وی در این یادداشت نوشته است : " روسیه از زمان روی کار آمدن آقای پوتین بسیار علاقهمند به ایفای نقش در خاورمیانه است و دلیل این علاقمندی این است که خاورمیانه بازار خوبی برای مبادلات اقتصادی و در ضمن توسعه حوزه نفوذ این کشور است
روسیه از زمان روی کار آمدن آقای پوتین بسیار علاقهمند به ایفای نقش در خاورمیانه است و دلیل این علاقمندی این است که خاورمیانه بازار خوبی برای مبادلات اقتصادی و در ضمن توسعه حوزه نفوذ این کشور است. به همین سبب در منطقه خلیج فارس و شمال آفریقا روسیه سعی داشته که حضور گستردهای داشته باشد. همانطور که به یاد داریم در اواسط دوره زمامداری آقای پوتین نیز مساله فلسطین مطرح شد و روسیه خواهان ایفای نقش فعال و یا به عبارت دیگر نقش تاثیرگذار در جهان اسلام بود. "
این کارشناس حوزه بین الملل در آسیای میانه و قفقاز نوشته است : " به عقیده من از این نگاه پیشنهاد روسیه برای میانجیگیری در مساله لیبی از دو منظر قابل بررسی است:
1. روسیه ناگزیر شده بود در شورای امنیت برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فرازآسمان لیبی رای مثبت دهد. همانطور که میدانید این رای در همان چارچوب منجر به حمله نظامی ناتو شد، به همین دلیل روسیه جایگاه خود را میان کشورهای خاورمیانه از دست داده و اگرچه پوتین اعتراض کرده که چرا در شورای امنیت چنین کاری کردیم و به این قطعنامه رای مثبت دادیم و حتی گفته بود شاید ما نتوانستیم منظور خود را بیان کنیم. اما در حقیقت بازهم پس از این اظهارات نتوانستند اثرات منفی کاهش حضور خود را خنثی کنند. برهمین اساس با توجه به شرایط کنونی که روسیه قراردادهای میلیاردی با لیبی برای تسلیحات نظامی منقعد کرده است، نجات آقای معمر قذافی از شرایط کنونی و خروج از بن بست به نفع روسیه بوده به این دلیل که میتواند به حضور نظامی و تسلیحاتی خود ادامه دهد.
2. شکست آقای معمر قذافی به این مفهوم است که تمامی قراردادهایی که در دوره نخست وزیری آقای پوتین که از سال 2005 آغاز شده، منتفی خواهد شد و سپس روابط دولت آینده ائتلافی و انقلابی کشورهای شمال افریقا ازجمله لیبی با روسیه به سردی پیش میرود. همچنین این تسلیحاتی که توسط دولتهای اقتدارگرا و دیکتاتور در شمال افریقا برای سرکوب مردم استفاده میشود، عمدتا تسلیحات روسی است. بنابراین شاید بتوان گفت که در منطقه شمال افریقا ما شاهد کاهش حوزه نفوذ روسیه خواهیم بود و روسیه برای برطرف کردن بدنامی خود که از گذشته در زمان شوروی وجود داشته، فعالیتهایی را انجام میدهد."
برای مطالعه متن کامل این یاداشت لطفا اینجا را کلیک کنید.
نظر شما