رسانههای دولتی چین امروز (چهارشنبه) گزارش پنتاگون در مورد تواناییهای گسترش یافته نظامی پکن را غیرحرفهای و خصمانه خواندند و اعلام کردند که درخواستهای آمریکا در مورد شفافیت غیر واقع بینانه بوده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری فرانسه، در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شد، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گفته بود که تقویت نظامی چین در تنگه تایوان به جای این که به روابط بهتر با دولت تایپه که از سال ٢٠٠٨ به قدرت رسیده است بینجامد، همچنان ادامه داشته است.
پنتاگون ادعا کرد که پکن در مواردی از جمله سلاحهای هستهای، موشکهای دوربرد، زیردریاییها، ناوهای هواپیمابر و جنگهای سایبری، خود را تقویت کرده است.
وزارتهای خارجه و دفاع چین به صورتی غیرعادی از عکسالعمل در مورد این گزارش خودداری کردهاند، ولی رسانههای دولتی به صورت مسلسل وار نظریات متخصصان را منتشر کردند.
نی فِنگ، یک محقق آکادمی علوم سیاسی چین، در مصاحبه با روزنامه "چاینا دیلی" اظهار داشت: این گزارش (پنتاگون) اصلا حرفهای نیست. این گزارش بدون هیچ مدرکی، از اصطلاحات مبهم استفاده کرده است.
ژنگ یونگمیان، رئیس موسسه آسیای شرقی در دانشگاه ملی سنگاپور، به روزنامه "گلوبال تایمز" اظهار کرد که گزارش "کاملا دارای ماهیتی خصمانه" بود.
این در حالی است که به گفته بقیه کارشناسان، لحن گزارش "نرمتر" شده بود.
روابط نظامی بین آمریکا و چین توسط دولت پکن از ماهها قبل پس از اینکه واشنگتن قراردادی با تایوان در مورد بسته تسلیحاتی ٤/٦ میلیارد دلاری شامل هلیکوپتر، موشکهای دفاعی و تجهیزات مین یاب منعقد کرد، به حال تعلیق در آمده است.
چین تایوان را - که وطن ملیگرایان شکست خورده پس از فرارشان در پایان یک جنگ داخلی خونبار در سال ١٩٤٩ است - هنوز بخشی از قلمرو خود میداند و به دنبال اتحاد مجدد آن، حتی با توسل به زور میباشد.
منگ شیانکینگ، یک پروفسور دانشگاه دفاع ملی، در گفتوگو با "گلوبال تایمز" اظهار داشت: طبیعت مداخله گرانه این گزارش، بدون تغییر مانده است. مسلما این کار باعث ناخشنودی چین در مورد بزرگنماییهای این گزارش از قدرت نظامیاش خواهد شد.
با وجود تقاضاهای پنتاگون از چین در مورد شفافتر کردن موقعیت نظامیاش و همچنین گزارش پنتاگون در مورد میلیاردها دلاری که توسط این دولت خرج میشود ولی در بودجهی اعلام شده مطرح نمیشود، کارشناسان بر این نظرند که پکن هیچگاه معیارهای واشنگتن رابرآورده نمیکند.
شی یینهونگ، محقق روابط بینالملل در دانشگاه "رنمین" به چاینا دیلی گفت: هر کس که از سیاستهای اولیه بینالمللی آگاه باشد، میداند که هیچ گاه شفافیت کامل وجود ندارد، مخصوصا بین کشورهایی که با هم متحد نیستند.
این اظهارات در پی هشدار کارشناسان پکن پس از انتشار گزارش پنتاگون بود که میگفتند ارتش چین انتظارات آمریکا را در مورد شفافیت موضع، برآورده نکرده است.
ژو فنگ، از دانشکده مطالعات بینالمللی دانشگاه "پکینگ" اظهار داشت که ترکیب مسائل منجر به افزایش بیسابقه تنشها شده، ولی انتظار پیش آمدن درگیری کم است.
درو تامپسون، یک کارشناس چینی در "مرکز نیکسون" در واشنگتن، هشدار داد: ارتش آمریکا و چین با یکدیگر توافق نظر - قانون اصلی برای مذاکره - ندارند. این مساله جای نگرانی بسیار دارد.
نظر شما