به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اولین جلسه از نشست کوتاه با داستان در سال ۹۸ به میزبانی سیدمهدی شجاعی، عصر دیروز (یکشنبه دوم تیر) در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. مهمان ویژه این برنامه بلقیس سلیمانی، نویسنده باسابقه عرصه ادبیات بود. او ضمن بیان ویژگیهای یک داستان خوب، بخشهایی از آخرین رمان خود را خواند و بحثی چالشی پیرامون رمان دینی به راه انداخت. همچنین سید مهدی شجاعی، بخشهایی از رمان «کمی دیرتر ۲» را که به زعم او، اکنون زمان مناسبی برای چاپ آن نیست، خواند.
در ابتدای این نشست ادبی، بلقیس سلیمانی گفت: «در این جلسه میخواهم بیشتر وقت خود را به این موضوع اختصاص بدهم که یک داستان خوب، چگونه داستانی است و چه ویژگیهایی دارد؟ چه در رمان و چه در داستان کوتاه.»
او به معرفی ویژگیهای یک داستان خوب پرداخت و گفت: «در نزد فیلسوفان غربی، همیشه صحبت از این میشود که پیش از سقراط، دورهای وجود دارد که ادبیات و نوع نگاه انسان به جهان بسیار درخشان است. هایدگر و نیچه، افلاطون را نفرین میکنند و میگویند او فلسفه را از مسیر اصلی خود خارج کرد و میدانی را گسترش داد که از آن به بعد دیگر نتوانستیم به مسائل اصلی بشر بپردازیم. من چندین نمایشنامه کلاسیک را قبلا خواندهام اما در این ایام مجددا به نمایشنامههای یونان باستان برگشتهام. همیشه این سوال برایم وجود داشت که چرا میگویند پیش از سقراط، فلسفه، درخشان بوده است. وقتی که این ادبیات را برای بار دیگر خواندم، به این نتیجه رسیدم که در نمایشنامههای یونان باستان، مهمترین وضعیتهای انسانی بیان شده و به نمایش درآمده است. فکر نمیکنم که بعد از آن هیچ کس دیگری چیزی به آن وضعیتها اضافه کرده باشد.»
او ادامه داد: «خیلیها معتقدند که فلسفه بعد از افلاطون، صرفا توضیحی بر آثار او است. این صحبت را میتوان در مورد نمایشنامههای یونان باستان نیز گفت؛ بدین معنی که تمام نمایشنامههایی که بعد از یونان باستان در سراسر جهان منتشر شد، توضیحی بر همان نمایشنامهها بود. حال این سوال به وجود میآید که این وضعیت بشری چگونه شرایطی است؟ شاید بتوان گفت که همان چیزی است که نیچه، هایدگر و ... از آن به عنوان وضعیت موجودی نام میبرند. آنهایی که به ذات درونی انسان میپردازند. ما چرا در اینجا هستیم؟ قرار است چه کاری انجام بدهیم؟ هدف نهایی ما چیست؟ با چه چیزهایی سرگرم هستیم؟ چه چیزهایی ما را کنترل میکنند و ... همه این سوالات اساسی که راجع به وضعیت وجودی بشر در زمین است از جمله مواردی است که نمایشنامههای یونان باستان بر روی آنها تمرکز کردهاند.»
در بخش بعدی جلسه، نوبت به سید مهدی شجاعی رسید که داستان خود را بخواند. او قبل از خواندن داستانش، در سخنانی کوتاه گفت: «البته در مورد ادامه نوشتن که خانم سلیمان اشارهای بدان داشتند باید بگویم که تعبیر نفرت، تعبیر درستی نیست و بیشتر باید از لفظ عدم رضایت استفاده کرد. این عدم رضایت باعث میشود که کار بعدی را بنویسیم. اگر غیر از این باشد، با عُجب درگیر میشویم که به نوعی حماقت عظمی است. در این جلسه میخواهم بخشهایی از رمان «کمی دیرتر ۲» را خدمتتان تقدیم کنم. دلیل این موضوع این است که به نظر نمیرسد بتوان این رمان را در شرایط فعلی چاپ کرد. این جلسات، موقعیت و فرصتی است که میتوان بخشهایی از آن را خواند.»
او در اینباره توضیح داد: «در مورد عدم چاپ این کتاب باید بگویم اینگونه نیست که به ما مجوز نداده باشند بلکه اتفاقی شبیه به «دموکراسی و دموقراضه» در حال رخ دادن است. کتاب «دموکراسی و دموقراضه» قبل از این که آن شلوغیها در سال ۸۸ اتفاق بیفتد، مجوز گرفت. یعنی در سال ۸۷، مجوز آن صادر شد اما زمانی که به چاپ رسید، سال ۱۳۸۸ بود. شرایط به گونهای پیش رفت که انگار گزارش روز را نوشتهایم و پیشبینی شرایط آینده را انجام میدهیم. به همین دلیل، در آن زمان نمیتوانستیم این کتاب را عرضه کنیم و علیرغم این که مجوز داشت و چاپ هم شده بود، عرضه نشد تا با شرایط روز التقاط حاصل نشود. در شرایط فعلی هم ترجیح میدهم که این کتاب تا مدتی در کنار بماند. باید بگویم که بخشی از آخرین کتاب بنده، یعنی فرمان امام علی علیهالسلام به مالک اشتر، ممیزیهایی تشخیص داده و قسمتهایی حذف شد. عنوان کتاب «کمی دیرتر ۲»، «خبر از جانب ما یا اساسا هرگز» است. اگر رمان «کمی دیرتر یک» را خوانده باشید، دو شخصیت محوری داشتیم که یکی اسد و دیگری نورانی نام داشت. در این کتاب هم با همین شخصیتها روبهرو هستیم و در موقعیتی قرار داریم که نورانی و مشاورش را رصد میکنند.»
۵۷۲۴۳
نظر شما