رسانه های شرق آسیا در مورد نشست وین چه نوشتند؟

ایرنا نوشت‌: رسانه های کشورهای شرق آسیا به ویژه چین، ژاپن و کره جنوبی ضمن بازتاب اخبار و تحولات مربوط به برجام و نشست کمیسیون مشترک در وین، به تحلیل آینده این قرار داد بین المللی پرداختند.

شینهوا خبرگزاری رسمی، رادیو بین المللی چین و "سی جی تی ان" تلویزیون انگلیسی زبان چین در کنار روزنامه های گلوبال تایمز و چاینا دیلی از جمله رسانه های چینی بودند که به این موضوع پرداختند.

کیودو خبرگزاری رسمی ژاپن  در کنار روزنامه نیکی این کشور هم به موضوع نشست روز گذشته برجام در وین پرداختند در کره جنوبی هم روزنامه کوریا تایمز در این مورد گزارشی منتشر کرد.

نشستی سازنده 

شینهوا خبرگزاری رسمی چین ضمن انعکاس اخبار و گزارش های مربوط به این نشست نوشت: نشست اعضای توافقنامه همه جانبه مساله هسته ای ایران (برجام) در وین، پایتخت اتریش برگزار شد و در آن پیرامون بازگشت آمریکا به این توافقنامه و از سرگیری اجرای برخی تعهدات ایران در قالب آن گفتگو شد و همه آن را «سازنده» خواندند.

شینهوا نوشته است: رابرت مالی فرستاده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور ایران در راس یک هیات به وین سفر کرده بود اما به علت خروج آمریکا از برجام، ایران حاضر به گفت و گوی مستقیم با این کشور نبود و نماینده آمریکا در نشست حضور نداشت بلکه نماینده اتحادیه اروپا به عنوان میانجی گر با همه طرف ها رایزنی کرد و از طریق «مذاکره غیرمستقیم» نظرات آمریکا و ایران را به یکدیگر انتقال داد.

گزارش به نقل از معاون دبیرکل بخش اقدامات خارجی اتحادیه اروپا آورده است: این دور از نشست ها سازنده بوده و حاضران به توافق رسیده و به شکلی هدفمند خواستار آغاز یک روند دیپلماتیک مشترک هستند که در آن دو گروه کارشناسی وظیفه بررسی اجرای برجام و لغو تحریم ها علیه ایران را بر عهده بگیرند.  

شینهوا در ادامه به اظهارات عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران در این نشست پرداخته و به نقل از وی نوشته است: رفع تحریم های آمریکا علیه ایران، نخستین و همچنین ضروری ترین گام برای بازگشت آمریکا به برجام محسوب می شود ایران آماده است پس از تایید رفع تحریم ها، بی درنگ اقدامات مربوط به کاهش اجرای برجام را لغو کند تا به طور کامل برجام را به اجرا برساند.

به شکایت طرف آسیب دیده رسیدگی شود نه طرف متجاوز

رادیو بین المللی چین در گزارشی با اشاره به سخنان «وانگ چون» نماینده دائمی چین در سازمان ملل در این نشست به نقل از وی گفت: بازگشت هر چه زودتر ایالات متحده به برجام، کلید شکستن بن بست اوضاع فعلی مساله هسته ای ایران است ابتدا باید به شکایت طرف آسیب دیده رسیدگی شود نه طرف متجاوز؛ این موضوع به سادگی تشخیص درست از غلط است به عنوان یک اصل اساسی، ایالات متحده باید تمام تحریم های غیرقانونی ایران را لغو کند و تهران نیز بر این اساس، اجرای تعهدات خود را به طور کامل از سر می گیرد.

وی تاکید کرد که چین از کمیته مشترک برای راه اندازی فرایند دوگانه شامل دو گروه کارشناسی برای لغو تحریم ها و برقراری تماس نزدیک با آمریکا پشتیبانی می کند اما باید تضمین کنیم که این دو فرایند با مشارکت موثر همه طرف ها و با حفظ منافع قانونی آنان اجرا شود.  

این مقام چینی با بیان اینکه چین امیدوار است این دو گروه بتوانند در اسرع وقت به نتیجه برسند و آن را برای تایید به کمیته مشترک ارایه کنند گفت: چین قاطعانه با تمام تحریم های یک جانبه غیرقانونی اعمال شده توسط ایالات متحده مخالف است و قاطعانه از منافع قانونی خود محافظت خواهد کرد همه تحریم های غیرقانونی آمریکا علیه ایران باید فورا لغو شوند.  

او گفت که چین همچنان به حمایت قاطع خود از برجام ادامه می دهد و امیدوار است که همه طرفها در این نشست متوجه فرصت های فعلی باشند و با مذاکرات عادلانه و منطقی برجام را به مسیر درست برگردانند چین همراه با طرف های دیگر برای پیشبرد روند حل و فصل سیاسی مسئله هسته ای ایران ادامه می دهد تا اجرایی کامل و موثر برجام هرچه زودتر احیا شود.  

توجه جهان معطوف برجام

"سی جی تی ان" تلویزیون انگلیسی زبان چین هم در گزارشی نوشت: نشست کمیسیون مشترک برجام یا توافق هسته ای ایران در وین با حضور نمایندگان ایالات متحده،  توجه جهان را به خود جلب کرده است.

این رسانه به واکنش آمریکا به این نشست پرداخته و از قول «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه این کشور نوشته است: با وجود عدم گفت و گوی مستقیم آمریکا با ایران، نشست وین سازنده بوده است.

وی در ادامه افزود: آمریکا با وجود نپذیرفتن موضع ایران مبنی بر «لزوم پیشقدم شدن آمریکا برای رفع تمام تحریم ها» همچنان از گفتگوی مستقیم با ایران استقبال می کند.

مذاکره ای غیر مستقیم

کیودو خبرگزاری رسمی ژاپن هم در گزارشی نوشت: ایران و ایالات متحده روز سه شنبه از طریق مقامات اروپایی مبادلات غیر مستقیم را در وین انجام دادند تا راه های احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ را بررسی کنند در همین حال ملاقات تهران با پنج عضو دیگر این پیمان توسط یک منبع ارشد دولت ایران "سازنده" توصیف شده است.

گزارش به نقل از یک منبع ایرانی بدون اشاره به نام وی نوشته است: دور دیگری از جلسات حضوری برجام روز جمعه در پایتخت اتریش برگزار می شود و به معاونان وزیر امور خارجه فرصتی می دهد تا در مورد راه حل های پیشنهادی کارشناسان برای لغو تحریم های اعمال شده ایران بحث کنند.

کیودو می گوید: کارشناسان وزارت خارجه ایران و همچنین بانک مرکزی این کشور، سازمان انرژی اتمی و وزارت نفت در وین می مانند تا با همتایان خود از انگلیس، چین، فرانسه، آلمان و روسیه گفت و گوهای بیشتری برای یافتن راه های احتمالی لغو تحریم های ایالات متحده انجام دهند.

در این گزارش آمده است: ایران قبل از لغو تحریم های صادرات نفت و معاملات مالی، گفت و گوی مستقیم با ایالات متحده در "هر سطح" رد کرده است.

یک گام بالقوه مفید 

تارنمای نیکی ژاپن هم ضمن انعکاس اخبار مربوط به نشست وین نوشته است ایالات متحده مذاکرات غیرمستقیم با ایران در وین را اقدامی سازنده و بالقوه مفید در جهت ازسرگیری توافق هسته ای ۲۰۱۵ که واشنگتن سه سال پیش از آن خارج شد توصیف کرد.

این روزنامه به بازتاب دیدگاه واشنگتن در مورد این نشست پرداخته و به نقل از ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشته است: نشست وین، حتی اگر ما به طور مستقیم با ایرانی ها ملاقات نکنیم یک گام رو به جلو،  سازنده و بالقوه مفید است.

اروپا به دنبال نزدیک کردن ایران و آمریکا به برجام

روزنامه کوریا تایمز هم در گزارش نوشت ایران و قدرت های جهانی روز سه شنبه در مذاکراتی که آن را "سازنده" توصیف کردند توافق نمودند گروههای کاری را برای بحث در مورد لغو تحریم های احتمالی واشنگتن و محدود کردن برنامه هسته ای تهران در تلاش برای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ تشکیل دهند.

گزارش می افزاید: واسطه های اروپایی شروع به جابجایی پیام بین مقام های ایرانی و آمریکایی در وین کرده اند زیرا آنها تلاش می کنند هر دو کشور را به توافق نامه برجام نزدیک کنند.

کوریا تایمز می گوید: در حالی که نه واشنگتن و نه تهران می گویند که انتظار دستیابی سریع به مذاکرات را ندارند هر دوی آنها و اتحادیه اروپا نشست اولیه را با عبارات مثبت توصیف کردند.

در پایان این گزارش آمده است: حل مسئله هسته ای ایران می تواند به کاهش تنش ها در خاورمیانه به ویژه بین ایران و اسرائیل و همچنین متحدان عرب ایالات متحده مانند عربستان سعودی که از احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته ای هراس دارند، کمک کند.​​​​

۳۱۲ ۳۱۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1502356

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =