محمدمهدی بهکیش در گفت و گویی با نشریه اتاق بازرگانی تهران در باب توسعه صنعتی گفت: «این همان اتفاقی است که در کشور ما افتاده است. کارخانجات نساجی کالا تولید کردند اما بخش تجاری ما نتوانست این کالاها را عرضه کند و در بازار به فروش برساند. محصولات روی دست تولیدکنندگان ماند و کارخانجات نساجی ورشکست شدند».
این اقتصاددان دلیل عدم توسعه تجاری و صنعتی را عدم ایجاد شرایط رقابت پذیری و وارد نشدن اقتصاد کشور به فضای رقابتی دانست و این مورد را با فوتبال نیز مقایسه کرد. بهکیش گفت: «ما فضای رقابتی را تجربه نکردیم. مثل بازی فوتبال. وقتی فوتبالیستهای ما در داخل رقابت درست را تجربه نکرده باشند چگونه میتوانند در خارج از کشور رقابت کنند. ما باید رقابت و مسابقه را از داخل شروع کنیم. وقتی محصولات نساجی ما در داخل رقابت پذیر نباشند، با کشورهای منطقه نتوانند رقابت کنند چگونه میتوانند با ژاپن و کرهجنوبی به رقابت بپردازند. برای این شروع باید بخش تجاری تقویت شود. تجارت نفس صنعت است. این بخش تجاری است که کالای تولید شده را به بازار میبرد و عرضه میکند».
این اقتصاددان هم چنین در مورد تجربه کره جنوبی و صنعتی شدن این کشور در پنج دهه گذشته را مربوط به همان زمان و متناسب با سیاست های تجاری و اقتصادی همان عصر توصیف کرد و گفت: «در آن زمان که کره این کار را شروع کرد هنوز آزادسازی به این صورت در دنیا رخ نداده بود. دخالت دولتها در شرکتها وجود داشت، کشورهای کمونیستی مثل اتحاد جماهیر شوروی هنوز قدرت فراوان داشتند و تجارت جهانی به شکل کنونی در نیامده بود. در این بستر بود که کرهجنوبی سیاستهایی برای رشد و توسعه صنعتی اتخاذ کرد و توانست از آن سیاستها بهره ببرد. امروز صحنه جهانی و بازیگران آن تغییر کردهاند»
محمدمهدی بهکیش در این گفت و گو تاکید کرد که دیگر الگوی کره جنوبی برای توسعه صنعتی در کشور ما مناسب نیست چرا که شرایط اقتصادی جهان بسیار متفاوت از قبل است. دبیرکمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین الملل ادامه داد: «الگوی 1960 کرهجنوبی دردی از ما دوا نمیکند. امروز کشورها به هم متصل شدهاند و ابزار دیجیتال همه اطلاعات را در اختیار همه میگذارد. امروزه باید سیاستهایی را اتخاذ کنیم که با ساختار تجاری و صنعتی جهان هماهنگ باشد».
این اقتصاددان هم چنین حمایت بی حد و حصر از صنعت را یکی از عوامل عدم توسعه آن می داند و تعرفه 90 درصدی واردات خودرو را خفه کردن این صنعت و اطلاعات مهندسی و استعداد یادگیری آن دانست. بهکیش که توسعه تجارت و رقابت را تنها عامل پیشرفت صنعت برشمرد و گفت: «ما صنعت خودرومان با کرهجنوبی تقریبا همزمان و حتی زودتر از آنها شروع شده اما حالا جایگاه ما کجا و جایگا آنها کجاست. آیا ما کمتر از کرهجنوبی از خودروسازها حمایت کردیم؟ خیر برعکس ما دائم و بیحد و حصر حمایت کردیم و خودروسازها را آزاد نگذاشتیم. امروز از کره درسهای زیادی می توانیم بگیریم اما کره را نمیتوانیم الگوی خودمان قرار دهیم».
/36
نظر شما