به گزارش خبرآنلاین، این روزنامۀ آمریکایی نوشت: با تأیید «اریک ایچ. هولدر» دادستان کل، دادیاران فدرال کوشش میکنند تا نویسندۀ کتابی دربارۀ «سی.آی.ای.» را وادار کند تا در دادگاه جنایی شهادت دهد.
«نیویورک تایمز» افزود این مقامات قضایی از «جیمز ریزن» میخواهند بگوید که چه کسی اطلاعات منتشر شده دربارۀ تلاشهای آژانس امنیتی (سیا) در انتهای دولت کلینتون برای خرابکاری در برنامۀ هستهای ایران را در اختیار او قرار داده است.
جزئیات ماجرا
روز دوشنبه نویسنده، «جیمز ریزن James Rison» گزارشگر نیویورک تایمز، احضاریهای دریافت کرد که در آن از او خواسته شده تا در دادگاهِ «جفری استرلینگ» افسر سابق «آژانس اطلاعات مرکزی (سیا)» شهادت دهد.
«استرلینگ» امسال به افشای اطلاعات برای ژورنالیستها متهم شده است.
«ریزن» در این باره به نیویروک تایمز گفت: با این احضاریه مبارزه میکنم. همیشه منابعم را حفظ کردهام و فکر میکنم این مبارزهای در راه صیانت از نخستین اصلاحیۀ قانون اساسی آمریکا و آزادی مطبوعات است.
در طرح 30 صفحهای که دادیاران تنظیم کردهاند، استدلال شده که اصلاحیۀ اول قانون اساسی آمریکا آقای «ریزن» را محق نمیسازد که از ادای شهادت دربارۀ منابع سرّی در یک دادخواهی کیفری سر باز زند.
دادیارن بر این باورند که «استرلینگ» اطلاعات طبقهبندیشدهای را برای «ریزن» فراهم کردهاند که اطلاعات پایه برای فصلی از کتاب «وضعیت جنگی: تاریخ پنهان سیا و دولت بوش» را فراهم کرده است، کتابی که در سال 2006م. منتشر شد.
در این فصل جزئیات تلاش «سیا» در سال 2000م. برای اخلال در برنامۀ هستهای ایران ذکر شده، کاری که با اعزام یک دانشمند روس و ارائۀ طرحهای ناقص یک وسیلۀ هستهای به او، صورت گرفت.
«ریزن» از این عملیات جاسوسی - موسوم به «مرلین Merlin» - به عنوان یک «افتضاح» یاد کرده و میگوید احتمالاً «سیا» به دانشمندان ایرانی کمک کرده تا به اطلاعات صحیح و ارزشمندی دست پیدا کنند.
«نیویورکتایمز» نوشت که مواد خام این بخش از کتاب در روزنامۀ ما منتشر نشد. «کیفرخواست استرلینگ مدعی است «ریزن» در سال 2003م. روی این مقاله کار کرده، اما پس از آنکه مسؤولان به این روزنامه اطلاع میدهند که این افشاگری امنیت ملّی را به مخاطره میاندازد، نیویورکتایمز تصمیم میگیرد از چاپ آن خودداری نماید».
خرابکاری به سبک «بیل»
«ریزن» مدعی است «عملیات مرلین» در دولت بیل کلینتون طرحی شد و هدف آن تأمین (فروش یا تحویل) نقشههای ناقص و اشتباه ساخت بمبهای هستهای به ایران بود.
دولت وقت آمریکا سعی کرد تا بدین نحو در برنامۀ هستهای اخلال کرده و آن را به تأخیر اندازد و همچنین زمینه را برای متهم کردن ایران به تعقیب برنامۀ هستهای غیرصلحآمیز، فراهم کند.
اما این نویسندۀ آمریکایی در کتاب خود فاش ساخت که ظاهراً این طرح نتیجۀ عکس میدهد و به ایران کمک میکند؛ چراکه احتمالاً این نواقص توسط ایران پیدا و تصحیح شده است.
nytimes.com
ترجمه: رضا دانشمندی
/27216
«نیویورک تایمز» از احضار نویسندۀ کتاب جنجالی «وضعیت جنگی» به دادگاه خبر داد.
کد خبر 153502
نظر شما