در توافقنامه پایان جنگ قره‌باغ چه نوشته شده؟/ارمنستان:دردناک است/روسیه:نیروهای صلح مستقر می‌کنیم

نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرد توافقنامه‌ای را با سران روسیه و آذربایجان برای پایان دادن به جنگ در قره‌باغ امضا کرده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، «نیکول پاشینیان»، نخست‌وزیر ارمنستان بامداد سه‌شنبه (به وقت تهران) اعلام کرد توافقنامه‌ای را با روسیه و جمهوری آذربایجان برای پایان دادن به جنگ در قره‌باغ امضا کرده است.

پاشینیان در بیانیه‌ای گفت: «توافقنامه‌ای را با رئیس‌جمهور روسیه و آذربایجان برای پایان دادن به جنگ در قره‌باغ امضا کردم.»

او اضافه کرد: «تصمیمی گرفتم که برای همه‌مان سخت است. آتش‌بس، برای مردم ما و خود من بسیار دردناک است.»

پاشینیان تصریح کرد: «این پیروزی نیست، اما تا زمانی که شما اذعان نکنید که باخته‌اید، شکستی در کار نخواهد بود. ما هرگز اذعان نمی‌کنیم که باخته‌ایم و این آغاز عصر وحدت ملی برای ما خواهد بود.»

وی گفت: «در برابر شهدای همه شما زانو می‌زنم. در برابر همه سربازان، افسران، ژنرال‌ها و نیروهای داوطلب که با جانشان از سرزمین مادری‌مان دفاع کردند، تعظیم می‌کنم.»

دقایقی بعد از اعلام توافق میان ارمنستان، روسیه و جمهوری آذربایجان برای اتمام جنگ قره‌باغ، منابع خبری از انفجار در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان خبر دادند.

شبکه گلوبال خبر نوشت پدافند موشکی جمهوری آذربایجان دو فروند موشک بالستیک ارمنستان را که به سمت باکو شلیک شده بود، رهگیری و منهدم کرده است.

اعتراضات در ارمنستان

رسانه های ارمنستان از شکل‌گیری تظاهرات در برابر ساختمان نخست وزیری این کشور خبر می‌دهند. معترضان ضمن مخالفت با توافق آتش‌بس، خواستار استعفای «نیکول پاشینیان»، نخست وزیر ارمنستان شدند.

فعالان فضای مجازی فیلم‌هایی از ورود معترضان به ساختمان نخست‌وزیری ارمنستان منتشر کرده‌اند.

اظهارات پوتین

«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه گفت: «طبق بیانیه مشترکی که ساعاتی پیش امضا شد، نیروهای حافظ صلح در منطقه قره‌باغ کوهستانی مستقر خواهند شد.»

او خاطرنشان کرده آتش‌بس جدید، شرایط لازم برای حل بلندمدت بحران قره‌باغ کوهستانی را فراهم خواهد آورد. وی همچنین تصریح کرد آذربایجان و ارمنستان در مناطقی که تحت کنترل دارند باقی خواهند ماند.

اظهارات علی‌اف

رئیس‌جمهور آذربایجان: خوشحالم که جنگ تمام شد

الهام علی‌اف، زئیس‌جمهور آذربایجان گفت: «امروز روز تاریخی برای مردم آذربایجان است و من به این پیروزی افتخار میکنم.»

وی در ادامه از رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بابت حصول این توافق آتش‌بس تشکر کرد.

علی‌اف در بخش دیگری از سخنانش گفت که ترکیه و روسیه مشترکاً فعالیت‌های حفاظت از صلح در قره‌باغ کوهستانی را به عهده خواهند گرفت.

با این حال پوتین صرفاً به نیروهای روسیه اشاره کرد و اسمی از نیروهای ترکیه به میان نیاورد.

مفاد توافق آتش‌بس

خبرگزاری فارس نوشت: گزارش رسانه‌ها حاکی است طبق مفاد این آتش‌بس مقرر شد هر دو طرف موقعیت‌های سرزمینی فعلی خودشان را به شکلی که در حال حاضر هست، حفظ کنند؛ این به معنی آن است که دستاوردهای نظامی به دست‌امده برای جمهوری آذربایجان از زمان آغاز درگیری‌ها حفظ خواهند شد.

متن کامل بیانیه مشترک روسای جمهور روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان به شرح زیر است:
-ما روسای جمهوری آذربایجان، نخست‌وزیر جمهوری ارمنستان و رئیس‌جمور فدراسیون روسیه موارد ذیل را اعلام می‌کنیم:


۱- آتش‌بس کامل و توقف کامل عملیات‌های نظامی در مناطق درگیری در قره‌باغ کوهستانی از ساعت ۰۰:۰۰، ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ به وقت مسکو اعلام خواهد شد. جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان که از این به بعد به عنوان «طرف‌ها» مورد اشاره قرار خواهند گرفت مواضع سرزمینی خودشان را حفظ خواهند کرد.

۲- منطقه آغ‌دام و اراضی جمهوری آذربایجان در منطقه قازاخ که تحت سیطره جمهوری ارمنستان بود، از تاریخ ۲۰ نوامبر به آذربایجان واگذار خواهد شد.

۳- گروهی از نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه شامل ۱۹۶۰ پرسنل نظامی، ۹۰ نفربر زره‌پوش، ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در طول منطقه تماس قره‌باغ کوهستانی و در طول کریدور لاچین مستقر خواهند شد.

۴- استقرار نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه، به موازات عقب‌نشینی نیروهای مسلح ارمنستان صورت خواهد گرفت. مدت زمان استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه ۵ سال خواهد بود و این مدت به طور خودکار برای ۵ سال بعد تمدید خواهد شد، مگر آنکه هر کدام از طرفین ۶ماه قبل از انقضای این دوره، قصد خود را برای انقضای این بند اعلام کند.

۵-  به منظور افزایش اثربخشی فرایندهای کنترلی بر روی اجرای توافقات توسط طرف‌های درگیری، یک مرکز آشتی برای نظارت بر آتش‌بس تشکیل خواهد شد.

۶- جمهوری ارمنستان منطقه کلبجار را تا ۱۵ نوامبر ۲۰۲۰ و منطقه لاچین را تا ۱ دسامبر ۲۰۲۰ تحویل جمهوری آذربایجان خواهد داد و کریدور لاچین را تا عرض ۵ کیلومتر پشت سر خواهد گذاشت. این اتصال قره‌باغ به ارمنستان را تضمین می‌کند. این مسئله بر وضعیت شهر شوشا هم موثر خواهد بود. طبق این توافق، طی سه سال آینده، برنامه‌ای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص خواهد  شد. این مسیر، ارتباط بین  استپاناکرت و ارمنستان را میسر خواهد کرد. جمهوری آذربایجان، ایمنی تردد شهروندان، خودروها و کالاها در طول کریدور لاچین در هر دو جهت را تضمین می‌کند.

۷- آوارگان و پناهندگان داخلی باید تحت نظارت دفتر کمیسارریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به خاک قره‌باغ و مناطق همجوار برگردند.

۸- اسرای جنگی و سایر بازداشت‌شدگان و اجساد افراد کشته‌شده مبادله خواهند شد.

۹- تمامی محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل در منطقه رفع انسداد شده‌اند. جمهوری‌ ارمنستان به منظور سازمان‌دهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را فراهم می‌کند. کنترل ارتباطات حمل و نقلی تحت کنترل سرویس خدمات مرزی FSB روسیه خواهد بود.  

۱۰- با توافق طرفین، ساخت محورهای حمل و نقل جدید برای متصل کردن جمهوری خودمختار نخجوان به مناطق غربی آذربایجان انجام خواهد شد.

جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان بیش از یک ماه است که در منطقه قره‌باغ کوهستانی وارد یک درگیری نظامی شده‌اند. طی این مدت سه بار بر سر توقف درگیری‌ها و آتش‌بس بشردوستانه توافق کردند که دو بار با میانجی‌گری مسکو بود و بار سوم با میانجی‌گری واشنگتن حاصل شد، اما هر بار این توافق نقض و درگیری از سر گرفته شده است.

جمهوری آذربایجان با استناد به قطعنامه‌های بین‌المللی اعلام کرده که درصدد احیای حاکمیت خود بر قره باغ کوهستانی است؛ منطقه‌ای که کنترل آن در دست نیروهای تحت حمایت ارمنستان قرار دارد.

310 310

کد خبر 1453780

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    5 6
    وضعیت حقوقی قره باغ چه میشود؟ خودمختاری در داخل آذربایجان..؟
  • وحید IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    16 13
    بالاخره حق به حقدار رسید
  • IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    21 11
    با شر خری و فتنه ترکیه یواش یواش منازعه و درگیری در ترکیه را داریم
  • کارن IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    19 10
    تنبیه نیکول پاشینیان توسط تزار (پوتین) - پاشینیان خیلی به حمایتهای غرب غره شده بود ... و پوتین خواست درس عبرتی به او بدهد .. البته روسیه هیچگاه اجازه نخواهد داد که قره باغ بدست آذربایجان بیافتد...
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    22 10
    پاشینیان در واقع مقابل آذربایجان زانو زد..
  • HK ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    12 3
    خوب شد بابا. این جنگ ها برای ایران خطرناکه. کم کم داشت پای تکفیریها هم به اونجا باز می شد. آذربایجان و ارمنستان می شدند افغانستان و عراق دوم.
  • HK ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    6 12
    تقریبا همان چیزی است که ایران در برنامه توافق خود گفته بود. به امید صلح در کل منطقه.
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    9 10
    متاسفانه اگر مسیر توسعه ایران در زمان خاتمی با تنگ چشمی عده ای مسدود نمی شد شاهد این توافق ننگین، اتصال زمینی ترکیه به دریای خزر و عملا واگذاری سهم ایران در دریای خزر به ترکیه نبودیم.
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    29 23
    این پیروزی تاریخی را بر ملت آذربایجان تبریک عرض میکنم . انشالله در راه براپایی مرزهای بین المللی خود موفق باشند. روح شهیدان راه حق آذربایجان شاد .
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    15 10
    تر كمنچاي دو
  • ایدین AE ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    20 15
    قره باغ خاک آذربایجان هست و همیشه نیز خواهد ماند. امیدوارم دیگر حماقت نکنند
  • وحید نادر شاگرد اتوبوس IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    10 2
    الان شنیدم که اتش بس را امضا کردند و اگر در ان دقت شود در بند 6 گفته شده اتصال منطقه خودمختار قره باغ به ارمنستان حفظ میشود که در قبال آن؛ در بند 9 گفته شده یک خط اتصال بین آذربایجان و نخجوان در خاک ارمنستان ایجاد میشود؛ این بسیار خوب و مفید برای ایران هست مشروط بر آنکه مسیر جاده ای و ریلی جلفا - نخجوان - ایروان که قدمتی زیاد دارد احیا شود و از آن طریق ایران برای رسیدن به دریای سیاه؛ - روسیه - اروپا و چین و شرق دور از آن کریدور که سودآورترین کریدور ریلی ایران از زمان قاجار بود احیا کند؛ لازم بذکر است ایران قبل از بروز جنگ قره باغ روزانه 28 رم قطار و 750 تریلی و تعداد زیادی کامیون سبک و .. کامیون از جلفا بارگیری میکردند و تعداد زیادی خودرو سبک و سنگین نیز که از کشورهای اروپایی(آلمان؛ ایتالیا و...) و اروپای شرقی (شوروی ؛ لهستان و..) به جلفا رسیده بودن توسط رانندگان تا تهران و ... برده میشدند؛ شاسی های المانی اتوبوس ساخت ایران ناسینونال ؛ چرخ خیاطی های ساخت چین و گاها ژاپنی از طریق جلفا(راه آهن جلفا - نخجوان - ایروان) وارد میشد البته یک خط ریلی ان سوی ارز هم بود که نخجوان را به آذرب
  • Aydin AE ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۳
    15 2
    آذربایجان با قدرت سرزمینشو گرفت ارمنستان باید ۵۰ میلیارد دلار هم طبق توافق بدهد کریدور نخجوان و باکو هم راه اندازی خواهد شد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین