محمود عزیزی: جنجالهای بودجه مربوط به دو جلسه آخر مجلس بود که موجب شد رئیس مجلس مجبور به اعلام تنفس برای آرام شدن فضای مجلس شود.
تنش در صحن علنی مجلس آن هم در روزهای آخر بررسی بودجه، بیش از همه به عملکرد کمیسیون تلفیق و مصوباتی که عزیزی معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور به گفته برخی نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق با عنوان «مصوبات فراموش شده دولت!» به مجلس ارائه کرد، باز می گشت. مصوباتی که اختصاص به تعریف منابع برای پروژه های عمرانی استانها داشت و اتفاقا مربوط به مراکز استانی بود که نمایندگانی عضو کمیسیون تلفیق نمایندگی مردم را به عهده داشتند.
بودجه سال جاری، از جوانب مختلفی قابل بررسی است؛ نخستین ویژگی این بودجه را می توان تاخیر بی سابقه دولت در ارائه بودجه به مجلس دانست که در سوم اسفند ماه 89 انجام شد و در نهایت چانه زنی های هیات رئیسه و نمایندگان حامی دولت هم نتوانست موجب شود بودجه در انتهای سال قبل به تصویب صحن بهارستان برسد.
توجه به بودجه عمرانی و درآمد دولت از محل قانون هدفمند کردن یارانه ها ویژگی های دیگر بودجه ای بود که در لایحه دولت به ترتیب 47 و 62 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود و در نهایت، با تصمیم نمایندگان به 35 و 54 هزار میلیارد تومان کاهش یافت تا مجلس تلاش کند از تورم زا شدن بودجه انبساطی دولت جلوگیری کند. هر چند خود نمایندگان هم مطمئن نیستند این میزان از تخصیص بودجه قابل تحقق باشد.
موضوعی که اکثر آنان در گفت و گویشان با خبرآنلاین آن را از موارد منفی احتمالی بودجه سال جاری می دانند.
کاهش یا افزایش اتکا بودجه به نفت هم یکی دیگر از مواردی است که محل مناقشه نمایندگان است و گروهی آن را جزو نقاط مثبت و دسته ای دیگر جزو موارد منفی بودجه می دانند. موافقان عقیده دارند نسبت اتکای بودجه به نفت به نسبت سال 89 کاهش یافته اما مخالفان معتقدند افزایش رقم درآمدهای نفتی در عمل به معنی افزایش اتکای بودجه به نفت است.
توجه به استانها، تلاش برای گسترده شدن چتر عدالت و توجه به بخش کشاورزی و آبادانی روستاها نیز از جمله مواردی است که نمایندگان از آن به عنوان نقاط مثبت بودجه یاد می کنند.
هنوز هم هستند نمایندگانی که معتقدند مجلس در زمینه بودجه دست به قانون نویسی زده است و نمایندگان هم با استناد به قانون اساسی اعمال نظر در مورد بودجه کشور را حق خود می شمارند. شاید در میانه این بحث ها، یافتن نقطه ای میانی صحیح ترین روش برای راضی نگه داشتن توامان پاستور و بهارستان باشد.
در ادامه دیدگاه 26 نماینده مجلس درباره ویژگی های بودجه 90 و میزان تحقق انظباط مالی و عملیاتی شدن بودجه را مطالعه فرمائید:
جدول را با ابعاد واقعی اینجا ببینید.
/27212
نظر شما