۱۲ نفر
۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۷
 سریال‌های رمضانی سیما چرا اینقدر ضعیف هستند؟

روزنامه جوان نوشت: امسال شاید اولین سالی بود که جدول پخش سریال‌های رمضانی تلویزیون را نه اراده و تصمیم مدیران که ویروس کرونا چید.

 شبکه یک بنا را بر پخش سریال «نون. خ» گذاشته بود که این سریال به دلیل شیوع بیماری کرونا در تعداد قسمت‌های کمتری ساخته و قبل از ماه رمضان نمایش داده شد و با شروع رمضان جایش را به زیرخاکی داد که به نوعی از شبکه ۳ قرض گرفته شد.

شبکه ۳ هم سریال «می‌جان» را برای ماه مبارک تدارک دیده بود که این یکی هم از گزند این بیماری در امان نماند و تولیدش متوقف شد تا «سرباز» جایش را بگیرد که به هیچ عنوان قراری بر رمضانی بودنش نبود.

در این میان «بچه مهندس» شاید تنها گزینه قطعی ماه رمضان بود که شبکه ۲ از پیش نمایش آن را در نظر داشت.

کارگردانان سریال‌های رمضانی امسال، اما از افراد قدیمی تلویزیون محسوب می‌شوند و هر کدام از جمله سازندگانی هستند که آثار درخوری برای تلویزیون ساخته‌اند.

پخش همزمان آثار این کارگردانان شاید فرصت مغتنمی باشد برای مرور ساخته‌های گذشته‌شان و البته بررسی چگونگی و میزان انتظارمان از کیفیت آثارشان.

هادی مقدم‌دوست و «سرباز»

بیننده فیلم «سربه مهر» و سریال «وضعیت سفید» اگر بوده باشید فضای سرباز را بهتر می‌توانید درک و هضم کنید.

آثار مقدم‌دوست که معمولا با کمک رفیق همیشگی‌اش حمید نعمت‌الله ساخته را می‌توان در دسته آثار دیرجذب قرار داد که کلمه به کلمه فیلمنامه آن با تفکر و وسواس نوشته شده‌اند و باید با حوصله به تماشای آن‌ها نشست.

روایت با طمأنینه و آرام از ویژگی معمول آثار مقدم‌دوست است که درونشان پر شده از تصویر جزئیات رفتاری آدم‌ها در مواجهه با دیگران؛ رفتارهایی که با دقت و تأکید نشان‌دار شده و طبیعتاً تأمل‌برانگیز هم واقع می‌شوند. به این‌ها بیفزایید نشانه‌های دنیای مدرن و فضای مجازی را که به وفور در آن‌ها یافت می‌شود. این نشانه‌ها در فیلم سینمایی سر به مهر با وبلاگ‌نویسی و نمایش دقیق جزئیات آن عینیت یافت. همینطور در یکی از اپیزودهای فیلم سینمایی «هیهات» از پیام رسانه‌ای اجتماعی استفاده فراوان و بهینه‌ای برای روایت قصه‌اش کرد.

مقدم‌دوست در آثارش علاقه فراوانی به ساخت و نمایش کاردستی‌های خلاقانه و کاربردی که گویی از دل تجربیات زندگی‌اش بیرون آمده، دارد، نمونه‌اش را می‌توان در سریال وضعیت سفید به یاد آورد؛ آنجایی که امیر یاد رفیق شهیدش را با چاپ تصویر او روی لباسش زنده کرد و در این بین بیننده نیز در جریان مراحل خلاقانه چاپ قرار گرفت یا مثلاً ساخت مداد تایپ روی موبایل در فیلم سر به مهر و همچنین بلندگوی دست‌ساز یکی از اپیزودهای فیلم هیهات که صدای قرآن را از فراز بلندی در منطقه به گوش همه رساند، البته آثاری که هادی مقدم‌دوست به اتفاق رفیق دیرینه‌اش نعمت‌الله ساخته از این موارد زیاد دارد و به نظر با توجه به نشانه‌های مشترک باید انتظار چنین مواردی را در سریال سرباز هم کشید.

همینطور نباید از نظر دور داشت که با توجه به همان روایت آرام آثارش، برای قضاوت درباره میزان جذابیتش هم نباید عجله کرد.

جلیل سامان و «زیرخاکی»

جلیل سامان مستندهای فراوان و سینمایی را ساخت و حتی جایزه جشنواره هم دریافت کرد، اما هیچ کدام آن‌ها به اندازه سریال ارمغان تاریکی نامش را بر سرزبان‌ها نینداخت.

او با این سریال به نوعی انقلابی تصویری و محتوایی در عرصه تلویزیون به راه انداخت که پیش از این تجربه نشده بود.

سامان در «ارمغان تاریکی» تصویری به شدت واقعی همراه با ریزبینی در طراحی صحنه اوایل انقلاب را به نمایش گذاشت که پیش از این کمتر در آثار دوره قدیم تصویر شده بود، اما بعد از این سریال دنباله‌روها و مقلدین بسیاری یافت.

در باب محتوایی و داستانی هم سراغ دوره‌ای رفت که قبلا کمتر تجربه شده بود.
ارمغان تاریکی به سبب روایت حسی و عاطفی و دقیقش مورد توجه قرار گرفت تا سامان خیلی زود تصمیم به ساخت اثری دیگر در همین حال و هوا با نام «پروانه» را بگیرد.پروانه با اندکی اختلاف، ورژن دیگری از ارمغان تاریکی بود، اما با این تفاوت که توفیق آن را برایش به همراه نداشت.

چنانکه سریال «نفس» در تکمیل سه‌گانه‌اش بی‌شباهت به دو اثر پیشین نبود و قدم رو به جلویی برایش محسوب نمی‌شد تا جایی‌که به رغم قرار بر ساخت فصل دوم، این کار به انجام نرسید.

درست مثل سریال چمران که خیلی به تولید نزدیک شد، اما ساخته نشد. سامان پس از چند اثر جدی این بار سراغ ساخت سریالی طنز با نام «زیرخاکی» با همان حال و هوای انقلاب رفته است.

برای کارگردانی که معمولاً آثار جدی و البته غم‌انگیز ساخته، شاید تولید اثری با مایه‌های طنز مثل زیرخاکی ریسک بزرگی باشد که پخش قسمت‌های آینده و میزان بینندگانش گواهی خواهد بود بر توفیق یا عدم توفیق آن، البته پخش همین چند قسمت نشانه‌هایی از نوعی ناپختگی و ناآشنایی فیلمساز در ایجاد موقعیت‌های کمدی دارد که می‌توان امیدوار بود این ناپختگی تداوم نداشته باشد.

علی غفاری و «بچه مهندس»

علی غفاری پس از چند تجربه دستیاری که عمدتاً در فضای جنگ و دفاع مقدس بود، فیلم‌هایی مثل «شاهرگ»، «استرداد» و «ابوزینب» را کارگردانی کرد که خیلی دور از علایق و زمینه‌هایی که پیشتر تجربه کرد، نبود.

این وسط اثری کمدی مثل چراغ قرمز هم یافت می‌شود که به نوعی نشان از نیم نگاهش به سینمای عامه‌پسند داشت.

غفاری پس از این آثار قدمی موفق در راه ساخت سریالی تلویزیونی با نام «بچه مهندس» برداشت؛ سریالی که با نگاهی حسی و به شکلی اثرگذار دوران کودکی پسری را روایت می‌کند که در پرورشگاه بزرگ می‌شود و در جست‌وجوی گذشته‌ای ناپیدا و آینده‌ای نامعلوم فراز و نشیب‌های بسیاری را تجربه می‌کند.

فصل اول بچه‌مهندس با قصه‌ای حس‌برانگیز بیننده را شریک لحظات غم و شادی پسربچه‌ای می‌کند که از آزمون لحظات دشوار زندگی سربلند بیرون می‌آید.

علی غفاری، اما در فصل دوم بچه‌مهندس مثل فصل اول موفق عمل نکرد؛ نوعی شتابزدگی در روایت و موقعیت‌های غیرمنطقی که بخشی از آن را باید مرتبط با فیلمنامه‌ای دانست که نویسنده‌اش در این فصل تغییر کرد و سبب شد تا بچه مهندس کمتر نشانی از روایت پرداخت شده و سنجیده فصل اول داشته باشد؛ موضوعی که در همین چند قسمت ابتدایی فصل سوم نیز آشکار است و نوعی شتابزدگی و قوام نایافتگی فیلمنامه در آن قابل ردیابی است.
23302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1382444

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    48 12
    فقط بچه مهندس!!!!! همون سری اولش هم هیچ بیننده ای نداشت! ساخت سری سومش دیگه از عجایب مسخره ایه که فقط تو تلویزیون ملی ما دیده میشه! سریالی به شدت ضعیف که معلوم نیست از کجا حمایت میشه و بودجه بی زبان را میل میکند، بهتر است بگویم حیف میکند!
    • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
      35 4
      دقیقاً درست گفتی. یه سریال بی سر و ته با بازیهای ضعیف. فصل دومش که ترویج کودک همسری بود.
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    7 7
    يعني ته سياست زده اي ...چرا تيتر مطلبي كه از يه روزنامه ي ديگه بر داشتي رو اينجوري تغيير ميدي ؟!
  • IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    4 3
    عوض کردن تیتر و برداشت دلخواه از مطلب=غرض و مرض
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    20 3
    یعنی می خواهید بگید، فقط سریال‌های رمضانی سیما ضعیف هستند؟ مدت هــاست سریال قابل توجهی از سیما ندیدم.. شاید پایتخت، آنهم تا حدودی..
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    5 21
    به نظرم تو بین اینها سریال سرباز سریال بهتریه البته اگه فضای کارهای مقدم دوست و نعمت الله رو ندیده باشیم شاید برامون ریتمش کند به نظر میاد
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
      2 0
      اتفاقا ضعیف ترینشون همون سربازه. گذشته از فضای کسالت بار روایتگونه آن با اجرای آقای طهماسب که ما را به یاد برنامه های سیاسی اجرا شده توسط ایشان می اندازه ، ضعف فیلمنامه و غیر واقعی بودن داستان بیداد میکنه. در شرایط عادی چرا باید دختر و پسری که هنوز عقد هم نکرده اند به دنبال راضی کردن و تفاهم زورکی با هم باشن؟ چرا هر دو طرف در حال نقشه کشیدن برای دور زدن همدیگر هستند؟. این سریال اتفاقا باعث گریز بیشتر جوانان از اردواج میشود. با خودشون میگن اگه دوران نامزدی که باید شیرین ترین دوران باشه اینه پس وای بحال بعدش!!مگه نه اینکه دوران نامزدی برای شناخت طرف مقابل و جدا شدن در صورت نبود تفاهمه؟ این همه اصرار کارگردان برای ادامه دادن داستان برای چیست؟ حالا دیالوگهای بی ربط که مشخصه همه سریالهای تلویزیون است که بماند. گاهی اوقات با خودم میگم به فرض که نویسنده خوبی نداریم. آیا کارگردان و بازیگران خوبی هم نداریم که ضعفهای شخصیت پردازی و دیالوگ نویسی رو به نویسنده یادآوری کنه؟
  • مصطفی US ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    35 2
    من تقریبا هرسال سریال های ماه رمضان را دنبال می کردم ولی امسال هیچکدام از این سریال ها را نتونستم تحمل کنم هر سه سریال به شدت ضعیف... ترجیح میدم متهم گریخت رضا عطاران را که صدبار دیدم ببینم باز از آی فیلم
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
    1 1
    آخر ماه رمضان شاهد نتایج نظرسنجی سازمان معظم صدا و سیما خواهیم بود که آمار رضایت مخاطبان را بالای مثلا 80 درصد نشان میدهد.
  • کامیار IR ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    2 2
    آخرین سریال خوبی که دیدم بانوی عمارت بود
  • IR ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    3 1
    سریال ماه رمضان فقط امثال "خانه به دوش" و "متهم گریخت"
  • شهریار IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    2 1
    چند سال پیش سریال در مسیر زاینده رود شبکه یک بود ماه رمضان , اون کارها خوبه
  • خادم IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
    4 3
    بچه مهندس افتضاحه !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ......... IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
    3 2
    بهترین سریال :(( بچه مهندس افتضاح ترین :(( سرباز حیف نیما شعبان نژاد که توش بازی کرده