۰ نفر
۱۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۵
رویای پوتین در حال تحقق است

در هفته های گذشته بار دیگر تنش ها در ادلب افزایش یافته که ورود نظامیان ترکیه به این منطقه، تحرکات تروریست ها و کشته شدن غیرنظامیان اوضاع را متشنج تر کرده است.

اگرچه رجب طیب اردوغان در تماس تلفنی اخیر خود با ولادیمیر پوتین همتای روسی خود بر اجرای توافق سوچی تاکید کرده است اما از سال 2018 که این توافق بین مسکو و آنکارا حاصل شد ترکیه به وعده خود برای خروج و یا خلع سلاح شورشیان مسلح بدون جنگ و خونریزی عمل نکرد. با پافشاری ترکیه برای حفظ نیروهای مخالف مسلح، وقوع چنین حوادثی در روزهای اخیر قابل پیش بینی بود. به ویژه اینکه ادلب برای سوریه از اهمیت ویژه و استراتژیک برخوردار است.

پرسشی که شاید در این برهه مطرح شود این است که چرا تنش ها در این مقطع زمانی شدت یافته است؛ در پاسخ باید گفت که اوج تنش ها از جایی آغاز شد که 33 تن از سربازان ترکیه شامگاه پنجشنبه طی حملات هوایی روسیه کشته شدند و شمار دیگری نیز زخمی شدند و دلیل آن هم این است که روس ها در صحنه سوریه در حال تبدیل شدن به اصلی ترین بازیگر هستند و از همین رو مقابله با بلندپروازی های ترکیه نیز امری طبیعی به نظر می رسد.

از طرف دیگر ترکیه نیز به دنبال حضور بلندمدت در سوریه نیست و تنها خواستار حفظ نفوذش در دوران پس از جنگ داخلی است. بخشی از نیروهای مخالف در ادلب نیز رابطه فرهنگی و سیاسی با ترکیه دارند و آنکارا نیز می کوشد تا این نیروها را بتواند همچنان در خاک سوریه حفظ کند تا در این راستا نیروهای مخالف را در فرآیند سیاسی آینده سهیم کند تا بدین واسطه بتواند نفوذ خود را در سوریه همچنان تداوم بخشد.

در این بین ایران نیز بر برگزاری نشست آستانه در این شرایط حساس کنونی به منظور مدیریت فضای متشنج موجود و آرام سازی آن در اسرع وقت تاکید دارد، موضوعی که روسیه نیز در مذاکراتش با ترکیه به دنبال آن است و طی گفت و گوهای انجام شده مسکو و آنکارا نیز بر کاهش تنش ها توافق کردند. در آن سو ناتو نیز برای حمایت از ترکیه وعده داده اما تا کنون عملی نشده است و بنابراین باید گفت که برای مدیریت این فضای متشنج توپ در زمین روسیه و ترکیه است که در آینده باید دید آیا این دو کشور به توافقی دست خواهند یافت یا خیر.

شرایط ترکیه به گونه ای است که دست این کشور برای ادامه تنش ها بسته است و به نظر می رسد آنها از روسیه امتیازات حداقلی بگیرند و روسیه نیز در این بین امتیازاتی بدست آورد. آنکارا نیز به حفظ بخشی از نیروهایش در ادلب اکتفا خواهد کرد چرا که وضعیت سیاسی ترکیه در داخل نیز پس از کشته شدن چندین نیروی نظامی ملتهب شده و احزاب سیاسی ابراز نگرانی کرده اند. از همین رو اردوغان نیز برای مدیریت افکار عمومی حملاتی را علیه نیروهای سوریه ترتیب داد اما تجربه نشان داد که اردوغان در شمال سوریه نیز علاقه ای به تداوم جنگ ندارد. از طرفی وضعیت اقتصادی ترکیه نیز آنچنان مطلوب نیست تا بتواند حضوری بلندمدت را در سوریه داشته باشد. بنابراین تنها گزینه ای که اردوغان می تواند به آن اکتفا کند حمایت از بخشی نیروهای طرفدار خود در سوریه است و حتی ممکن است به خلع سلاح آنان نیز راضی شود. بنابراین نمی توان متصور بود که در آینده شاهد جنگی تمام عیار در منطقه باشیم.

در روند کنونی، روسیه در معادلات سوریه بازیگر اصلی و بلامنازع به شمار می رود و این کشور تعیین می کند که چه کسی در سوریه بماند و یا نماند. آسمان سوریه که عملا در اختیار و تحت کنترل روسیه بوده و شاهد بوده ایم که یکبار به ایران، ترکیه و یا اسرائیل اختیاراتی می دهد و خواستار این است که زمین را نیز تحت کنترل خود درآورد که در این صورت این کشور به راحتی می تواند طرح های خود را عملی کند. چنین مسیری می تواند در قسمتی به ضرر و یا به نفع ایران باشد. به طور کلی به نظر می رسد روندی که روسیه از سالهای قبل به دنبال آن بوده در حال تحقق است و آن چیزی نیست جز بزرگتر شدن سهم این کشور از تحولات سوریه که در این صورت سهم دیگر بازیگران به مراتب کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

310311

کد خبر 1359217

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • AE ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    82 0
    اینهمه هزینه کردیم, تحریم شدیم, منزوی شدیم, بین مسلمانان بدنام شدیم, کشته دادیم, آخرش نفت برای آمریکا رسید, نفوذ و استقرار برای روسیه, اعمال قدرت بر کردها به ترکیه, افزایش مساحت برای اسرائیل, بی کلاهی برای ایران.
    • ایرانی مظلوم IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      15 0
      بسیار عالی
    • IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      2 0
      هنوز مشخص نیست ایران میتونه از درگیری روسیه و ترکیه به نفع خودش استفاده کنه
    • IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      23 0
      اندازه کافی بهره بردیم که ایران الان یک بازیگر مهم شده هم تو سوریه هم تو منطقه ، مطمئن باش اگه منافعمون زیاد نبود غرب خواهان حذف ایران تو منطقه نبود پس قطعا خیلی به دست اوردیم
  • کارن IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    63 0
    سوریه کشوری با اقتصاد کوچک است لیکن بشدت نیاز به بازسازی دارد . من تخصصی در امور سیاسی ندارم لیکن ایران باید در حال حاضر جای پای شرکتهای خصوصی خود را در سوریه بازکند تا این شرکتها(عمرانی، صنعت آب و برق ، تلفن و اینترنت و..) در آنجا کار کنند و با گرفتن تضمینهایی این شرکتها را مجبور نماید که عایدات خود را در ایران سرمایه گذاری کنند(که آنها هم از خدا خواهند خواست با توجه به نرخ بالای ارز) بنابراین بخش خصوصی ایران بشدت رشد خواهد نمود و اقتصاد ایران و تولید ناخالص ملی (و حتی داخلی) را با یک رشد عمده مواجه میکنند... با تشکر
  • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    25 0
    این تسلط زودگذر خواهد بود. سوریه هم مثل افغانستان و عراق در نهایت نمیتواند محل دائمی برای استعمارگران باشد
  • محمد جواد IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    8 0
    ایران و ترکیه برای حضور اقتصادی در سوریه با روسیه مذاکره کنن.بدون شک این دو کشور بعد از روسیه بیش ترین سهم را از کیک اقتصاد سوریه خواهند داشت.در عراق هم همین الگو باید پیاده شود یعنی باید یکی از قدرت های جهانی نظیر چین و روسیه بیایند جا را برای آمریکا تنگ کنند سهم نظامی ما کم شود و سهمی از تجارت با عراق داشته باشیم زیرا اقتصاد ما ضربه پذیر تر است باید بتونیم چندتا بازار پیدا کنیم از شر نفت خلاص بشیم.
    • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      39 0
      ترکیه در آینده سوریه نقش و سهمی نداره برای همینه که با تمام وجود میخواد آخرین قلعه تروریست ها یعنی ادلب رو حفظ کنه ولی نمیتونه. از اون طرف هم کردهای سوریه شاید با اسد اختلافاتی داشته باشند ولی در مقابل ترکیه براحتی و با کمال میل با حکومت مرکزی سوریه همکاری میکنند! ترکیه در این چند سال با حمایت از تروریستها تمام پل های پشت سرش رو خراب کرد.
    • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      3 1
      فقط میدونی چیه ادم ازحرفهای شما بی تدبیری حرف میزنید میسوزه دوستان روسیه درسوریه میخاست خود را قهرمان جلوه بده که داد الان نزدیکی ۵سال حضور نیروی روسی درسوریه هست پوتین باترامپ تبانی کرده واینها همش جنگ سیاست هست چرا اردوغان به سوریه حمله کرد اینهم جای سوال هست وروسیه خیلی خوشحال شد چون دستهای پشت پرده هست روسیه باترکیه ظاهرنند بدهستنند هدف اینکه ارتش سوریه بعدازپکسازی توریستها ارتش ترکیه عقب نشینی می کند روسیه ادعای گدای خدای میکند تعین تکلیف میکند کی درسوریه بماند ایران ازسوریه بیرون شود روسیه درسوریه می ماند روسها درگذشته هم نشان داداند دردقیقه نود خیانشان راعلنی می کنند تازه دوستان این نظره پوتین وترامپ بوده بعداش اگر روسیه درسوریه نبود میدونید الان ایران چه گشته ای میداد چراناتو کمک ترکیه نیامد ولی اگرروسیه درسوریه نبود وجنگ بین ترکیه وایران بود میدید امریکا باتمام قوا به کمک ترکیه میامد الان نیومده همش نقشه سیاسی هست که روسیه درسوریه بماند وامریکا درعراق تابتواند نیروهای ایرانی درعراق راهرروز ضعیفتر کند تابه عقب نشینی
    • IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      16 0
      نیازی به روسیه نیست ایران همین الان هم داره تو سوریه سرمایه گذاری اقتصادی میکنه یه عده کج فهم هم فکر میکنن ایران مفتی داره اونجا کار میکنه
  • آرش IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    2 0
    بشار اسد تنها با اعلام عفو عمومی می تونه جبهه مقابل رو تضعیف کنه و از بهونه واهی ترکیه برای "حمایت از بخشی از مردم " جلوگیری کنه ، این موضوع ترکیه رو هم تحت فشار قرار میده تا برای خلع سلاح به نیروهای تحت حمایتش بیشتر فشار بیاره و در نهایت مشکل عمده ترکیه مهاجرت تعداد زیادیه که داره به اقتصاد ترکیه فشار میاره و اتفاقا وقتی راه حلی برای این ماجرا پیدا بشه قطعا استقبال می کنه
    • IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      31 0
      عفو عمومی در سوریه دیگه امکان پذیر نیست چون گروه میانرویی در سوریه وجود نداره! به عنوان مثال ، گروه ارتش آزاد سابقه همکاری با داعش رو داره (فقط یه جستجوی ساده به زبان انگلیسی گنید عکسها خوش بش هاشون که کم هم نیست میاد!) ، یا گروهی مثل زین الدین زنکی یعنی همون گروهی که سر پسر بچه سوری رو بخاطر حمایت از بشار اسدطرز فجیعی بریدن و در عین حال با کلاه سفیدهای سوری همکاری میکنن! جز گروههای تحت حمایت سوریه هستند و با ارت آزاد میانه رو!! همکاری مستمر دارن یا جبهه النصره یا همون تحریر الشام که شاخه رسمی القاعده در سوریه هست جز گروههای ائتلاف علیه ارتش سوریه هستند! جالبه توی تصاویر گروههای تروریستی که ترکیه ازشون حمایت میکنه و جدیدا منتشر شده روی سینه بعضی هاشون ، علنا پرچم داعش وجود داره!(منظورم لباس های نظامی که جای پرچم داره روی سینه شون) ...یعنی به معنی واقعی کلمه ، گروه میانه رو یا "معارض" در سوریه وجود نداره همشون تروریست های تکفیری هستند که به ایرانی ها میگن رافضی و مجوس (یعنی شیعه و آتش پرست!) یعنی دقیقا چیزی که داعش میگه!
    • ممنون IR ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      3 0
      نمیدانم در قانون جزا و یا عرف اگر به یک دزد بگویند دزد آیا توهین است ؟ یا به یک قاتل بگویند آدمکش آیا توهین حساب میشود ؟ اگر به یک داعشی بگویند داعشی افتراست؟
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    5 0
    بهترین تحلیلی که این روزها خوندم
  • IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    4 0
    پوتین رویاهاش بیشتر از ایناس حالا مونده تا ببینیم این اولشه
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    12 0
    روزی میفهمیم که پوتین با ما چه کرد که دیگه خیلی دیره
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    2 0
    سوریه هم چاره ای نداره جز اینکه این رویا رو محقق کنه
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    0 0
    حالا تحلیل کردی نگفتی پیشنهادت چیه؟
    • IR ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
      1 0
      تو بگو پیشنهادو!
  • IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
    11 0
    روسیه و ترکیه دارن از نبود حاج قاسم نهایت استفاده رو میبرن و با دمشون گردو میشکونن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین