سفیر سابق ایران در انگلیس: دولت رئیسی می داند به جز برجام راه دیگری ندارد اما برنامه اش هم برای مذاکرات نامشخص و سردرگم است

روزنامه «آرمان ملی»با دکتر سیدجلال ساداتیان تحلیل گر روابط بین الملل و سفیر سابق ایران در انگلیس درباره تداوم مذاکرات برجام گفت وگو کرده است.

بخشی از این گفت وگو را می‌خوانید:

 در شرایط که ایران و کشورهای غربی به اولین دور مذاکرات هسته‌ای در دولت رئیسی نزدیک می‌شوند آمریکا پیشنهاد توافق موقت را به ازای آزاد کردن برخی از دارایی های ایران مطرح کرده است. طرح توافق موقت در حالی که دولــت رئیسی عنوان می‌کند آمریکا باید همه تحریم ها را بردارد چه چشم‌اندازی را پیش روی مذاکرات هسته‌ای قرار می‌دهد؟


در شرایط کنونی آمریکا ایران رابه اتلاف وقت در مذاکرات هسته‌ای متهم می‌کند تا بتواند در این فاصله به اهداف خود دست پیدا کند. کشورهای اروپایی نیز تا حدودی با رویکردی که آمریکا در مقابل ایران در پیش گرفته همراه شده‌اند. آمریکا برای رسیدن به مقاصد خود لابی قوی را آغاز کرده و حتی رابرت مالی با مقامات چین و روسیه نیز در این زمینه دیدارهایی را انجام داده است. از سوی دیگر وی با کشورهای عربی منطقه، شورای همکاری خلیج فارس واردن نیز لابی کرده تا کاملأ ایران را تحت فشار قراردهند.هدف از این تحت فشار قرار دادن نیز این است که اگر شرایطش مهیا شود مکانیسم ماشه را برگرداند. اینکه طرح توافق موقت از سوی  آمریکا مطرح می‌شود در چارچوب تلاش‌هایی است که تاکنون انجام داده‌اند. به نظر می‌رسد آمریکا به دنبال این است که به برجام بازگردد و از طریق بازگشت به مکانیسم ماشه ایران را به صورت کامل تحت فشار قرار بدهند.در شرایط کنونی که آمریکا به صورت غیرمستقیم با ایران در حال مذاکره است بعید است که به سمت ماده42شورای امنیت پیش بروند. با این وجود شرایط به شکلی است که آمریکایی ها فکر می‌کنند با همان ماده41 ذیل فصل هفتم می‌توانند فشارهای اقتصادی بر ایران را افزایش بدهند و نفس ایران را بگیرد.
 چرا آمریکا می‌خواهد نفس ایران را بگیرد؟
در شرایط کنونی ایران از طریق بندر فجیره امارات صادرات نفت خود را انجام می‌دهد. آمریکا قصد دارد در راستای محاصره اقتصادی ایران که ناشی از بازگشت شش قطعنامه شورای امنیت است ایران را تحت فشار قرار بدهند. آمریکا گمان می‌کند ایران در حال وقت کشی است و به همین دلیل به دنبال اجرای «پلن بی» است. آمریکا فکر می‌کند ایران در حال خرید زمان است تا به مقاصدی دست پیدا کند. از نگاه آمریکا ایران به دنبال این است که به سلاح هسته‌ای نزدیک شود.این در حالی است که مقامات ایران با استناد به فتوای رهبر انقلاب مبنی بر حرام بودن بمب هسته‌ای عنوان می‌کنند ایران در این مسیر حرکت نمی‌کنند. با این وجود آمریکا به حرف ایران اعتماد ندارد و گمان می‌کند ایران در مسیر ساخت بمب هسته‌ای حرکت می‌کند. در مذاکرات بین المللی معمولأ موضوع اعتماد مطرح نیست و همه با ظن و گمان به هم نگاه می‌کنند. آمریکا و کشورهای اروپایی نیز با شک و تردید به رویکرد ایران نگاه می‌کنند و این موضوع را در دیدارهایی که آقای باقری با مقامات کشورهای اروپایی داشته به وی انتقال داده‌اند. این در حالی است که از دیدگاه تحلیل گران داخلی ایران برای مذاکرات هسته‌ای طرحی نداشته و تنها شروطی را مطرح کرده که این شروط نیز قابل تحقق نیست.ایران عنوان می‌کند آمریکا باید همه تحریم‌ها را بردارد. این موضوع هم شامل تحریم های مرتبط با فعالیت های هسته‌ای و هم تحریم هایی که به مسائل حقوق بشر و تروریسم مربوط می‌شود.از سوی دیگر ایران خواستار این است که آمریکا باید به ایران زمان بدهد که راستی آزمایی کند که آیا تحریم‌ها در واقع برداشته شده است. سومین شرط ایران نیز این است که رئیس جمهور فعلی آمریکا باید تعهد بدهد که وی و روسای جمهور بعدی از برجام خارج نشوند.ایران همچنین مدعی است که آمریکا باید در قبال خروج از برجام به ایران خسارت بپردازد.


 آیا شــروطی که ایــران قــرار داده منطبق بر واقعیت‌های مذاکره و رویکردی اسـت کـه آمریکا و کشورهای اروپایی در ده‌های گذشته علیه ایران در پیش گرفته‌اند؟
دولت گمان می‌کند این شروط حق ایران است و باید حق ایران در مذاکرات لحاظ شود.این در حالی است که هم رئیس جمهور آمریکا و هم دیگر مقامات مرتبط عنوان کرده‌اند که این موضوع امکان پذیر نیست که ایران بخواهد تعهد بگیرد که رئیس جمهور بعدی از برجام خارج نشود. این موضوع نیز باید به تأیید کنگره برسد. کنگره نیز زمانی می‌تواند این تأیید را بدهد که دو سوم آرا را در اختیار داشته باشد. در شرایط کنونی دموکرات‌ها یک اکثریت شکننده‌ای را در کنگره آمریکا در اختیار دارند و اختلاف رأی آنها حتی گاهی به یک رأی می‌رسد.این طرح تنها در شرایطی تصویب خواهد شد که دو سوم آرای نمایندگان را در سنا و مجلس نمایندگان به دست بیاورد که عملأ تصویب چنین طرحی امکان پذیر نیست.موضوع دیگر به نحوه راستی آزمایی باز می‌گردد که به چه شکلی خواهد بود.در چنین شرایطی شروطی که ایران مطرح می‌کند به همراه تلاش‌هایی که آمریکا برای تحت فشار قرار دادن ایران انجام می‌دهد به همراه تحریکاتی که اسرائیل برعلیه ایران انجام می‌دهد حکایت از این دارد که ایران در حال وقت کشی است و زمان را از دست می‌دهد. از نگاه تحلیل گران داخلی نیز دولت رئیسی سردرگم است و نمی‌داند به دنبال چه هدفی است.به هر حال دولت رئیسی برخاسته از جریانی است که با برجام مخالف بود و امروز نیز قصد دارد به برجام بازگردد چون راه حل دیگری برای مشکلات اقتصادی کشور ندارد. دولت پس از سه ماه که از عمر دولتش می‌گذرد به این نتیجه رسیده که باید به برجام بازگردد. دولت در این زمینه طرح و برنامه‌ای ارائه نکرده است. به‌همین دلیل نیز هم در داخل و هم در خارج از کشور تحت فشار قرار دارد.در چنین شرایطی آمریکا با توجه به رویکردی که دولت رئیسی در پیش گرفته و شروطی که تعیین کرده به همراه تلاش برای اینکه مذاکره برای مذاکره صورت نگیرد پیشنهاد توافق موقت را مطرح کرده است.آمریکا به دنبال این است که با رویکرد توافق موقت بتواند به برجام بازگردد و از وضعیت مذاکره غیرمستقیم دور شود تا دست آمریکا برای برخوردی که با ایران خواهد داشت بازتر از گذشته شود.
 با توجه به اینکه زمان اولین مذاکره دولت رئیسی با آمریکا مشخص شده اگر رویکرد پلن بی آمریکا را در کنار سردرگمی‌دولت قرار بدهیم آیا می‌توان نسبت به چشم‌انداز مذاکرات خوشبین بود؟
اکنون که دولت به این نتیجه رسیده که مذاکرات ازهشتم آذر از سر گرفته شود تصور طرف مقابل این است که این مذاکره برای مذاکره خواهد بود و مذاکره کنندگان ایرانی به وین می‌روند و درباره پرونده هسته‌ای صحبت می‌کنند بدون آنکه نتیجه‌ای به همراه داشته باشد. اینکه دولت قصد دارد از پایه شروع کند و طرح نویی دارد هنوز مشخص نیست. هنوز مشخص نیست که آیا دولت رئیسی شش دور مذاکراتی که سید عباس عراقچی در دولت روحانی انجام داد را می‌پذیرد ودر همان مسیر حرکت خواهد کرد یا خیر.به دلیل اینکه هنوز مشخص نیست که دولت در این زمینه چه استراتژی دارد و قرار است چه هدفی را دنبال کند آمریکا طرح توافق موقت را مطرح کرده تا بعد از آن درباره مسائل دیگری که مورد نظر ایران و آمریکا است گفت وگو صورت بگیرد.
 آیا وقت کشــی که در زمینــه مذاکرات هسته‌ای صورت گرفت نیز بیشتر به دلیل نــداشتن استراتژی و هدف بود؟
دولت برخاسته از تمایلاتی بود که حامیانش می‌خواستند و فضای سنگینی که علیه دولت آقای روحانی ایجاد شده بود نسبت به برجام انتقاد می‌کردند و برجام را به سود منافع ملی نمی‌دیدند.‌ به‌همین دلیل اجازه ندادند مرحله نهایی یا دور هفتم مذاکرات در دولت آقای روحانی انجام شود و در شرایطی که این امکان وجود داشت که در دولت روحانی توافق حاصل شود اما به دلایلی ترجیح داده شد که اگر قرار است توافقی نیز صورت بگیرد در دولت رئیسی صورت بگیرد. اگر توافق در دولت روحانی صورت می‌گرفت نتایج و مواهب توافق در نهایت به دولت رئیسی می‌رسید.با این وجود این اتفاق رخ نداد. در شرایط کنونی سوال این است که دولت قرار است در مقابل مذاکرات چه رویکردی در پیش بگیرد. به نظر می‌رسد رئیسی قرار است براساس شروطی که گذاشته مذاکرات را دنبال کند. درچنین شرایطی طرف مقابل نیز عنوان می‌کند ایران باید درباره مسائل منطقه‌ای وبرد موشکی خود نیز مذاکره کند که ایران معتقد است این موضوعات قابل مذاکره نیست. در نقطه مقابل آمریکا عنوان می‌کند اگر موضوعات مورد نظر ما قابل مذاکره نیست شروط و موضوعات مورد نظرایران نیز قابل مذاکره نیست وآمریکا شروطی که دولت رئیسی در نظر دارد را نمی‌پذیرد.در نتیجه دستور کار دولت رئیسی در مذاکرات هنوز مشخص نیست. از سوی دیگر دولت به این نتیجه رسیده که به جز برجام راه دیگری ندارد.
 چرا در حالی که آقــای رئیسی می‌داند راهی به جز برجام ندارد شروطی را مطــرح کرده که مورد موافقت طرف مقابل قرار نگیرد؟
ایشان می‌داند اگر مذاکره نکند و به موضوع پرونده هسته‌ای ورود نکند لابی‌هایی که از سوی طرف مقابل صورت می‌گیرد در نهایت به ضرر ایران خواهد بود. از سوی دیگر گزارش‌هایی که آژانس انرژی اتمی‌و آقای گروسی درباره فعالیت های هسته‌ای ایران ارائه می‌کنند ممکن است شکل متفاوتی به خود بگیرد و در نتیجه پرونده هسته‌ای ایران دوباره به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده شود. در شرایط کنونی رابرت مالی تلاش می‌کند که نظر روسیه و چین را نیز جلب کند تا در صورتی که پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت ارجاع داده شد ایران همراه و حمایت کننده نداشته باشد تا بدون مخالفت بتوانند قطعنامه های جدیدی را علیه ایران تصویب کنند.از سوی دیگر اگر آمریکا در طرح توافق موقت خود امتیازهایی به ایران بدهد و برخی از تحریم های ایران را بردارد و دوباره به برجام بازگردد این احتمال وجود دارد که از مکانیسم ماشه به عنوان یک اهرم فشار علیه ایران استفاده کند و پس از مدتی آن را عملی کند.این در حالی است که در مذاکرات صورت گرفته هنوز توافقی درباره اینکه مکانیسم ماشه از بین برود و کسی نتواند از آن استفاده کند وجود ندارد و این موضوع همچنان یکی از نگرانی‌ها در مذاکرات به شمار می‌رود. آمریکا در صورتی که نتواند مکانیسم ماشه را فعال کند اجماع علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل را نیاز دارد. در کلاف سردرگمی‌ که امروز ایجاد شده اگر ایران قصد داشته باشد همچنان وقت تلف کند باید متوجه مخاطرات پیش رو باشد. از سوی دیگر اگر بخواهد به مذاکره باز گردد این سوال مطرح می‌شود که چرا اجازه ندادید مذاکرات در دولت روحانی به نتیجه برسد تا دولت چند ماه زودتر از مواهب برجام استفاده کند.

23302

کد خبر 1575368

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 45
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    17 67
    تا حالا شده مجبور بشی توی آشپزخونه خونه یه نفر دیگه دنبال نمک دون بگردی؟ برجام هم همینه. دکتر حسن خودش می دونه چیکار کرده!
    • GB ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      34 5
      آشپزی بلد نباشی نمک به کارِت نمیاد.
    • زبل خان IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      1 0
      من شرق گرا نیستم و اونقدری که از آمریکا متنفرم صد برابرش از چین و روسیه متنفرم،اما یه چیزی،بعضیاتون چقد ساده اید که فکر میکنید آمریکایی ها عاشق چشم و ابروی ایرانیا شدن،خوب مرد مومن آمریکا که فقط با جمهوری اسلامی مشکل نداره با ایران و ایرانی هم مشکل داره،اگه فقط مشکلش جمهوری اسلامی بود و با مردم ایران کاری نداشت خو اینقد تحریممون نمیکرد،شما فک کردید ایران تحریم بشه مسئولین جمهوری اسلامی و دولت ضربه ای میخورن؟نه والا ککشون هم نمیگزه،این وسط مردمن که ضربه میخورن چون اصلا فلسفه آمریکا برای تحریم کردن ایران ضربه زدن به مردم ایرانه وگرنه تحریما که به مسئولین ضربه ای وارد نمیکنن،پس هدف اصلیشون ضربه زدن مردم ایرانه نه صرفا دولت مستقر در ایران!
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    85 13
    آنقدر زمان را تلف کردید و خرابکاری کردید تا طرفی که قانونا و اخلاقا مقصر بود ، امکان این را یافت تا خودش را جمع و جور کند و افکار عمومی را به نفع خودش کند. همین روسیه و چین عزیز هم با او بودند، هستند و خواهند بود، چون برای آنها امریکا و تجارت با امریکا صدها برابر ارزشش از ما و تجارت با ما بیشتر است. برایشان فقط مهرهای هستیم جهت تعادل در یک بازی بزرگ تر.
    • منا IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      0 0
      ما در طول تاریخ ایران فقط یک چیز را فهمیدیم اونم اینکه ایران را فقط وفقط ایران میتونه نجات بده نه هیچ کشور دیگه ای ما فقط میتوننیم به خودمون اعتماد کنیم پس نمیتونه کسی انتظار داشته باشه وارد برجامی بشیم که هیچ تضمینی نداره وتازه برجامی یکبار از اعتماد بهش ضربه بدی خوردیم ایران قبل از برجام اقتصاد پانزدهم جهان بود اما الان پولش بی ارزش ترین پول جهان شده اینقدر برجام کردند برای این بود که هزار پله عقب بریم؟ تا قبل از برجام یک جوان به راحتی در اوایل زندگیش صاحب خانه وماشین میشد حالا چی؟برجام خوبه اتفاقا اگه بهش عمل میشد خیلی برای ایران خوب بود اما هرگز این اتفاق نیافتاد پس این انتظار بیجایی که بخوایم دوباره به همون شکل قبل وارد برجام بشیم
  • علیرضا IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    32 88
    شما اشتباه میکنید رئیسی خوب میداند که به غیراز راه خدا راه دیگری جواب نمیدهد و فقط باید دست به زانوی خودمان بگیریم و از داخل هم قدرت و هم عزت و شرف خودمون را ارتقاه بدهیم و فقط از خدای رحمان و رحیم کمک بگیریم.
    • IR ۱۴:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      29 6
      پس برا چی رییسی داره میره مذاکره کنه؟
    • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      30 4
      خداوند بر انسان عقل بخشید تا راه صحیح را بیابد از خدا مایه نزارید اقای ادمین چرا چاپ نمیکنی؟؟؟
    • صالح US ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      25 7
      راه خدا تعامل و صلح و آشتی البته عزتمند است نه آرزوی مرگ برا 80 درصد جهان
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    26 77
    یه سوال دارم چرا برجام رو از خدا قوی تر میدونین ؟
    • DE ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      17 2
      کسی برجام رو از خدا قوی تر نمیدونه چیزی که ما میدونیم حدیث از پیامبره که میگه با توکل زانوی اشتر ببند یا همون از تو حرکت، از خدا برکت خودمون روزی هزاربارم حدا خدا کنید تا وقتی خودمون کاری نکنیم هیچی نمیشه
    • مح CH ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      27 3
      ا حالا از کجا معلوم که خدا طرف مارو بگیره
    • IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      33 7
      مرد مومن خدا عقل داده خدا فکر داده با عقل باید پیش رفت برجام عقلانی هست احیا شود . بعد از دولت جدید ۳۰۰ درصد گرونیها زیاد شده مردم چقدر طاقت دارند مگه ؟؟؟؟؟؟!!!! پس عقل را خدا در این جاها خلق کرده . انتخاب همین جاها معنی پیدا میکنه
    • GB ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      23 5
      چون خدا نمیتونه ارزش پول ملی رو دستکاری کنه تا ملت بتونن مرغ بخرن.
    • عرفان US ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      9 0
      خدا راه راست را نشان داده تعامل عزتمند مقابسه خدا با برجام اشتباهه !
  • دیپلمات رزمی سیاسی نیروی مقاومت اسلامی پیروز IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    19 81
    خیلی حرف زدی ایران اسلامی بجز برجام راه دیگرش مبارزه با اختلاس گران و کاسبان تحریم و گران فروشان و رشوه گیران و قاچاقچیان کالا ست با اتکا به خداوند و سپس ملت مقاوم ایران می تواند بر مشکلات فایق اید ما مشکلاتمان را به برجام گره نزده ایم و در خصوص برجام انقدر مقاومت می کنیم تا مقامات غربی دربرابر ایران اسلامی به دریوزگی بیفتند چون خدا با ماست.
    • عرفان US ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      12 1
      برادر رزمی سیاسی با رزمی کاری معیشت به این روز افتاده بهتر است الویت معیشت و رفاه را درک کنیم آیا میخواهیم مثل دانمارک ، نروژ ، ژاپن و... باشیم یا مثل کره شمالی ، کوبا ، ونزوئلا و... ؟
    • IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      1 0
      شما احتمالا برای شعار دادن حقوق نمی گیری و انگار به این شعارهای بی سر و ته باور داری ، دلم برات می سوزه
  • علی اصغر قاسم پور IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    39 12
    دولت آقای رئیسی همان دیپلمات کاردان و کاربلد و با تجربه و با کیاست یعنی آقای ظریف که در جریان کار از اول بودند و تیم ایشان را مأمور به نتیجه رساندن کار نماید و یا آقای صالحی را که اشراف خوبی به موضوع دارند. اینها بهتر می توانند در این زمینه مثمر ثمر باشند.
    • IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
      0 0
      راستی ترجمه واژه ساسپند چی میشد؟ لغو یا تعلیق؟
    • علی IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      0 0
      همونی که تفاوت معنی لغو و تعلیق رو نمی دونست رو میگی!!!
  • Eh IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    25 3
    پوتین(خطاب به ظریف):اگر آمریکا بخواهد به برجام برگردد و شما مقاومت کنید کل جهان مقابل شما قرار مي‌گيرند.
    • فرزاد IR ۰۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      0 0
      مشکل اینجاست که امریکا نمیخواهد به برجام برگردد، امریکا میگوید من اول از برجام بیرون رفتم ولی ایران باید اول برگردد هیچ تضمینی هم نمیدهم که برای بار دوم عهدشکنی نکنم اگر مابه برجام برگردیم و تحریمها سر جایش باقی بماند، چه چیزی را به دست می اوریم؟هیچ در این صورت ضرر دوتا میشود هم مشکلات کنونی که دائم از ان مینالیم سر جایش میماند هم فن اوری هسته ای را که نیاز حتمی نسل اینده کشورمان است بسیار محدود میشود
  • علی IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    8 18
    کدام مواهب !طی ۸سال موهبتی نداشت همین چند روز آخر قرار بود همه چیز تمام شود تازه غربی ها حاضر به ادامه مذاکره با دولت قبلی نبودند بازهم فرافکنی !!!!!
  • IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    4 11
    چه جالب حرف دل اصلاح طلبان که زده می شه از اون سر دنیا در دورترین منطقه جغرافیای هم باشه این بندگان خدا اون برای ما چاپ می کنند دیگه چکار کنند نه خبری از اون چاه بی پایان برجامی میگن نه ...
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    8 12
    بسه دیگه تموم کنین این برجام مسخره را
  • مهدی IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    18 4
    بخاطر ما ملت بدبخت کوتاه بیاین و توافق کنین ........ تو رو خدا دست از لجاجت با غرب بردارید
    • منا IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      0 0
      ایران هرگز در هیچ جای تاریخ در هیچ حکومتی حتی یک قرار دادهم از اعتماد غرب سودی نبرده هرگز اخریش هم برجام بود که هرگز بهش عمل نشد
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    17 2
    یه سری تندرو و یه عده کاسب تحریم که منافع اونها در همین جا هست چوب لای چرخ میرارند آقای دولت همه مشکلات گره خورده به برجام الکی خودمونو کلک نزنیم تا توافق نشه هیچ مشکلی حل نمیشه تا برجام احیا نشه همینه وقت را تلف نکنید توافق را به نفع دو طرف خصوصا به نفع مردم تمام کنید مردم آخرین تحمل شون هست منفجر بشن دیکه هیچ چیز درست نمیکنه مرگ بر اسراییل ضد برجام
  • عظیم IR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    7 11
    خدا رو شکر نسخه شما را ۸سال در دوره اقای روحانی امتحان شد وغلط از اب در امد
  • مهدی IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    4 0
    حرفاشون رک و درسته چون ما باید هم با شرق هم غرب کار کنیم تا اسراییلو عربستان منزوی بشن وگرنه خودمون میشیم و تا بخوایم از داخل خودکفا بشیم ۲۰ سال زمان میخواد مثل گندم که آخرشم بخاطره خشکسالی نشد پس بالاخره ناچاریم یچیزاییرو بخریمو به کشورای دیگه احتیاج داریم و با کار انقلابیو جهادی خیلی مشکلاتو نمیشه حل کرد مگر اینکه فیزیکی باشتن
  • عرفان US ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    6 1
    نتیجه فاصله شعار باعمل ، فرق بین نظارت و اجر و... همینه سردرگمی
  • حسین IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    3 6
    برجام از اول مشکلدار بود مشکل اصلیش هم اینه که فقط ما باید اجراش کنیم و اونا هیچ وقت اجراش نمیکنن یا کلا ازش میان بیرون چرا دوباره میخواین اشتباهات گذشته رو به دولت جدید دیکته کنید محاصره هیچ وقت نمیتونه جلوی مارو بگیره ما محاصره رو میشکنیم فقط باید باور داشته باشیم نمونه این کار در زمان جنگ خندق افتاد و دشمن شکست خورد مرگ بر آمریکا!
    • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      1 0
      جناب ساندیسخور تو در ۱۴۰۰ سال پیش موندی بیسواد و درکی از دنیای وحشتناک و پیچیده امروز نداری
  • محمد IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    2 0
    باید همون قبل از عید روحانی کار رو تموم میکرد خدا نگذره از کسایی که نگذاشتن کار جلو بره!! خیلی اشتباه کردید
  • IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    2 0
    تنها بازنده این بازی ها فقط فقط ما مردم هستیم مخصوصا طبقه ضعیف دیگران کاسب هستند و هیچ هزینه ایی بابت این بازی ها نمی دهند
    • منا IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
      0 1
      هزینه اصلی را مردم ما زمانی دادند که برجامی امضا شد که هیچ تضمینی برای ایران پشتش نبود من وشما هردو ایرانی ایم برجام واقعا خیلی خوب بود اما به شرط اینکه بهش عمل میشد ایران قبل از برجام اقتصاد پانزده جهان را داشت اعتماد بیجا به کشوری که رئیس جمهورش اون را جنایتکارترین کشور جهان میخونه وسازنده داعش وسازنده کرونا معرفی میکنه از اولش هم غلط بود ما برای برجام احتیاج به تضگمین داریم هیچ دلیلی برای اعتماد به امریکا نمیبینیم
  • IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    0 0
    برجام‌ مرد و تمام شد. طشت رسواییش از افلاک پایین افتاده. دلخوش کردن به کفار نتیجه ای جز بدبختی نداره
  • Mostafa IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    1 0
    جناب رئیسی از روحانی هم بدتر میشه حالا همه میبینیم
  • IR ۲۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    2 0
    برجام که اخ بود مردید ازش کامل خارج بشید برای مذاکره هم تشریف نبرید اینقدر شرافت داشته باشید پای حرفهای 8 سال گذشته خودتون ایستادگی کنید تا تکلیف مشخص بشه
  • IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۱
    0 0
    اگردلواپسان دیروزوجودبرجام ادامه راه برجام راانجام دهندظلم بزرگی درحق ملت کردند.چطوردیروزبرجام خیانت امروزافتخار..
  • حمید IR ۰۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    0 0
    «برجام» بعنوان یک تجربه را با «مذاکره» بعنوان یک اصل خلط نکنید.برجام آنقدر بد بود که تنها دولت واداده ای مثل دولت روحانی می‌توانست زیر بار آن برود.اما مذاکره بعنوان یک اصل در دیپلماسی را نمیتوان و نباید کنار نهاد.مذاکره با احترام متقابل،همطراز و نتیجه ی سودمند.نه با این تفکر که«هر توافقی از عدم توافق بهتر است».توافق بد (مثل برجام)بدتر از عدم توافق است.
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    0 0
    از ایران نمیشه کره شمالی ساخت. کره شمالی یک کشور کوچک و روستایی هست. در مقابل ایران یک کشور بزرگ با شهرهای زیاد هست. در ضمن کره شمالی همیشه دچار قحطی هست. شما سالها فرصت داشتید که ایران را به یک مرکز تجارت بین المللی تبدیل کنید که حتی اگر خواستید دنبال سلاح اتمی بروید کسی نتواند با ایران مقابله کند. البته همه اینها نیاز به روابط خوب با غرب دارد.
  • ایرانی IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    0 0
    اولا مطرح کردن امریکا تا عمل کردن شان از زمین تا اسمان هفتمه دوما رییسی باید مبهم وباتاخیر همراه تحقیر امریکا وغرب بپیش بره که کار خیلی درستی میکنه چرا که انها هیچ گاه وهیچ مکان به هیچ قراردادی پایبند نبوده ونیستند .
  • اىرانى IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    0 0
    دولت ریسی میداند مذاکره بادشمن متجاوز هیچ فایده ای ندارد راه درست راه رهبری است که همان باعث شده انها بجای ما اصرار به مذاکره داشته باشند ودر اینده این غرب وامریکاست که ضرر میکنند چون منبع تغذیه انها خاورمیانه است

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین