ابوالفضل خدایی: پس از بیانیه شورای امنیت ملی خطاب به کشورهای باقی مانده در برجام در روز هجدهم اردیبهشت ماه و اعلام مهلت شصت روزه به اروپا، (اینجا) ۲۷ خرداد ماه بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در جریان بازدید نمایندگان رسانهها از مجتمع آب سنگین اراک اظهار کرد: از امروز شمارش معکوس برای عبور از ذخیره ۳۰۰ کیلوگرمی اورانیوم غنی شده آغاز میشود و تا ۱۰ روز دیگر یعنی ۲۷ ژوئن (۶ تیرماه) از این سقف عبور میکنیم. این اقدام ایران به سرعت به تیتر رسانه های دنیا تبدیل شد و مقام های مختلف نسبت به این اعلام موضع گیری کردند که در ادامه برخی از آنها را می خوانید:
به گزارش خبرآنلاین، یکی از نکات مهم دیگری که کمالوندی اعلام کرد این بود که از این پس قرار نیست آب سنگین به عنوان ماده اولیه صادر شود بلکه ایران درصدد بکار بردن آن در صنایع بالا است. وی همچنین افزود که از نظر اقتصادی آب سنگین ارزش افزوده بالایی دارد و ما نمیخواهیم بازارهای خوبی که پیدا کردیم را کنار بگذاریم. وی همچنین تاکید کرد که عبور از ۱۳۰ تُن به بالا برای ایران هدف نیست اما دیگر کشورمان به عنوان تعهد به آن نگاه نمی کند. (اینجا)
بازتاب ها در رسانه ها و واکنش مقام های مختلف
در اولین واکنش ها به اقدام تازه ایران سخنگوی وزارت خارجه آلمان با صدور بیانیه ای گفت: ما از ایران میخواهیم که تعهداتش ذیل برجام را بهصورت کامل اجرا کند. (اینجا)
سخنگوی دولت انگلیس در ادامه لفاظیهای این کشور علیه ایران گفت که در صورت اقدام ایران در توقف اجرای تعهدات برجامی، لندن همه گزینهها را در نظر میگیرد. (اینجا)
نتانیاهو هم از قافله عقب نماند و در بیانیه ای خواستار اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران شد. (اینجا)
در ادامه مشاور امنیت ملی ترامپ یعنی جان بولتون که همواره با ادبیاتی تند علیه کشورمان موضع گیری کرده است اقدام ایران را باج خواهی هسته ای دانست. (اینجا)
در ادامه امانوئل مکرون نیز از اقدام ایران ابراز تاسف کرد ولی عنوان کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی تعهد ایران به برجام را تایید کرده است. (اینجا)
در این بین واکنش ترامپ هم در نوع خود جالب بود. وی به انتشار توئیتی کوتاه بسنده کرد و نوشت: ایران قرار است از محدودیتهای ذخائر اورانیوم سرپیچی کند. (اینجا)
پس از ترامپ سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به صحبت های سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گفت که آمریکا از بیانیه ایران در مورد افزایش احتمالی تولید اورانیوم با غنای پایین، شگفت زده نشده است؛ این امر بر اساس سنت رفتار ۴۰ ساله آنها است. (اینجا)
در همین راستا فدریکا موگرینی،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده که ایران تاکنون به برجام متعهد بوده است. مشاور وی هم در گفت و گویی اقدامات ایران برای کاهش تعهدات خود را منصفانه خوانده است. (اینجا)
پیام صریح و قاطعانه ایران به دنیا
پیش از اقدام امروز ایران طی هفته های گذشته وزیر خارجه آلمان و نخست وزیر ژاپن به تهران سفر کردند. «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدار وزیر امور خارجه آلمان با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام جز تأثیرات منفی در تعامل کشورها و امنیت منطقه حاصلی نداشته است، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگز با اعمال تحریم و فشار در بنبست قرار نگرفته و نخواهد گرفت. روحانی تصریح کرد: اگر کشورهای اروپایی معتقدند که برجام به نفع مناسبات ایران و اتحادیه اروپا و توسعه صلح، ثبات و امنیت منطقه است باید سریعتر برای حفظ آن تلاش کرده و اقدامات عملی و جدی داشته باشند. (اینجا)
رئیس جمهور کشورمان همچنین در دیدار با آبه شینزو نیز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران آغازگر هیچ جنگی در منطقه حتی با آمریکا نخواهد بود، اما اگر بخواهد جنگی علیه ایران آغاز شود، پاسخی قاطع به آن خواهیم داد. (اینجا)
در همین راستا گزاره برگ وزارت خارجه به طور مفصل از زمان روی کار آمدن ترامپ، به بررسی کارشکنی های آمریکا و دلایل کاهش تعهدات برجامی ایران پرداخته است. (اینجا)
لازم به ذکر است که جمهوری اسلامی ایران پیش از تصویب توافق هسته ای به توانایی غنی سازی اورانیوم ۲۰ درصدی رسیده بود. در همین راستا آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سال ۲۰۱۲ گزارش داده بود که ایران حدود ۱۰۹ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در اختیار دارد.
همچنین گفتنی است که در بیانیه اولی که شورای امنیت ملی منتشر کرده بود رئیس جمهور کشورمان نیز نامه ای به کشورهای باقی مانده در برجام فرستاد و خواستار حسن نیت اروپایی ها در اجرای تعهداتشان شد. بهروز کمالوندی هم روز گذشته تاکید کرد که اروپایی ها پس از ۶۰ روز منتظر نباشند تا ایران دوباره به آنها فرصت دهد. (اینجا)
پس از یکسال صبر استراتژیک از سوی تهران، کاهش تعهدات برجامی کاملا بر طبق توافق هسته ای صورت می پذیرد و پس از آنکه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای پانزدهمین بار پایبندی ایران را به برجام را مورد تایید قرار داد، یوکیو آمانو اقدامات متقابل ایران در ازای بدعهدی های طرفهای دیگر برجام را هشداری آشکار به جامعه بین المللی دانست. (اینجا)
۳۱۰۳۱۱
نظر شما