۰ نفر
۱ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۳:۴۳

محمد هیراد حاتمی

انتخاب اصطلاحاتی پر آب و تاب برای تشریح یک فرآیند، گاه چنان در ذهن مخاطبان جاذبه ایجاد می کند که حقیقت اصلی آن فرآیند در زیر آوار واژه هایی اینچنینی مدفون می شود. در این شرایط یک کلمه به اندازه ای در طرح موضوع حرارت ایجاد می کند که اصل داستان در پس آن گم است. با مرور ذهن خود شاید به نمونه های زیادی از این اصطلاحات برخورد کنیم که جایی برای تامل در اصل موضوع نگذاشته است. « مافیا » یکی از همین اصطلاحات است. کلمه ای که در در فرهنگ لغت به معنای دولت ستیزی ، سازمان سری دولت ستیز ، سازمان سری و قانون شکن است. اگر تمام نمونه هایی که این واژه سبب گم شدن حقیقت موضوع شده است را کنار بگذاریم و به تازه ترین نمونه آن بخواهیم اشاره کنیم باید بحث مافیای میوه که اخیرا مطرح شده است را پیش کشید.  

پس از آنکه سید حسین نقوی نماینده ورامین عنوان کرد انحصار واردات میوه در کشور دست مافیا و آن هم 3 الی 4 نفر است، اتحادیه وارد کنندگان و صادرکنندگان میوه در واکنش به آن نامه ای به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نوشته و با انتقاد از اظهارات نقوی اسامی چند نفر را که نقش محوری در واردات و صادرات میوه کشور دارند اعلام کرده است.

تعیین تعرفه برای واردات کالا های مختف همواره محل اعتراض فعالان عرصه تجارت بوده است. سه سال پیش و زمانیکه مهدی غضنفری، وزیر کنونی بازرگانی در سازمان توسعه تجارت مشغول فعالیت بود استدلال کرد که یک محصول با چند تولید کننده و تجار در ارتباط است. بر این اساس رسیدن به مدلی نهایی برای تعیین تعرفه کاری بس دشوار است و نمی توان با توجه به اظهار نظر نماینده یک صنف میزان تعرفه را تعیین کرد. به همین دلیل با بررسی های دقیقی که در کمیسیون مربوطه صورت می گیرد در نهایت آنچه اعمال خواهد شد که بهینه ترین شرایط را به وجود آورد. این میزان تعرفه نیز در جداول مربوطه طبقه بندی می شوند و دیگر راه گریزی از آن برای تجار نیست و بر اساس آن فعالان عرصه تجارت باید کالا های خود را وارد کنند.

بی تردید تعرفه واردات میوه نیز در جدول تعرفه ای تهیه شده توسط دولت جای خواهد گرفت و جدای از آن نخواهد بود. با توجه به میزان تعرفه ای که برای واردات میوه در نظر گرفته شده است تجار اقدام به واردات آن و محصول وارداتی را روانه بازار خواهند کرد. سوالی که در این میان به وجود خواهد آمد این است که با وجود تعیین تعرفه برای واردات میوه مافیای وارداتی چه مفهومی دارد؟  ابتدا لازم است برای یک بار هم شده مفهوم مافیا را درک کنیم و بعد به این نتیجه برسیم که اساسا با وجود میزان تعرفه در نظر گرفته شده برای واردات میوه « مافیا » می تواند در این بخش حکمرانی کند یا خیر؟

اینکه فردی به دلیلی سرمایه ای بیشتر تجارت پر رونق تری داشته باشد و حجم میوه بیشتری را وارد کشور کند قطعا مفهوم « مافیا » نخواهد داشت. طبیعی است با سرمایه بیشتر تجارت پر رونق تری می توان انجام داد و از درصد سود بیشتری نیز بهره برد. این موضوع را می توان در ابعاد دیگری بررسی کرد اما به صرف اینکه فردی با واردات بیشتر یک محصول به نام مافیا منگنه شود استدلال صحیحی نخواهد بود. اگر توسط مسئولان حکومتی میزان تعرفه برای وارد کننده ای خاص لحاظ نشده بود و مابقی وارد کنندگان تعرفه پرداخت کردند در آن شرایط می توان از شبکه ای مافیایی سخن گفت اما اینکه میزان تعرفه برای تمامی وارد کنندگان یک محصول یکسان است نمی توان برچسب شبکه مافیا در واردات را بر آنان نصب کرد

شاید همین استدلال واضح و مبرهن سبب شد تا اتحادیه وارد کنندگان و صادرکنندگان میوه متن شکواییه ای را طراحی کنند و برای رییس مجلس شورای اسلامی ارسال کنند تا بلکه به این طریق از ادامه حاشیه سازی پیرامون این موضوع جلوگیری کرده باشد و حقیقت اصلی داستان در پس یک کلمه گم نشود.

کد خبر 86778

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =