مجید مجیدی در جشنواره ونیز از رنج ۴۰ساله مردم ایران گفت

مجید مجیدی در نشست خبری فیلم «خورشید» در جشنواره فیلم ونیز، با انتقاد از سیاست دولت آمریکا، تاکید کرد تحریم‌های آن کشور علیه ایران در ۴۰ سال گذشته، باعث رنج مردم و بروز معضلات اجتماعی و اقتصادی شده است. او در این مورد، به بحث کمبود دارو در ایران در شرایط کرونایی اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نشست خبری فیلم «خورشید» با کارگردانی مجید مجیدی که در بخش رقابتی هفتاد و هفتمین جشنواره ونیز حضور دارد، امروز (یکشنبه ۱۶ شهریور) برگزار شد.

مجید مجیدی در پاسخ به سوالی درباره این‌که آیا ساخت این فیلم به دلیل نشان دادن حقایق سیاسی و اجتماعی و طرحِ بحث کودکان کار در ایران با مشکلاتی روبه‌رو شده است یا نه، گفت: «این مسئله، یک موضوع جهانی است و مختص یک کشور خاص نمی‌شود. البته در خاورمیانه، به‌دلیل جنگ‌افروزی‌هایی که وجود دارد، این مشکلات اجتماعی، بسیار بیشتر دیده می‌شود.»

او در ادامه، درباره دلیل بروز مشکلات اجتماعی و اقتصادی در ایران، توضیح داد: «آمریکا چهل سال است که کشور ما را تحریم کرده است. همین حالا که من این‌جا نشسته‌ام و در این شرایط کرونایی، یکی از معضلات اساسی ما، تامین دارو است و متاسفانه در این شرایط که بسیار هم سخت است، دارو وارد ایران نمی‌شود چون آمریکا، این حریم غیر انسانی را علیه ایران اعمال کرده است. در واقع ۴۰ سال است که مردم در این شرایط سخت زندگی می‌کنند.»

این کارگردان، با اشاره به مشکل کودکان کار گفت: «از طرفی، در اطراف ما کشورهایی قرار دارند که دائم در حال جنگ و مسائل تروریستی و درگیری‌های قبیله‌ای هستند؛ از جمله عراق، افغانستان، پاکستان و ترکیه. در واقع در یک منطقه‌ای هستیم که پر از بحران است و متاسفانه بیش از هرچیزی، آسیب این وضعیت به خانواده‌ها و بچه‌های بی بضاعت وارد می‌شود.»

وظیفه جامعه در برابر کودکان کار

مجیدی ادامه داد: «یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حال حاضر ما این است که به دلیل مرز گسترده و مشترکی که با افغانستان داریم، بعضا برخی از افغان‌ها به طور غیر قانونی وارد کشور می‌شوند. آمارهای رسمی، رقمی حدود ۳تا ۴ میلیون را نشان می‌دهد اما قطعا آمار غیر رسمی چیزی بیشتر از این اعداد و ارقام است. از طرفی هم به واسطه جنگ عراق، تعداد زیادی مهاجر عراقی داریم و مجموع این مهاجران سبب می‌شود تا کشور آسیب‌پذیر شود. اما در کل، موضوع کودکان کار، یک مسئله جهانی است.»

او افزود: «نکته دیگری که در فیلم «خورشید» هست و می‌خواهم بر آن تاکید کنم، مسئولیت‌هایی است که در هر جامعه‌ای وجود دارد و گاهی فراتر از وظایف دولت‌ها و قانون است. من در این فیلم، مسئله‌ام حکومت‌ها و دولت‌ها نیستند، بلکه می‌گویم مردم باید مسئولیت اجتماعی خود را بپذیرند. جامعه مانند یک خانواده است و وقتی یک خانواده آسیب ببیند، مانند آسیب دیدن همه جامعه است. آسیب‌های جامعه هم وارد خانواده همه ما می‌شود. مردم باید مشارکت کنند و کمک کنند تا این معضل حل شود.»

کارگردان فیلم «خورشید» تاکید کرد: «در این فیلم مطرح می‌کنیم که این کودکان مجبورند کار کنند و چاره‌ای نیست، اما می‌گوییم در کنار کار، این‌ها باید آموزش ببینند و درس بخوانند. این ایده را هم از فعالیت گروهی مردمی گرفتم که خودشان مدرسه‌ای برای کودکان کار راه انداختند. همین شمیلا، هیچ مدرک هویتی و به‌طور طبیعی امکان تحصیل نداشت اما همین مدرسه سبب شد که شمیلا درس‌خوان شود.»

فرآیندِ سختِ انتخاب بازیگران کودک فیلم

مجیدی در ادامه، درباره کار کردن با بازیگران کودک توضیح داد: «کار کردن با بچه‌ها برای من سابقه‌ای طولانی دارد. «بچه‌های آسمان»، «پدر» و «باران»، فیلم‌هایی بوده‌اند که درآن‌ها، محور داستان، بچه‌ها بوده‌اند و به همین دلیل تجربه خوبی در این عرصه داشته‌ام. سخت‌ترین بخش این کار، مرحله انتخاب بازیگر است. برای «خورشید» هم کار سخت، انتخاب بچه‌هایی بود که با فضای کار در خیابان و مترو آشنا باشند.»

او همچنین با اشاره به تقدیم فیلم «خورشید» به ۱۵۲ میلیون کودک کار در سراسر جهان گفت: «به هر حال این یک واقعیت بسیار تلخ در همه جای دنیا است که آمارش خیلی بیشتر از این حرف‌ها است. در هند که فیلم ساخته‌ام، این آمار تقریباً بی‌شمار است. به دلیل شرایط اقتصادی حاکم بر جهان، کشورهایی مدام ضعیف و ضعیف‌تر شده‌اند و سفره‌های خانواده‌ها کوچک و کوچک‌تر شده است. همه این شرایط باعث شده که بچه‌ها وارد میدان کار شوند که اتفاقی بسیار تلخ است.»

مجیدی درباره شرایط سختِ زندگی کودکان در کشورهای خاورمیانه گفت: «این بچه‌های کار، از همه چیز محروم شده‌اند و خطرات زیادی آن‌ها را تهدید می‌کند. شمیلا که از بازیگران فیلم است، جزو جمعیت چند میلیونی مهاجران از کشور افغانستان است که مردمش، چند دهه، رنگ آسایش را ندیده‌اند. جنگ‌افروزی در همه جای دنیا سبب آسیب‌دیدن کودکان شده است. همین امروز در سوریه و یمن ببینید چه فجایعی در جریان است. اثرات این جنگ‌افروزی‌ها بیشتر روی بچه‌ها است.»

کمک فرهنگی برای بهبود وضعیت کودکان کار

در بخشی دیگر از این نشست، جواد عزتی، بازیگر «خورشید» درباره تجربه حضور در این فیلم سینمایی گفت: «موضوع کودکان کار، چیزی نیست که ما با آن آشنایی نداشته باشیم. هم در مستندات و هم در واقعیت با این موضوع مواجه بوده‌ایم. در مورد خودم و نحوه ارتباط با کودکان نیز باید بگویم که من در سال‌های دور، در مدارس، تئاتر کار می‌کردم و ارتباطم با کودکان خوب بود. بچه‌هایی هم که در این فیلم بازی می‌کردند، به شدت باهوش و نازنین بودند و به همین دلیل بسیار زود با آنها ارتباط برقرار کردم.»

او درباره مشکل کودکان کار در جوامع امروزی گفت: «چیزی که فیلم به آن اشاره می‌کند، این است که شاید ما از نظر اقتصادی نتوانیم آن‌طور که باید و شاید این اتفاق را ریشه کن کنیم. اما می‌توانیم با کار فرهنگی، به کودکان کمک کنیم تا بیشتر حق خودشان را بشناسند و بدانند که در چه زمانی، باید چه کاری انجام دهند و به نظر من این موضوع مهم‌ترین نکته‌ای است که خود فیلم به آن اشاره می‌کند.»

شمیلا شیرزاد، یکی از بازیگرانِ افغانستانیِ فیلم «خورشید» هم در این نشست، در پاسخ به سوالی درباره این که پیش از بازی در این فیلم چه کار می‌کرده و چطور به این پروژه پیوسته است، توضیح داد: «من در ایران به دنیا آمده‌ام و در مدرسه کودکان کار درس می‌خواندم. آقای مجیدی من را از این مدرسه برای فیلم انتخاب کردند. من و برادرم، عصرها بعد از فیلمبرداری به مترو می‌رفتیم و در آنجا کار می‌کردیم. از پنج سالگی کار کرده‌ام و الان ۱۱ ساله هستم.»

در فیلم «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی که اولین نمایش خود را در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر تجربه کرد و سیمرغ بهترین فیلم و فیلمنامه را گرفت، جواد عزتی,  علی نصیریان,  طناز طباطبایی,،  روح الله زمانی,  ابوالفضل شیرزاد,  شمیلا شیرزاد,  علی غابشی,  مانی غفوری,  محمدمهدی موسوی و صفر محمدی بازی کرده‌اند.

«خورشید» در بخش مسابقه هفتاد و هفتمین جشنواره ونیز با ۱۷ فیلم دیگر بر سر تصاحب شیر طلایی رقابت می‌کند.

۵۷۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1429592

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۶
    درود بر تو جناب مجیدی
    • IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      249 4
      اینکه همه مشکلات رو بندازیم گردن آمریکا مشکلی رو حل نمیکنه این آدم های مرفه بی درد چه میفهمن از درد مردم تا حالا کجا بوده؟ تمام بدبختی ها همه از داخل خود کشوره تمام جنس های ایرانی صدبرابر گرون کردن یه پیچ و مهره توی بازار پیدا نمیشه همه ش شده دلال بازی حق این مردم نجیب این نیست.
    • IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      66 2
      اگر حرف خلاف میلتون زده بود که میگفتید هنرمند نباید حرف سیاسی بزنه
    • IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      8 106
      دشمنی آمریکا با ما تمومی نداره
    • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      37 3
      آقای مجیدی میگفتی پراید شده صد و هفت میلیون . .خب وقتی هم برجام داشت انجام میشد ما هیچی ندیدیم الان هم همینطور!!!
    • NL ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۸
      1 0
      اصلاح طلبی که اصولگرا شد
  • قنبرسلام IR ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۶
    28 58
    سلام خسته نباشی بیان با هم برای گرانی و کرناه دعاکنیم خداحافظ
  • IR ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۶
    کاش آنهایی که از مشکلات و رنجهای مردم ایران سواستفاده میکنن تا کف و سوت چشم آبی های اروپایی در جشنواره ها رو بگیرن از این سخنان مجید مجیدی یاد بگیرن
  • مهدی IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۶
    85 6
    سپاسگزارم که تیتر و متن هیچ نسبتی نداشت و از این نظر ار الگوی سیاه نمایی بی بی سی استفاده کرد. مرسی
    • IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      7 25
      درست بخون
  • IR ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    دستش درد نکنه. به این میگن یه هنرمند دغدغه‌مند
  • علیمرد IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    مگه این کشور دستگاه دیپلماسی نداره که یه کارگردان بره از حقوق بین المللیش دفاع کنه؟ خدایا داریم کجا میریم؟
    • IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      13 53
      حالا اگه به ایران و ایرانی توهین کرده بود الان میمومدی مثل چی پیراهن جر میدادی برای حمایت!یذره غیرت هم بد نیست.....
  • DE ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    125 8
    این حرفا دردی از ما دوا نمیکنه. حالا تو بگو آمریکا... بخشی از مشکل از خودمونه
  • IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    135 8
    مردم همیشه مظلوم و تنها هستند.آقای مجیدی هم مثل بقیه توپ رو تو زمین مردم انداخته.
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    166 2
    مقصر اصلی خودمان هستیم
    • IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      80 0
      احسنت ...
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    157 3
    دوست عزیز مشکل ما فقط آمریکا نیست
  • محمدرضا IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    کارگردان نمیشدی میتونستی راحت بری وردست ظریف.
  • الی IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    74 2
    با حرف چیزی درست میشد که این چهل سال مسولان خود کشور زیاد حرف زدن
  • حامد IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    87 4
    قلدر بازی نکنین، امریکا هم تحریم نکنه. شما قلدربازی میکنین، رنجش رو ما مردم میکشیم
  • IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    68 2
    این حرفا شعاره آقای مجیدی...
  • حمیدرضا IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    25 7
    مسلمانان مسلمانی کجا رفت....
    • IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      8 7
      چه ربطی به مسلمونی داره
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    96 3
    رنج 40 ساله ما از خودمونه
  • ... IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    10 67
    کارت درسته آقای مجیدی
    • IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۸
      0 0
      هر چه می کشیم از دست اصلاح طلبان می کشیم. از اشغال سفارت آمریکا توسط این افساد طلبان می کشیم...
  • محمد IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    55 2
    بالاخره روز خوب ما هم میرسه...
    • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
      6 21
      به همین خیال باش
  • م ح IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    86 8
    وقتی ما مرگ بر این و اون میگیم باید منتظر عکس العمل انها هم باشیم خود کرده را تدبیر نیست
  • IR ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۷
    31 3
    پروژه بزرگ جدیدی قراره کلید بزنن ؟
    • IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۸
      1 0
      شماها شب وروزتانو با پروژه جدید،فتنه جدید، نفوذی جدید میگذرانید مردم دیگه آگاهن گول امثال شما را نمیخورن. سکوت ملت از رضایت نیست داداش
  • علی IR ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۸
    1 1
    دمت گرم آقای مجیدی! که از مردم مقاوم و سربلند ایران در مقابل سخت ترین تحریم های تاریخ دفاع کردی! اونایی که اندکی فهم اقتصادی دارند می دونند این تحریم ها پیشرفته ترین کشورها رو به زانو درمیاره! اما این حجم ایستادگی مردم ایزان در مقابل شیطان بزرگ قطعا از جانب خدای بزرگ بی پلسخ نخواهد ماند و ان مع العسری یسرا!! بیچاره اونایی که که در این شرایط سخت پشت وطن و مردم ایستادن و گرنه تو شادی همه وطن پرستن!!