به گزارش "تابناک"، موضوع بالا را روزنامه صهیونیستی هاآرتص در قالب گزارشی منتشر کرده و به تحلیل آن پرداخته است. در این گزارش با اشاره به دیدار هفته گذشته "ملک عبدالله" پادشاه عربستان سعودی با "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا سخن از ناخشنودی تل آویو نسبت به موافقت اولیه اوباما با فروش جنگنده های مدرن آمریکایی به سعودی ها به میان آمده است.
بر پایه این گزارش، "ملک عبدالله" در دیدار اخیرش با اوباما، ابراز تمایل کرده بود که به روند خریداری ده ها فروند هواپیمای "اف ـ 15" مدرنیزه و بهینه سازی 150 فروند از انواع قبلی هواپیما های اف ـ 15 که در نیروی هوایی عربستان وجود دارند، شتاب بخشیده شود. موضوعی که به شدت صهیونیست ها را نگران کرده است.
این روزنامه صهیونیستی در تحلیل خود می نویسد: در کاخ سفید عربستان را وزنه ای در مقابل ایران می دانند اما اسرائیلی ها نگران آن هستند اسلحه ای که برای ترساندن ایران فروخته می شود، در آینده نزدیک بر ضد اسرائیل مورد استفاده قرار گیرد. معاملات تسلیحاتی میان آمریکا و کشور های عربی دائماً باعث نگرانی رهبران اسرائیل می شود. پنتاگون از جمله در ماه ژانویه سال 2010 معامله های بزرگی را با عربستان سعودی، مصر، امارات عربی متحده و اردن امضا کرده است.
اکنون بر سر خطرناک بودن یا نبودن فروش جنگنده های جدید و حتی برخی دیگر از تسلیحات پیشرفته به عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی منطقه، میان واشینگتن و تل آویو اختلافاتی وجود دارد و نتانیاهو امیدوار است بتواند در سفر آتی خود به ایالات متحده بتواند نظر کاخ سفید را در این باره جلب کند.
همچنین گفته می شود، در حال حاضر امارات متحده عربی، عربستان سعودی و کویت به سیستم های پدافند موشکی "پاتریوت" که از شرکت های آمریکایی خریداری شده، مجهز شده اند اما این کشورها خواستار آن هستند که چتر دومی هم برای خود ایجاد کنند. کشورهای یاد شده از این هراس دارند که موشک های پاتریوت توانایی چندانی برای دفع موشکی نداشته باشند.
بر اساس پیش بینی های کمپانی "بلنهیم کاپیتال"، طی پنج سال آتی امارات متحده عربی برای واردات تسلیحاتی 35 میلیارد دلار تخصیص خواهد داد که بخش اعظم آن (بیش از 25%) برای دفاع ضد هوایی در نظر گرفته شده است. عربستان سعودی نیز به اعتقاد تحلیلگران طی این مدت 50 میلیارد دلار هزینه خواهد کرد و حتی کشور کوچک کویت برای این منظور 5 تا 10 میلیارد در نظر گرفته تا سیستم های دفاع ضد هوایی خود را بهبود بخشد.
هرچند خرید تسلیحات نظامی از سوی کشورهای عربی منطقه سابقه دار بوده و به نوعی عادت تبدیل شده است اما تشدید این روند بیش از آنکه از حیث ایجاد رقابت تسلیحاتی در منطقه نگران کننده باشد از این جنبه نگران کننده است که اعراب بیش از هر زمان دیگری از ناحیه ایران احساس خطر می کنند زیرا مواضع پیدا و پنهان مقامات عربی حکایت از آن دارد که خرید تسلیحات جدید نوعی بازدارندگی در برابر ایران است.
به همین منظور به نظر می رسد ایران نیازمند تلاش بیشتر در اقناع اعراب مبنی بر بی خطر بودن پیشرفت های نظامی ایران برای کشورهای عربی است و شاید بهترین ابزار برای این مهم همانا انعقاد قراردادهای دو یا چند جانبه ایران با کشورهای منطقه باشد.
نظر شما