در رقابت‌های سالیانه برترین سازه مهندسی سال که توسط انجمن بین‌المللی مهندسین سازه برگزار می‌شود، پل 2940 متری تایژو توانست رتبه برتر سال 2013 را به خود اختصاص دهد.

توجه: برای مشاهده بهتر عکس‌ها، می‌توانید روی علامت مربع (Maximize) در گوشه پایین-راست منوی گزارش تصویری کلیک کنید.

محمود حاج‌زمان: مراسم Structural Engineering Excellence هر ساله طیف وسیعی از سازه‌های برتر دنیا را در بخش‌ها و دسته‌بندی‌های مختلف معرفی می‌کند؛ اما در نهایت برندگان سه بخش بلندترین برج، طولانی‌ترین پل معلق، و نخستین مورد از نوع خود است که می‌توانند عنوان «سازه برتر» را به خود اختصاص دهند. امسال نیز این عنوان به پل معلق 2940 متری تایژو رسید که دقیقا روز 4 آذر سال گذشته رسما افتتاح شد.

پل تایژو 6 خط عبور خودرو و 2 خط اضطراری دارد که دو سوی رودخانه یانگ‌تسه را به هم وصل می‌کند. به جای استفاده از ساختار معمول تک دهانه‌ای با استفاده از دو برج اصلی در طراحی چنین پل‌هایی، پل تایژو از دو دهانه اصلی ساحته شده است که بین سه برج پل معلق است.

هر کدام از این دهانه‌ها 1080 متر از مجموع طول 2940 متری پل را به خود اختصاص می‌دهند. این فاصله حدود 15 درصد کمتر از طول کلی پل مشهور گلدن‌گیت است، و تنها حدود 55 درصد طول دهانه پل آکاشی کایکو ژاپن است که با 1990 متر طول، طولانی‌ترین دهانه پل‌های معلق دنیا را به خود اختصاص داده است. دو دهانه انتهایی نیز با طول 390 متر، دو سمت پل را به ساحل رودخانه یانگ‌تسه می‌دوزد.

اما عاملی که باعث شد پل تایژو به عنوان برترین سازه مهندسی سال انتخاب شود، طول دهانه پل نبود؛ بلکه شاهکاری بود که استفاده از دو دهانه در دنیای مهندسی سازه ایجاد کرده است. این طراحی نیازمند رعایت کامل تعادل در انعطاف‌پذیری و صلبیت برج مرکزی 192 متری پل بود، تا بتواند در مقابل تغییرات، نوسانات و عدم تعادل بارگذاری‌های دو سمت خود مقاومت کند.

برج‌های مکمل پل هر کدام 178 متر ارتفاع دارند و ار بتن ساخته شده‌اند، که در نقطه مقابل جنس فولادی برج مرکزی پل قرار دارد. دو کابل اصلی نگهدارنده پل نیز 3110 متر طول و 72 سانتی‌متر قطر دارند.

در بیانیه هیات داوران برای این انتخاب آمده است: «این پروژه عظیم موفقیتی فوق‌العاده است که مرزهای فناوری پل‌های معلق را به سطحی جدید ارتقاء داده است؛ و گامی بلند در پیشرفت مهندسی پل‌سازی محسوب می‌شود.»

این پل که توسط موسسه طراحی و برنامه‌ریزی حمل و نقل استانی جیانگ‌سو و شرکت Aecom Asia طراحی شده است، علاوه بر جایزه اصلی توانست جایزه بخش سازه‌های پل‌های بزرگراهی و راه‌آهن را نیز به خود اختصاص دهد.

دیگر برندگان
با توجه به دسته‌بندی‌های متنوع رقابت، طیف وسیعی از سازه‌ها در میان برندگان دیده می‌شود. جایزه بخش «سازه‌های هنری یا تفریحاتی» به پروژه معروف باغ‌های خلیج سنگاپور رسید، که توسط شرکت Meinhardt و آتلیه One طراحی شده است.

جایزه «سازه‌های تجاری و خرده‌فروشی» به ساختمان دفتر مرکزی تلویزیون ملی چین رسید که توسط شرکت Arup و موسسه تحقیقات طراحی و معماری چین شرقی طراحی شده بود.

جایزه بخش «توسعه پایدار» نیز به ایستگاه تحقیقات قطب جنوب هالی VI تعلق گرفت که طراحی سازه‌ای آن توسط Aecom انجام شده بود.

پروژه خطوط هوایی امارات (که بر خلاف نام غلط‌اندازش، سیستم تله کابین جدیدی بود که ویژه رقابت‌های المپیک لندن طراحی شده بود) نیز جایزه بخش «زیرساخت یا سازه‌های حمل و نقلی» را به خود اختصاص داد.

شرکت Price & Myers دو جایزه را به خود اختصاص داد: جایزه «سازه‌های مسکونی یا عمومی» برای طراحی کلیسای پادشاهی اسقف ادوارد در آکسفورد انگلستان، و جایزه «پل عابر پیاده» به خاطر طراحی پل پیاده‌رو کالج پیمبروک آکسفورد.

جایزه بخش «تلاش‌های کوچک» نیز به طور مشترک اهدا شد: این جایزه برای طراحی پلکان تئاتر مارینسکی سن‌پترزبورگ به شرکت Malishev Wilson، و برای طراحی غرفه نمایشگاهی KREOD به شرکت Ramboll تعلق گرفت.

53275

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرمان IR ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    123 6
    به امید روزی که یکی از این سازه ها تو ایران ساخته بشه
    • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      6 7
      باش تا بیاد
    • aref A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      2 7
      روي كدوم رودخونه مي خواي بزني ؟يا نه مي خواي كدوم شهر ها رو اين طوري به هم وصل كني آخه من موندم از اين نظر؟
    • قندنمک A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      6 0
      فقط امید کافی نیس.
    • بی نام A1 ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      4 0
      کسانی در کشور چشم دیدن پیشرفت کشور را ندارند و میخواهند کشور را به شیوه 1000 سال پیش اداره کنند.
    • آرمین IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
      5 0
      شمایی که گفتی که مثل این سازه ها را کجای ایران میخوای بسازی. تقصیری نداری. برای اینکه آرزو و امید را از این کشور گرفته اند و شما اصلا نمی فهمی که با 900 میلیارد دلار درآمد نفت دوره احمدی نژاد میشد چه کارها کرد. قطار سریع السیر (500 کیلومتر در ساعت) از تهران به مشهد، شیراز و تبریز: 30 میلیارد دلار ساخت بزرگترین برج دوقلوی دنیا: 6 میلیارد دلار احداث پل عظیم (مانند پل تایژو) برای اتصال جزیره قشم به استان: 2 میلیارد دلار احیای دریاچه ی ارومیه: 1 میلیارد دلار کاشت بزرگترین کمربند جنگلی ساخت دشت بشر در خوزستان برای حفاظت از گرد وخاک: 20 میلیارد دلار تکمیل آزادراه های تهران - شمال: 10 میلیارد دلار تکمیل تمام آزادراه های میان استانی کشور: 30 میلیارد دلار بازم بگم؟
    • بی نام IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
      2 0
      اون عمویی که گفته پل را کجا بسازیم. دو جا که فقط به فکر من میرسه که مهندس و وزیر هم نیستم: یکی اتصال جزیره قشم به استان هرمزگان که به پلی به طول 1800 متر احتیاج داره که با این همه نفتی که استخراج میشه از استان های جنوبی هنوز چنین پلی ساخته نشده. پلی که در چین ساخته شده فقط 2 میلیارد دلار خرج داشته در حالیکه درآمد دولت قبلی از نفت 900 میلیارد دلار بود. یک جای دیگه میشه همچین پل عظیمی ساخت دریاچه ارومیه (بود) که میتوانستیم به جای پل کوتاه قامت فعلی که اکوسیستم دریاچه را به دو نیم کرده، پلی بزرگ بسازیم که از روی آن رد شود.
  • بی نام A1 ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    101 6
    با توجه به ساخت يك چنين سازه هاي عظيم در سراسر جهان چرا طراحان ما نمي توانند يك پل براي اتصال بندر عباس به جزيره قشم بسازند؟ آيا در اينجا هم دستهايي در پشت پرده قرار دارد؟
    • بی نام IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      102 3
      چون مثل دریاچه ارومیه خشک می کنند.... و دیگر خلیج بزرگ پارس هم مثل دریاچه ارومیه به نابودی خواهد رفت
    • سینا IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      15 39
      اتفاقا پل بزرگی برای اتصال بندرعباس به قشم در حال ساخته اما فکر می‌کنم به این عظمت نباشه. میگن دو خط ریلی هم وسطش هست. تلویزیون هم نشونش داد.
    • پوریا A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      5 0
      این مساله ارتباطی با طراحان و مهندسان نداره .. مطمئن باشید اگه شرایط و امکانات رو فراهم بکنند بچه وطن حرف های زیادی برای گفتن دارن ..
    • بی نام A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      5 0
      یک دلیلش هم این است که ما فکر می کنیم هر کاری را خودمان باید انجام بدهیم حتی به بدترین شکل ممکن.
    • بی نام A1 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      4 6
      دانش اینجور سازه ها دست ژاپن و امریکاست خدا نکنه ایرانیا بسازن همچین سازه ای رو من که حاضر نیستم روش حرکت کنم
    • افرین IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      0 1
      انشا.. نتیجه های از روش ردبشن
  • behman A1 ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    3 1
    واقعا جای این پل ها تو کشور ما خیلی خالی است مخصوصا برای اتصال جزیزه بزرگ قشم به ایران که از زمان رضا شاه دنبال این قضیه بودند.
  • بی نام IR ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    0 0
    ايرانيا بيان يك راه زير زميني درست كنند كه دو طرف درياچه اروميه رو به هم وصل كند!
  • بایرام IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    0 0
    راجع به اوم مربعی که پایین درباره اش نوشتین باید بگم بزرگ می شه ولی توش بکسهای تبلیغاتی هم تر می زنند به عکس ها. مزید اطلاع....
  • بی نام A1 ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    5 0
    به پای مسکن مهر نمیرسن.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    6 3
    پل ورسک که در زمان رضا شاه پهلوی در مازندران ساخته شده بود شاهکار پل سازی زمان خودش در دنیا بود که هنوز هم مورد استفاده است اوج توان مهندسان ایرانی همان پل ارومیه است که بیشتر از 80 درصد مسیر خاکریزی شده و قسمت میانی با الگو برداری از پل خواجو اصفهان !! به سبک اسلامی طراحی شده است
  • بی نام A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    2 2
    متاسفانه ما تو مملکت خودمون از این آدما نداریم. بهتره مهندس های خارجی رو بیارن و یکم شکل و شمایل شهر ها رو بیشتر به قرن 21 نزدیک کنن
  • بی نام IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
    0 0
    در جواب اون نابغه ای که گفته پل را کجا بسازیم باز هم اضافه کنم که مسیر جاده های کوهستانی کشور پر از درزه و فراز و نشیب هست که از رشته کوه های زاگرس یا البرز عبور میکنه. وقتی پل بزرگی بین دو دره میسازی، دیگه لازم نیست جاده مار شکل و طولانی را طی کنید.
  • mimi A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۵
    1 0
    من هم با پوریا موافقم.