میثم بهرامی/ پایین آمدن سن دوپینگ اتفاقی است که همه آن را قبول کردهاند. همه میدانند هر چه میگذرد ورزشکاران در سن پایینتری دوپینگ میکنند و این موضوعی نیست که کسی آن را تکذیب کند.
برگزاری مسابقههایی مثل المپیک نوجوانان میتواند بهانه خوبی برای نوجوانانی باشد که میخواهند دوپینگ کنند. حتی میتواند محرکی برای کشیده شدن ورزشکاران به سمت دوپینگ باشد، حتی آنها که به طور جدی به دوپینگ فکر نکردهاند.
با این حال مسئولان سازمان ورزش ایران میگویند ورزشکاران نوجوان ایران به المپیک نوجوانان میروند تا جوانمردی و اخلاق در ورزش را یاد بگیرند نه اینکه دوپینگ کنند. با این حال دستور داده شده از ورزشکاران نوجوانی که به المپیک نوجوانان اعزام میشوند تست دوپینگ گرفته شود تا از عواقب احتمالی پیشگیری شود.
علیرضا دبیر قهرمان اسبق کشتی ایران دلایل خوبی برای توجیه پایین آمدن سن دوپینگ در ورزش دارد.
*حتما میدانید که سن دوپینگ در ورزش رو به کاهش است. چه دلیلی دارد که سن دوپینگ اینقدر پایین آمده و تقریبا به سنین نوجوانی رسیده؟
بله. طبیعی است که این اتفاق افتاده باشد.
*چطور؟
برای اینکه سن قهرمانی پایین آمده است. شما میدانید که عبدالله موحد شش مدال طلا در کشتی دارد. او اولین مدالش را در 26 سالگی گرفت. سال 1965 بود که او در منچستر اولین مدالش را به گردن انداخت. بعد از آن 5 مدال طلای دیگر هم گرفت و بعد خداحافظی کرد. یک روز او در 26 سالگی اولین مدالش را گرفت و یک روز من در سن 26 سالگی از ورزش کنار رفتم. موضوع همین است. سن قهرمانی خیلی پایین آمده و دوپینگ هم در سنین قهرمانی اتفاق میافتد. میبینید الان نسبت به چند دهه قبل چقدر تفاوت کرده؟
*یعنی الان دوپینگ بیشتر در سنین نوجوانی انجام میشود؟
شما شک نکنید که خیلی از نوجوانان هستند که این کار را انجام میدهند. آنها به جای اینکه بروند پایههای خودشان را قوی کنند و روی ابعاد ورزشی خود کار کنند، به سمت کارهایی میروند که زود نتیجه بگیرند. دوپینگ هم راهی است که خیلی زود افراد را به اهدافشان که همان قهرمانی است میرساند.
*برای جلوگیری از این اتفاقات چه کار میشود کرد؟
مسئولان ورزش در همه کشورها باید خوب اطلاعرسانی کنند. باید از سنین پایین روی ورزشکاران کار کنند و بتوانند به آنها بفهمانند که نباید سمت دوپینگ بروند. مهمترین کاری که مسئولان ورزش هر کشوری باید انجام دهند این است که به ورزشکاران خود یاد بدهند طوری برای خودشان برنامهریزی کنند که سالها در ورزش ماندگار شوند.
*یعنی اگر دوپینگ کنند ماندگار نمیشوند؟
معمولا افرادی که دوپینگ میکنند خیلی زود نتیجه میگیرند. به هدف خود میرسند اما مهم این است که خیلی زود هم از صحنه ورزش محو میشوند. نکته جالب توجه این است که افرادی که دوپینگی هستند باید زودتر از بقیه ورزش را کنار بگذارند. آنها خیلی زود از صحنه کنار میروند.
*در مورد دوپینگ ورزشکارانی که زیر 17-18 سال دارند یک نکته مهم وجود دارد. آنها اطلاعات کاملی نسبت به مواد نیروزا ندارند. قطعا باید از کسی کمک بگیرند. یعنی طرف خودش نمیداند باید چه دارویی مصرف کند و حتی نمیداند باید آن را از کجا تهیه کند. میشود اینطور برداشت کرد که این افراد برای دوپینگ از مربیان خود کمک میگیرند؟
وقتی میگویم باید آگاهسازی شود همین است. کسی که 16-17 سال دارد نمیداند مواد نیروزا چیست. فقط میداند داروهایی هستند که توان را بالا میبرند. اما نمیداند عوارض استفاده از آنها چیست و به قول شما حتی خیلیها نمیدانند باید چه دارویی بخرند و اصلا آن را از کجا تهیه کنند. بنابراین یک نفر تمام این اطلاعات را به او میدهد. حالا این فرد میتواند مربی، برادر بزرگتر یا دوست ورزشکار باشد. قطعا یک نفر این چیزها را به ورزشکار یاد میدهد. اما نکته اینجاست که مسئولان ورزش باید آنقدر فرهنگسازی در این زمینه انجام دهند که ورزشکار از همان سنین نوجوانی باور کند استفاده از مواد نیروزا کار درستی نیست و به ضرر خودش تمام میشود.
*اصلا چه اتفاقی میافتد که ورزشکاران در سنین پایین به سمت دوپینگ کشیده میشوند؟
در اکثر موارد اینطوری است که شخص دیگری به ورزشکار یاد میدهد که دوپینگ کند. این خیلی خطرناک است اما متاسفانه دارد زیاد میشود.
*طبیعی است که ورزشکاری که دوپینگ میکند میخواهد مدال بگیرد. بنابراین برگزاری مسابقههایی که بینالمللی هستند میتواند دلیل خوبی برای دوپینگ ورزشکاران باشد و آنها تشویق شوند که دوپینگ کنند و مدال بگیرند. المپیک نوجوانان هم میتواند دلیل خوبی برای روی آوردن ورزشکاران به سمت دوپینگ باشد؟
من کلی صحبت میکنم. میگویم مسئولیت افرادی که در راس ورزش یک کشور نشستهاند سنگین است. باید این موضوع را برای ورزشکاران جا بیندازند که دوپینگ کار درستی نیست. باید به ورزشکاران بفهمانند اصل مسابقه، المپیک بزرگسالان است نه المپیک نوجوانان. اگر ورزشکار این را بفهمد که المپیک نوجوانان و المپیادها و مسابقههای دیگر دستگرمی هستند، هیچ وقت دوپینگ نمیکند و تمام تمرکزش را میگذارد برای قهرمانی در المپیک اصلی.
*پس شما تایید میکنید که برگزاری المپیک نوجوانان، آمار دوپینگ در ورزش را بالا میبرد و سن آن را پایین میآورد؟
مهم این است که ما به ورزشکارانمان بفهمانیم این مسابقهها دستگرمی هستند. این خیلی اهمیت دارد. به آنها بفهمانیم همه چیز را در مسابقه نبینند. آنها باید مطمئن باشند اگر در المپیک نوجوانان مدال نگیرند دنیا به آخر نمیرسد. باید بدانند هدف اصلی مدال نیست. اگر چنین باوری داشته باشند، آمار دوپینگ بالا نمیرود. در غیر این صورت بعید نیست آمار دوپینگ با این المپیک بالا برود.
*شما فکر میکنید الان سن دوپینگ به چند سالگی رسیده؟
زمان ما که دوپینگ در جوانان مثل نقل و نبات بود. الان ظاهرا سن دوپینگ پایینتر هم آمده است.
نظر شما