تورم با رونق اقتصادی بهتر است یا رکود بدون تورم؟

اقتصاددانان معتقدند اگر اقتصاد ایران بخواهد رشد اقتصادی سال گذشته خود را تکرار کند،لازم است که نرخ ارز را واقعی و یکسان سازی کند ؛هرچند که این کار تورم به دنبال دارد،اما آتش تورم می تواند یخ رکود را آب کند.

نگار احمدی: پس از جهش نرخ ارز در سالهای 9۰ و 91 كه فاصله قیمت تمام شده کالا و قدرت خرید مردم بیش از پیش افزایش داد و همین مساله منجر به کاهش تقاضا و پر شدن انبارها انجامید، پایین بودن قدرت خرید، سبب شد تا مردم اقتصادی تر به خرید مایحتاج خود بپردازند. افراد، نیازها و خواسته های غیرضروری و گاه ضروری خود را به دلیل کاهش قدرت خرید سرکوب کردند و حتی وقتی شیب افزایش قیمتها یا همان نرخ تورم کاهش یافت ،اما خلا ایجادشده بین درآمد و هزینه مردم پر نشد وقدرت خرید کماکان پایین تر از قیمت کالاها قرار گرفت.

دولت يازدهم تلاش كرد تا با  سياست هاي كنترل تورم و افزايش حقوق كاركنان دولت،بازنشستگان و همراهي با كميته سه جانبه گرايي نسبت به افزايش دستمزدها و پركردن شكاف ايجاد شده، را پركند.با اين حال هنوز تا آنچه مطلوب نظر حسن روحاني است،فاصله بسيار است.

آنچه سبب شده تا سياست هاي افزايش دستمزد به نتايج دلخواه نرسد، طولاني شدن  دوره رکود بود.هرچند كه اقتصاد ايران سال گذشته با ثبت 12.5 درصد رشد اقتصادي از ركود خارج شد،اما توان وام دهی بانکها به دلیل فریز شدن منابع کاهش یافت وبانكها  نتوانستند نقدینگی مورد نیاز واحدهاي توليدي را به صورت تسهیلات در اختیار افراد قرار دهند و از سوي ديگر کسری بودجه دولت نیز مانع آن شد که بتواند با تخصیص بودجه عمرانی به رونق اقتصادی کمک کند یا به تعهدات خود در قبال بانکها و پیمانکاران پایبند باشد.

در این شرایط،اگرچه  نرخ تورم حتی بیش از تصور دولت کاهش یافت، اما مردم همچنان این کاهش را احساس نکردند چراکه هنوز فاصله بین قدرت خرید و قیمت کالا بیش از حد است. در حقیقت تورم در حالی به دلیل مجموع عوامل کاهش پیدا کرد که اقتصاد درگیر رکود بود.

راه سخت اصلاح سياست هاي پولي

مسعود نيلي دستيار ويژه اقتصادي رييس جمهور چندي پيش از 6 ابرچالش در اقتصاد ايران يادكرده است.يكي از اين ابرچالش ها بانکهااست.

در سالهای 9۰ و 91 که نرخ ارز 3۰۰ درصد رشد کرد یا به عبارتی ارزش پول ملی کاهش یافت، شکاف زیادی بین درآمد و هزینه مردم ایجاد شد و در سالهای بعد از آن نیز افزایش درآمدها تقریبا متناسب با نرخ تورم بود و این شکاف پابرجا ماند.

اقتصاددانان مي گويند،مادام كه این شرایط باقي بماند،يعني درآمدها به نسبت هزينه ها پايين باشد، حتی اگر نرخ تورم هم صفر شود، باز هم مردم از مصرف خودداری می کنند چراکه درآمد کافی ندارند.از همين رو،آنها توصيه مي كنند كه برای بهبود قدرت خرید مردم باید درآمد مردم افزایش پیدا کند و این موضوع، الزاما نیازمند رونق اقتصادی و البته اصلاح نرخ برابری پول ملی است.

از سوي مصنوعی پایین نگه داشتن نرخ ارز سبب مي شود كه واردات به صرفه شده و در حقیقت درآمدهای کشور صرف اشتغال در دیگر کشورها شود.حال آنكه اگر نرخ ارز در جایگاه واقعی خود قرار بگیرد، صادرات به صرفه خواهد شد و با افزایش تولید و صادرات، درآمد مردم نیز افزایش پیدا می کند.

علي ديني اقتصاددان در اين رابطه مي گويد:«اگر نرخ ارز واقعي شود، در این شرایط شاهد رونق اقتصادی خواهیم بود اما تورم نیز ناگزیر افزایش پیدا می کند، گرچه تورمی که به همراه اشتغال و سودآوری و افزایش تولید باشد با تورمی که مانند چند سال پیش فقط به معنای افزایش قیمت كالا و خدمات باشد، تفاوت دارد،اما نبايد از ترس تورم در دام رکود بيفتيم.زيرا كشورهاي توسعه يافته هم براي رسيدن به توسعه تورم را همراه با رونق اقتصادي تجربه كرده اند.»

به گفته او اگر رونق اقتصادی داشته باشیم و مقداری نرخ تورم هم بالا برود، وضعیت اقتصادی کشور و درآمد سرانه نیز بهبود خواهد یافت. در کشوری مانند ژاپن، درآمد سرانه مردم 4۰ هزار دلار است و کسی از طبقه متوسط نمي تواند پس انداز کند، اما هیچگاه احساس تورم نمی کنند، چراکه درآمدشان تکافوی هزینه ها را می کند و در شرایطی که اشتغال پایدار و رونق اقتصادی وجود داشته باشد نگرانی برای آینده وجود ندارد.

عقب ماندگي ها جبران مي شود

اقتصاددانان معتقدند، اگر اقتصاد ايران بخواهد به رشد اقتصادی سال گذشته خود را تكرار كند،لازم است كه نرخ ارز را واقعی و یکسان سازی کند .هرچند كه  این کار تورم به دنبال دارد،اما آتش تورم می تواند یخ رکود را آب کند.

اين روزها نرخ ارز در آستانه 4 هزار تومان قرار گرفته است.سازمان برنامه و بودجه هم در حال تدوين بودجه سال آينده است.برخي خبرها حكايت از تعيين نرخ 3500 تومان براي ارز دارد؛عددي كه به نسبت نرخ رسمي ارز در قانون بودجه امسال 200 تومان افزايش نشان مي دهد.اگر دولت چنين تصميمي را اجرايي كند،نشان مي دهد كه  دولت يك قدم به تصميم شجاعانه يكسان كردن نرخ ارز نزديك تر شده است.

احمد حاتمي يزد كارشناس اقتصادي در اين رابطه مي گويد:« دولت نباید از تورم حاصل از رونق هراس داشته باشد؛ در دوره رونق مردم درآمدی به دست مي آورند که تورم را می پوشاند، رشد اقتصادی به معنی افزایش تولید ناخالص ملی و افزایش درآمد سرانه است که بین مردم تقسیم می شود؛ یعنی مردم به دلیل تورم هزینه بیشتری متحمل می شوند اما به واسطه رونق، درآمد بیشتری نیز به دست می آورند.»

 

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 715836

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    5 0
    درتورم رونق های ظاهری ودروغین وناپایدارصورت میگیرد. وقتی تورم باشدکارهای دلالی وبسازبفروشی وخریدوفروش های عجله ای واحتکارو...رونق میگیردوتولیدوکشاورزی ازرونق میفتد واشتغال پایدارومولدهم حادث نمیشود.رکودمعنای واقعی ندارد چون اگرصرفاجلوی واردات شدیداگرفته شودظرفیت موجود کارخانجات فعال میشود.نبایدبه بهانه خروج ازرکودنیازهای کاذب ایجادکرد
  • بی نام A1 ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    4 0
    رکود بدون تورم بهتره
  • محسن A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    2 0
    برعکس این قضیه هم صادقهنباید از ترس رکود و اینکه به مرور سرشاخه های اصلی کسب و کار پیدا میشه توسط خود مردمبه دام تورم و پر کردن هرچه بیشتر جیب افراد پولدار با پول های بادآورده بیفتیم کار اقتصادی فعلی دولت محترم کاملا درسته از نظر بنده
  • بی نام IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    3 0
    اقتصاد ما باید راه خود را از دلار جدا کند مثل چین ما باید با اتکا به داخل حرکت کنیم
  • بی نام IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    2 1
    دقیقا درست می فرمایند تا زمانی که دولت جهت ارز یارانه پرداخت نماید و قیمت ارز واقعی نباشد این یارانه سبب خروج بیشتر ارز و ایجاد اشتغال در چین خواهد شد
  • بی نام IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    0 3
    درست اشاره شده است . اقتصاد بدون رکود همراه با تورم از اقتصاد همراه رکود بدون تورم بهتر است .
  • بی نام A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    0 5
    تورم خواهد آمد خواه ناخواه اگر به صورت مدیریت شده وبا افزایش نرخ ارز و همزمان افزایش حقوق ها این اتفاق بیوفتد می تواند گذر بدون بحران و توام با رونق از رکود را در بر داشته باشد اما ادامه وضع رکود و گرفتاری بانک ها و تعطیلی کارخانه ها و مسکن در آینده می تواند منجر به بحران نقدینگی و معضل های بیکاری و ... شود
  • سمیرا A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    3 0
    ما که فقط تورم روکودی میبینیم
  • مهرداد A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    3 0
    این چه استدلالی هست آخه؟ کی گفته لازمه رونق تورم هست؟؟ اینها حرفه های غیر تخصصی و عامیانه هست که بین مردم رواج پیدا کرده.
  • بی نام A1 ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    3 0
    ایا سال 96 تورم وجود نداشت ایا قیمت ارز از 3650 به 4000 تومان نرسید پس باید طبق نظر ایشان شاهد رونق اقتصادی باشیم باید شرایط امروز جامعه را سنجید با افزایش تورم بدلیل در امد های فعلی مردم که متناسب قدرت خرید انان نیست رکود باز هم شدید تر خواهد شد مگر انکه بتوان نرخ ارز را کنترل و ثبات را در میان مدت حفظ کرد
  • بوف A1 ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۰
    3 0
    ایشان کارشناس محترم فراموش کردن ما عدم عدالت در تقسیم منابع حاصله داریم یعنی حتی پس از تورم ایجاد شده و در آمد سرانه حاصله عده کثیری بی نصیب می مانند .کاش ما تمام جوانب را بستجیم ما مسائل پیچیده و بغرنج ی در کشور داریم که هیچگاه حل نشده همیشه از یکطرف بام افتادیم
  • بی نام A1 ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۱
    1 0
    اصل سئوال غلت است ایشان اول ثابت کنند به صورتی علمی که تورم ایجاد رونق می کند. کدام مدل اقتصادی می گویند کشوری تورم 10 درصد دارد اگر آن را به 20 درصد برساند رونق ایجاد می شود؟ همین تورم هم بسیار بالاست پس چرا رونق ایجاد نمی شود. آنچه ایشان خوانده یا شنیده اند مربوط به تورم بسیار پایین در حد صفر درصد است.
  • رضا A1 ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۲
    1 0
    آقا ميگي دلار بره بالا صادرات راه بيوفته و كار راه بيوفته و مردم سير بشن قبول ولي برادر من اين برا موقعي است كه ما خودمون تمام مواردي رو كه ميخاهيم صادر كنيم و داشته باشم خوب وقتي كه بايد مواد اوليه با دلار گرون وارد كنيم كه ديگه نميتونيم صادر كنيم چون قيمت تمام شده قابل رقابت نيست.به اقتضاد دانان محترم بفرماييد كاري نكنن ممنون.
  • بی نام A1 ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۲
    1 0
    مسلما هیچ چیزی برتر از تورم نیست، پس در نتیجه رکود بدون تورم بهتر است