۰ نفر
۲۹ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۴

ناسا در فکر استفاده از پرتوهای لیزر برای تغییر مسیر زباله‌های فضایی اطراف زمین و پیشگیری از برخورد خطرساز آن‌ها با ماهواره‌ها و ایستگاه فضایی بین‌المللی است که در اطراف این سیاره در حال گردشند.

ابوالفضل کریمی: قبلا دانشمندان برای حل معضل زباله‌های فضایی به فکر استفاده از لیزر برای نابودی آن‌ها بودند. اما اکنون محققان سازمان فضایی آمریکا معتقدند با استفاده از لیزر و با روش‌هایی بسیار ارزان‌تر می‌توان مسیر این زباله‌های فضایی را به آسانی تغییر داد.

به گزارش دیلی‌میل، این لیزرها مشابه با نمونه‌هایی هستند که در کارخانه‌های خودروسازی برای جوش‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند و می‌توان با استفاده از تلسکوپ‌های موجود از آن‌ها برای شلیک به زباله‌های فضایی و تغییر مسیرشان بهره برد. به این ترتیب از عدم برخورد این زباله‌ها با ماهواره‌های ارتباطی یا ایستگاه بین‌المللی فضایی اطمینان حاصل می‌شود.

با انجام این فرآیند هم‌چنین می‌توان از معضلی فضایی به نام سندروم کسلر نیز پیشگیری کرد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که زباله‌های فضایی زیادی در اطراف زمین در حال گردش باشند، به طوری که پرواز به سمت خارج از زمین را خطرناک کرده و درنتیجه بشر را در سیاره مادری‌اش محصور کند. 

این رویداد نزدیک به 30 سال پیش توسط ناسا پیش‌بینی شده بود. طی سال‌های اخیر نیز در چند مورد احتمال برخورد این زباله‌های فضایی با ماهواره‌ها بوده که خوشبختانه آن‌ها با فاصله بسیار نزدیک از کنار هم گذشتند. همین موضوع دانشمندان را به فکر یافتن راه‌حلی سریع برای خروج از این بحران انداخته است.

اکنون تیمی از دانشمندان ناسا تحت رهبری جیزم میسون معتقدند حرکت دادن این زباله‌ها از موقعیت فعلی خود می‌تواند پاسخی به این مشکل باشد. در این نظریه فوتون‌های موجود در پرتوهای لیزر که مقدار کوچکی از تکانه را با خود حمل می‌کنند، تحت شرایط حساب‌شده به شی‌ء فضایی برخورد کرده و سرعت آن را نزدیک به 0.1 سانتی‌متر در ثانیه کند می‌کنند.

باشلیک یک لیزر به یک تکه زباله فضایی در طول مدت چند ساعت می‌توان مسیر حرکت آن را نزدیک به 198 متر در روز جابه‌جا کرد.
اگرچه این میزان برای خارج کردن این زباله‌ها از مدار کافی نیست، اما می‌توان با این روش از برخورد آن‌ها با ایستگاه فضایی یا ماهواره‌ها پیشگیری کرد. به این ترتیب دیگر نیازی به استفاده از لیزرهای نظامی گران‌قیمت برای نابودی زباله‌های فضایی مشابه با آن‌چه که در فیلم‌ جنگ ستارگان دیده می‌شود نیست.

این پروژه فقط با بودجه‌ای در حدود 800 هزار دلار قابل انجام است و هزینه نهایی استفاده از این طرح نیز حداکثر به چند ده میلیون دلار خواهد رسید. حتی می‌توان برای استفاده از این روش، تلسکوپ‌های فعلی را اصلاح کرد که به این ترتیب هزینه‌های صرف شده باز هم پائین‌تر خواهد آمد.

در حال حاضر نزدیک به 20 هزار زباله فضایی در مدار پائینی زمین در حال گردش هستند. یکی از جدی‌ترین برخوردها در سال‌های گذشته مربوط به حادثه فوریه 2009 / بهمن 1387 می‌شود که در اثر برخورد ماهواره ایریدیوم 33 و کاسموس 2251 رخ داد. این دو ماهواره ارتباطی با سرعتی بیش از 3 هزار متر بر ثانیه به یکدیگر برخورد کردند که اولین برخورد جدی بین دو ماهواره عملیاتی در مدار زمین محسوب می‌شود.

50132

کد خبر 137937

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین