کار جمع‌آوری اطلاعات هویتی و صدور کارت ملی هوشمند، هم‌اکنون به صورت آزمایشی، در استان قم آغاز شده است.

قرار است کارت هوشمند ملی جایگزین انواع و اقسام کارت‌ها از جمله سوخت، کارت‌های اعتباری بانک‌ها، کارت‌های هوشمند اداری، کارت‌های تلفن، کارت‌های هوشمند دانشجویی و دیگر کارت‌ها شود و در واقع همه این کارت‌ها در کارت هوشمند ملی ادغام شود، این کار یکی از ضرورت‌ها و الزامات پیاده‌سازی طرح دولت الکترونیک در ایران است و باعث نجات مردم از انبوه کارت‌هایی خواهد شد که امروز هر سازمانی درصدد طراحی و ترویج آن است.

 با این وجود این سؤال مطرح می‌شود که چرا پیش از آن که طرح‌هایی مانند کارت ملی یا کارت هوشمند سوخت اجرا شود، چنین پروژه‌ای طراحی و اجرا نشد؟ آیا قرار است باز هم میلیاردها تومان پول صرف پروژه‌ای شود که می‌شد در طرح‌های قبلی ادغام شود؟

امروزه حدود ١٤ میلیون کارت بانکی در کشور و ١٨ میلیون کارت هوشمند سوخت در دست مردم وجود دارد و برخی سازمان‌های دیگر نیز به شدت در حال برنامه‌ریزی برای صدور کارت هوشمند برای مخاطبان یا مشتریان خود هستند.

بحث کارت هوشمند در سال ٨٣ به اوج خود رسید و سازمان‌های مختلف از قبیل گمرک، بیمه و نفت اقدام به برنامه‌ریزی برای به کارگیری این نوع کارت‌ها کردند. درست در همین سال نیز دولتمردان کشورمان با توجه به تکالیف قانون برنامه چهارم توسعه کشور مبنی بر به کارگیری ICT برای بهبود کمی و کیفی ارائه خدمات به شهروندان و فراهم ساختن زمینه‌های اجرای قانون تجارت الکترونیکی به فکر تدوین سند «کارت هوشمند چند منظوره ملی» افتادند.

دفتر همکاری‌های فناوری ریاست جمهوری نخستین نهادی بود که در آن زمان برای این منظور پیش قدم شد. این دفتر در بهمن ماه سال ٨٣، گزارشی را که به کمک «مدیر کل توسعه فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات»، «معاون توسعه صنایع پیشرفته سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران»، "٢ نفر از کارشناسان دانشگاه‌های صنعتی شریف و امیر کبیر» و "کارشناسان دفتر همکاری‌های فناوری ریاست جمهوری» تدوین شده بود، به پیوست نامه‌ای برای دکتر عارف معاون اول وقت ریاست جمهوری ارسال کرد. در این نامه با اشاره به سند چشم‌انداز ١٤٠٠ و لایحه برنامه چهارم توسعه، به کارگیری کارت هوشمند چند منظوره به عنوان یکی از زیرساخت‌های اطلاعاتی در کنار مراکز داده و شبکه‌های ارتباطی برای ارائه خدمات الکترونیکی یکپارچه دانسته و خاطرنشان شده بود، به دلیل نیازهای متعدد وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مختلف، در آینده‌ای نزدیک ملزم به تهیه و به کارگیری کارت هوشمند چند منظوره خواهد بود که این امر صدها میلیارد تومان به بودجه کشور تحمیل خواهد کرد.

کاربرد کارت هوشمند در جهان
امروزه در دنیا از بیش از ٤/٤ میلیارد کارت اعتباری استفاده می‌شود. فعالیت‌های اقتصادی- مالی مبتنی بر کارت‌های هوشمند به میزان ٣٠ درصد در سال رشد دارد. کارت هوشمند، برای راحت‌تر شدن و کاهش فعالیت‌های زائد در امور تجاری و غیره تولید شده است و اگر قرار باشد برای انجام هر یک از این فعالیت‌ها یک کارت هوشمند اختصاص یابد، آنگاه افزایش تعداد کارت‌ها خود مشکل جدیدی می‌شود که بر تمایل کاربران برای استفاده از آن تأثیر منفی می‌گذارد و از کارآیی آن نیز می‌کاهد. ارائه یک کارت چند منظوره راهکار مناسبی برای این مشکل است، زیرا کارت چند منظوره این قابلیت را دارد که انواع مختلفی از کارت‌ها را پشتیبانی کند.

علی اصغر عمیدیان مجری طرح کارت ملی هوشمند گفت: صدور این کارت از ابتدای سال 90 به صورت سراسری آغاز می‌شود. کار جمع‌آوری اطلاعات هویتی و صدور کارت ملی هوشمند، هم‌اکنون به صورت آزمایشی، در استان قم آغاز شده است.

عمیدیان با اشاره به اعتبار این طرح خاطر نشان کرد: بر اساس برآوردهای کنونی، برای اجرای کامل این طرح، 400 تا 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز است و پیشنهاد استفاده از سرمایه‌گذاری‌ بخش خصوصی و غیردولتی برای اجرای این طرح نیز ارائه شده است. براساس نوع اعتباری که برای صدور کارت ملی هوشمند اختصاص می‌یابد، 4500 تا 7500 دفتر پیشخوان ارائه خدمات ملی در کشور ایجاد می‌شود تا از این طریق برای ثبت‌نام صدور کارت ملی هوشمند اقدام شود.

اظهار نظر مسئولان در خصوص کارت ملی هوشمند

نام

سمت

اظهار نظر

محمد ناظمی

رئیس سازمان ثبت احوال کشور

براساس مصوبه مجلس، سازمان ثبت احوال مکلف به صدور کارت هوشمند ملی چند منظوره تا پایان برنامه پنجم توسعه شد. براساس بند (د) ماده (49) لایحه پنجم توسعه، سازمان ثبت احوال مکلف است با همکاری دستگاههای ذی ربط همراه با تکمیل واصلاح پایگاه اطلاعات هویتی به صورتی که شامل تمام وقایع حیاتی نظیر تولد، ازدواج، طلاق، فوت و تغییرات مشخصات هویتی و صدور گواهی (امضاء الکترونیک) و سایر کاربردها باشد اقدام کند.

مهندس مصطفی محمد نجار

وزیر کشور

طراحی کارت هوشمند ملی آغاز شده است و از سال آینده صدور این کارت‌ها آغاز می‌شود

عبودی

معاون حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال کشور

مطالعات اولیه صدور کارت شناسایی هوشمند ملی انجام شده است و نخستین گروه کارت‌های شناسایی ملی صادر شده در سال ٨٨ فاقد اعتبار می‌شود و هم زمان با این امر کارت‌های جدید صادر می‌شود.

علی اصغر عمیدیان

مجری طرح کارت ملی هوشمند

امنیت کارت ملی هوشمند با توجه به طراحی و چاپ و همچنین امنیت نرم‌افزاری در مقابل حملات ضدامنیتی، تضمین شده است. با توجه به مطالعات تطبیقی صورت گرفته، قوی‌ترین امنیت ممکن در این کارت به کار گرفته شده و با امکانات موجود، این کارت دارای امنیت قابل قبول و بسیار بالایی است. هرگونه حمله، در یکی از لایه‌های امنیتی پیش‌بینی شده در کارت هوشمند ملی خنثی می‌شود. کارت‌ ملی هوشمند لیزری است و قابلیت اسکن ندارد و کلید ورود به این کارت اثر انگشت و امضای دیجیتالی است.

محمود لیالی

مدیرکل دفتر برق و الکترونیک وزارت صنایع

ما در داخل کشور توان توزیع در حدود 200 میلیون کارت هوشمند داریم که شامل کارت‌های سوخت، سیم کارت، بانکی و. . . می‌شود و 5-6 تولید‌کننده اصلی هم داریم که قرار شد یک سندیکا تشکیل دهند و رقابت کاذب با هم نکنند ما هم کمکشان کنیم تا از تمام ظرفیتی که ایجاد کردند برای تولید کارت هوشمند نهایت استفاده را ببرند. فرآیند تولید این کارت‌های هوشمند تا حدود 70 درصد شبیه به هم هستند و در قسمت شخصی‌سازی کمی با هم تفاوت دارند، کارت هوشمند کارتی است که کارهای دیجیتالی شناساندن شخص را انجام می‌دهد

 

کد خبر 115151

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین