۶ نفر
۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۸
بوی بد در تهران و احتمال وقوع زلزله

در بهمن ٩٧ بعد از انتشار بوی نامطبوع در تهران یادداشت زیر را نوشتم که دنبال بوی بد نباشید دنبال ترکیب گاز متصاعد شده باشید، کو گوش شنوا !!

مجدادا این یادداشت را برای دقت بیشتر عزیزان و مسیولین شهری در اینجا عینا می آورم!  این به معنی امدن حتمی زلزله نیست ولی نیاز به مطمئن شدن دارد!  به هر حال سالهاست ما منتظر زلزله محتمل و بالای ٧/١ در تهران هستیم که با گذشت هر چه بیشتر از زمان وقوع ان یعنی حدود ١٥٨ سال از  اخرین زلزله در این پهنه می بایستی انتظار زلزله های بالای ٧/٢ یا .... را داشت.

در ضمن یاد اور شوم ٠/١ بمعنی یک دهم اضافه در انرژی نیست و مقدار تصاعدی آن است که نابود کننده خواهد بود. متاسفانه بررسی های عزیزان را که هنوز از این پدیده با نام "بوی بد" یاد می کنند و بدنبال مراکز احتمالی و یا کانون های انسان ساز تولید "بوی بد" و نه به دنبال ترکیب گازهای طبیعی ساز برخی کانون های خطر همانند زلزله و یا انفجارات یا ... می باشند و از سوی دیگر هم بسیار پراکنده هر دستگاه برای خود اقدام می نماید!
مطالعات این عزیزان را بنده قبول ندارم، اگر اجازه بفرمایند با مساعدت دستگاههای مسئول (شهرداری، شورای شهر، اتش نشانی، محیط زیست و ،،،) می توانیم  یک بررسی دقیقر داشته باشم. دو سری برنامه موازی در نظرم هست: منشا انسان ساز و منشا طبیعی که هر دو باید بصورت موازی جلو رفته و با مطالعه معکوس "تیوری پولوم" انشا الله به کانون اصلی و منشا ان دستیابی پیدا کنیم. انشا الله.

متن کامل یادداشت قبلی درباره بوی نامطبوع در تهران با عنوان« فراموش نکنیم او در کمین است» را بخوانید.

این یادداشت به بهانه پخش شدن بوی نامطبوع در بخشی از تهران، تقدیم می‌شود. بله او در کمین است، در میان مسایل گوناگون کشور اعم از اقتصادی و فرهنگی و .... موضوعی در حال فراموشی است و انهم زلزله و زلزله شهرهای بزرگ کشور است ! چندی نه خیلی دور حدود یکسال پیش، زلزله ای گوشه ای از این اب و خاک را در نوردید و سپس یک تکان هم برای یاد اوری خودش در تهران به رخ کشید که من هستم و منتظر دستور !
پدیده فراموشی، نعمت بزرگی است از سوی پروردگار،  در غیر این صورت همه چیز پس از یک اتفاق بد میبایستی توقف و از کار می افتاد، بله شکر این نعمت بر همه واجب است و شاید شکر ان هم همین ایجاد امادگی و یاد گرفتن از درسهای سوانح بد گذشته، برای ایستادگی و مقاومت در برابر انها می باشد.

حرکت اب زیر زمینی از شمال به جنوب و گسلهای شناخته شده G و گاها ناشناخته فرضی g در سنگ بستر زیر تهران همانند شکل زیر خواهند بود. در همین لایه ابرفتی تعداد زیادی چاه های قدیمی و جدید فاضلاب و پوشش وسیعی از نخاله های ساختمانی تهران قدیم با خلل و فرج زیاد که عملا این مثلث را به یک فضای متراکم  از انباشت فاضلاب، مواد متعفن، ترکیبات شیمایی بازمانده و .... که همگی "تا حدودی"  نه بصورت کاملا محبوس ولی در قالب گازهای تجزیه شده و یا اماده تبدیل به گاز برای تبدیل شدن به نشت و بحرکت در امدن می باشند که فقط نیازمند عاملی برای جاری شدن، همانند گازهای بی بوی متان، ردان و ... که در زلزله ها مطرح است، می باشند را می توان تصور کرد. لذا بدنبال صرفا بو گشتن امری غیر علمی و بسیار غلط خواهد بود! 

گاز بی بوی در حال گذر از فضای متعفن زیرین، روی زمین در قالب هر بویی قابل شنیدن خواهد بود! همانند گوگرد یا فاضلاب یا ... همانطور که افراد مختلف بوهای مختلفی در مناطق مختلف شهر استشمام کرده و گزارش نمودند !!!  در ضمن این بو در بخشی از منطقه مرکزی، جنوب و جنوب غربی بیشتر به مشام رسید که عملا با لایه ضخیم تر ابرفت و اصل تراکم پذیری مواد متعفن در همان مناطق هماهنگی لازم را در مدل فرضی نشان داده شده در شکل دارا می باشد.

همین مطلب علت بوی بد دایمی در ابتدای اتوبان تهران-قم، نرسیده به فرودگاه بین المللی نیز می باشد؛ ابرفت ضخیم، جریان اب و فاضلاب به ان منطقه (شمال به جنوب) و بلاخره بوی نامطبوع.  همانگونه که در خبر همشهری عرض کردم، بو ! شاخص خوبی برای ارزیابی ارتباط پدیده و فعالیت گسلهای زلزله در منطقه نمی باشد و باید بدنبال ترکیب شیمیایی گاز متصاعد شده بود،  چه بسا که گازهای ازاد شده بی بو و طعم مثلا متان و ... ازگسلها، فعال بوده و با ترکیب با این بستر متعفن، منطقه وسیعی را تحت تاثیر قرار داده باشد! بعید دیده میشود که جاری شدن یک بشکه از گازی در یک نقطه از تهران بزرگ چنین توانی را برای الوده کردن چنین وسعت بزرگی از شهر را داشته باشد.

*رییس سابق انجمن مهندسی زلزله ایران و استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران

کد خبر 1332118

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • وطن دوست IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    جهت تشخیص منشا بو، امکان مطالعه و تعریف طرح تحقیقاتی با بودجه دولتی مثلا شهرداری وجود ندارد؟
  • ناشناس IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    حتی اگه تعطیل نشه هم ، باز هم ما نمیریم
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    در بین اینهمه فلاکت در کشور ؛ فقط زلزله میتونه بیچارگی و بدبختی مردم ایران رو تکمیل کنه .............. امیدواریم هرگز شاهد وقوع این فاجعه در کشور نباشیم .
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    بوی گند اصلاح طلبان است
  • سخنگو IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    استاد از هشدارتان متشکریم.
  • IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    منشاء بو مشخصه. هنوز نفهمیدین
  • فرضیه اول US ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    امواج الکترومغناطیسی که یقینا چند سال است برای ایجاد تغییرات مصنوعی آب و هوایی ، بخصوص در شرایطی مانند شرایط فعلی ، یعنی در موقع آلودگی شدید هوای تهران و کلانشهرها بکار میروند عوارض فراوانی مثل زلزله ، انتقال ریزگردها ، تخریب یونوسفر و نتیجتا افزایش ازن در سطه زمین و ...ایجاد کرده اند. این امواج مصنوعی به لایه های زمین برخوردمیکنند و عناصر فلزی دارای خواص الکتریکی و مغناطیسی درون آنها را به ارتعاش در می آورند، بر اثر این ارتعاشات علاوه بر وقوع زلزله ، ترک های زیادی در لایه های زمین بوجود می آید ، و گازهای گوناگون از راه این ترک ها از عمق زمین به سطح می آیند و بوها ی ناشی از این گاز ها انتشار می یابد
  • فرضیه دوم US ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    تانکرهایی که مسول جمع آوری و تخلیه مایعات زائد پالایشگاهها و ایستگاههای تقویت فشار گاز و تاسیسات مشابه هستند ، بجای تخلیه این ضایعات در محل های مجاز ، آنها را در محل های غیرمجاز تخلیه میکنند. از آنجایی که این ضایعات بشدت آلوده به ترکیبات گوگردی هستند ، باعث متصاعد شدن بوی مذکور میشوند
  • ادامه فرضیه دوم IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
    0 0
    این بو و غلظت دی اکسید گوگرد در شهر ری نسبت به بقیه مناطق تهران شدیدتر بوده ، و شهر ری هم نزدیکترین منطقه تهران به تاسیسات نفت و گاز است. بدین علت احتمال وقوع فرضیه دوم تقویت میشود
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۷
    0 0
    جناب ما همین الان زیر آوار زلزله چند ده ریشتری اییم
  • محمد NL ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
    0 0
    با سلام بنده زلزله شناس یا زمین شناس نیستم ، ولی تحقیقات زیادی در زمینه زلزله انجام دادم و بسیاری از مطالب داخلی و خارجی رو بررسی کردم درسته نمیشه به صورت دقیق وقوع زلزله رو تخمین زد ،ولی خب نمیشه هم که به مردم گفت مثلا چندین سال کلا منتظر وقوع زلزله باشن ، درسته وجود گاز رادون ، برخی بوها ، تغییر ناگهانی در حجم آب های زیرزمینی ، تغییر در دمای ناگهانی آب و هوا و دلایل دیگری که کارشناسان زمین شناسی میگن .... ولی زلزله یه چیزی هستش که ما خودمون خطرناکش کردیم ، خودمون میدونیم که کشور ایران یکی از کشور های زلزله خیز دنیاست ولی با این وجود در ساختمان سازی متاسفانه اصلا به این چیزا دقت نکره ایم ، در کشور ما باید به دلیل وجود زلزله و احتمال رخ دادن آن به جای اینکه این همه ساختمان های سنگین درست بشن که وقتی خراب بشن رو سرمون صد در صد مرگ رو برامون رقم خواهند زد ، میتونیم سبک سازی رو انجام که اگه سبک سازی رو انجام بدیم هر زلزله ای با هر ریشتری که بیاد نمیتونه خسارت زیادی داشته باشه علاج واقعه قبل از وقوع باید نمود که متاسفانه این کار هم انجام نشده ، در تهران ۹۰ درصد خانه غیر اصولی ساخته شده ان