غلامحسین الهام مشاور حقوقی رییس جمهور و رییس مرکز تحقیقات شورای نگهبان قانون اساسی در گفت وگو با فارس نسبت به استنکاف دولت از احکام ولی فقیه یه شدت انتقاد کرد.
مهم ترین اظهارات وی در ادامه می آید:
- در حال حاضر قوا دارای مشکلات جدی هستند به طور مثال قوه مقننه با قوی مجریه اختلافات جدی دارند. اجرای این اصل به عهده رهبری است، به هر حال اختلافاتی میان قوا در کشور به وجود میآید به طور مثال مجلس حکم میکند که دولت موظف است که ارتباطش را با فلان کشور قطع کند که این مسئله ورود به سیاست خارجی است و مجلس هم گاهی این کار را انجام میدهد از آن طرف دولت میگوید آیا این یک مسئله قانون گذاری است یا اینکه یک مسئله اجرایی بر این اساس باید برای حل این چالشها در قانون چارهای اندیشیده شود.
- عموما برخی استنکافهایی که دولت برای اجرای برخی قوانین انجام میدهد همین طور است که دولت توجیهی دارد و مثلا میگوید که آن چیزی که به او تکلیف شده اختیارات قانونیاش را سلب کرده است. اخیرا رهبری نوشتند که شورای نگهبان وساطت کند و راه حلی را پیش روی دولت بگذارد تا من جواب نهایی را بدهم. باید مشکلاتی که به صورت معضل در کشور مطرح میشود حل و فصل شود و با لاخره باید در یک جایی از نظام این تشتتها که هنوز هم وجود دارد مدیریت شود.
- در برخی از مجازاتها مانند مجازات برای قاچاق مصالح اقتصادی کشور اقتضا میکند که مقابل آن گرفته شود حکومت میگوید که اگر قرار است کالایی از آن سوی مرزها به داخل کشور وارد شود باید ضوابط خاصی داشته باشد در غیر این صورت اقتصاد کشور اسلامی مختل میشود و مفاسدی به وجود میآید؛ مرجع تشخیص برخی مسائل حکومت مشروعه ولایت فقیه است. در واقع بخشی از اختیاراتی که مجلس هم اکنون اعمال میکند اختیارات ولایت مطلقه فقیه است که از کانال مجلس اعمال میشود.
- رهبر انقلاب فرمودند به طور عادی بنا ندارند در امور قوا مداخله و ورود کنند اما ناگهان تغییری مانند وزیر اطلاعات در کشور رخ میدهد و رهبری بنا بر شرایط زمانی و اوضاع فعلی تغییرات در این وزارتخانه کلیدی را به صلاح نمیدانند و به همین دلیل ایشان در برخی مسائل ورود پیدا میکنند. البته رهبری در احکامی که صادر میکنند مبانی و ضرورتها را هم بیان میکنند به طور مثال ایشان ضرورت انسجام و کار آمدی و همچنین ضرورتهایی که باید در شرایط کنونی وجود داشته باشد را مد نظر قرار میدهند.
- رهبری مصلحتهای را در نظر میگیرند و به همین جهت تصمیم میگیرند که در برخی امور ورود پیدا کنند، ولی باید توجه کرد که ولی فقیه میتواند حتی احکام اولیه شرع را هم تعطیل کند به طور مثال میتواند مانع از اعزام حجاج به عربستان شود پس چطور است که نمیتواند در امور مربوط به رئیسجمهور دخالت کند. مجلس حق قانونگذاری دارد ولی ناگهان قانون مطبوعات به نحوی تغییر پیدا میکند که فضا برای دشمن باز میشود و رهبری هم در این مورد ورود پیدا میکنند ولی این طور نیست که رهبری بخواهند در تمام مسائل وارد شوند.
- برخی از رجال به اصطلاح چپ امروز در دوره امام خمینی (ره) به شدت مدافع ولایت فقیه شده بودند و هر کسی که نقدی داشت به عنوان ضد ولایت مطلقه تلقی میکردند، اما بعد از امام(ره) این عده 180 درجه چرخیدند زمانی که دلیل این تغییر مواضع را از این افراد جویا شدیم این افراد در پاسخ گفتند که ما از اول ولایت مطلقه را قبول نداشتیم ولی جاذبه و هیمنه امام(ره) و همچنین ترس ما از بیان برخی مسائل باعث میشد که واقعیات را بیان نکنیم. این عده همچنین میگفتند که امام بنیانگذار انقلاب بود و بنیانگذار هم یک حقوق ویژه دارد، بر این اساس باید گفت که پایه اعتقادات این افراد بر اساس مسائل شرعی نبود.
- سخنان حضرت امام(ره) تنها بر مبنای حکومت اسلامی بود؛ زمانی که همه متوجه شدند میتوان با جمهوری اسلامی حکومت اسلامی و اساس اسلام را اجرا و پیاده کنند با عنوان جمهوری اسلامی انقلاب را نامگذاری کردند و بعد از آن هم شعار استقلال آزادی جمهوری اسلامی در کشور مطرح شد که این مسئله از نظر تئوریک امری دقیق و بسیار پیچیده است؛ چرا که مشارکت مردم در امور به عنوان یک مشارکت اسلامخواهانه تلقی میشود.
/27211
نظر شما