کنایه تند فیلسوف مطرح ایرانی به رییس جمهور آمریکا/ ترامپ اگر توان گفت‎وگو داشت مزخرف نمی‎گفت

غلامحسین دینانی در مراسم رونمایی از کتاب جدید خود گفت: اگر سیاستمداران دنیا از فلسفه یاد می‌گرفتند، این‌قدر مزخرف نمی‌گفتند؛ ترامپ اگر می‌توانست گفت‌وگو کند این مزخرفات را نمی‌گفت.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دومین نشست ویژه‌برنامه‌ پنج شب، پنج کتاب، پنج شخصیت یکشنبه (۲۷ آبان‌ماه) در موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد و از کتاب «وحدت هستی و هستیِ واحد» نوشته غلامحسین ابراهیمی‌ دینانی رونمایی شد.

در این نشست علاوه بر نویسنده کتاب، سیدمصطفی محقق داماد، اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از استادان و علاقه‌مندان فلسفه و علوم انسانی نیز حضور داشتند.

در ابتدای مراسم، علی اوجبی که تدوین کتاب «وحدت هستی و هستیِ واحد» را انجام داده با اشاره به این‌که این کتاب متن پایان‌نامه دکتر دینانی است که در سال ۱۳۴۷ در مقطع فوق لیسانس تهیه شده است گفت: فلسفه دانش عقلی است و قواعد فلسفه با قواعد اعتباری و دانشگاهی متفاوت هستند. من حدس می‌زنم ایده این کار به صورت مهندسی معکوس در ذهن او نقش بسته و سپس به سراغش رفته است.

آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد نیز درباره کتاب جدید دینانی گفت: خوشحالم که درباره این کتاب صحبت می‌کنم. کتاب دکتر دینانی بسیار پرمحتوا ومفید است به شرطی که  کتاب‌های دیگر او را نادیده بگیریم. من مطالبی به ایشان گفتم که  می‌خواهم به شما هم بگویم؛ بهترین کتاب ایشان به نظر من «وجود رابط» است. هرکس می‌خواهد فلسفه اسلامی را بفهمد باید این کتاب را بخواند. من اگر جای دکتر دینانی بودم اجازه نمی‌دادم این کتاب پس از چهار دهه منتشر شود، چون او  سه چهارسالی است که حرف‌هایی می‌زند که فلاسفه قبلی در فهرستشان نبوده است. اما در این کتاب از قاعده الواحد می‌گوید که در همه آثار هست. خود او  هم در کتاب «قواعد کلی فلسفه» مفصل‌تر به این موضوع  پرداخته است.

او افزود: کار بزرگ دینانی از نظر من دو کتاب مستطاب «قواعد کلی فلسفه» و «وجود رابط» است. چرا به کتاب «باور به یک اندیشه» او که سال گذشته منتشر شد توجه لازم صورت نگرفت؟ کتابی که از دردهای جامعه ما سخن می‌گفت.

آیت‌الله محقق داماد در ادامه به نام مناسب کتاب دکتر دینانی اشاره کرد و گفت: «تئوری وحدت هستی» دو نکته مثبت دارد؛ اول این که «خدای جدای از جهان» را نفی می‌کند. یکی از نکات منفی الهیات مساله «خدای جدای از جهان» است. برهان نظم که سال‌ها برای اثبات آن کار می‌کردیم، در نهایت یک خدای جدا از جهان را اثبات می‌کرد. خدای جدا از جهان بود که باعث شد داروین بگوید زمان را به من بدهید، نیاز به ناظم نداریم. در کنار شعور داشتن هستی، آن چه می‌تواند با نظریه ناتورالیسم برخورد و بر آن غلبه کند، تئوری  وحدت هستی است.

غلامحسین ابراهیمی دینانی فیلسوف مطرح ایرانی نیز در پایان نشست گفت: تحول چه زمانی رخ می‌دهد؟ وقتی که ذهن منفتح باشد. یعنی درها را نبندیم. ذهن را باز بگذاریم و با امور عالم روبه‌رو شویم. لحظه به لحظه تجربه و حرف تازه داشته باشیم. حرف مخالف را هم گوش بدهیم. نمی‌گویم قبول کنیم اما تحمل شنیدن داشته باشیم. گاهی انسان درِ ذهن را می‌بندد و تا ابد در ذهنش اسیر می‌شود. زندان ذهنی از زندان باستیل و اوین سخت‌تر است. آدم‌هایی هستند که ذهنشان را قفل کرده‌اند و  تا ابد زندانی ذهن هستند. چیزی بدتر از زندانی ذهن بودن نداریم. کار فلسفه چیست؟ فقط دانستن نیست. کار فلسفه این است که زندان ذهن را باز نگه می‌دارد، ذهن باید درش باز باشد و آماده شنیدن لحظه به  لحظه حرف و سخن تازه باشد.

 او در ادامه تأکید کرد: اگرسیاستمداران دنیا این حرف را از فلسفه یاد می‌گرفتند، این‌قدر مزخرف نمی‌گفتند. ترامپ اگر می‌توانست گفت‌وگو کند این مزخرفات را نمی‌گفت. انسان اهل گفت‌وگوست. مونولوگ هم نوعی دیالوگ است. اصلاً  فکر کردن یعنی گفت‌وگو. گفت‌وگو چه زمانی حاصل می‌شود؟ وقتی پرسش باشد. لازم نیست به زبان بیاید؛ همین است که الان می‌گویند بدون لفظ نمی‌توان فکر کرد.

 در پایان این مراسم، کتاب «وحدت هستی و هستیِ واحد» تازه‌ترین اثر دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی با حضور نویسنده، جمعی از علاقه‌مندان فلسفه و حکمت، مدیران مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران و استادان و کارشناسان حوزه های مختلف علوم انسانی رونمایی شد.

۲۴۱۲۴۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 826216

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 10 =