شرفنامه (مکاتبات دیوانی ایالت فارس و لارستان در دوره صفویه) تألیف روح الله منشی متخلص به فتوحی تصحیح دکتر محمد باقر وثوقی یکی از آثاری است که از سوی کتابخانه مجلس تا پایان سال جاری منتشر می شود.

به گزارش خبرآنلاین،کتابخانه مجلس شورای اسلامی در نظر دارد تا شرفنامه (مکاتبات دیوانی ایالت فارس و لارستان در دوره صفویه) تألیف روح الله منشی متخلص به فتوحی تصحیح دکتر محمد باقر وثوقی با همکاری خدیجه عالمی و منوچهر ایزد نیا را تا پایان سال جاری منتشر و در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه کند.

شرفنامه تألیف روح‌الله منشی لاری شیرازی، متخلّص به فتوحی، مجموعة منشآتی است که مکاتبات، منشورات، احکام، پروانجات، عرایض و رسایل دوران حکومت «ابراهیم‌خان ذوالقدر» 947 تا 962ق، «شاه‌ولی سلطان ذوالقدر» 966 تا 978ق و «ولی سلطان قلخانچی ذوالقدر» - 978 تا 985ق در ایالت فارس را شامل می‌شود.

هر چند برخی از مکاتبات آن تا سالهای پس از حکومت آنان را شامل می‌شود، اما تقریباً تمامی نامه‌ها مربوط به نیمه دوم سده 11ق و رویدادها و حوادث سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ایالت فارس و لارستان است. از زندگانی مولانا روح‌الله لاری شیرازی، متخلص به فتوحی، بجز از آنچه در منشآت او می‌توان یافت، اطّلاع دیگری در دست نیست. از او با عنوان منشی یاد شده است و در یک مورد او از خود با عنوان روح‌الله منشی و منشی الممالک و البلاد یاد کرده است.

شواهد نشان می‌دهد که او از منشیان دربار ابراهیم‌خان ذوالقدر و احتمالاً شاه ولی‌سلطان و ولی سلطان‌ ذوالقدر از حُکّام فارس در دوره شاه تهماسب صفوی بوده است. فتوحی در سبک انشای خود بشدّت تحت تأثیر خواجه محمود گاوان قرار داشته و مانند مکاتبات ریاض‌الانشاء که آمیخته‌ای از نثر و نظم است، شرفنامه نیز همین رویه را دنبال کرده است.

فتوحی، شرفنامه را بر مقدّمه و پنج مقاله و خاتمه تقسیم نموده است. مقدّمة آن کوتاه و در باب «معنی انشاء و قاعدة املاء و آداب مکاتبات» است. مقالة اوّل آن با عنوان «درنوشتن عرضها» مشتمل بر دوازده مکاتبه است و مقالة دوم با عنوان «از حُکّام به حُکّام و اعالی به اعالی، و اعالی نسبت به ادانی» شامل بیست و شش نامه، و مقالة سوم با عنوان «از جانب اکابر عالی مراتب به اعلی مراتب و ادنی مراتب» در بردارنده سی و سه مکاتبه و مقاله چهارم با عنوان «مکاتبات اعیان به خدمت حکام عالیشأن» شامل چهارده نامه است و مقاله پنجم با عنوان «از اخوان الصفا و ارباب محبت و وفا به امثال و اکفا» مشتمل بر هفت‌نامه است و خاتمه‌ای تحت عنوان «در منشورات و مکتوبات و احکام مختلفه» مشتمل بر دو فصل دارد که فصل اول «در منشورات و مکتوبات متفرقه» نامگذاری شده و شامل نه نامه، و فصل دوم «در احکام» مشتمل بر هفت حکم است. پس از آن تحت عنوان «مقطعات» شش قطعه در موضوعات مختلف آمده است.

 191/60

کد خبر 129096

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین