۰ نفر
۳۰ آبان ۱۳۸۹ - ۱۱:۵۷

نصرالله سیفی

کشور ایران، از حیث انرژی، بسیار غنی است. دارایی انرژی فسیلی کشور در مجموع، ایران را در رتبه دوم جهانی قرار داده است. همچنین وجود انرژی­های تجدیدپذیری مانند انرژی خورشید، باد، ژئوترمال، بایومس و حتی امواج که ابعاد تجاری (قابل اعتماد، در دسترس و اقتصادی) دارد بسیار حائز اهمیت است.

شاید همین دارایی فراوان، باعث اتلاف بی حد و حصر هم شده و کشور مصداق بارز تئوری"نفرین منابع" گردیده است. ایران علاوه بر احراز رتبه­های بالا در دارایی منابع، با کمال تأسف رتبه بالا در شدت انرژی را هم داراست. شدت بالای انرژی به حدی است که قسمت اعظم انرژی عرضه شده اولیه و ثانویه تلف می شود. ادامه روند کنونی شدت انرژی تاکنون باعث هدررفت منابع مالی هنگفتی شده است که با این منابع می­توان اقتصاد یک، بلکه چند کشور را شکوفا کرد. عدم توجه به این مقوله باعث خواهد شد در سالیان نزدیک (یک دهه) تولید و مصرف کشور برابر شده و ایران پس از نزدیک به یک قرن صادرات نفت و اخیراً گاز، امکان صادراتی خود را از دست بدهد و پس از آن هم به یک وارد کننده تبدیل شود.

تنها راه کنترل وضع حاضر، اصلاح الگوی مصرف با کاهش شدت انرژی است. در آخرین حرکت­­های کلان، دستور "ده ماده­ای" مقام معظم رهبری که تأکید بر "کاهش50درصد از شدت انرژی تا پایان برنامه ششم" دارد و تصـویب "قانون هدفمندسازی یارانه­ها " که حدود 85درصد از آن مربوط به یارانه انرژی است و لایحه "اصلاح الگوی مصرف انرژی" که توسط مجلس درحال نهایی­سازی و تصویب است، نشان از عزم حاکمیت برای کنترل مصرف مسرفانه دارد.

اما چگونه می­توان به این اهداف نائل شد، بدون اینکه به سطح رفاه اجتماعی و اقتصاد صدمه­ای وارد شود؟ راه حل چیست؟

تجربه­های ملی و بین­المللی نشان می­دهد روش­های برنده ـ برنده که همه ذینفع­ها در آن نفع می­برند راه­حل­های پایدار و اجرایی هستند. اگرمنفعت ناشی از کاهش شدت انرژی بین دولت، مصرف کننده­ها، بنگاه­های تولیدی، بنگاه­های مالی و بنگاه­های خدمات­رسانی تقسیم شود، همگی دست به دست داده و کاهش شدت انرژی را به بهترین نحو ممکن خواهند ساخت.

در این راستا اجرای طرح­هایی از قبیل "اعطای یارانه سود تسهیلات برای جایگزینی اتوبوس­های جاده­ای"، "طرح تعطیلی تولید پیکان با کمک به شرکت­های خودروسازی برای تولید اتومبیلی با بازدهی بالاتر"، "طرح تعویض خودروی فرسوده"، "کمک به ارتقاء خط تولید آبگرمکن­های دیواری"، باعث تولید ارزش برای بنگاه­های تولیدی، مصرف کننده، دولت و عامه مردم شده است .

بر این اساس در فضای فعلی که قانون هدفمندکردن یارانه­ها درحال اجرا می­باشد بهترین روش برای گذر از این مرحله تثبیت قیمت است. با اجرای این روش بنگاه­های تولیدی با کمترین آسیب ناشی از افزایش قیمت انرژی، مصرف کنندگان با کمترین

درنهایت باید اذعان داشت افزایش قیمت انرژی بر اساس اجرای قانون هدفمندکردن یارانه حتماً باید درکنار کاهش شدت انرژی و هماهنگ با آن باشد تا اقتصاد و صنعت متناسب و شکوفایی پی­ریزی شود و اسکو یکی از راه­های مؤثر در نیل به این هدف است.

کارشناس انرژی

کد خبر 109896

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین