گفت و گوی خبرآنلاین با مدیرعامل بانک کشاورزی

فرزانه تهرانی:بانک کشاورزی از سال 87 در راستای سیاست‌ توسعه بانکداری الکترونیک، صدور 3.5 میلیون کشاورز کارت را در دستور کار قرار داد تا از طریق طرح هوشمندسازی نظام تولیدات کشاورزی از مراجعات کشاورزان به بانک کاسته شده و بخشی از دریافت و پرداخت‌های آنها غیر حضوری و به صورت الکترونیک انجام شود. این دومین سال است که از آغاز این طرح گذشته ولی کشاورزان، کارت‌ها را در گوشه‌ای از گنجه گذاشته و بخش قابل توجهی از این کارت‌ها از رده خارج شده‌اند. اکنون بانک کشاورزی با داشتن تجربه کشاورز کارت‌ها در اقدامی دیگر پروژه ارائه تسهیلات به شکل الکترونیک به کشاورزان را در قالب طرح "مرآت" آغاز کرده است.

گفته می‌شود نقص گاه و بیگاه سیستم خودپردازها، کم سوادی برخی کشاورزان و موانعی که سر راه اعطای وام و غرامت وجود داشت موجب بلااستفاده ماندن کشاورز کارت‌ها شده است. اما مدیرعامل بانک کشاورزی طرح مرآت (مدیریت یارانه‌ای اعطای تسهیلات) را فاقد مشکلات مزبور می‌داند و از آن به عنوان خدمت نوین به کشاورزان در جهت تسهیل امور آنان یاد می‌کند. گفت و گوی محمد طالبی مدیرعامل بانک کشاورزی با خبرآنلاین را در ذیل می‌خوانید:

•-        توسعه بانکداری الکترونیک همواره جزو اولویت‌های بانک‌ها بوده است. شما به عنوان بانک تخصصی بخش کشاورزی برای ترویج این فرهنگ چه اقداماتی انجام داده‌‌اید؟

بانک کشاورزی در راستای تحقق سیاست‌های ترویج بانکداری الکترونیک، صدور کارتی را در قالب طرح مرآت (مدیریت یارانه‌ای اعطای تسهیلات) در دستور اقدام قرار داده. در حال حاضر سامانه این طرح ایجاد شده است. مرحله اول آن که از 50 میلیون تومان به بالا را شامل می‌شد اجرایی شده و در گام بعدی مبالغ 15 میلیون تومان و بیشتر را اجرا خواهیم کرد.

در طرح مرآت به منظور فراهم کردن امکان دسترسی الکترونیک و آسان کشاورزان، حساب مخصوص این طرح افتتاح شده و از این طریق تسهیلات کشاورزان به وسیله کارت‌های صادر شده اعطا می‌شود.

•-        بانک کشاورزی در تجربه‌ای مشابه، سال 87 طرح صدور کشاورز کارت را اجرا کرد اما عملا این کارت‌ها کارآیی برای کشاورزان نداشت و بسیاری از آنها از رده خارج شد. تضمینی وجود دارد که طرح مرآت به این سرنوشت دچار نشود؟

از آنجا که دریافت و پرداخت‌های کشاورزان بابت پرداخت حق بیمه، دریافت غرامت و تسهیلات حجم بالایی را به خود اختصاص می‌دهد و یک میلیون و 700 بهره بردار کشاورزی مشتریان مستقیم بانک هستند ایده کشاورز کارت به منظور تسهیل امور کشاورزان و کاهش حضورشان به بانک شکل گرفت. کار در سطح گسترده‌ای انجام و برای سه میلیون بهره‌بردار کارت صادر شد. اما در سال 87 با بروز خشکسالی و افت تولید، بسیاری از کشاورزان دیگر تولیدی نداشتند که برای بیمه کردن یا دریافت تسهیلات به بانک مراجعه کرده و از کارت خود استفاده کنند. به این ترتیب بخشی از کارت‌های صادر شده تحت تاثیر این جریان و با توجه به اینکه کشاورز کارت‌ها دارای تاریخ انقضا بودند از رده خارج شد.

بحث ارائه خدمات الکترونیک به کشاورزان از محورهای اساسی بانک کشاورزی است. به همین جهت پروژه دیگری آغاز کردیم که از مرحله نخست یعنی تشکیل پرونده تا زمان اعطای تسهیلات به صورت الکترونیک قابلیت انجام داشته باشد.

•-        از همان سال 87 طرح دیگری به منظور اجرای بانکداری الکترونیک وارائه خدمات مطلوب‌تر به مشتریان در قالب بانکداری متمرکز (CoreBanking) و تجهیز شعب بانک کشاورزی به سیستم مهر گستر جزو برنامه‌هایی بود که شما بر آن تاکید داشتید. این طرح اکنون در چه مرحله‌ای است؟

در حال حاضر نظام یکپارچه کربنکینگ مهر گستر بومی شده است. به این مفهوم که پس از خریداری این سیستم، آن را با بانکداری اسلامی و بدون ربا همخوان و سپس در شعب بانک کشاورزی راه‌اندازی کردیم. هم اکنون بخش ارزی آن در حال بررسی و انجام است.

•-        طبق نماگرهای بانک مرکزی نسبت تسهیلات بانک کشاورزی به کل بانک‌ها در سال 1380، 60 به 40 بوده درحالی که این نسبت در سال 1388، 48 به 52 برآورد شده است. کم شدن سهم بانک کشاورزی در اعطای تسهیلات به کشاورزان چه دلیلی دارد؟

کاهش نسبت سهم بانک کشاورزی به کل بانک‌ها در اعطای تسهیلات خبر بسیار خوشی است. یکی از نگرانی‌های همیشگی ما این بوده که سایر بانک‌ها به کشاورزی نمی‌پردازند. گرایش بانک‌ها به بخش کشاورزی بسیار پسندیده است و به هیچ وجه به معنی کم شدن تسهیلات بانک کشاورزی نیست بلکه تسهیلات‌دهی سایر بانک‌ها افزایش یافته و این امر نیز در پی تاکیدات بسته سیاستی بانک مرکزی صورت گرفته است.

•-        اگر کم شدن نسبت تسهیلات‌دهی بانک کشاورزی را خبر خوبی قلمداد کنیم. برای میزان مطالبات معوق این بانک نمی‌توان چنین برداشتی داشت. بانک کشاورزی بین سه بانک تخصصی دیگر دارای مطالبات معوق بسیار بیشتری است و در حالی که مطالبات معوق بانک کشاورزی به 37 هزار و 184 میلیارد ریال بالغ می‌شود رقم سه بانک مسکن، توسعه صادرات و صنعت و معدن به ترتیب 10، 4 و 15 هزار میلیارد ریال است. چگونگی ایجاد این رقم درشت را در قیاس با دیگر بانک‌ها توضیح دهید.

در مقام مقایسه با سایر بانک ها می‌توان گفت که ماهیت بانک کشاورزی این مطالبات را رقم می‌زند. بانک مسکن در یک قاعده کلی دارای ریسک اعتبار پایین یعنی بین سه تا چهار درصد است. حسن رهن گرفتن سند منزل مسکونی معوق نماندن مطالبات است. افراد برای آزاد کردن سند خود مطالبات بانک را پرداخت می‌کنند در حالی که در بخش کشاورزی اینگونه نیست.

در بانک صنعت و معدن وضع به گونه دیگری است. بانک صنعت و معدن از دو سال قبل با حمایت‌های دولت شروع به اعطای تسهیلات کرد. تا پیش از این تاریخ بانک های تجاری تسهیلات بخش صنعت را پرداخت می‌کردند. از سوی دیگر صنعت و معدن بانک کوچکی است. سرمایه آن دو هزار و 200 میلیارد تومان است و احتمالا هشت هزار میلیارد تومان تسهیلات داده است. اما بانک کشاورزی 870 میلیارد تومان سرمایه دارد و کل تسهیلات اعطایی آن 17 هزار میلیارد تومان است و باید این را هم در نظر داشت که سه سال در بخش کشاورزی خشکسالی وجود داشته و کشاورز قاعدتا قادر به پرداخت اقساط خود نبوده است.

•-        اشاره‌‌ای به سرمایه بانک کردید. امسال قرار بود طبق قانون بودجه 700 میلیارد تومان به سرمایه بانک کشاورزی افزوده شود. در قانون بهره‌وری نیز رقم دیگری در نظر گرفته شد. نهایتا برای سرمایه این بانک چه تصمیمی اتخاذ شد؟

با حمایت دولت و مجلس در بودجه سال 89 افزایش سرمایه بانک کشاورزی به هزار و 570 میلیارد تومان پیش بینی شد. به عبارت دیگر مقرر شد به 870 میلیارد تومان سرمایه فعلی بانک 700 میلیارد تومان دیگر اضافه شود. در نیمه اول امسال با تصویب قانون بهره‌وری افزایش سرمایه بانک کشاورزی به سه هزار میلیارد تومان مورد موافقت قرار گرفت. بنابراین پیش‌بینی شد هزار میلیارد تومان از صندوق ذخیره ارزی به بانک تخصیص یابد که مکاتبات آن با کمیسیون اقتصادی مجلس انجام شده و در مرحله تصویب توسط هیات امناست. در مرحله بعد نیز منابعی که تا کنون به صورت تسهیلات ارائه کرده‌ایم به دولت بازنمی‌گردد و به عنوان سرمایه نزد بانک باقی خواهد ماند که این مرحله ممکن است تا دو سال به طول بینجامد.

/32

کد خبر 122847

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۲
    1 0
    برای اینکه این بانک مشتری هایش اذیت نموده و انواع اقسام بی آبرویی را برای مشتریانش فراهم میاورد. و بخشنامه های بانک مرکزی را در مورد عدم دریافت 6درصد جریمه دیرکرد که اکثر مجتهدین اعلام غیر شرعی بودن آن را کرده اند قبول ندارد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین