اژدرکش که از کاندیدای ریاست فدراسیون سوارکاری است می گوید پرداختن به اسب ایرانی باید در راس امور فدراسیون باشد.
مرتضی رضایی:علی اژدرکش؛به قول خودش با اسب بزرگ شده است و خودش را از خانواده سوارکاری می داند.شاید به همین دلیل هم هست که این بار پا را داخل گود گذاشته و آمده تا تکانی به فدراسیون سوارکاری بدهد.او یکی از کاندیدای انتخابات این فدراسیون است و مهمترین هدفی که دارد احیای اسب ایرانی است.فارغ از زیرساخت ها،احداث مجموعه های بزرگ،برگزاری مسابقات و از همه مهمتر برطرف کردن مشکل قرنطینه،شاخص ترین هدفی که اژدرکش روی آن دست گذاشته حمایت از استانها احیای اسب ایرانی است.معقوله ای که کم کم دارد از یاد همه می رود و اگر همین طور ادامه داشته باشد دیگر همه فراموش خواهند کرد که روزی روزگاری اسب ایرانی وجود داشت و یکی از برترین نژادهای اسب در دنیا به شمار می رفت.در این گفت گو اژدرکش همه چیز را به فال نیک می گیرد و می گوید:«این امیدواری را دارم که در سال اسب،اتفاقات خوبی برای این حیوان و رشته سوارکاری بیفتد.
*مشکلی که از دیرباز در سوارکاری وجود داشته این بوده که کمتر کسی برای پیشرفت این رشته فعالیت کرده است.شما با چه برنامه ای قراراست در انتخابات شرکت کنید.به زبان ساده تر چه کاری قرار است برای سوار کاری انجام بدهید.
به نظر من سوارکاری پتانسیل زیادی دارد و به آن اندازه ای که باید برای این رشته کاری انجام نشده است.الان که من در خدمت شما هستم چندین معظل عمده وجود دارد که مهمترین آن معضل بین المللی و بحث قرنطینه است.چندین سال است که درهای کشور ما برای خروج اسب از کشور بسته است.البته چندین مورد جرقه اتفاق افتاده ولی این ها هماهنگی های بین کشورها بوده است.آنچه که طی 5 سال اخیر در سوارکاری اتفاق افتاده این است که سرمایه گذاری بزرگی از طرف بخش خصوصی با رقمی معادل 3 هزار میلیارد تومان با یک محاسبه سرانگشتی اسب وارد ایران شده است و سوارکاران ما هم رشد خوبی کرده اند. اما اگر امروزمشکل قرنطینه را حل کنیم و بتوانیم با اسب های خودمان شرکت کنیم می توانیم به افتخارات بزرگی دست پیدا کنیم.در حل شدن مبحث قرنطینه واقعا کم کاری شده است.حل این موضوع هم به لابی های داخلی و هم به لابی های خارجی ربط دارد.ابتدا به ساکن میبایست ارگان ها ی زیربط و ذیصلاح را با الفبای روابط بین الملل به هم وصل کنیم . یک نفر باید به این قضیه ورود کند تا بتواند این ارتباط را فراهم کند.آنچه برای حل این اتفاق برای ما مهم است در کنار عظم ملی همین روابط بین الملل است.
*فکر نمی کنید یکی از مشکلات فدراسیون سوارکاری،مشکلات زیربنایی است؟
دقیقا فدراسیون سوارکاری مشکلات زیربنایی و زیر ساختی دارد. 80 درصد انرژی این فدراسیون روی 10 درصد فوکوس شده است و 20 درصد مابقی انرژی فدراسیون روی گستره 90 درصدی تمرکز کرده است . ما به اسب ایرانی کم پرداخته ایم ، به ورزش های استقامت کم پرداخته ایم . سوارکاری ما خلاصه شده به مسابقات پرش . کورس ما کمبود های زیادی دارد . چارت سازمانی فدراسیون ما در قالب هیچ کدام از استانداردهای بین المللی نمی گنجد، ما بدون یک چارت قوی نمی توانیم قدمی برداریم، این ها باید اصلاح شود . مسئله بعدی مربوط به زیر ساخت ها می شود ، مثل مجموعه ورزشی نوروز آباد یا مجموعه ورزشی شهدا ، ما به هیچ کدام از اینها نپرداخته ایم . هر روز از هر آنچه که در 30-40 سال قبل بنا نهاده شده کم شده است .ما نه تنها قدمی برای پیشرفت آنها برنداشته ایم بلکه آنها را بازسازی هم نکرده ایم . مجموعه نوروز آباد می تواند در کنار برج میلاد ، در کنار میدان آزادی و در کنار ورزشگاه آزادی یک نماد و برند برای کشور باشد که در همه کشورها نظیر این طرح ها به طور کامل پیاده سازی شده است . میادین اسب دوانی پایتخت کشورهای دیگر یکی از میادین مهم آ ن شهرها است و با امکاناتی از قبیل هتل و سایر امکانات توریستی دارای پیست های زیادی هم هستند . متوجه باشید که این مجموعه ها جذابیت دارد که ما هنوز این ها را هم نداریم.
* یعنی هدف شما فقط بهبود زیرساخت ها است؟
نه ، من 10 تا سرفصل در ایران و یک سر فصل در بخش بین المللی دارم که زیر ساخت یکی از سر فصل های بخش داخلی است . البته در کنار این من کار دیگری که می خواهم انجام بدهم این است که فدراسیون را کاملا الکترونیک کنم ، مثل دولت الکترونیک . هیات ها باید در شبکه به فدراسیون وصل باشند تا بتوانند بدون هیچ گونه معطلی و بدون هیچ گونه رانتی که ممکن است پیش بیاید کار خودشان را انجام بدهند . ما می خواهیم یک فدراسیون مدل برای سایر فدراسیون ها باشیم که البته این کارزیاد هزینه بری هم نیست .4 لایه اصلی در ورزش جمهوری اسلامی ایران تعریف شده است: آموزشگاهی ، ورزش همگانی ، ورزش حرفه ای و ورزش قهرمانی که بنده برای هر 4 قسمت برنامه های مدونی دارم . در بخش آموزشگاهی تا به حال هیچ حرکتی صورت نگرفته است . اسب خودش حیوانی است که به ما توصیه شده است ، حیوانی مقدس که مرکب پیامبران بوده است . در استفاده کردن از این حیوان توصیه های زیادی شده است . ما قبل از آموزش باید آموزشگاه های خودمان را با اسب آشنا کنیم . ما اگر 5 کارشناس داشته باشیم این 5 کارشناس ما ماهیانه مبلغ یک ونیم میلیون تومان حقوق شان باشد در سال می شود تقریبا 100 میلیون تومان . البته با احتساب هزینه های رفت و آمد وسایرهزینه ها . ما کاری که می خواهمی بکنیم این است که یک زنگ ورزش از یک کلاس در سال را به ما بدهند ، یعنی کلاس دوم مدرسه ایکس یک زنگ ورزش را در اختیار ما قرار بدهد تا کارشناسان ما اسب را به بچه ها معرفی کند.
*این اتفاق خوبی است اما همگانی شدنش هزینه بر است و هر خانواده ای نمی تواند از پس هزینه های سوارکاری بر بیاید . شما چه برنامه ای برای همگانی شدن این ورزش دارید ؟
ابتدا باید بچه ها را با اسب آشنا کنیم . من فکر می کنم بهترین نتیجه اش این است که کمتر سگ و گربه به خانه ها ورود پیدا می کنند . ما این صد تومان را در سال هزینه کنیم ، این 5 نفر می توانند در روز 4 کلاس را آموزش بدهند.می شود روزی 20 کلاس و اگر 300 روز در سال هم کار کنند می شود تقریبا 6 هزار کلاس.هر کلاس هم 30 نفر دانش اموز داشته باشد می دانید سالی چند دانش آموز با اسب آشنا می شوند؟ این قرار است در تمام مناطق کشور برگزار شود . ما برای سال اول پله بزرگی را تعریف نمی کنیم . من مطئنم می توانیم اسپانسر هم جذب کنیم تا بتوانیم این کار را گسترش بدهیم . من حالا می خواهم از بعد همگانی به این ماجرا نگاه کنم . همه می گویند سوارکاری ورزش گرانی است . من این را قبول ندارم . اسب نگه داشتن گران است اما سوارکاری گران نیست . شما امروز اگر بخواهید بروید مجموعه انقلاب یا استخری نیمه دولتی برای دو ساعت چقدر باید هزینه بدهید؟ باید 35 هزار تومان پرداخت کنید . اما با همین هزینه می تواند در بهترین باشگاه سوارکاری اسب و مربی داشته باشید.
*درست است اما حتی خیلی ها قادر به پرداخت چنین رقمی نیستند.این را باید قبول کرد
بله ، اما صحبت اول این است که به عنوان میانگین ورزش ، چندان ورزش گرانی نیست . اما ما باید چه کار کنیم که خانواده ها جذب این ورزش شوند؟ مقام معظم رهبری تاکید زیادی روی همگانی شدن ورزش دارند . البته این کار را صرفا نباید فدراسیون انجام بدهد . فدراسیون باید زیر مجموعه هایی داشته باشد تا بتواند این کار را انجام بدهد . ما در پارک ها و در کنار دریا می توانیم به خوبی اسب سواری را گسترش بدهیم . ما اسب های زیادی داریم که دوره قهرمانی شان را پشت سر گذاشته اند و اگر هزینه ماهیانه شان تامین شوند برای آموزش فوق العاده هستند . ما هم کمک می کنیم به چرخه زندگی این اسب ها و هم کمک می کنیم تا این ورزش را همگانی کنیم . شک نکنید که کمک اصحاب رسانه هم می تواند در همگانی شدن این ورزش موثر باشد . مسئله دیگری هم که در همگانی شدن سوارکاری موثر است بعد قهرمانی است . مسابقات جام جهانی فوتبال که برگزار می شود تعداد گل کوچک بازی کردن بچه ها در کوچه و خیابان بیشتر می شود . به خصوص اینکه یک کشور میزبان هم باشد . ما بارها تجربه این کار را در والیبال و بسکتبال و ... داشته ایم. ما باید درها را بازکنیم و افق را به بچه ها نشان بدهیم . اگر این کار را بکنیم کار بزرگی را انجام داده ایم.
*حضور آدم های متخصص در فدراسیون ها می تواند نقش بسزایی در پیشرفت برنامه های آن فدراسیون داشته باشد.شما چه برنامه ای برای استفاده کردن از کارشناسان در سوارکاری دارید؟
ما در بخش خصوصی همیشه این سرلوحه کارمان بوده است و به شاسیته سالاری عادت کرده ایم . اگر از کسی کاری بر نیاید با وجود هر گونه توصیه ای جایی در فدراسین نخواهد داشت و به بخش فنی و اجرایی سوارکاری رشد زیادی نخواهن رساند . من اعتقاد دارم که خوشفکر ترین ها و شایسته ترین ها باید در فدراسیون باشند ضمن اینکه فدراسیون خانه همه سوارکارهاست . کسانی که به فدراسیون می آیند باید خوب فکر کنند و تفکر خودشان را به خوبی اجرا کنند . هیات ها که بازوان توانمند فدراسیون هستند باید به شدت در سوارکاری دخیل باشند . تا به امروز فقط به صورت مرکزی کار شده است . ما هیات های زیادی در کشور داریم که پتانسیل بالایی برای پرورش اسب و سوارکار دارند اما هرگز نتیجه ان چنان مطلوب و در خور شرایطی ندیده ایم . بنده هیچ رابطه ای با کسی ندارم و هیچ قولی هم به کسی برای حضور در فدراسیون پس از پیروزی ام نداده ام . فعلا منتظر این هستم تا انشاءالله پس از انتخاب شدن با همکاری و همفکری مجمع افراد شایسته را به فدراسیون بیاوریم . البته من خودم افرادی را مد نظر دارم اما آنها هم باید با همفکری مجمع به چارت مدیریتی ما اضافه شوند.
*نگران دخالت سیاسیون در انتخابات نیستید؟
خدا را شکر تا به امروز چیزی در این مورد نشنیده ام . امیدوارم که همچین چیزی هم نباشد . سیستم ورزش ما سیستم وزارت خانه و آقای وزیر نشان داده اند که خودشان از شهروندان پایبند به امور شهروندی هستند . ایشان پایبند به قانون جاری ایران هستند.
* پس از چند سال شاهد این هستیم که یک چهره ورزشی در راس وزارت ورزش قرار گرفته است.در بین 12 کاندیدای فدراسیون سوارکاری شما بیشتر از سایرین ورزشی هستید و تخصص خوبی هم در زمینه اسب و سوارکاری دارید.خود شما چقدر روی این موضوع تاکید دارید.
این برای ما خیلی مهم است که رییس فدراسیون سوارکاری مان دارای خصوصیات ویژه ای باشد . رییس آینده ما باید مناسب فدراسیون باشد . ما نمی توانیم برای هر پنجاه و یکی دو فدراسیونی که داریم یک نسخه را بپیچیم . چون آنها مثل بچه های ما در مراحل مختلفی از رشدشان هستند . بعضی فدراسیون های ما در سطح جهانی مطرح هستند و فقط به یک فرد برای امور اجرایی نیاز دارند اما در بعضی از فدراسیون ها هنوز نیازمند کسی هستیم که راه را باز کند . من فکر می کنم در فدراسیون سوارکاری ما نیازمند یک نفر هستیم که نه به بعنوان یک مدیر عامل بنشیند در اتاقش ، بلکه باید به عنوان یک لیدر سینه سپر کند و جلودار باشد . رهبران موفقی که ما داشته ایم همگی این ویژگی را داشته اند . حضرت آیت الله خامنه ای ،آ قای ماندلا ، مهاتما گاندی و ...اینها مسیر را باز کردند و پشت سرشان خود آحاد مردم بودند که آمدند و حرکت کردند و بقیه کارها را اجرا کردند .
*در این پروسه نیروها و آدم هایی که پشت سر حرکت می کنند همان تشکل های غیر دولتی یا NGO ها هستند.
بله ، ببینید ما فدراسیون ها زیادی داریم که زیاد موفق نیستند . ما افراد زیادی داریم که می گویند تا می خواهیم کاری بکنیم فدراسیون مقابل ما قرار می گیرد . ما باید در این فدراسیون کسی را داشته باشیم تا مسیر را باز کند . ما الان در فدراسیون سوارکاری یک فنر جمع شده داریم که باید بازش کنیم . این مهمترین کاری است که رییس فدراسیون آینده باید انجامش بدهد . باید بتواند انگیزه ایجاد کند و وفاداری را به جامه سوارکاری تزریق کند . او باید بتواند کار گروهی را خوب انجام بدهد . این تمام چیزی است که ما از یک مدیر موفق انتظار داریم . من نکته دیگری که باید به ان اشاره کنم این است که فدراسیون ما باید درآمدزا باشد . سوارکاری پتانسیل خوبی دارد که متاسفانه استفاده خوبی از آن نمی شود.خیلی ها حاضر هستند در راستای منافع ملی هزینه کنند.آن هم بدون هیچ چشمداشتی .صرفا باید جلب اعتماد کنیم و در فدراسیون فضا را برای آنها بازکنیم . باید به آنها بگوییم که در کنار آنها و در راستای منافع ملی حرکت خواهیم کرد.
*ما داشتیم درباره تشکل ها حرف می زدیم.شما خودتان موافق این تشکل ها هستید؟
من یک پله به عقب می آیم.نهاد فدراسیون یک NGO است.چرا هر کسی می خواهد وارد فدراسیون شود خودش را به عنوان مرجعی ببیند که سایر NGO هایی که در زمینه اسب فعالیت می کنند تنها شانسی که دارند قرار گرفتن در جبهه مخالف باشد؟ فدراسیون ما باید در جایگاهی باشد تا از تمام پتانسیل ها استفاده کند و آنها را بیاورد در راستای سیاست های ورزشی کشور.
*فکر می کنید ورود بخش خصوصی تا چه اندازه می تواند شما را به اهدافی که درباره اش حرف زده اید برساند؟
بخش خصوصی بدون اینکه هیچ چشمداشتی داشته باشد کارش را در سوارکاری شروع کرده است.آنها تا امروز 3 هزار میلیارد تومان به اسب سواری کمک کرده اند.آنها این هزینه را برای خرید اسب کرده اند و اتفاق مهمی است . اگر ما فضا را برای بخش خصوصی در تمام رشته ها باز کنیم آنها قطعا وارد ورزش می شوند . باید سوارکاری را برای آنها جذاب کنیم . باید اجازه بدهیم آنها نفس بکشند . البته باز هم می گویم آنها ورود کرده اند . خوشبختانه سوارکاری در شرایطی قرار دارد که نیاز به سرمایه گذاری کلان مثل سایر رشته ها ندارد و ما فقط باید افق را باز کنیم . ما مثل یک تریلی 18 چرخ هستیم که هر چرخ دارد به یک سمت حرکت می کند . اگر این چرخ ها را در یک مسیر حرکت بدهیم دیگر هیچ نگرانی وجود ندارد
*برگردیم به بحث انتخابات.خودتان چقدر امیدوار هستید که بتوانید به عنوان رییس فدراسیون سوارکاری انتخاب شوید؟
فدراسیون ما هفت سال است که رنگ انتخابات را به خودش ندیده است . در طول این هفت سال ضربه های زیادی دیده است . تعریف سرپرست با رییس تفاوت های زیادی دارد . یک اتفاق خیر و خوب که می تواند بیفتد این است که یک انتخابات خوب برگزار شود . این نخستین پله است . ما که نمی توانیم این انتخابات را فدای اهداف بعدی مان بکنیم . من بسیار امیدوارم و با دوستان و رقبا که اکثرا دوستانم هستند حرف می زنم آنها هم همین نظر را دارند . برگزاری انتخابات سالم نخستین گام برای اعتماد سازی جامعه سوارکاری است . برای من فدراسیون سوارکاری یک پله از پله های رشد در زندگی ام نیست که بگویم اگر رییس نشوم همه چیز را از دست داده ام . من با این ورزش بوده ام از پنجم دبستان و خواهم بود. امروز احساس کرده ام که می توانم به این رشته کمک کنم آن هم با عشق . اگر رسیدم که هیچ اگر هم نرسم که در کنار دوستان خواهم بود . من همیشه در کنار فدراسیون سوارکاری خواهم بود و نهایت تلاشم را برای این رشته انجام خواهم داد.
*اگر شما رییس شوید می توانید مشکل قرنطینه را حل کنید؟
من قول می دهم که ظرف مدت کمتر از یک سال این مشکل را حل کنم.خیلی علاقه مندم مشکل قرنطینه برای بازی های آسیایی اینچئون حل شود. ما برای حضور در این رقابت ها می توانیم به دو صورت عمل کنیم . یکی اینکه به صورت موردی با کشور کره جنوبی این کار را حل کنیم .البته این توافق باید زیر مجموعه استانداردهای بین المللی باشد .این موارد قبلا هم اتفاق افتاده است و یا اینکه اسب هایی برای بچه ها در خارج از ایران آماده کنیم . بنده این آمادگی را دارم .
*شما قبلا گفته بودید که به شدت با دوپینگ مبارزه خواهید کرد و...
دوپینگ سرطان ورزش است و در سوارکاری دوپینگ خیلی مشهود است . من همیشه مخالف دوپینگ بوده ام . خوشبختانه آیین نامه ها خیلی خوب درباره سوارکاری و دوپینگ اصلاح شده و بنده هم اگر وارد فدراسیون شوم به شدت با این موضوع مبارزه خواهم کرد به دلیل اینکه یکی از بزرگترین عوامل ضد عدالت در ورزش است.
*برنامه شما برای حضور بانوان در سوارکای چیست؟
سوارکاری تنها رشته ای است که بانوان به همراه آقایان می توانند در آن شرکت داشته باشند . اخیرا اخبارش را شنیده اید که بانوان ما موفقیت های چشمگیری در سوارکاری داشته اند . این یک فرصت برای ایران است که خانم ها هم بتوانند در موفقیت ها شریک باشند . الان در بین قهرمانان ایران و از بین 10 نفر ما دو نفر خانم قهرمان داریم . بانوان بدون هیچ مشکلی می توانند فعالیت خودشان در سوارکاری را ادامه بدهند
*درباره لیگ می خواهیم حرف بزنیم.سوارکاری آن طور که باید لیگ منظمی ندارد.
به نظر من لیگ قسمتی از ورزش در هر رشته ای است . متولی لیگ حتما باید بخش خصوصی باشد . ما اشتباهی که در فدراسیون ها می کنیم می آییم لیگی برگزار می کنیم که متولیانش خود فدراسیون و هیات ها هستند . هیات استانی که خودش تحت فشارش است موظف می کنیم که در لیگ تیم بدهد . اینها باید هزینه را از کجا بیاورند؟ وقتی باشگاه های خصوصی وارد شوند به جای اینکه هیات ها و فدراسیون ها تیمداری کنند این کار را به بخش خصوصی واگذار می کنند . این شرط اول است . شرط دوم ؛ اگر لیگ را راه اندازی کنیم ، تا زمانی که استانداردهای بین المللی را نداشته باشیم نمی توانیم پیشرفت های چشمگیر را به دست بیاوریم . من رایزنی های زیادی کرده ام با جامعه صنعتی ایران تا بیایند سرمایه گذاری کنند و تیم ها را راه اندازی کنند. این را هم بگویم که لیگ ما نباید فقط مربوط به پرش باشد . ما می خواهیم در زمینه استقامت هم ورود جدی بکنیم چون اسب ها در این قسمت نیاز بیشتری به مسابقه دادن دارند.
*شما این را قبول دارید که می گویند فلان کاندیدا وابسته به وزارت ورزش است؟
آنچه که می توانم در این مورد بگویم این است که طی تجربه ای که در چند انتخابات اخیر به دست آورده ام هرگز این اتفاق ها را ندیده ام . شخص وزیر و وزارت ورزش این اجازه را داده اند تا فدراسیون ها خودشان رییس را انتخاب کنند.
*ایده ال شما برای فدراسیون سوارکاری چه چیزی است؟ما چه زمانی می توانیم بگوییم که فدراسیون سوارکاری موفق بوده است.
زمانی که اسب ایرانی جایگاهش را پیدا کرده باشد . نه تنها در داخل، بلکه در خارج از کشور هم این اتفاق بیفتد. 100 اسب ایرانی که ما داشته ایم به اشخاص مختلفی فروخته شده است .ا سب ایرانی باید تولید شود .اسب قسمت عمده کار در فدراسیون است که باید به آن اهمیت زیادی داده شود.ما اگر در فدراسیون کسی را داشته باشیم که الفبای روابط بین الملل را بداند و بتواند حق ایران را در مجامع مختلف بگیرد خیلی ایده آل است. اگر اسب ایرانی جایگاهش را پیدا کند ، قرنطینه حل شود و 4 بعدی که در میانه های مصاحبه نام بردم به بهترین شکل پیاده سازی شود می توانیم بگوییم که همه چیز خوب است. ما 4 سال آینده باید فدراسیونی داشته باشیم که زیربناهایش تقویت شده باشد ،تیمی هماهنگ و چارتی مناسب داشته باشدتا بتواند اهدافی که دارد را در سوارکاری پیاده کند.
251 41
نظر شما