بحث اخراج افغانها از ایران، بحثی چند وجهی است که مسائل حقوقی، اقتصادی، سیاسی و بالاخره حقوق بشری فراوانی در پشت آن قرار دارد که هر کدام از متخصصان و صاحب نظران عقیده خاص خود را دارد.
و من هم به عنوان نماینده مردم در مجلس دیدگاه خودم را عنوان می کنم. در ابتدا باید گفت که طبق آمار غیر رسمی چیزی در حدود دو میلیون افغانی در ایران زندگی می کنند که تهران با عنوان پایتخت و خراسان بزرگ به عنوان نزدیکترین استان ایران به کشور افغانستان صاحب بیشترین تعداد ساکنان این جمعیت در خود هستند. اما سابقه حضور افغانها در ایران به سالهای بسیار دور باز می گردد. در زمان اشغال افغانستان توسط اتحاد جماهیر شوروی وقت، این مهاجرتها اغاز شد. بنا به شرایط جنگ در افغانستان، بخش زیادی از آوارگان به سمت مرزهای ایران آمدند و بر اساس تدبیر آن زمان و تشخیص حضرت امام(ره) مردم رنجکشیده افغانستان وارد ایران شدند تا زمانی که شرایط افغانستان بهتر شود و جنگ پایان بپذیرد و آنها بتوانند به کشور خود بازگردند. اما اکنون31 سال از آن زمان میگذرد و نه تنها بهبودی در وضعیت افغانستان حاصل نشده است بلکه بعد از خروج شورویها از افغانستان ابتدا جنگ داخلی و سپس اشغال افغانستان توسط آمریکاییها صورت گرفت. و باز هم افغانها به ایران هجوم اوردند این بار تعداد انها بیش از گذشته بود. جدای از جرایمی که برخی از آنها در کشور مرتکب می شوند بخش اعظمی از نیروی کار کشور به دلیل حضور انها در بازار کار شغل خود را از دست داده اند.
متاسفانه افاغانه عامل بیکاری و عدم امنیت به ویژه در برخی استانها شده اند، از این رو به نظرم طرح ساماندهی اتباع افغانی غیرقانونی که به تازگی در 17 استان کشور اغاز شده است طرح مناسبی است چون هدف از اجرای ان این است که انها به صورت قانونی در کشور حضور داشته باشند، درست مانند ایرانیهایی که در سایر کشورها قانونی زندگی می کنند ، در کشور ما هم اتباع خارجی باید حضور قانونی داشته باشند.
و باید ضوابطی را رعایت کنند.
هر فرصت شغلی به این معناست که چند نفر از جامعه با این اشتغال تحت پوشش قرار می گیرند که با بیکاری آنان جمعیت کثیری با مشکلات عدیده اقتصادی مواجه خواهند شد.و چون یکی از وظایف عمده دولت و مسؤولان ایجاد زمینه اشتغال برای جوانان است باید کار را از آنها گرفت و به ایرانیان سپرد.
هم اکنون حدود یک میلیون نفر پناهنده افغان قانونی در کشور حضور دارند و با گذرنامه و ویزا وارد کشور شدهاند و مکان و زمان اقامت آنها مشخص است. اما در حدود دو میلیون نفر از اتباع افغانی به صورت غیرمجاز در ایران زندگی میکنند. هدف طرح ساماندهی اتباع افغانی غیرقانونی این است که از این افراد غیرمجاز ثبتنام به عمل آید و حضور آنها در کشور بر اساس قوانین و مقررات باشد. بنابراین نباید تصور شود که دولت قصد ازار آنها را دارد. هر چند که وزارت کشور هرزگاهی این طرح را اجرا می کند اما این بار طرح از سوی دولت و مجلس با جدیت دنبال می شود.
همچنین در این طرح قرار است از حضور افغانها در 13 استان کشور ممنوعه به حساب اید و اتباع افغانی چه مجاز و چه غیرمجاز اجازه حضور در این استانها را نداشته باشند و دستگاههای انتظامی و امنیتی دیگر اجازه نمیدهند فرد غیرمجاز افغانی در این استانها به دلیل مسائل امنیتی و اشتغال حضور داشته باشند .
البته انطور که وزارت کشور در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام کرد طرح ساماندهی اتباع افغانی غیرقانونی ابعاد گوناگونی دارد، به طوریکه از این به بعد کنترل مرزها به صورت جدی و شدیدتر انجام میشود و شورای توسعه و امنیت پایدار شرق کشور به دستگاههای موثر اختیار قانونی بالایی داده است تا از مرزهای شرقی کشور حفاظت کنند. بر اساس این طرح حریم امنیتی مرزهای شرقی کشور که شامل خراسانشمالی، خراسانرضوی و سیستان و بلوچستان است به دقت تحت کنترل قرار میگیرد. و
تمام اتباع افغانی که میخواهند به ایران وارد شوند باید باید با گذرنامه و ویزا وارد شوند.
بنابراین طرح ساماندهی اتباع افغانی غیرقانونی با جدیت تمام دنبال میشود و نباید اینگونه تصور شود که این طرح بعد از مدتی رها میشود.
نرخ بیکاری بالای 10 درصدی جوانان کشورمان و نشانگر این واقعیت است که افرادی که در کشور نیازمند اشتغال هستند تا معاش خود را تأمین کنند، اکنون بیکارند.
وی ادامه می دهد: هر فرصت شغلی به این معناست که چند نفر از جامعه با این اشتغال تحت پوشش قرار می گیرند که با بیکاری آنان جمعیت کثیری با مشکلات عدیده اقتصادی مواجه خواهند شد.این نماینده مجلس به حق مسلم اشتغال ایرانیان اشاره می کند و می افزاید: یکی از وظایف عمده دولت و مسؤولان ایجاد زمینه اشتغال برای جوانان است که متأسفانه تاکنون میزان توفیقات در حد کافی نبوده و همین امر نرخ بیکاری را افزایش می دهد که اگر تداوم پیدا کند مشکلات جدی به وجود خواهد آمد.
جواد آرین منش در رابطه با استفاده از کارگران افغانی در مشاغل سخت، غیر استاندارد و غیربهداشتی گفت: برخی از این مشاغل اکنون توسط افاغنه انجام می شود که اگر آنان کشور را ترک کنند وضعیت انجام کارهای سخت مشخص نخواهد بود.
این نماینده مجلس تأکید می کند: حضور افاغنه در کشور مشکل ساز نیست، ناتوانی در ایجاد زمینه های ایجاد اشتغال مشکل ساز است و اگر نیروی کار ایرانی بیکار باشد باید کار را از آنها گرفت و به ایرانیان سپرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده مردم کرمان در مجلس
نظر شما