تیتر سه وبلاگ‌ها

  • سیاست همسایگی در نوروزستان

    سیاست همسایگی در نوروزستان

    یادداشت نوروزی در آغاز بهار سال 1401 خورشیدی

  • مردم دزدی

    ادعای موضوع خواسته‌های مردم ایران در بین افکار عمومی امریکا حلقه‌ای از توطئه‌های آمریکا علیه مردم ایران است که به نام مردم ایران انجام می‌شود. این طرح توطئه آمریکا علیه ایران را می‌توان توطئه "مردم دزدی" نامید. تیم ترامپ مجموعه‌ای خیالی را به نام مردم ایران جعل می‌کند و آن‌ها را خطاب قرار می‌دهد ولی واقعیت آن است که طرف اصلی خطاب افراطیون واشنگتن، مردم آمریکاست نه مردم ایران، و در اجرای این توطئه، منافقین در ارائه تحلیل و اطلاعات دروغ به سرویس‌های جاسوسی آمریکا و افراطیون واشنگتن نقش عمده‌ای برعهده دارند.

  • دیپلماسی رئیس دولت

    سخنان افتتاحیه ریاست محترم جمهوری جناب آقای روحانی در همایش امسال روسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور را می‌توان نقطه عطفی در مجموعه سخنرانی‌های ایشان در ارتباط با موضوع سیاست خارجی کشور دانست. سخنرانی امسال دکتر روحانی در شکل و محتوایی خاصی ارائه شد که برای توصیف آن می‌توان گفت که ایشان برای بیان نظرات خویش به‌خوبی توانستند گفتمان انقلاب اسلامی را در گفتار خویش احیاء کنند.

  • اژدها در جنوب

    اگر حضور چین در پاکستان را از طریق طرح کریدور گوادر و در آسیای‌مرکزی از طریق سازمان همکاری‌های شانگهای و پی‌گیری طرح جاده ابریشم نوین که چین را از طریق سیبری روسیه به اروپا وصل می‌کند خوب مطالعه کنیم و در کنار طرح‌های چین با کشورهای عربی قرار دهیم متوجه خواهیم شد که در طرح‌های توسعه اقتصادی چین در حال رانده شدن به حاشیه هستیم. از طرف دیگر با توجه به شرایطی که کشورمان با مجموعه غرب دارد و آینده نامعلومی در ارتباط با همکاری‌های اقتصادی با مجموعه کشورهای غربی داریم، لذا ضروری است تا با جدیت تمام این تحولات مورد توجه قرار گیرد و تا فرصت باقی است منافع راهبردی کشورمان در چگونگی تعامل با طرح‌های موجود تعریف گردد.

  • تهدیدات در پیش و گفتمان‌های موجود

    با نگاهی به مجموعه ادبیات سیاسی منتشر شده در رسانه‌های مختلف کشور و مجموعه مباحث موجود بین تصمیم‌سازان، تصمیم‌گیران و سیاستمداران درباره تحلیل تحولات کشور، منطقه و جهان هم‌چنین پیشنهاد راهکارهای مقابله با تهدیدات در پیش، می‌توان هشت گفتمان مختلف را در چگونگی تحلیل شرایط و ارائه راه‌کارها برای گذار از تهدیدات در پیش شناسایی و دسته‌بندی کرد: اعتدالگرا ،اصلاح‌طلب ، محافظه‌کار ، تجدید‌نظرطلب، نوستالژیک، بنیادگرایی، نوبنیادگرایی و انقلاب اسلامی هشت گفتمان موجود در عرصه سیاسی-اجتماعی کشور است.

  • فتوی علیه فتوی

    به نظر نمی‌رسد که فتوای علمای سراسری افغانستان و فرمان آتش‌بس رئیس‌جمهور اشرف غنی بتواند نقطه پایانی بر جنگ داخلی افغانستان بگذارد زیرا که اولا مبانی فقهی و شرعی مورد استناد طرف‌های درگیر در جنگ متفاوت بوده و هر کدام از طرف‌های درگیر در جنگ، حجت شرعی متفاوتی را برای رفتار خود ملاک می‌دانند. طالبان به عنوان اصلی‌ترین طرف درگیر در جنگ افغانستان اساسا جنگ موجود را جنگ آزادی‌بخش و جنگ علیه اشغال‌گری آمریکا می‌داند و جنگ خود با نیروهای دولتی را به‌خاطر این که آن‌ها با دشمن اشغال‌گر سرزمین اسلامی همکاری می‌کنند مجاز می‌شمارد. در این چارچوب دعوت علمای افغانستان از طالبان برای صلح با دولت بدون توجه به بحث نیروهای اشغا‌ل‌گر نمی‌تواند به نتیجه برسد.

  • چرا اروپا در کنار برجام ایستاده است؟

    افکارعمومی اروپاییان آزمایشگاه معتبری است که می‌تواند میزان پای‌بندی دولتمردان اروپایی را در تصمیمات اعلامی خود نشان دهد. می‌توان با اطمینان بالایی اظهار داشت که چنانچه تصمیمات دولت‌های اروپایی انعکاس‌دهنده افکارعمومی جوامع اروپایی باشد و افکارعمومی از آن تصمیمات حمایت کنند می‌توان به اجرایی شدن آن‌ها امیدوار بود و در صورتی که سیاست و یا تصمیمی توسط دولت‌های اروپایی اعلام شود که مورد پشتیبانی افکارعمومی نباشد آن تصمیم و سیاست بی‌سرانجام دانست. در این نوشتار نظرات یک فعال اجتماعی اروپایی که می‌تواند نمونه‌ای برای شناخت افکار عمومی اروپاییان در خصوص برجام باشد آورده می‌شود.

  • در آستانه شانگهای

    این یادداشت را ساعتی قبل از اعلام خروج ترامپ از برجام می‌نویسم. الان توجه اصلی رسانه‌ها، سیاستمداران و دیپلمات‌های ایران و جهان به واشنگتن است و منتظر ببیند ترامپ چگونه یک تفاهم اجماعی بین‌المللی را که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده است نقض خواهد کرد. در چنین فضای سیاسی-تبلیغی پرداختن به موضوعی همانند نوشته حاضر که به نشستی در آستانه پایتخت قزاقستان در موضوع سازمان همکاری‌های شانگهای مربوط می‌شود کمی عجیب به نظر می‌رسد ولی من به‌ عنوان یک کارشناس معتقدم که نه تنها چنین موضوعی عجیب نیست بلکه ضروری است و علت ضرورت آن، این است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید با تحرکات ویژه خود در عرصه‌ها مختلف اجازه ندهد کل سیاست خارجی کشور گروگان تصمیمات و عقده‌های شخصی ترامپ شود و حتما ضروری است عرصه جدیدی برای فعالیت‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران گشوده شود.

  • شانگهای از نگاه سوچی

    نشست سوچی نماد رقابت گفتمانی روسیه و چین برای معرفی سازمان همکاری‌های شانگهای است. در درون سازمان شانگهای رقابت‌های مختلفی بین اعضای سازمان چه در بین کشورهای بزرگ با یکدیگر و چه بین کشورهای بزرگ با کوچک‌تر و چه بین کشورهای کوچک‌تر با یکدیگر وجود دارد و می‌توان گفت که با ورود هند و پاکستان به این سازمان بر رقابت‌های درونی آن افزوده خواهد شد. در بین رقابت‌های مختلف درون‌سازمان شاید بتوان گفت رقابت‌های روسیه و چین از جمله مهم‌ترین رقابت‌هاست که درچارچوبی ناگفته و نانوشته به نام رقابت‌های گفتمانی در جریان است.

  • گفت‌وگوهای ایرانی-روسی

    دومین دور گفت‌وگوهای ایرانی و روسیه با حضور نخبگان و کارشناسان ارشد ایرانی و روسیه روز دوشنبه ۲۰ فروردین ماه ۹۷ با حضور نخبگان و کارشناسان برجسته ایرانی و روسی در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار شد. طرف روسی گفت‌وگوها، باشگاه گفت‌وگوهای والدای است، که با یک هیات ۱۵ نفره مرکب از مدیران و پژوشگران ارشد مهم‌ترین مراکز مطالعاتی و اتاق‌های فکر و استادان دانشگاه‌های روسیه در این دور از گفت‌وگوها شرکت کرده بود.

  • راپورت قفقازیه

    ماهیت سیاسی این همایش از اهمیت بالایی برخوردار است. حضور در قفقازشمالی برای ما فرصت سیاسی قابل توجهی است که می‌تواند ما را بیشتر به عمق استراتژیک کشورمان واقف کند و ما را با فضای دیگری از روابط کشورمان با همسایگان آشنا سازد. در چنین فضایی، بدون نقد یا ورود به بحث سیاست خارجی کشورمان که به شدت خاورمیانه‌ای شده است، فرصت جدیدی را در کنار مرزهای خودمان نشان می‌دهد.

  • گفت‌وگوهای کابل

    گفت‌وگوها برای ایجاد فضای مناسب و برای تعاطی افکار است تا فرصت شنیدن قبل از گرفتن تصمیم افزایش یابد. گفت‌وگوها فرصتی است برای شناخت خود در چشم دیگران. گفت‌وگوهای فرهنگی ابتکار شایسته‌ای توسط استادان و نخبگان علمی و فرهنگی ایران و افغانستان است که پنجره جدیدی را در کنار روابط رسمی دو کشور می‌گشاید و چشم‌انداز جدیدی را در افق دید تصمیم‌گیران قرار می‌دهد. امید آن است که مقامات رسمی در هر دو کشور این ابتکار را فرصتی برای خود ببیند نه رقیبی برای دایره تصمیمات خود.

  • داعش پس از شکست نظامی

    واقعیت آن است که شکست نظامی داعش را نباید پایان داعش دانست زیرا که داعش بازیگر مستقلی نبود که با شکست نظامی پایان یابد داعش بازیگر وابسته‌ای بود که قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای هر کدام برای اهداف خاص خود از آن بهره می‌بردند و چون قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای هم‌چنان حضور دارند و اهداف و سیاست‌های آن‌ها در منطقه تغییر نیافته است هم‌چنان احتمال بازسازی داعش و یا ظهور تشکیلات تروریستی دیگر با نام و عنوانی دیگر متصور است.

  • باشگاه آستانه

    در باشگاه آستانه همه شرکت‌کنندگان صحبت کردند. نظرات خود را در موضوعی که مهم می‌دانستند تشریح نموده و یا نظرات دیگران را مورد نقد قرار دادند. از انجا که هر یک از شرکت‌کنندگان موضوع خاصی را مهم می‌دانست و به آن می‌پرداخت موضوعات بسیار متعددی در مباحث مربوط به فرایندهای توسعه منطقه‌ای و تحولات بین‌المللی مطرح شد و به قول یکی از شرکت‌کنندگان از بحران مسلمانان روهینگیا در آسیای جنوب‌شرقی تا بحران مهاجرت در اروپا در اجلاس آستانه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

  • پیام سمرقند

    در طول دو روز کنفرانس مجموعا ٧٠ سخنرانی در جلسات عمومی و تخصصی همایش انجام شد که در موضوعات مختلف و متعددی بودند و لزوما سخنرانان خود را متعهد نمی دیدند که در چارچوب برنامه اعلام شده صحبت کنند بلکه هر انچه را خود می پسندید، می گفتند و برخی هم گزارش کار سازمان متبوع خود را ارایه می دادند.از نظر من این همایش سه سلسله پیام در هم پیچیده داشت که می توان انها را به پیامهای آشکار ، پیامهای ضمنی و پیامهای نا گفته تقسیم کرد.

  • نانوشته‌های همایش بین‌المللی افغانستان

    بزرگی در همایش بین‌المللی افغانستان گفت ما از کنفرانس تقریباً موفق بیرون آمدیم ولی بعدا شکست خوردیم. سوال این است آیا سیاست‌ها و برنامه‌های ما اشتباه بود یا این که سیاست و برنامه‌ها درست بود و بد اجرا شد؟ شاید هر دو و شاید هیچ‌کدام و علت سومی باشد و علت سوم این باشد که اساساً هدف مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی نبود بلکه تروریسم و افراط‌گرایی بهانه‌ای بود برای حضور استراتژیک در افغانستان.

  • نانوشته‌های همایش بین‌المللی آسیای مرکزی و قفقاز

    صاحب‌نظران شرکت کننده در همایش بین‌المللی آسیای مرکزی و قفقاز در این موضوع هم اتفاق نظر داشتند که در آسیای مرکزی چین به بازیگر اول اقتصادی تبدیل شده است ولی در موضوعات امنیتی روسیه همچنان دست برتر را در منطقه دارد. البته در طرح مسایل قفقاز باز هم تفاوت‌هایی در مقایسه با مباحث کشورهای آسیای مرکزی وجود داشت که در آن فعال بودن نسبی ساختارهای یورو آتلانتیکی در قفقاز بود.

  • نانوشته‌های همایش بین‌المللی خلیج‌فارس

    یکی از سخنرانان عرب بیست و دومین همایش بین‌المللی خلیج‌فارس اظهار داشت: جهان عرب با مشکلات متعددی چون توسعه‌نیافتکی، رکود اقتصادی، بیکاری، مشکلات متعدد اجتماعی، بیکاری جوانان و سطح گسترده بی‌سوادی روبروست. این مشکلات ریشه‌های داخلی داشته و به هیچ عنوان نمی‌توان کشورهای دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران را ریشهٔ این مشکلات دانست. در حالی که شاهدیم برخی از کشورهای عربی با دامن زدن به فضای ایران‌هراسی مشکلات داخلی خود را فرافکنی می‌نمایند تا از پاسخ‌گویی به ریشهٔ اصلی مشکلات که ناکارامدی نظام‌های حاکم است فرار کنند.

  • تبییین سیاست همسایگی

    حسب اطلاعات موجود در همایش‌های سه‌گانه دفتر مطالعات وزارت خارجه که در ذیل عنوان کلی «ایران و مناطق پیرامونی» برگزار می‌شود بیش از ۴۰ صاحب‌نظر و متخصص منطقه از کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی و آمریکایی و چندین صاحب‌نظر و مقام ایرانی شرکت می‌کنند که در میان آنان شخصیت‌های شناخته شده‌ای همچون رئیس‌جمهور سابق و وزیران سابق خارجه یا دفاع کشورهای همسایه یا سایر کشورها حضور دارند.

  • تاجیکان حافظ تاریخ و فرهنگ خویشند

    علاقه متقابل ایرانیان به تاجیکستان و تاجیکان علاقه ای فرهنگی ، تاریخی و تمدنی است واین علاقه مقوله ای کیفی است که با معیارهای کمی که در اقتصاد وجود دارد و روابط اقتصادی با آنها سنجیده می شود متفاوت است و همین موضوع باعث شده است که در هردو کشور ایران و تاجیکستان علاقمندان به فرهنگ و تاریخ و تمدن مشترک از شرایط حاضر احساس نگرانی کنند و بعضا اظهارنظراتی داشته باشند که با واقعیتهای جاری متفاوت است.

  • استراتژی جدید آمریکا و لزوم توجه به تحولات پاکستان

    استراتژی جدید آمریکا و لزوم توجه به تحولات پاکستان

    موضوع جدیدی در این استراتژی در خصوص افغانستان وجود ندارد زیرا اهداف آمریکا در افغانستان تغییر نیافته که به تبعیت تغییر اهداف، استرتژی آن نیز تغییر یابد ولی ان چه در این استراتژی جدید است استراتژی امریکا در خصوص پاکستان است که به نظر می‌رسد آمریکا اولویت‌ها و اهداف خود را در منطقه آسیای جنوبی (شبه قاره) تغییر داده است و به‌گونه ای دیگر می‌خواهد تحولات این منطقه را مدیریت کند.

  • بایسته‌های کارآمدی دیپلماسی اقتصادی

    بایسته‌های کارآمدی دیپلماسی اقتصادی

    مشکل اساسی و بنیادی اقتصاد ایران در خود اقتصاد است نه در فقدان یا ضعف دیپلماسی اقتصادی و تا زمانی که اقتصاد کشور خود را از رانتها و فسادها و ناکارآمدیهای موجود در آن نرهاند حرفه ای ترین دیپلماسی اقتصادی هم قادر به حل مشکل اقتصاد کشور نخواهد بود.

  • مزیت‌های طرح مجلس برای مقابله با امریکا

    آمریکا با تمام ظرفیت های موجود خود علیه ایران اقدام می کند. بنابراین در چنین فضایی نمی توانیم بگوییم در داخل کشورمان صرفا یکی از نهادها باید با اینگونه اقدامات مقابله کند، بلکه می بایست در مقابل چنین ظرفیت های مختلف آمریکا ظرفیت های خود را هماهنگ کنیم.

  • جنگ اعصاب

    جنگ اعصاب

    جنگ اعصاب به رهبری امریکا علیه ایران با این هدف طراحی و هدایت می شود که ایران را از اصلی ترین برد خود در جنک اراده ها که سند برجام است نا امید سازد و ایران را به این نتیجه برساند که برجام نتوانسته است هدف استراتژیک ایران در داشتن فناوری صلح آمیز هسته ای را محقق سازد و به نوعی ایران را به تجدید نظر وادار نماید.