سمیه فتحی:
هنگامیکه، محمد سلیمانی وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات ازبرقراری امکان تبادل پیام کوتاه از طریق تلفن ثابت در شبکه مخابراتی کشور در سال 86 خبرداد شاید انتظار نمی رفت در ادامه مسیر علیرغم وجود شبکه مخابراتی و بسترهای فنی لازم، کار راه اندازی این سرویس چنان پیچیده شود که در پایان عمر صدراتش این سرویس کاربردی نشود.
هرچند قبل از نقل مکان سلیمانی از ساختمان های مخابرات واقع در خیابان شریعتی، سرانجام در بهمن ماه سال 87، مدیرانش توانستند بالاخره پس از کش و قوسهای بسیاری، سامانه ارسال پیامک تلفن ثابت در یکی از مراکز مخابراتی تهران راه اندازی کنند. با این حال از این پس مشترکان تلفن ثابت با اتصال خط تلفن به دستگاه کامپیوتر می توانستند با انجام تنظیمات مربوطه نه تنها به تلفن ثابت دیگری بلکه به مشترکان تلفن همراه و کاربران اینترنتی، پیامک رد و بدل کنند.
در آن مقطع اتفاقاتی رخ داد تا راه اندازی این سرویس چندان با اقبال عموم مواجه نشد. حذف برقراری ارسال پیامک از ثابت به همراه راهاندازی این سامانه، سبب شد مشتری چندانی جذب آن نشود. مسوولان مخابراتی هم تنها با اعلام جمله « به دلیل مشکلات فنی، سرور تلفن ثابت به سرور اپراتورهای همراه متصل نمی شود و فعلا این امکان وجود ندارد.»، سکوت اختیار کردند. در نتیجه سرویس پیام کوتاه از طریق تلفن ثابت که عمدهترین مخاطبان آن مشترکان تلفن همراه بودند به حاشیه رفت. اکنون پس از گذشت یک سال دیگر ظاهرا مسوولان مخابرات استان تهران با مسوولان اپراتور تلفن همراه اول با یکدیگر به توافق رسیدهاند تا در مهرماه جاری، دسترسی مشترکان تلفن ثابت به همراه یا همراه به ثابت، را برای مشترکانشان آزاد کنند. این خبری است که مدیرعامل مخابرات استان تهران به تازگی در گفتوگو با خبرنگار خبرآنلاین امسال برای اولین بار رسما از توافق همراه اول با مخابرات تهران در برقراری این سرویس در نیمه دوم سال خبر داد.
در این راستا علاوه انتشار گفتههای مدیرعامل مخابرات استان تهران، در ادامه مروری هم بر پرونده سرویس پیام کوتاه از طریق تلفن ثابت از گذشته تا کنون خواهیم داشت.
ارسال پیامک از طریق خط تلفن ثابت متصل به کامپیوتر
محمد روح اللهی مدیرعامل شرکت مخابرات استان تهران در گفت وگو با خبرآنلاین با اعلام خبرتوافق اپراتور اول تلفن همراه در جهت ارسال پیام کوتاه از طریق تلفن ثابت به همراه در مهرماه جاری، به تشریح چگونکی ارسال پیامک از این طریق اشاره کرد و گفت: « ارسال پیامک از طریق خط تلفن ثابت متصل به کامپیوتر امکان پذیر است. در نتیجه مشتر میتواند از این طریق به مخاطب تلفن همراه مورد نظر پیامک ارسال کند. »
امکان ارسال پیامک از ثابت به همراه اول از مهرماه برای عموم
مدیرعامل مخابرات تهران یادآور شد: « سرویس ارسال پیامک از طریق تلفن ثابت به ثابت از طریق کامپیوتر، درسال گذشته فعال شده بود. با توجه اینکه بیشتر مشترکان علاقمند هستند از طریق ثابت به همراه یا همراه به ثابت پیامک ارسال کنند. از سال گذشته بستر فنی ارسال پیامک ثابت به همراه فراهم شده بود که بنا دلایلی این سرویس عرضه نشد. به تازگی
با همراه اول به توافق رسیدهایم تا این سرویس برای عموم فعال شود. امیدواریم با همکاری انجام گرفته این سرویس از مهرماه عرضه شود. »
سود بیشتر برای اپراتورهای تلفن همراه
روح اللهی پیرامون درآمد مخابرات تهران از این طریق، گفت: « با توجه به اقبال مشترکان مربوطه به نظر می رسد بازار خوبی بریا کسب درآمد اپراتورها باشد. با توجه اینکه تعداد مشترکان همراه بیشتر از ثابت است، اپراتورهای تلفن همراه برای اینکه اجازه بدهند تا این سرویس در شبکه آنها عرضه شود عمده درآمد از اتصال شبکه تلفن ثابت به تلفن همراه برای تبادل پیامک، به نفع خود حساب می کنند. براین اساس درآمد چندانی در مقایسه با سود اپراتورهای تلفن همراه نصیب مخابرات استان نخواهد شد. »
تعرفه براساس نرخهای مصوب
مدیرعامل مخابرات تهران درباره تعیین تعرفههای پیامک از طریف تلفن ثابت هم تصریح کرد: « تعرفهها مربوطه پیش از این توسط سازمان به تصویب رسیده است. براساس همان نرخهای مصوب است. البته توسعه بیشتر این سرویس به رقابت میان اپراتورها درجهت درآمد زایی از این طریق هم بستگی دارد. »
ارسال پیامک تنها به مشترکان همراه اول
وی در رابطه با حضور اپراتورهای دیگر تلفن همراه به ویژه ایرانسل در جهت فعال سازی این سرویس برای مشترکانش، تاکید کرد: « فعلا با همراه اول به توافق رسیده ایم تا کار شروع شود. این مرحله برای ما به معنای مرحله آزمایشی تعببر شده است تا مشکلات و ضعفهای سیستم بخوبی شناسایی شود. برای اپراتورهای دیگر هم این امکان وجود دارد. »
روح اللهی افزود: « با توجه اینکه از طریق کامپیوتر دسترسی آسان است و دیگر نیاز به گوشی های خاص ارسال پیامک وجود ندارد خدمات دیگری هم از این طرق ارائه کرد. چند نرم افزار جدید هم در جهت توسعه این سرویس ارزش افزاده طراحی شده است. قبل از ارائه این خدمات برای عموم از طریق سایت همراه اول به مشترکان اطلاع داده می شود. »
عدم ارسال حجم انبوه از طریق مشترک
مدیرعامل مخابرات استان تهران درباره نحوه نظارت و کنترل ارسال پیامک از این طریق، گفت: « مکانیزم نظارتی مانند گذشته از بسترهای قانونی انجام خواهد شد. ما تنها پاسخ گوی مسائل فنی و کیفی سرویس مربوطه هستیم. »
وی درباره امکان ارسال پیامک انبوه از این طریق، عنوان کرد: « درست است محدویتی برای ارائه این سرویس وجود ندارد. با همراه اول توافق شده تا حجم انبوه از طریق مشترک ارسال نشود. البته حجم انبوه به معنای آن نیست تا مشترک نتواند پیامک گروهی ارسال کند. به همین منظور تمام این جزئیات و حتی حجم انبوه ارسال پیامک به شکلهای مختلف تعریف شده است. جزئیات دقیقتر هم در نزدیک مهرماه اعلام خواهیم کرد. »
ماجرا فقط بر سر درآمدمالی نبود
موضوع اقتصادی بودن راهاندازی سرویس پیامک تلفن ثابت از همان ابتدا تا اندازهای به دغه دغه مسوولان امر تبدیل شد که در زمانی آنها را واداربه عقب نشینی کرد. مدیران مخابراتی اعتقاد داشتند تا هنگامیکه تلفن های مناسب در منازل برای ارسال پیامک از این طریق، به کارگرفته نشود راه اندازی این سرویس بیهودهاست. این طرز تفکر ادامه داشت تا اینکه موضوع اتصال تلفن ثابت به کامپیوتر مطرح شد. بر این اساس از این طریق مساله گوشیهای خانگی برای تبادل پیامک به این شکل برای همیشه، رفع شود. گرچه به ظاهرعدم اطمینان از برگشت سرمایه مخابرات در راه اندازی این سرویس علت اصلی تعلل در این مسیر را نشان می داد. این درحالی است که اکنون شرکت مخابرات ایران به عنوان مجموعه غیر دولتی بیش از پیش به دنبال افزایش درآمدهای خود است و شرکت مخابرات استان تهران و شرکت ارتباطات سیار ایران هر دو از زیرمجموعه های مخابرات هستند و برقراری ارتباط میان این دو از نظر کارهای اداری و حتی حل و فصل موضوعات مالی چندان پیچیده نیست.
نظر شما