حجت الاسلام و المسلمین رسول جعفریان از پژوهشگران تاریخ اسلام به مقایسه های ناصحیح میان مختار و میثم تمار واکنش نشان داد.

جعفریان با اشاره به برخی مطالب منتشر شده در رسانه ها نوشت:

اخیرا یک سایت و یک خبرگزاری به بهانه دفاع از میثم تمار به عنوان سرباز ولایی به تخطئه مختار پرداخته اند. اولی مقاله ای تحت عنوان «ولایت سربازانی چون میثم تمار می خواهد نه مختار» و دومی گزارشی با عنوان «ولایت سربازانی مانند میثم‌تمّار در هنگامه مبارزه می‌طلبد» عملا به تخطئه مختار پرداخته و او را به مصلحت اندیشی متهم کرده اند.

حقیقت آن است که این نگرش که تحت تاثیر ماجراهای سال گذشته است، نه با واقعیات تاریخی سازگار است ونه در مجموعه تاریخ نگاری شیعی جایی دارد. مع الاسف این که ما تحت تاثیر مسائل روز به تحریف واقعیات تاریخی بپردازیم و شخصیت های برجسته خودمان را نه از معاصرین که از گذشتگان هم قربانی کنیم، امری است که این روزها جریانی ساری و جاری است. آدمی نباید تمام میراث خود را در آتش بیندازد برای این که عجالتا گرم شود!

 این پژوهشگر تاریخ اسلام با متفاوت خواندن ماجرای مختار از جریان توابین  نوشته است:

آنچه در باره روحیات وی در داشتن افکار عرفانی و این قبیل مطرح شده به نظر می رسد، بیشتر نشأت گرفته از ذهن فیلمنامه نویس و برای ارائه یک الگو از طرف ایشان است که البته در کار فیلم سازی چندان دور از انتظار نیست. میثم دو ماه پیش از کربلا به شهادت رسید و این هم به دلیل آن بود که از شیعیان معروف کوفه و یک هدف مهم بود. خاندان وی هم در تاریخ تشیع، دست کم تا قرن سوم، خاندانی عالم و فهمیده و محدت و متکلم و از شاگردان زبده ائمه اطهار علیهم السلام هستند.

اما در مقایسه میان مختار و توابین، مختار شخصیتی فکور و دقیق دارد و به هیچ روی فردی مصلحت اندیش به معنای قدرت طلب نیست. اگر واقعا این چنین باشد، باید تاسف خورد که کوفه چگونه شیعیانی داشته است. یک مشت افراد امام فروش که امامشان را به ابن زیاد فروختند و یا مصلحت اندیش چون مختار . آیا ظلمی بالاتر از این در تاریخ شیعه ممکن است؟

رسول جعفریان در ادامه مقاله اش آورده است:

امام حسین برای آمدن به کوفه همه چیز را با دقت سنجید. تا وقتی که نامه های فراوان نیامد اقدام نکرد. تا وقتی نماینده نفرستاد و خبر تایید نیامد اقدام نکرد. بعد هم به سرعت حرکت کرد تا شرایط عوض نشود. زمانی هم که فهمید اوضاع کوفه عوض شده مسیرش را عوض کرد. در کربلا ، هم با حر سخن گفت و هم با عمر بن سعد مذاکره شبانه کرد. تا صبح عاشورا هم به روشنگری پرداخت و بر اساس شواهد تاریخی روشن، تمام تلاشش این بود تا این اتفاق نیفتد. چنین کرد تا بتواند به نقطه ای دور برود و دور از دسترس ستمگری مانند ابن زیاد باشد. اما همه این تلاش ها به نتیجه نرسید . و صد البته که امام بر اساس شرایط، تمامی احتیاطات را کرد.

این عقل و درایت همان است که مختار هم به عنوان شاگرد اهل بیت دارد. او می داند که نباید بی دلیل خود را اسیر ابن زیاد کند. نباید دنبال حرکت تندی برود که بی نتیجه است. وقتی امام در اوج محبوبیت مجاهدین خلق در سال 50 مبارزه مسلحانه را نپذیرفت، آن هم در برابر سربازانی که هر روز برای امام نامه می نوشتند و امام را تحریک به حمایت از مجاهدین می کردند، دقیقا همین رفتار را شاهد هستیم.

حجت الاسلام جعفریان سپس با انتقاد از نحوه مواجهه برخی قلم ها با شخصیت مختار نوشته است:

تیتر زدن به این عنوان که «مهمترین تفاوت مختار و تمّار در خط تردید است» حتی اگر همراه توجیهاتی باشد، چه نتیجه ای می تواند داشته باشد؟ این عبارت که می گوید: «در سال گذشته تمّارها را مشاهده کردید و در سال‌های آینده نیز مختارهایی را خواهید دید که به جبران بی‌بصیرتی خویش دست به یکسری اقداماتی بزنند، لذا ولایت سربازانی مثل تمّار را می‌خواهد که به وقت مبارزه زبان گویای ولی باشند نه با مصلحت‌سنجی سیاسی خود را از دفع فتنه‌ها کنار کشند و برای آبروی خود جان ولی را به خطر بی‌اندازند»  تطبیقی است که راه به جایی نبرده و جز ضایع کردن میراث تشیع نتیجه ای نخواهد داشت.

کد خبر 112069

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    ممنون. پاسخ خوبی بود :)
  • جواد IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    مطلب بسیار به جا و زیبایی بود از روشنگری‌تان ممنون
  • بدون نام IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    این جواب بسیاری زا شبهاتی است که در ذهن جوانان امروز است شبهاتی که در آن از جایگاه عقل و درایت می پرسد. دقیقا در تبیین جریان عاشورا بنا به مصالحی سعی شده است این جنبه کمرنگ شود گویی نغوذبلله امام حسین تنها به حرف دل و بدون بررسی عقلایی پایی در میدانی گذاشته است که نتیجه اش هم معلوم بوده است حالی که بنابه به تبیین جناب رسولیان این گونه نیست نبوده است. بلکه بعد از اتمام حجت (یکی از حجت ها عقل است ) مجبور به این شرایط شد. چیزی که هرگز گفته نمی شود.
  • بدون نام IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    این جواب بسیاری از شبهاتی است که در ذهن جوانان امروز است شبهاتی که در آن از جایگاه عقل و درایت می پرسد. دقیقا در تبیین جریان عاشورا بنا به مصالحی سعی شده است این جنبه کمرنگ شود گویی نغوذبلله امام حسین تنها به حرف دل و بدون بررسی عقلایی پایی در میدانی گذاشته است که نتیجه اش هم معلوم بوده است حالی که بنابه به تبیین جناب رسولیان این گونه نیست نبوده است. بلکه بعد از اتمام حجت (یکی از حجت ها عقل است ) مجبور به این شرایط شد. چیزی که هرگز گفته نمی شود.
  • ,,,,,,,,, RU ۱۲:۱۹ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    احسن ممنون از این مقاله پر محتوا و جامعتون
  • حسين IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    تكيه بر عقل هيچ منافاتي با اسلام و تشيع ندارد. و شرايط هست كه راه را مشخص مي كند همانطور كه امام حسن(ع) بر اساس شرايط صلح مي كند و امام حسين(ع)... واقعاً تاريخ را بر مبناي واقعيات تفسير كنيم نه منافع.
  • بدون نام IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    صحبتهای شما کاملا منطقی است چون هم با مطالعه و دانش خود اظهار نظر می نمایید و هم اینکه مانند یک شهروند معمولی بدون حب و بغض روشنگری می نمایید.با تشکر
  • مجتبي DE ۱۲:۵۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    واقعا از اين نظر لذت بردم چون ميبينم که هر هفته در تلويزيون مطالبي گفته ميشه که مختار رو به مسائل سال گذشته ربط ميده که اين اصلا صحيح نيست .
  • بدون نام IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 1
    فقط یک سئوال یعنی میثم و حضرت مسلم بی عقلی کردند که بی جهت اسیر ابن زیاد شدند؟؟ راستی به نظر شما اگر مختار وارد جنگ با ابن حریث می شد و با گفتن اینکه من وارد جنگی که بازنده باشم نمی شوم از جنگ سرباز نمی زد روند وقایع تغییری نمی کرد؟؟
  • بدون نام IR ۱۸:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    0 0
    آن چه اقدام این بزرگوران از میثم تا مسلم تا مختار را تبیین می کند شرایط زمان است شرایط زمانی که بر اساس حجیت عقل شرع تعیین می شود در آن زمانه مشکل لغزنده و بی ثبات بودن زمانه است که در این صورت اقدام هر یک در جایگاه خودش درست و قابل دفاع است اما این که ما به یکی اصالت بدهیم و به دیگری نه این غلط است.
  • بدون نام IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۸
    2 0
    برخی ها فکر میکنند شهادت و کشته شدن هدف است. در دوران دفاع مقدس هم یکی از بی بصیرتی ها حتی در خط مقدم این بود که خیلی ها فکر میکردند هدف این است که بیایند شهید شوند درحالیکه رزمندگان عارف و کامل می دانستنند که هدف شهادت نیست هدف دفاع از ولایت و اسلام است و اگر در این مسیر شهادت آمد زهی سعادت.
  • يك خبرنگار IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۹
    0 0
    با سلام و ادب خدمت استاد گرانقدر تاريخ اسلام جناب جعفريان! واقعا جاي سپاس دارد كه با تيزبيني و دقت هميشگي به اين اثر تاريخي نگريستيد/ و جاي تاسف براي ظاهربيناني كه يه اثر تاريخ و هنري را با بخشش رنگ و بوي سياسي به آن از جلوه حقيقي اش دور مي كنند/ اميدوارم با روشنگري در اين مقاله دوستان و دشمنان عرصه نظر كمي بيشتر مواظب كلام خود باشند/ التماس دعا
  • يك خبرنگار IR ۰۷:۴۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۹
    0 0
    با سلام و ادب خدمت استاد گرانقدر تاريخ اسلام جناب جعفريان! واقعا جاي سپاس دارد كه با تيزبيني و دقت هميشگي به اين اثر تاريخي نگريستيد/ و جاي تاسف براي ظاهربيناني كه يه اثر تاريخ و هنري را با بخشش رنگ و بوي سياسي به آن از جلوه حقيقي اش دور مي كنند/ اميدوارم با روشنگري در اين مقاله دوستان و دشمنان عرصه نظر كمي بيشتر مواظب كلام خود باشند/ التماس دعا

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین