در پی اعلام رییس سازمان امور مالیاتی کشور مبنی بر اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خرده فروشان در سال آینده، نگرانی هایی در بازار به چشم می خورد که ناشی از ضعف اطلاع رسانی مناسب در این خصوص است.
براساس اصل 95 و 96 قانون مالیات بر ارزش افزوده مشاغل به سه گروه الف، ب و ج تقسیم میشوند. گروه الف عمدتا واردکنندگان، تولیدکنندگان و کارخانهداران هستند که این قانون درباره آنان اجرا شده است. مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با بخشی عمدهای از گروه ب نیز اجرایی شده و تنها یک بخش از گروه ب مانده است که براساس فراخوانی که در اردیبهشت داده شد از مهر امسال این قانون در رابطه با آنها نیز اجرایی میشود.
از سال آینده نیز این قانون برای گروه ج که خرده فروشها هستند به اجرا در میآید. ماهیت قانون مالیات بر ارزش افزوده فرایندی است و از تولید تا مصرف ادامه پیدا میکند؛ این امری است که در تمام کشورهای جهان، شامل حال همه مصزف کنندگان می شود؛ اما متأسفانه در کشور ما متداول نیست.
نکته قابل توجه این است که با وجود عدم مطرح بودن، عملا این مالیات به صورت پنهان اخذ می شود و فقط آشکار نیست. کالاهای وارداتی به محض ورود به کشور، تولیدات کارخانه ها، کالاهای عمده فروشان و بنکدارها و... همگی شامل مالیات می شوند و وقتی کالا به دست مصرف کننده می رسد مالیات به آن اضافه شده است. اما شفاف نیست و باید مشخص شود کدام شامل مالیات شدم و کدام نه؛ این به دلیل عدم وجود ابزار محاسباتی است.
ما در طول یک سال گذشته به سازمان امور مالیاتی بارها اعلام کردیم که باید به ابزار لازم را در اختیار کسبه قرار دهند.
یکی از معضلات موجود نبود فرهنگ سازی مناسب است که این امر صرف وقت و هزینه مناسبی را از سوی سازمان امور مالیاتی طلب می کند و باید نحوه وصول و پرداخت مالیات به مردم آموزش داده شود.
در خصوص خرده فروشان برخی نسبت به اعمال مالیات بر ارزش افزوده احساس نگرانی کرده اند و تصور می کنند به دلیل چرخش کالا در ایستگاه های مختلف خرده فروشی، افزایش شدید قیمت ها را شاهد خواهیم بود، در حالیکه از نام این قانون مشخص است که تنها بر ارزش افزوده تعلق می گیرد و با تحویل آن به نفر بعد این مالیات به دست آنها بر می گردد.
در پایان به نظر من هرگاه ابزار کافی در اختیار اصناف قرار داده شود، از اجرا روی گردان نخواهند بود و همکاری می کنند.
نظر شما