در ایران اسلامی نیز بانکها با حرکت در مسیر سیاستها و چشماندازهای نظام و تحقق شعارهای سال نقش مهمی در توسعه جامعه دارند.
بدیهی است هرگونه برنامه ریزی استراتژیک و تدوین نقشه راه برای آینده صنعت بانکداری وحتی تدوین برنامه های عملیاتی واحدهای بانک نیازمند شناخت دقیق از صنعت بانکداری است و بدون شناخت از نقشه آینده صنعت بانکداری نمی توان نیازهای بلندمدت بانک را پیش بینی نمود و برنامه ها را با نگاه به آینده پیش برد. در همین راستا، واحدهای پژوهشی و تحقیق محور بانکها با پایبندی به سند استراتژیک بانک و حرکت در مسیر اهداف آن، تلاش می کنند با پیش بینی نیازهای آینده بانک ها، نیازهای خاص مشتریان را فراهم کنند.
در این میان نگاهی به اقدامات و دستاوردهای مدیریت آینده پژوهی و تحقیقات بانکداری اسلامی بانک پارسیان از ابتدای سال 1397 تاکنون، نشان می دهد که این بانک اقدامات شایسته ای در جهت ایفای مسئولیت های اجتماعی، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و حمایت از واحدهای تولیدی داخلی انجام داده و توانسته است گامی مثبت برای افزایش بستر تولید و ارتقای اقتصادی کشور بردارد .
از جمله این اقدامات می توان به تعاملات صورت گرفته و تدوین مدلهای جدید همکاری میان صندوق های پولی – مالی با این بانک اشاره کرد .
همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی
یکی از نمونه های این نوع همکاری ها، همکاری بانک پارسیان با صندوق نوآوری و شکوفایی است.
از آنجا که در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی شرکت های دانش بنیان نقش ویژه ای دارند و اقدامات آنها در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی تعیین کننده است، بانک پارسیان به عنوان حامی شرکت های دانش بنیان اقدام به انعقاد قرارداد جدید همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی کرده است.
این بانک ضمن همسویی با سیاست های کلان کشور، در اقدامی جدید و با شرایطی ویژه، با صندوق یادشده قرارداد جدید همکاری را بسته تا پرداخت تسهیلات و صدورانواع ضمانتنامه برای شرکت های دانش بنیان با سهولت بیشتری صورت گیرد.
تلاش برای توسعه فن آوری های نوین
همچنین از آنجایی که صندوق توسعه فناوری های نوین به عنوان یکی ازبزرگترین صندوقهای حامی شرکتهای دانش بنیان به صورت مستقیم زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت میکند، بانک پارسیان برای تسهیل فرآیند پرداخت تسهیلات، اقدام به انعقاد قرارداد همکاری با صندوق یادشده کرده است.
به این ترتیب بانک پارسیان برای کاهش دغدغههای شرکتهای دانشبنیان در تودیع وثایق، با صندوق توسعه فن آوری های نوین همکاری و قراردادی را برای پذیرش ضمانتنامههای صادره توسط این صندوق برای شرکتهای دانش بنیان و به نفع بانک پارسیان به عنوان وثیقه تسهیلات پرداختی به امضاء رسانده است .
اعتبارسنجی شرکتهای دانش بنیان
اما نباید فراموش کرد که مهمترین مرحله در فرایند اعطای تسهیلات مالی و اعتباری، مرحله اعتبار سنجی متقاضی دریافت تسهیلات است. این امر موجب می شود که ریسک اعتباردهندگان که یکی از مهمترین دغدغههای آنان است، به میزان بسیار زیادی کاهش یابد .
با توجه به این موضوع، از آنجا که ماهیت داراییهای شرکتهای دانش بنیان نسبت به سایر شرکتها متفاوت است، اعتبار سنجی این شرکت ها نیز بسیار متفاوت از شرکت های عادی بوده، که این موضوع باعث می شود بررسی اعتباری این شرکتها نیز متفاوت از سایر شرکتها باشد.
به این منظور، بانک پارسیان به منظور کمک به اشتغالزایی کشور و کاهش ریسک اعتباری، اقدام به همکاری با صندوق هایی مانند صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات شریف و صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، کرده است.
در این همکاری بانک پارسیان گزارش اعتبارسنجی متقاضایان این صندوق ها را نظر فنی بررسی و در مورد توجیهپذیری فعالیت شرکت های دانش بنیان اعلام نظر می کند.
تاسیس باجه در ساختمان مرکزی صندوق نوآوری و شکوفایی
در حال حاضر بیش از چهار هزار شرکت دانش بنیان در سطح کشور وجود دارد که هر روزه بر تعداد آنها افزوده میشود و مرجع مراجعه تمامی آنها صندوق نوآوری و شکوفایی است .
با توجه به این شرایط بانک پارسیان به منظور جذب و ارائه خدمات مطلوب به این شرکت ها، راه اندازی باجه ای در ساختمان مرکزی صندوق نوآوری و شکوفایی واقع در تهران، تقاطع اتوبان کردستان با خیابان زاینده رود شرقی، را آغاز کرده است.
راهاندازی سامانه سککوک
اقدامات یاد شده تنها بخشی از اقدامات بانک پارسیان برای حمایت از شرکت های دانش بنیان است. یکی دیگر از اقداماتی که این بانک به منظور ارتقا و تسهیل تعاملات تجاری انجام داده، طراحی و تدوین سامانه کشوری کسب و کار به کسب و کار است که از آن به اختصار به عنوان «سککوک» یاد میشود.
این سامانه که یک سامانه دانشبنیان است ، اولین سامانه مبادلات اعتباری در ایران بوده که برای تحقق سیاست های توسعه اقتصادی کشور، هدایت اکوسیستم جامع کسب و کاری هایی تولیدی را به عهده گرفته است . این کسب کارها ، کسب کارهایی هستند که در نظر دارند تعاملات تجاری را در زنجیره تامین از زمان تولید تا مصرف برای کسب و کارهای کشورمشخص کنند.
این سامانه از یک سو با کاهش هزینههای تامین مالی، بازاریابی و فروش، امکان دسترسی ارزان تر به نیازمندی هایی مانند مواد اولیه را از طریق اتصال به بازار بزرگ کشوری فراهم می کند، از سوی دیگر نظارت بر مصرف تسهیلات را افزایش می دهد.
همچنین به دنبال امضای تفاهم نامه بین بانک پارسیان ، صندوق قرض الحسنه پارسیان و بنیاد برکت، سامانه سککوک در نظر دارد راهکار عملی و فنی مناسبی را برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی از طریق رونق تولید و بهبود و ارتقای توانمندی اقتصادی و کارآفرینی افراد، گروه ها و واحدهای کسب و کار مستعد فعالیت در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، ارائه کند.
این امر افزایش ضریب اطمینان استفاده از تسهیلات ارائه شده در مصارف مورد نظربانک، صندوق و بنیاد برکت را در چرخه تولید، به همراه خواهد داشت . بعلاوه ریسک بازپرداخت نشدن تسهیلات را کاهش داده و فرصت های فروش برای محصولات تولید شده را افزایش می دهد.
طراحی"مدل مطلوب یک بانک اسلامی"
از دیگر اقدامات بانک پارسیان برای توسعه بانکداری اسلامی طراحی " مدل مطلوب یک بانک اسلامی" است. اجرای نظام بانکداری اسلامی به عنوان زیرمجموعه نظام اقتصاد اسلامی ، همواره از مهمترین مسائل مورد توجه فقهای دین و کارشناسان بانکی بوده و با توجه به تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربای ایران در شهریور 1362 و اجرای آن از ابتدای سال 1363، این مسئله بیش از پیش مورد توجه قرار دارد .
البته پیشتر قرار بود قانون عملیات بانکداری بدون ربا موقتی باشد و بتواند زمینه های اسلامی شدن کامل نظام بانکی را فراهم کند، اما این امکان فراهم نشد، به طوری که این قانون بیش از سه دهه در حال اجرا است.
بنابراین بانک پارسیان با توجه اهمیت این مسئله نزد فقها، کارشناسان و مشتریان بانکها و توجه به عملکرد شرعی نظام بانکی از یک سو و از سوی دیگر مسئولیت اجتماعی این بانک ، تصمیم به طراحی مدل مطلوب یک بانک اسلامی (براساس مبانی اسلامی و فقه نظام)، گرفت. ازجمله اهدافی که مدیران و طراحان این مدل بانک اسلامی برای آن عنوان کردند، عبارتند از:
• ایجاد گفتمان و حرکت به سوی نظام کلان نهاد پولی مطلوب اسلامی با رویکرد ترویجی؛
• رفع دغدغه های مراجع تقلید و مقلدین آنها در همکاری با نهاد پولی و تناسب مدل طراحی شده با فتوای اکثریت مراجع شیعه و سنی جهت استفاده مقلدینشان؛
• طراحی مدل اجرائی یک بانک مطلوب تحت مبانی اسلامی و با رویکرد فقه نظام و اجرای پایلوت در برخی مناطق کشور.
بهره گیری از ظرفیت های اپلیکیشن های موبایلی
افزایش سرعت ارائه خدمات بانکی ایمن و مطمئن در هر ساعت شبانه روز موضوع دیگری است که در توسعه فعالیت های بانک پارسان در نظر گرفته شده است .
در این زمینه صندوق قرض الحسنه بانک پارسیان با هدف ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی و کاهش مراجعه حضوری هموطنان به شعب این بانک ، تصمیم به ارائه خدمات بانکی از طریق بسترهای الکترونیکی گرفته است.
کارشناسان بانکی بر این باورند که این مسئله به دلیل افزایش سرعت ارائه خدمات مورد استقبال عموم مردم بوده و منجر به رضایت مندی بیشتر مشتریان خواهد شد.
به همین منظور در فاز نخست صندوق قرض الحسنه بانک پارسیان تصمیم به ارائه خدمات بانکی(شناسایی متقاضی)، ثبت درخواست و واریز تسهیلات قرضالحسنه ازدواج از طریق اپلیکیشن موبایلی برای متقاضیان گرفته است.
با توجه به تعداد محدود شعب بانک، مزیت اول این پروژه به خصوص در شهرستان ها برای مخاطبانی است که در فاصله دورتری از شعب بانک قرار دارند.
توانمندسازی اقشار آسیب پذیر با همکاری بنیادبرکت
به دنبال فرمان مقام معظم رهبری در 20 آذر ماه سال 1386 بنیادبرکت توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تأسیس شد تا به عنوان مجموعهای برای توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و انجام امور عامالمنفعه، در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته فعالیت کند .
از آنجا که صندوق قرضالحسنه بانک پارسیان نیز با هدف استفاده از منابع این صندوق برای ایجاد ، توسعه و نگهداشت اشتغال در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته و ایفای مسئولیت اجتماعی بانک پارسیان تاسیس شده، همکاری با بنیاد برکت و تبعیت از این بنیاد در تدوین راهبرد و سیاست های خود برای بر حمایت از اقشار محروم و کمبرخوردار، را در دستور کار قرار داده است .
صندوق قرضالحسنه بانک پارسیان از طریق شعب بانک پارسیان و به وکالت از صندوق قرضالحسنه پارسیان در دو بخش اجتماع محور و کمک به محرومین، تسهیلات اشتغالزایی به معرفی شدگان بنیاد برکت پرداخت می کند .
بر همین اساس تفاهم نامه ای سه جانبه میان بانک پارسیان، صندوق قرضالحسنه پارسیان و بنیاد برکت، با موضوع "اعطای3000 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه اشتغال (مشاغل خانگی) به طرحهای اشتغال زا به امضا رسیده است .
موضوع این تفاهم نامه توسعه کسب و کار پایدار و توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی جوامع محروم، مبتنی بر مزیتهای نسبی مناطق در استانهای مورد نظر کشور بوده که بر این اساس حداکثر تعداد 30 هزار طرح اجتماع محورکه از سوی بنیاد برکت شناسایی و مورد تایید قرار گرفته اند، جهت ارائه تسهیلات به بانک معرفی می شوند .
2121
نظر شما