ایلنا: بیستمین شماره فصلنامه پژوهشی اقتصاد و جامعه به مدیرمسئولی دکتر عباس شاکری استاد اقتصاد دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی منتشر شد.
محتوای این فصلنامه اقتصادی در دو بخش اقتصاد ایران و نهادها و عملکردهای اقتصادی تنظیم شده است.
در بخش اقتصاد ایران چهار مقاله نوشته شده که مقاله اول تحت عنوان «بحران جهانی اقتصاد، بحران تئوری یا بحران مدیریتی» نام دارد که توسط دکتر فرشید سیمبر استاد اقتصاد انرژی و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی به رشته تحریر درآمده است. این مقاله تلاش خود را معطوف به یافتن پاسخ برای این پرسش میکند که آیا تئوریهای اقتصادی حاکم دارای ضعف بودند و یا اینکه مجریان نظریههای اقتصادی دچار کجفهمی هستند که این پرسش از طریق مطالعه سیر تکوینی نظریات اقتصادی از زمان نئوکلاسیکها تا دوران اخیر مورد واکاوی قرار میگیرد.
دومین مقاله در بخش اقتصاد ایران تحت عنوان «ابزارهای تحلیل و تبیین مسائل اقتصادی از دیدگاه داگلاس نورث» است که توسط دکتر محمود متوسلی عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و حجتالاسلام و المسلمین سید محمدباقر نجفی عضو هیأت علمی دانشگاه رازی کرمانشان به رشته تحریر درآمده است. این مقاله میکوشد به اختصار دیدگاههای داگلاس نورث یکی از برجستهترین اقتصاددانان نهادگرا را درباره برخی از کلیدیترین عناصر نظام و دستگاه تحلیلی مکتب نهادگرایی مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.
سومین مقاله در بخش اقتصاد ایران تحت عنوان «مروری بر رویکردهای متداول در مطالعات حوزه اقتصاد میان رشتهای» است که توسط آقایان دکتر کاظم یاوری عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و سید هادی موسوی نیک دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس به رشته تحریر درآمده است. این مقاله میکوشد با ارائه چند نمونه از مطالعات حوزه اقتصاد میانرشتهای که هر یک دارای رویکردهای خاص خود هستند با بیان دو رویکرد نتیجهگیری کرده که تعامل و ارتباط بین اقتصاد و علوم انسانی دیگر ایجاد میشود.
آخرین مقاله در بخش اقتصاد ایران تحت عنوان «مداخله ارزی به عنوان ابزار سیاست پولی» است که توسط جناب آقای دکتر جعفر عبادی عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و سرکار خانم هاجر جهانگرد دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران به رشته تحریر درآمده است. این مقاله بر آن است که از لحاظ نظری به بررسی یکی از ابزارهای سیاست پولی به نام مداخله ارزی در بازار ارز بپردازد و در پایان به این جمعبندی میرسد که اثرگذاری مداخله ارزی منوط به سازگاری با سیاستهای پولی و مالی دولتها است.
در بخش ویژه بیستمین شماره فصلنامه اقتصاد و جامعه تحت عنوان نهادها و عملکردهای اقتصادی، چهار مقاله درج شده است.
مقاله اول تحت عنوان «فردگرایی و کلگرایی در اقتصاد نهادگرایی قدیم و جدید» به قلم دکتر حسین راغفر عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) به رشته تحریر درآمده است. در این مقاله ضمن اشاره به مباحث اصلی مطروح در اقتصاد نهادگرایی قدیم و جدید تلاش شده است که نهادگرایان هر دو سنت همراه با آثار اصلی آنها معرفی شوند.
دومین مقاله، تحت عنوان «تمایز جامعهشناسی اقتصادی و علم اقتصاد (با تأکید بر نهادگرایی اقتصاد جدید)» نام دارد که توسط آقای دکتر علیاصغر سعیدی استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، به رشته تحریر درآمده که هدف اصلی آن مقایسه جامعهشناسی اقتصادی با علم اقتصاد رایج با تأکید بر مکتب اقتصادی نهادگرایی جدید است.
سومین مقاله در بخش ویژه تحت عنوان «حاکمیت نهادها: اولویت نقش نهادها بر نقش جغرافیا و یکپارچگی با اقتصاد جهانی در دستیابی به توسعه اقتصادی» نام دارد که توسط آقایان دکتر علی عربمازار یزدی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و حسین تسلیمی کارشناس ارشد اقتصادی تألیف و ترجمه شده است. در این مقاله به ترتیب نقش نهادها، جغرافیا و تجارت در تعیین سطوح درآمد در گوشه کنار جهان با استفاده از متغیرهای ابزاری که اخیراً برای سنجش نهادها و تجارت معمول شده، مورد سنجش قرار میگیرد.
آخرین مقاله در بخش ویژه بیستمین شماره فصلنامه اقتصاد جامعه تحت عنوان «پاشنه آشیل توسعه» به قلم جناب آقای دکتر فرشاد مؤمنی استاد اقتصاد دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی به رشته تحریر درآمده است. دکتر فرشاد مومنی، در این مقاله ضمن تشریح دلایل رونقگیری اندیشه نهادگرایی درکشورهای پیشرفته صنعتی با تکیه بر ارزیابی انتقادی نهادگرایان به اقتصاد متعارف و کاستیهای جدی آن نشان داده است که به واسطه حساسیت فوقالعاده آموزه نهادگرایی در زمینه درهمتنیدگی شدید میان سیاست و اقتصاد و نقش تعیینکننده تاریخ اقتصادی و جامعه شناسی اقتصادی در فهم هرچه عمیقتر واقعیتهای اقتصادی به صورت روشمند امکان فهم هرچه عمیقتر دلائل ریشهدار تداوم توسعهنیافتگی ایران فراهم میشود ضمن آنکه با معرفی متغیرهایی همچون هزینه مبادله میتوان به تعمیق اندیشه توسعه و یافتن سازوکارهای مؤثر برای غلبه بر توسعهنیافتگی در کشورمان نیز مدد رساند.
لازم به توضیح است که متقاضیان دریافت این شماره از فصلنامه اقتصاد و جامعه میتوانند از طریق شماره تلفن 88905607-021 درخصوص نحوه دریافت آن مطلع شوند.
بیستمین شماره فصلنامه پژوهشی اقتصاد و جامعه منتشر شد. محتوای این فصلنامه اقتصادی در دو بخش اقتصاد ایران و نهادها و عملکردهای اقتصادی تنظیم شده است.
کد خبر 84428
نظر شما