به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایبنا، اندیشه سیاسی و دیدگاه های چامسکی درباره جریانات دنیای معاصر، نظیر مخاطرات دموکراسی، سکولاریسم و رسانههای غربی و سخنرانی های دیگر وی درباره زبان شناسی در کتابی با عنوان «درباره طبیعت و زبان» گرد آوری شده است. این کتاب با ترجمه محمد فرخی یکتا، توسط نشر روزبهان در آیندهای منتشر می شود.
«درباره طبیعت و زبان» یکی از آثار متاخر «نوآم چامسکی است» که سال 2002 منتشر شد و سه سخنرانی وی که در سال 1999 در ایتالیا ایراد شدند را در بر میگیرد. مبحث چشماندازهایی در ذهن و زبان، موضوع یکی از سخنرانیها است که چامسکی در این سخنرانی خلاصهای از تاریخچه مطالعه ذهن و زبان را بیان کرده است، او در خلال آن دیدگاههایی که سبب انقلاب شناختی نخست شدند را شرح میدهد. دلایل به حاشیه رفتن نظریه شناختی نخست و زمینههای احیای برخی اندیشههای این نظریه در قالب نظریه شناختی دوم، مباحث دیگری هستند که چامسکی در این سخنرانی به آنها پرداخته است.
این زبانشناس در بخش زبان و مغز درباره افقهای آتی وحدت علوم مغز و اعصاب با زبان سخن گفته است و برخی از دیدگاهها و نظریات غالب در وحدت این علوم را شرح میدهد. وی در نهایت خود را به عنوان تنها فردی که دارای رویکرد منطقی به این مساله است معرفی میکند.
فصل پایانی کتاب متفاوت از سایر بخشهای است. این قسمت، اندیشه سیاسی و نظرات چامسکی درباره جریانات مختلف روز را بیان میکند. روحانیگری، سکولاریسم و مخاطرات دموکراسی در دنیای معاصر برخی از این مباحثاند.
چامسکی در این سخنرانی بیان میکند که روشنفکران و رسانهها در غرب، نقشی مشابه با همتایان خود در بلوک شرق دارند با این تفاوت که روشنفکران غربی بدون فشار خارجی و محدودیتهای رسمی، جهانبینی قدرت حاکم را بدون چون و چرا پذیرفتند. وی در نهایت نتیجه میگیرد که وضعیت آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات در غرب و شرق چندان متفاوت با یکدیگر نیستند، تنها تفاوت این است که در شرق، خواهان اطلاعات بسیار و امکان دسترسی به آن کم است، اما در غرب حجم اطلاعات زیاد، اما اقبال مردم به آن اندک است.
نظر شما