معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شيراز در حاشيه اين بازديد و در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: كشت سبزيجات با آب هاي آلوده به فاضلاب در جنوب شيراز و توزيع آن را رد نمي كنيم.
دكتر عبدالرسول همتي افزود: با وجود شدت يافتن كنترل و نظارت ها اما متاسفانه در اين زمينه موفق نبوده ايم و حل آن نيازمند يك عزم بين بخشي است همه سازمان ها بايد فعال شوند و نگذارند اين اتفاق ناخوشايند ادامه يابد.
وي يادآور شد: البته كشت سبزيجات با آب هاي آلوده به فاضلاب بايد از سرچشمه كنترل گردد و سيستم تصفيه فاضلاب شهر شيراز با در نظر گرفتن اعتبارات ساماندهي شود؛ در هر حال به عنوان يك كار موضعي بايد جلوي كاشت سبزيجات بدين نحو گرفته شود چرا كه آلودگي هاي انگلي و ميكروبي با وجود فلزات سنگين موجود در فاضلاب ها مي تواند مشكلات بسياري را براي سلامت به همراه داشته باشد و حتي باعث بروز سرطان گردد.
دكتر همتي گفت: دانشگاه علوم پزشكي شيراز به عنوان ناظر، گزارش مربوط به اين سبزيجات را مي دهد اما براي قطع آن بايد همكاري هاي بين بخشي توسعه يابد، چرا كه در شرايط فعلي توان جلوگيري كامل از اين مساله در شيراز وجود ندارد.
وي يادآور شد: درصد كمي از سبزيجات در شيراز با آب هاي آلوده به فاضلاب آبياري مي شود البته در صورتي كه سبزي به طور صحيح شسته شود بخش زيادي از مشكل حل مي شود به اين منظور چند قطره مايع ظرفشويي را به مدت 30 دقيقه بايد به ظرف شست و شوي سبزي اضافه شود و بعد شست و شو انجام گيرد.
****شناسايي 110 مورد جديد ابتلا به ايدز در فارس
اين مسئول دانشگاه علوم پزشكي شيراز در بخش ديگري از سخنان خود در مورد بيماري هاي عفوني گفت: طي يك سال گذشته 110 مورد ابتلاي جديد به ايدز در فارس شناسايي شده و اگر چه همچنان اعتياد تزريقي رتبه اول علت انتقال اين بيماري است اما شيب ابتلاي ناشي از رفتارهاي پر خطر جنسي افزايش نگران كننده اي دارد.
دكتر همتي يادآور شد: طبق پيش بيني ها تنها يك دهم انتظارها بيمار دچار ايدز در فارس شناسايي شده است و هنوز عده اي با وجود بالا بودن احتمال ابتلا، به دليل انگ بيماري و مشكلات اجتماعي كه ممكن است براي آن ها پيش بيايد حاضر به دادن نمونه و انجام تست نيستند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت: بايد به مردم بگوييم كه حتي نمونه هاي آن ها با كد و به صورت محرمانه به آزمايشگاه ارسال مي شود و تمامي اطلاعات آن ها كاملاً محرمانه مي ماند. اولويت ما توسعه استفاده از كيت هاي تشخيص سريع ايدز است كه در حال حاضر در مراكز مشاوره بيماري هاي رفتاري شيراز وجود دارد و اميدواريم روزي برسد كه اين كيت ها در داروخانه ها توزيع گردد تا شناسايي افراد مبتلا هر چه سريع تر انجام گيرد.
دكتر همتي افزود: به منظور پيشگيري از انتقال ايدز بايد برنامه هاي آموزشي را در دبيرستان ها افزايش دهيم اما آموزش و پرورش اجازه نمي دهد كه در اين خصوص با دانش آموزان بي پرده صحبت كنيم. با توجه به اين كه الگوي بيماري در حال حاضر از اعتياد تزريقي و انتقال از مادر به نوزاد به سمت تماس هاي محافظت نشده جنسي رفته، با آموزش به ويژه در بين قشر جوان وضعيت كنترل ايدز بهتر مي شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شيراز در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه اضافه كردن تخت هاي بيمارستاني و درمان محوري تا كي مي خواهد ادامه يابد؟ افزود: اين كه صرفا تخت بيمارستاني و تجهيزات به مراكز درماني استان اضافه كنيم راه به جايي نمي بريم و البته اگر تمامي امكانات وزارت بهداشت هم بسیج شود تنها يك سوم مسایل رفع مي گردد و بقيه به ساير سازمان ها و مردم برمي گردد.
دكتر همتي يادآور شد: همه ما مي دانيم كه مصرف بي رويه قند و شكر باعث بروز ديابت نوع 2 مي شود و اطلاعات اين كه چاقي زمينه ساز بسياري از بيماري ها است را به مردم داده ايم اما عده زيادي همچنان به رويه قبلي ادامه مي دهند و تغييري در سبك زندگي و رفتارهاي خود ايجاد نمي كنند.
وي گفت: آيا سيگاري ها نمي دانند كه اين ماده چقدر مضر است! در اين قبيل موارد بي شك آموزش ها مشكل داشته كه در اعماق وجود مردم جامعه نفوذ نكرده است؛ گاهي فرهنگسازي ها بايد به اجبار باشد و به طور مثال فردي كه مراقبت هاي بهداشتي را در مورد خود پيگيري نمي كند بايد مشمول تعرفه آزاد شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شيراز افزود: مردم بايد نسبت به سلامت خود بيش از وضعيت موجود حساس شوند و مراقبان سلامت در مراكز جامع ما به طور مثال با يك فرد در معرض ديابت 10 بار تماس گرفته اند تا پيگيري ها براي پيشگيري انجام گيرد اما فرد حتي يك بار هم مراجعه نكرده است. چندي پيش مادر بارداري كه خود و جنين او در معرض خطر بودند به بيمارستان مراجعه نمي كرد و براي بستري او به نيروي انتظامي متوسل شديم.
دكتر همتي يادآور شد: از اين ماه پرداخت به پزشكان خانواده در فارس بر اساس تعداد خدماتي كه در زمينه هاي مختلف از جمله مراقبت ها و پيشگيري به بيمار داده مي شود صورت مي گيرد و سعي ما اجراي برنامه اي است كه پزشك به دنبال بيمار برود.
مدير امور دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشكي شيراز نيز گفت: بيمه ها 770 ميليارد تومان به دانشگاه علوم پزشكي شيراز بدهكارند كه 30 درصد مربوط به حوزه دارو است و از آبان 96 براي خدمات داروخانه هاي سرپايي استان پرداختي انجام نشده است.
دكتر حسام درستي افزود: با توجه به پرداخت 2 ماهه به داروخانه ها اعتراض ها و مشكلات كمي فروكش كرده اما هر چه سريع تر بايد اين مسايل حل شود. داروخانه ها وضعيت اقتصادي خوبي ندارند و با كوچك ترين جابه جايي در پرداخت ها از سوي سازمان هاي بيمه گر با مشكلات بسياري مواجه مي گردند و حتي عده زيادي از آن ها مجبور به اخذ وام شده اند.
وي همچنين در خصوص مصرف منطقي دارو يادآور شد: در حال حاضر مصرف 10 داروي پر هزينه فارس در بيمارستان ها براساس راهنماي باليني كنترل مي شود و وضعيت مصرف آنتي بيوتيك ها نيز از 6 ماه پيش بررسي مي گردد.
دكتر درستي گفت: بازرسي هاي محسوس در ساعات مختلف نسبت به عدم ارايه برخي اقلام دارويي از جمله آنتي بيوتيك ها بدون نسخه در فارس وجود دارد و در صورت مشاهده تخلف برخورد جدي با آن صورت مي گيرد.
مدير روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي شيراز نيز گفت: كارشناسان ما به منظور انجام بازرسي ها محدود هستند و در اين زمينه از مردم خواستار همكاري هستيم.
دكتر اكبر اجرايي ادامه داد: شهروندان طي تماس با شماره هاي 190،1819 و 1590 مي توانند به عنوان ناظران بهداشت محيط، سلامت و حوزه دارو موارد تخلف را گزارش دهند، علاوه بر اين روابط عمومی دانشگاه هم آماده همكاري با مردم در اين زمينه است.
46
نظر شما