیل، ایران ضمن ادامه برنامههای تقویت استحکامات مرزی با افغانستان و پاکستان در مرزهای شرقی که سالانه بالغ بر 600 میلیون دلار هزینه در بردارد، برنامههای تقویت کنترل مرزی را در مرزهای غربی نیز با موفقیت ادامه میدهد.
از طرف دیگر، جمهوری اسلامی ایران به موازات برنامههای مقابله با عرضه و ورود مواد مخدر، برنامههای پیشگیری، کاهش تقاضا و درمان را با جلب مشارکت بخش دولتی، خصوصی و NGOs با جدیت در سراسر کشور دنبال میکند.
ایران بر این باور است که مکانیسمهای موجود منطقهای از ظرفیت لازم برای مقابله با تولید و ترانزیت مواد مخدر از منشاء افغانستان برخوردار است لیکن لازم است در اجرای بیانیه سیاسی و برنامه اقدام مقتضیات بومی و منطقهای مد نظر قرار گیرد.
باید با اشتراک نظر و ایجاد هماهنگی مکانیسمی بوجود آورد تا نهادهای موجود بتواند به نحو مطلوبتری نقش خود را ایفاء کند. به منظور جلب حداکثری مشارکتها، از سیاسی کردن موضوع مواد مخدر پرهیز شود. کشورهای کمککننده که باید با اصطلاح تعهد آوری دیگر جایگزین شود.
ضرورت مبنا قرار دادن بیانیه سیاسی و برنامه اقدام و همچنین سه کنوانسیون اصلی مواد مخدر به عنوان چارچوب فعالیتها و اقدامات کشورهای عضو و سازمانهای تخصصی ذیربط سازمان ملل متحد تجربه چند سال گذشته و واقعیت موجود حاکی از ضرورت جلب مشارکت و استفاده از ظرفیتهای کشورهای همجوار افغانستان در برنامههای توسعه و کشت جایگزین است. استفاده از زبان، فرهنگ، تاریخ و جغرافیای مشترک برنامهها را اثر بخشتر میسازد.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور
نظر شما