به گزارش ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، دیدار مقامهای آمریکایی و ویتنامی 35 سال پس از جنگ دو کشور در برخی حوزهها بسیار موثر بوده است که از جمله آن میتوان به مذاکره واشنگتنـهانوی درباره توافقنامه مناقشهبرانگیز سهیم شدن ویتنام در سوخت و فناوری هستهای و توافق بر سر لزوم همکاری چین با همسایگان خود برای حل و فصل مسائل ارضی در دریای چین جنوبی اشاره کرد.
توافق بر سر توقف ناو هواپیمابر هستهای «جورج واشنگتن» در آبهای سواحل «دانانگ» در مرکز ویتنام اندکی پس از پانزدهمین سالگرد عادیسازی مناسبات دیپلماتیک میان واشنگتنـهانوی، دو دشمن پیشین جنگ سرد در ماه گذشته انجام گرفت.
از سوی دیگر زمان استقرار این ناو از تمایل زیاد آمریکا برای حفظ امنیت و ثبات در منطقه آسیا ـاقیانوس آرام در بحبوحه تنشهای پس از غرق ناو جنگی کرهجنوبی در ماه مارس خبر میدهد، واقعهای که در جریان آن 46 تن کشته شدند و اگرچه کرهشمالی مسئول این حمله شناخته شد اما هرگونه دخالت در این مسئله را کاملا رد کرد.
بنا بر این گزارش، «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته در جریان برگزاری نشست امنیتی کشورهای آسیایی با درخواست از چین برای حل ادعاهای ارضی با کشورهای همسایه خود در جنوب شرق آسیا از جمله جزایر واقع در دریای چین جنوبی خشم دولتمردان پکن را برانگیخت.
در حالی که چین مدعی است تمام دریا و جزایر مورد مناقشه واقع در آن متعلق به این کشور است، ویتنام، تایوان، مالزی، برونئی و فیلیپین نیز مدعی همه یا تعدادی از این جزایر هستند که اهمیت زیادی در زمینه خطوط کشتیرانی، شیلات و همچنین ذخایر نفت و گاز دارند.
کلینتون گفت که منافع آمریکا در حل و فصل ادعاهای ارضی در این منطقه است.
«آرتور والدرون»، کارشناس روابط بینالملل دانشگاه «پنسیلوانیا» گفت: «مشکل این است که چین خود را متعهد به حاکمیت و تمامیت ارضی دریای چین جنوبی میداند و هرگونه جزب این مسئله را رد میکند.»
گفتهشده که رسانههای چینی هفته گذشته نوشتند که پکن از شنیدن اخباری مبنی بر مذاکرات ویتنام و آمریکا در زمینه توافقنامه سوخت و فناوری هستهای چندان خشنود نیست چرا که این توافقنامه به ویتنام کمک میکند از توانایی غنیسازی اورانیوم در خاک خود برخوردار شود.
جنگ ویتنام سیام آوریل 1975 به پایان رسید، جنگی که در جریان آن 58 هزار آمریکایی و حدود سه میلیون ویتنامی کشته شدند.
نظر شما