سوآپ نفتی که میرکاظمی از ان به عنوان تخلفی بزرگ یاد می کند.تخلفی که وی برای اولین بار در نشست مطبوعاتی خود در اواسط تیرماه امسال از ان پرده برداشت.به اذعان وی ، علت توقف سوآپ نفت زیانی بوده که از این راه نصیب کشور می شده است.چرا که طی سالیان گذشته هیچ نفتی از کشور سوآپ نشده و تنها ایران نفت را از شمال کشور تحویل و با بازاریابی امور بین الملل آن را بفروش می رسانده است.در صورتیکه معنی واقعی سوآپ تحویل نفت در شمال کشور و تحویل نفت با همان کیفیت در جنوب کشوربه مقصد است.
براساس اظهارات وی ، با ایجاد بحران های جهانی و تاکید اوپک به کاهش تولید کشورهای عضو، ایران برای حفظ سوآپ در کشور تولید خود را کاهش داده و نفت همسایگان را به اسم سوآپ به فروش می رسانده در حالیکه در ازای هر بشکه نفت ایران با ضرری معادل قیمت جهانی نفت (به طور میانگین 70 دلار)مواجه شده است.
میرکاظمی تاکید دارد:قراردادی که امور بین الملل نفت با کشورهای همسایه برای ترانزیت و یا به نوعی سوآپ بسته بوده مبتنی بر دریافت نفت از کشورهای همسایه و بازاریابی برای فروش آن بوده است.
وی تصریح کرد : در حالیکه سوآپ بدین معنی است که کشور سوآپ کننده هیچ تعهدی نسبت به بازاریابی و فروش نفت طرفین قرارداد خود ندارد و تنها نفت را انتقال می دهد اما تا کنون امور بین الملل نفت با دریافت یک دلار در ازای هر بشکه نفت دریافتی ، بازاریابی برای فروش را نیز بر عهده گرفته بوده که این امر باعث کاهش تولید نفت کشورطی سالیان گذشته شده است.چرا که ایران باید براساس تعهدات خود در اوپک، نفت به بازار عرضه می کرده و براین اساس ناچار بوده ایم تا کنون تولید خود را کاهش دهیم تا بتوانیم نفت کشورهای همسایه را بفروشیم.
در همین نشست بود که وزیر نفت تاکید کرد به محض جلوگیری از سوآپ نفت به روش گذشته از سوی وی ، کشورهای مورد قرارداد حاضر شده اند قیمت قرارداد را از یک دلار در هر بشکه به 5 دلار افزایش دهند اما فعلا تصمیم بر توقف سوآپ است مگر آنکه بخش خصوصی وارد این عرصه شود.
به گفته این عضو هیات دولت ، در حال حاضر پیشنهادی از سوی اتحادیه صادرکننده فراورده های نفت ، گاز و پتروشیمی برای بر عهده گرفتن سوآپ در کشور به وزارت نفت ارسال شده و برای پیگیری بیشتر قرار است مذاکرات را شرکت ملی نفت ادامه دهد اما قطعا این مذاکرات نیز با لحاظ کردن منافع و سهم ملی خواهد بود.
این در حالی است که خبرگزاری مهر تاکید می کند:با گذشت هشت ماه از تعلیق سوآپ فرآورده های نفتی ایران، در هفته آینده انجام این تجارت بین المللی نفتی از کشورهای ترکمنستان و عراق از سر گرفته می شود.
بر این اساس، اخیرا مذاکرات نفتی انجام شده بین مقامات ایران با کشورهای ترکمنستان و عراق منجر به توافقهایی شده است و پیش بینی می شود در گام اول سوآپ نفت کوره از این کشورهای به منظور تامین سوخت برخی از نیروگاههای داخلی آغاز شود.
در شرایط فعلی مذاکراتی با کشور قزاقستان برا ی آغاز سوآپ فرآورده های نفتی در حال انجام است.
در همین حال علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت اخیرا از انجام مذاکراتی بین تهران- عشق آباد برای از سر گیری سوآپ فرآورده های نفتی خبر داده و اعلام کرده است: مذاکرات با این همسایه شمالی برای توسعه حجم سوآپ فرآورده های نفتی ادامه می یابد.
تا پایان سال گذشته سوخت چهار نیروگاه کشور از محل سوآپ فرآورده های نفتی تامین می شود به طوری که سوخت نیروگاههای بیستون کرمانشاه، مفتح همدان، سهند آذربایجان شرقی و نکا از سوآپ فرآورده های نفتی از کشورهای حاشیه دریای خزر تامین شده است.
همچنین بر اساس گزارشهای رسمی مدیریت برنامه ریزی وزارت نفت در سالهای 84، 85، 86، 87 و 88 به ترتیب سالانه 263، 90، 119، 512 و 450 هزار تن انواع فرآورده های نفتی از مسیر ایران سوآپ شده است.
ابتدای سالجاری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی یکی از برنامه های محوری در سالجاری را افزایش 30 درصدی حجم سوآپ فرآورده های نفتی به ویژه از کشورهای حاشیه دریای خزر اعلام کرده بود.
در این میان، اخیرا پس گذشت نزدیک به 13 سال از آغاز سوآپ نفت کشورهای حاشیه دریای خزر از مسیر ایران به خلیج فارس اخیرا با عدم تمدید قرارداد چهار شرکت خارجی، حجم سوآپ نفت خام ایران به صفر رسیده است.
قرارداد سوآپ نفت خام چهار شرکت بین المللی سلکت انرژی تریدینگ، دراگون اویل امارات، ویتول سوئیس، کاسپین اویل دولوپمنت ایرلند در سالجاری میلادی توسط وزارت نفت تمدید نشده است و این شرکتها برای ادامه فعالیتهای نفتی در دریای خزر مذاکراتی را با روسیه و جمهوری آذربایجان آغاز کرده اند.
نظر شما