تیتر سه وبلاگها
-
نه به تحقیر
عاشورا و آن واقعهی دردناک، اینک چه نسبتی با زندگی ما برقرار میکند؟ از آن رخداد چه میآموزیم؟ و در مواجههی با آن، چه میکنیم؟
-
حجاب قانونی یا حجاب اجباری؟
مدافعانِ "الزامی بودن حجاب" از اینکه در باب حجاب، از لفظ "اجباری" استفاده میشود، ناراحت میشوند. چرا؟
-
فرهنگ حکمرانی؛ از «دستگیری» تا «دستگیری»
یکی از وظایف اصلی دولتها، ایجاد رفاه و توسعه، حل مشکلات مردم، و "دستگیری" از ملتی است که به نام آنان حکمرانی میکنند
-
حذف تدریجی زندگی نتیجه وضعیت اقتصادی
تورم و از هم گسیختگی اقتصادی، زندگی عمومی را لاغرتر و انسانها را رنجورتر میکند. این کاهش کیفیت زندگی اقتصادی نتایج و تاثیراتی را در بر دارد.
-
همه معلمان ما
معلمان، فقط آنهایی نیستند که با گچ، پای تخته سیاه ایستاده، مشغول تدریساند.
-
تاملی و نقدی بر گفتار استاد ملکیان درباره جبرباوری
استاد ملکیان، اخیرا در دو نوبت در باب جبر و اختیار با مخاطبان گفتگو کرده است.
-
تو، آیا صاحبِ زمان خود هستی؟
آنچه من اکنون هستم، آیا تجمیع پارههایی بیگانه با من، متفرق، و گاه متضاد است که مرا اشغال کردهاند؟
-
معناباختگی؛ پنج تفاوت نوروزِ ما با نوروز پیشینیان
یادداشت نوروزی خبرآنلاین در آغاز بهار سال 1401 خورشیدی
-
«غزل» را فرهنگ، سر برید
"غزل"، همان بانوی اهوازی است که اخیرا توسط همسرش، بهنحو فجیع کشته شد و سرش از تن جدا و در خیابان به نمایش گذاشته شد.
-
انقلاب ۵۷ و تبدیل مسائل فقهی به مسئله اجتماعی
تا پیش از اینکه فقه، بر مصدر قدرت تکیه بزند، عموم متدیّنان و معقتدان، دستورات و احکامش را به منزلهی تکلیف الهی قلمداد میکردند.
-
وقتی نادانی شرمندهمان نمیکند
آمارها میگویند ما ساکنان ایران، کم و بلکه بسیار کم کتاب میخوانیم. به نحوی که سرانهی مطالعه به بیست دقیقه هم نمیرسد. برخی همین بیست دقیقه را نیز قبول ندارند و برخی دیگر، البته نگرش مثبتی به جامعه دارند.
-
زندگی در حصار
حصار اقتصاد، حصار قدرت و سیاست، حصار عرف و عادات و آداب اجتماعی، حصار دین، حصار عقل، حصار اخلاق، حصار فرهنگ، حصار تاریخ، حصار عاطفه، حصار درون خویش و...
-
معلمان در مواجهه با شش چالش؛ بازاندیشی بحرانِ آموزش در ایران
سال جدید تحصیلی آغاز شد. مدارس هنوز بسته و فرزندان این آب و خاک، بهناچار از راه دور، آموزش میبینند.
-
وضع فکر و فرهنگ در جامعه ما چگونه است؟
حیات و بقا و بالندگی یک جامعه در گرو گسترش دانایی و معرفت است.
-
موسیقیِ بیساز و لجاجت سیما
سال ها از پی هم میآید و میرود و تلویزیون در لجاجتی بی منطق دست و پا میزند.
-
اقتصادِ امید/ چرا نمیتوانیم ناامید شویم؟
وقتی در بنبستی جانفرسا گرفتار میشویم، هنگامی که در تکرارهای بیحاصل گام میزنیم و یا در چرخه بیسرانجام میافتیم، از خود آیا پرسیدهایم چرا از چنین شرایطی و رابطهای خلاصی نمییابیم و پای رفتنمان برای بیرون رفتن از این چرخه لنگ میشود؟
-
حال چه کسی خوب است آقای «جوان»؟
سفر اخیر "رامبد جوان" (مجری برنامه خندوانه) و همسرش به کانادا، موجی از خشم و هیاهو و متاسفانه همراه با اهانت و بدگویی در فضای مجازی برانگیخت. کسانی به طنز و کسانی آشکارا واکنشی خشمگینانه از خود نشان دادند.
-
چیزی در ما، در حال فروریختن است
این روزها قصه پر غصه اختلاس و غارت ملت، بار دیگر مطرح شده است. داستانی که نشان از نوعی بیماری سیاسی، اخلاقی و ناهنجاری جامعه شناختی دارد.
-
نفوذ سیاست در خانواده خوب است یا بد؟
علی زمانیان: دیر زمانی است که درباره ربط و نسبت میان دین و سیاست و یا ربط و نسبت میان سیاست و ساحتهای دیگر مانند اقتصاد و فرهنگ و... گفتوگو میشود.اما کمتربه تفکیک و تمایز میان سیاست و نهاد خانواده پرداخته شده است. در حالی که تداخل این دو نهاد، به از هم گسیختگی خانواده منجر شده و سبب نتایج زیانباری میشود که در نهایت دامن جامعه و هم سیاست را خواهد گرفت.
-
چرا نشانههای اجتماعی را جدی نمیگیریم؟
علی زمانیان: اتفاقات و رویدادها عموما خلقالساعه و به نحو آنی و دفعی رخ نمیدهند. رویدادهای شیرین و تلخ و وقایعی که قرار است در آینده اتفاق بیفتند، پیشاپیش نشانههایی از خود بروز میدهند. نشانههایی آشکار و نهان، صریح و ضمنی که از آمدنشان خبر میدهد.
-
سایه سنگین «خانواده» بر سیاست در ایران
علی زمانیان: یکی از ویژگیهای عصر مدرن این است که میان دو عرصهٔ تعلقات عاطفی، پیوندهای خویشاوندی و خانوادگی با حوزهٔ عمومی و رسمی زندگی اجتماعی تفکیک و تمایز افکندهاند.
-
سکوت، امید نیست
علی زمانیان: دکتر محسن رنانی با نشر مطلبی با عنوان "سکوت ملی، امید ملی"، و پس از تهمید مقدمات و مدعیات متعدد، توصیه به سکوت کردهاند و خودشان هم پیش دستی کرده و نوشتهاند که از این پس، سکوت خواهند کرد تا مبادا ترک بردارد جام شیشه ای امیدی که جامعه از آن می نوشد و خود را بر پای نگه داشته است.
-
بازنشستگی افراد یا بازنشستگی افکار؟
چند وقتی است موضوع منع بکارگیری مدیران بازنشسته مطرح شده است و در پی آن بتدریج با بازنشستگان وداع کرده و عذرشان را خواستهاند.
-
نهاد ناآرام انسان
علی زمانیان: آدمی قربانی نبردهای درون خویش است. ناآرامی، سهم اجتناب ناپذیر هر انسانی است. گرچه میزان و رنگ و بوی ناآرامی و بیقراری درونی آدمیان با هم متفاوت است، اما هر آن که متولد میشود، با درونی ناآرام به آوردگاهی به نام زندگی پا میگذارد.
-
پاسخی به یک پرسش
یکی از اساتید شرکت کننده در جلسهی دیدار با رئیسِجمهوری در آبان ماه 97، نوشته که آقای روحانی گفتند:"آن چه من دنبال پاسخ به آن هستم این است که چه تغییری در جامعه رخ داده که سرمایه ی اجتماعی دولت این همه کاسته شده؟ دولت همان دولت است، رویه همان رویه و تیم هم همان است."
-
دینگریزی یعنی چه؟
وقتی از «دینگریزی» سخن میگوییم، به چه واقعیتی اشاره میکنیم؟ از آن جایی که «دینگریزی» معنای چندگانهای دارد، کسانی که از این مفهوم استفاده میکنند، لازم است به ما بگویند کدام واقعیت اجتماعی را ذیل مفهوم دینگریزی صورتبندی میکنند. چه چیز یا چیزهایی را میبینند و نام آنها را دینگریزی میگذارند؟
-
سایه «هابز» بر مناظرات کاندایداهای ریاستجمهوری
چگونه می توان به کسانی اعتماد کرد که برای آباد کردن عمارت قدرت خود، خانه ی حرمت دیگران را فرو می ریزند؟