اشرف غنی در واشنگتن؛جولان طالبان در خاک افغانستان و مرزها در خطر

افغانستان در آستانه جنگی جدی قرار دارد. برخی منابع می گویند هشتاد درصد از خاک این کشور در دست طالبان است. مردم مناطق شمالی مسلح شده اند و خطر حتی به پایتخت این کشور هم نزدیک شده.

مهسا مژدهی: هیچ کس دقیقا نمی تواند بگوید که این روزها چند درصد از خاک افغانستان در دست نیروهای طالبان و چند درصد آن در کنترل دولت مرکزی است. اما اوضاع در کشور همسایه بحرانی شده. گروه طالبان که در اخرین سال های دهه نود میلادی تا 2001 اداره این کشور را در دست داشته اند حالا در حال بازیابی قدرت خود هستند و در این میان جنگ و کشمکش در شمال و جنوب و شرق و غرب افغانستان در جریان است.

آیا طالبان به کابل می رسند؟

طالبان می گوید هشتاد درصد خاک افغانستان را در دست دارد. این گروه بخش هایی از جنوب کشور، ولسوالی هایی را در شما و همچنین در نقاط غربی افغانستان به طور کامل کنترل می کند و بخش هایی هم بین نیروهای دولتی و طالبان مدام در حال دست به دست شدن هستند. در این میان تنها ولسوالی هایی در مرکز این کشور فعلا در امانند. حتی طالبان توانسته در شمال افغانستان هم نفوذ کرده و با گرفتن بخش هایی از بلخ به دروازه های مزارشریف، چهارمین شهر بزرگ کشور برسد. در شمال، اغلب ساکنان را هزاره ها تشکیل می دهند و در صورتی که طالبان بخواهد به تاخت و تازش در این مناطق ادامه دهد، خطر هزاره کشی باز هم بالا می گیرد. حالا هزاران نفر از اهالی شمال، به ویژه مردم قندوز به سمت دیگر نواحی و به ویژه کابل راه افتاده اند تا جانشان را نجات دهند.

طالبان ادعا می‌کند حداقل ۸۰ ولایت (ولسوالی) از مجموع ۴۲۰ ولایت افغانستان را تصرف کرده و مراکز برخی از ولایات را در محاصره دارد و با این حساب کار برای دولت افغانستان دشوار شده است.

روزنامه وال‌استریت ژورنال هفته گذشته گزارش داد طبق ارزیابی نهادهای امنیتی آمریکا طالبان ممکن است ظرف ۶ تا ۱۲ ماه پس از خروج کامل نیروهای آمریکایی کابل را تصرف کند. اما چنین تحلیلی تا چه اندازه می تواند شدنی باشد؟

اشرف غنی در واشنگتن؛جولان طالبان در خاک افغانستان و مرزهای ایران در خطر

برخی از تحلیل گران در افغانستان معتقدند که تصمیم اشرف غنی برای ازاد کردن زندانیان طالبان باعث افزایش قدرت این گروه و در نتیجه افزایش حضورشان در این کشور شد. این گروه توانسته برخی راه های مواصلاتی منتهی به پایتخت را هم نا امن یا اشغال کند. با این همه به نظر می رسد که تصرف پایتخت نمی تواند به اسانی اتفاق بیفتد. شرایط نسبت به دهه نود میلادی تغییرات بسیاری کرده است و برای طالبان گسترش نفوذشان در مناطق روستایی به دلیل بافت قومی و فرهنگی آنُ ساده تر از پایتخت است. البته این گروه نشان داده که از ناامن کردن پایتخت افغانستان هیچ ابایی ندارد اما با توجه به اینکه تمرکز نیروهای نظامی بر کابل و برخی دیگر از شهرهای بزرگ است، اشغال آن کار اسانی نیست.

هر چند گروه طالبان به تازگی گفتگو با دولت افغانستان را رد می کند اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که مهم ترین هدف آنها از تصرف مناطق مسکونی در افغانستان، بالا بردن قدرت چانه زنی شان در مذاکرات احتمالی است. این گروه خواهان دست یابی به قدرت است و مایل نیست که حتی در قدرت با دیگر گروه ها سهیم باشد. اما این چیزی نیست که جامعه جهانی با آن کنار بیاید و بنابراین نیازدارد تا از نظر سرزمینی بخش بزرگی از کشور را در دست داشته باشد تا بتواند سهم بیشتری را در قدرت در اینده افغانستان به دست بگیرد.

با همه اینها امریکایی ها میلی به ماندن در افغانستان ندارند. آنها هر چند اعلام کرده اند که حمایت خود را از این کشور ادامه خواهند داد اما به زودی باقی مانده نظامیانشان را هم از این کشور بیرون می بردند. این اتفاق در حالی می افتد که وضعیت ارتش افغانستان نشان می دهد که در دو دهه گذشته و بر خلاف ادعاهای این کشور، ارتش افغانستان نه تنها تجهیز نشده بلکه نیروهای نظامی هم اموزش لازم برای مقابله با شورشیان را ندیده اند.جو بایدن از کنگره آمریکا خواسته است که ۳.۳ میلیارد دلار کمک امنیتی برای افغانستان در سال آینده تصویب کند اما به نظر نمی رسد که حتی اگر این مقدار کمک هم به افغانستان برسد، اوضاع بتواند به اسانی و بدون پیدا کردن راه حلی سیاسی پیش برود.

جنگ داخلی در افغانستان حتمی است؟

تنوع قومی و مذهبی در افغانستان احتمال ایجاد جنگ های داخلی را همیشه بالا نگه داشته است. در حالی که طالبان پشتون و مورد حمایت پاکستان قرار دارند، به تازگی خبرهایی منتشر شده که از میان ازبک های این کشور هم در حال نیرو گرفتن هستند. اما مهم ترین گروه قومی که در این کشور در خطر قرار دارد، هزاره ها هستند. ساکنان اصلی شمال افغانستان که طالبان تصرف این نواحی را در برنامه خود دارد. ارتش افغانستان اخر هفته گذشته اعلام کرده بود که  ولسوالی‌های خنجان و دوشی ولایت بغلان در شمال، ولسوالی‎های اندخوی و خانچارباغ ولایت فاریاب در شمال غرب و ولسوالی سید کرم ولایت پکتیا را در شرق از وجود طالبان پاکسازی کرده است. در این میان فرماندهان محلی دست به توزیع سلاح در میان مردم کرده اند . تصاویر زیادی از زنانی که اسلحه به دست گرفته اند تا در مقابل شورشیان بجنگند دست به دست می شود. حتی یک فرمانده در شمال شرق کابل گفته است که اسلحه به مردم خواهد رساند تا نه تنها در مقابل طالبان بلکه مقابل دولت مرکزی هم بجنگند. گلایه اصلی مردم این است که دولت، قادر به کنترل اوضاع نیست و سیاستمداران سرگرم بازی های سیاسی خود هستند و توجهی به از دست رفتن بخش های بزرگی از افغانستان ندارند.

عطامحمدنور، رئیس یکی از دو شاخه حزب‌ جمعیت اسلامی افغانستان اعلام کرده که با محمدفرهاد عظیمی، والی بلخ، غلام داؤود تره‌خیل، فرمانده پولیس بلخ و شماری از نماینده‌گان مردم بلخ در شورای ملی به خط نخست جنگ در برابر طالبان می‎رود.

در همین حال، در ولایت‌های تخار، پکتیکا، بدخشان و زابل نیز خیزش‌های مردمی در حمایت از نیروهای امنیتی افغانستان شکل گرفته است. در چنین وضعیتی که طالبان مدام در حال تجهیز و افزایش قدرت خود برای دستیابی به قدرت در شهرهای کلیدی و اساسی افغانستان است، دست گرفتن سلاح از سوی هزاره ها و احتمالا در مرحله بعدی اقوام تاجیک می تواند جنگی بزرگ تر را به ارمغان بیاورد. به ویژه انکه به نظر می رسد پاکستان به عنوان کشوری که طالبان را تلویحا حمایت می کند، قصد جلوگیری از وضعیت پیش آمده را ندارد و ارسال سلاح و تقویت نیروهای شورشی از این طریق برای شورشیان کار دشواری نیست.

بخشی از مناطق روستایی در مرزهای با ایران حالا بین دولت و طالبان دست به دست می شوند و حتی برخی از آنها به دست این گروه افتاده است. این وضعیت برای ایران ناخوشایند به  نظر می رسد چون ناامنی مرزها را به دنبال دارد و عملا به همان میزان اندکی که دولت افغانستان در حفظ مرزهای خود کوشش می کرد، دیگر وجود نخواهد داشت. تهران با حضور در نشست انتالیا و اعلام همکاری خود برای ایجاد صلح در افغانستان نشان داده که به دنبال راه حلی است که در آن ارامش به این کشور بازگردد. اما به دست گرفتن سلاح از سوی گروه های قومی از یک طرف و حضور پررنگ طالبان از طرف دیگر، می تواند بر خلاف نظر تهران به هرج و مرجی طولانی مدت در افغانستان بیانجامد.  به نظر نمی رسد که در صورت بالا گرفتن یک جنگ داخلی در افغانستان، کشورهای همسایه برنامه ویژه ای برای دخالت در جنگ داشته باشند. این کشورها در سال های اخیر اعلام کرده اند که خواهان صلح در افغانستان و یافتن راه حلی سیاسی هستند. از آنجایی که خطر تجزیه افغانستان را در صورت افزایش جنگ طلبی ها تهدید می کند، کشورهای همسایه از جمله ایران در نهایت راه حل سیاسی و تلاش به رسیدن به آن را مقدم خواهند دانست.

>>> این مطالب را هم بخوانید:
اوضاع ناآرام و مشکوک همسایه شرقی ایران
وزیر دفاع آمریکا به عبدالله و غنی ضمانت داد
چه خطراتی متوجه ایران و ترکیه است؟
 

312 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1529594

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    اگه طالبان کل افغانستان را تصرف کنه به نفع ما میشه چون اینجوری هم عراق را داریم و هم افغانستان.
  • عباس IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    طالبان به کابل برسد جبهه جدیدی برای ایران در شرق کشور گشوده می شود.مسئولان سیاسی کشور درخواب وطالبان بیدار.ما همیشه چوبها را بدلیل ندانم کاری وعدم هوشیاری وعدم اقدام بموقع خورده ایم .طالبان دست کمی از داعش نداردواقدامات افراطی اش را قبل از داعش شروع کرد .دولت ایران باید دولت مرکزی افغانستان را تقویت کند تا از سقوط آن جلوگیری شود.دستهای پنهان امریکا می خواهد افغانستان را تحویل طالبان دهدویک دولت سنی افراطی در کنار ایران تشکیل دهد وایران را درجبهه شرق بشدت درآینده درگیر کند.دفاع از دولت فعلی افغانستان با وجود همه اختلافات یک ضرورت امنیت ملی ایران و یک وضعیت اورژانس امنیت ملی است که اگر دیر بجنبیم جایگاه وموقعیت خودمان را درافغانستان ازدست خواهیم دادویک دشمن بالقوه تبدیل به یک دشمن بالفعل خواهد شد.در سالهای قبل دولت طالبان بوسیله ارتش امریکاشکست خوردوبه حاشیه رفت لذا اگراین سری طالبان افغانستان رابا توافق با امریکادراختیار خودش بگیرد دیگر امکان شکست طالبان مقدورنخواهد شد.بایدمراقب توطئه بسیار خطرناک امریکا درافغانستان بود.ایران بایدهشدار امنیتی به طالبان بدهد وطالبان را ازپیشروی بازدارد.
  • رضایی IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    فرق بین مرد و نامرد یعنی بشار اسد و اشرف غنی
  • آناهیتا IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    خدا به مردم بی پناه افغان کمک کنه خدا نجاتشون بده
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    1 0
    فکر کنم این اشرف غنی و عبدالله عبدالله از سفر آمریکا برگردن فقط کابل ازشون مونده باشه
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    طالبان از خوده، خودتون زیادنگران نشان ندید، همه میدونن
  • IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    زمانی که اشرف غنی همدست امریکا است حال بایدمنتظرکمک امریکا باشد
  • IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    فتنه گری نکنید! مگر نشنیدید که استاد گفت طالبان دیگه طالبان قدیم نیست و صلح طلب شده؟ چرا این صلح طلبان بنده خدا رو که روزی دوبار میخوان شیعیان افغانی رو غرق ماچ و بوسه کنن تضعیف میکنید؟!
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    و این وسط فقط مردم افغانستان بین افراط(طالبان) و تفریط (اشرف غنی)گیر کرده اند و کشته میشوند!
  • اکرم IR ۱۵:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    عالیه
  • دنیا IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    یا پیغمبر دوباره افغانی که به ایران سرازیزمیشه خداوکییلی اینا را باهم آشتی بدین ما این همه بدبختی داریم این مهمونای ناخونده بیان حالا حالاها موندگارن بابا تو را خدا اینا را راه ندین مردم خودمون کار ندارن ایناهم میان
  • علی IR ۱۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    احتمالا تبلیغات طالبان همون تبلیغات داعشه جهت مداخله بعضی کشورها.
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    اینا همش نقشه امریکاست نتونست ازراه داعش به ایران ضرر برسونه وحمله کنه طالبان رو برخط کرده.
  • درک صحیح IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    تیتر خبریتون رو درست کنید و شیپور جنگ به دست نگیرید. ایران قدرتمند پاسخگوی هر کبریت روشن کردنی هست
  • IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۶
    0 0
    یه بار نظرم رو گفتم
  • راضیه IR ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    0 0
    داعش وطالبان سرطانی هستند که در هرلحظه از غفلت دامنگیر کشورهای مسلمان منطقه میشود البته امریکا وغرب از نقاط ضعفی که این کشورهادارند برای سلب امنیت مردم مسلمان استفاده می کند تا انها در عقب ماندگی همه جانبه ی خود بمانند. کشوری هم که به این کشورها کمک می کندمثل ایران در مظان اتهام غربیها وامریکا قرار دارد.
  • محمد IR ۰۱:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    0 0
    امیدوارم سپاه به افغانستان کمک کند اگه افغانستان دوباره درگیر جنگ داخلی بشه ودست طالبان نوکران حاکمان پاکستان بیوفته البته حاکمان خونخوار عربستانم نقش اساسی دارن تمامه مخارج طالبان را پرداخت میکنه ای کاش رئیس جمهور وبقیه دولتمردان افغانستان بجای حاکمان خونخوار آمریکا و همدستانش از ایران کمک میخواست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قدرت این را دارن که ظرف یه هفته طالبان را از افغانستان بیرون براند وامنیت را به افغانستان برگرداند واقعن دوست ندارم ملت مظلوم افغانستان دوباره زیرسلطه ای طالبان نوکران حاکمان پاکستان و عربستان بشه
  • بابک IR ۰۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    0 0
    چراافغانستان روناامن میکنن چراجون مردم برای کشورهای همسایه مهم نیست اخه مگه میشه یه بارداعش توسوریه وعراق اونورروجمع میکنی افغانستان شلوغ میشه
  • علی IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
    0 0
    این تحلیل کامل اشتباه این چیزهای که گفته شده نصف نصفش دروغ محض هست بااینکه جنگ چیزی نیست که پنهان کرد