تحلیل دو استاد زلزله‌شناسی کشور درباره زلزله در تهران

تحلیل زیر از نگاه دو چهره برجسته در حوزه زلزله شناسی کشور، دکتر فریبرز ناطقی الهی، بنیانگذار مقاوم‌سازی و مدیریت بحران در ایران و دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله درباره امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی در ایران منتشر شده است.

فرشته جهانی - امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی نشان می‌دهد که ایران از چهار سال پیش یعنی حدود ۱۳۹۶ خورشیدی وارد دهه پرزلزله‌تر شده است. محققان زلزله‌هایی که در طول این مدت اتفاق افتاده را به عنوان اثبات مدعای خود ذکر می‌کنند.

ایران به علت واقع شدن بر روی یکی از ۲ کمربند زلزله‌خیز جهان و وجود گسل‌های فراوان به عنوان دهمین کشور زلزله‌خیز جهان شناخته می‌شود. لازم به ذکر است که حدود ۹۰ درصد از مساحت کشور را گسل‌ می‌پوشاند.  بنا به گفته مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله مهمترین گسل‌های فعال ایران را می‌توان در نواحی مرز بین کوه‌ها و دشت‌های ایران مشاهده کرد. همچنین در نواحی البرز، زاگرس، کپه داغ، ایران مرکزی، حاشیه‌های کویر مرکزی ایران، آذربایجان، لوت و مکران گسل‌های فعالی وجود دارند اما از میان این مواردی که گفته شد؛ شمال تنگه هرمز در بندرعباس لرزه‌خیزترین نقطه ایران به شمار می‌رود و دلیل آن میزان تغییر شکل پوسته در این منطقه است. از طرفی براساس موقعیت جغرافیایی بروز زلزله اجتناب‌ناپذیر بوده و ضرورت دارد که محققان و مسوولان این مناطق را بیشتر مورد مطالعه و بررسی قرار داده و با شناخت صحیح از این گسل‌ها تدابیر لازم برای کاهش مخاطرات و آسیب‌پذیری به هنگام وقوع زلزله اتخاذ کنند.

امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی در ایران

دکتر فریبرز ناطقی الهی، بنیانگذار مقاوم‌سازی و مدیریت بحران در ایران

وقوع زلزله در فلات ایران امری طبیعی است

متاسفانه علی‌رغم پیشرفت‌های علمی هنوز علت اصلی وقوع زلزله به طور دقیق مشخص نیست. در واقع پیچیدگی پدیده‌های زمین‌ساختی به قدری گسترده است که بشر را در پیش‌بینی وقوع زلزله ناتوان کرده و باید گفت که ماهیت پیش نشانگرهای زلزله به صورتی است که همه آنها در تمامی زمین لرزه‌ها وجود ندارند، بنابراین نمی‌توان با تمرکز بر یک نشانگر، وقوع یا عدم وقوع زمین لرزه را در یک منطقه یا محدوده زمانی پیش‌بینی کرد و در بسیاری از مواقع زلزله اصلی بدون هیچ لرزه قبلی و یکباره اتفاق می‌افتد. در این راستا فریبرز ناطقی الهی بنیانگذار مقاوم‌سازی و مدیریت بحران در ایران و رییس پیشین انجمن مهندسی زلزله ایران در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: زلزله پدیده‌ای محسوب می‌شود که در پهنه موجود است از این نظر، زلزله جزو فطرت آن منطقه یا کشور به شمار می‌رود، بنابراین جلوگیری از زلزله امکان‌پذیر نیست. ما باید این را قبول کنیم که این منطقه لرزه‌خیز است. روش آن هم مطالعه گسل‌ها و تاریخ زلزله‌هایی است که در آن منطقه رخ داده است. بعد آنها را به صورت آماری و احتمالی محاسبه می‌کنیم و به این نتیجه می‌رسیم که آیا برای این منطقه خطر بالقوه وجود دارد؟ آسیب‌پذیری ضربدر خطر، تقسیم بر مدیریت بحران را تعریف ریسک ذکر کرده‌اند و با پایین آوردن آسیب‌پذیری‌ می‌توان ریسک را کاهش داد. 

امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی در ایران

وضعیت تهران از نظر خطر وقوع زلزله
افزایش جمعیت و مهاجرت بی‌رویه به تهران و در پی آن گسترش ساخت و ساز، مواجهه این کلانشهر با مخاطرات طبیعی را افزایش داده است. قرارگیری تهران با بافت‌های تاریخی و فرسوده گسترده در دامنه‌های جنوبی البرز و دارا بودن گسل‌های فعال، سبب افزایش مخاطره ناشی از رخداد یک زمین‌لرزه بزرگ شده که ممکن است، پیامدهای جبران‌ناپذیری داشته باشد. کلانشهرهایی چون تهران در پی رخداد یک زمین لرزه بزرگ با مخاطراتی چون آتش‌سوزی، فروریزش، نشت آب و از کار افتادن بسیاری از خدمات روبه رو خواهند بود. [۱]

ناطقی الهی با اشاره به وضعیت بسیار بد تهران، نسبت به دیگر استان‌ها در خصوص احتمال وقوع زلزله گفت: شرایط پهنه تهران با توجه به این که پایتخت است و اینکه تمام امکانات اصلی دولت و کشور در تهران متمرکز شده، نگرانی‌های بسیاری را ایجاد کرده که درصورت وقوع زلزله بالای هفت ریشتر، چه حوادث و اتفاق‌های ناگواری به وقوع خواهد پیوست. ۳۰ سال است به استناد مکتوب این را به دولتمردان هشدار دادم که جای بازی با زلزله وجود ندارد اگر هر لحظه زمین لرزه‌ای با ابعاد بزرگ در تهران رخ دهد، تهران تبدیل به یک آرامستان بزرگ خواهد شد.

امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی در ایران

دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله

مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله هم مانند ناطقی الهی وقوع زلزله در تهران را بسیار مخرب توصیف می‌کند و بر این باور است که این حادثه می‌تواند بر تمام کشور اثر منفی و مخرب بگذارد. وی در ادامه گفت: گسل‌ شمال تهران از ۳۰ هزار سال پیش تا کنون، هر سه هزار و ۵۰۰ سال یک زمین‌لرزه حدود هفت ریشتری داشته و آخرین زلزله هفت ریشتری هم برای سه هزار و ۲۰۰ سال پیش بوده است. زارع: رخداد یک زلزله مهم در نزدیکی یا داخل پهنه تهران می‌تواند یک مساله ملی، یا بهتر بگویم یک فاجعه ملی، باشد. طبیعی است که این موضوع با توجه به سابقه قبلی رخداد زلزله در تهران در آینده ممکن و محتمل است (یعنی موضوعی فرضی نیست) و تفاوت چنین زمین لرزه مهمی (که با بزرگای ۶ یا بالاتر می‌تواند رخ دهد) با زلزله مشابهی که مثلاً در کناره کویر مرکزی ایران اتفاق بیافتد، طبیعتاً در میزان اثری است که از ۲رویداد فرضی مشابه می‌توانیم ببینیم. به طور منطقی و متاسفانه این اتفاق در تهران فاجعه بار خواهد بود.در خصوص میزان خسارت‌ها می‌بایست کارشناسی‌های دقیق صورت گیرد، تعابیرکلی برای برنامه‌ریزی‌های دقیق و علمی کفایت نمی‌کند. باید با عدد و رقم بدست آورد که برای هر منطقه تهران در هر رخداد زلزله احتمالی (بسته به اندازه، زمان رخداد در شب یا روز، فصل و شرایط محیطی) چه تبعاتی قابل انتظار است. سپس برپایه چنین اطلاعاتی می‌توان مرحله به مرحله برای کاهش ریسک زلزله در تهران اقدام کرد و این موضوع به باور من کاملا شدنی است.

اما و اگرها در خصوص ورود ایران به دهه‌ پرزلزله

ایران در طول یک دهه گذشته زمین‌لرزه‌های متعدد و فراوانی را نسبت به دهه‌های گذشته تجربه کرده است، برخی از زلزله‌شناسان ایرانی از شکل‌گیری دهه جدید به لحاظ تنش‌های زمین شناختی در ایران صحبت می‌کنند و بر این باور هستند که ایران از چهار سال پیش یعنی حدود ۱۳۹۶ خورشیدی وارد دهه پرزلزله‌تر شده است، آنها زلزله‌هایی که در طول این مدت اتفاق افتاده را به عنوان اثبات مدعای خود ذکر می‌کنند. برای نمونه مهدی زارع بر این باور است که زمین به دور خود می‌چرخد و هر از گاهی سرعت چرخش آن کمی کم می‌شود. برای دهه‌ها، دانشمندان نوسانات کمی در طول روز برای زمین در حد یک میلی ثانیه بدست می‌آوردند. در سال ۲۰۱۷ استاد راجر بیلهام و دستیارش از پژوهشگران برجسته داشنگاه کلورادو استدلال کردند که این تغییرات جزئی می‌تواند بر زمان وقوع زمین لرزه‌های بزرگ اثر بگذارد و به طور بالقوه به پیش‌بینی آنها کمک کند.

آنها گفتند که در طول ۱۰۰ سال گذشته، کاهش سرعت زمین به طور شگفت‌انگیزی با دوره‌های افزایش جهانی در زلزله‌هایی با بزرگای ۷ ریشتر و بیشتر همبستگی خوبی داشته است. این افزایش پس از شروع کاهش سرعت چرخش زمین اتفاق می‌افتد. با سرعت چرخش آهسته‌تر، تعداد زمین لرزه‌های با بزرگای بیش از ۷ ریشتر به حدود ۱۵٪ بالاتر از متوسط ‌بلند مدت افزایش می‌یابد. همچنین تعداد زمین‌لرزه‌های بزرگ در فواصل حدودا  ۳۲ ساله به اوج خود می‌رسد. یک نوسان دوره‌ای و چند دهه‌ای چند میلی ثانیه‌ای تقریبا هر سه دهه یک بار کاهش می‌یابد و با رخداد فراوان‌تر زلزله‌های بزرگتر همزمان می‌شود. هنگامی که چرخش زمین کند می شود، گوشته زمین در شعاع کمی کوچک می‌شود و محیط استوایی آن را چند میلی‌متر کاهش پیدا می‌کند. از آنجا که ورقه‌های سخت لیتوسفر زمین قادر به کوچک شدن نیستند تا با این محیط کاهش یافته انطباق یابند، در عوض فشار را در مرزهای ورقه‌ها افزایش می‌دهند، جایی که زمین لرزه‌ها از قبل آماده رخداد هستند. این امر موجب فراوان‌تر شدن زمین‌لرزه‌های بزرگتر در یک پنجره زمانی ۱۰ ساله می‌شود.

از نگاه این استاد زلزله‌شناس ایران وارد دهه پرزلزله‌ شده است. زلزله‌هایی که اتفاق افتاده این گفته را تایید می‌کند، برای نمونه همین امسال ۲ زلزله که بیشتر از ۶ ریشتر بود؛ اتفاق افتاد. در طی چهار سال گذشته هم آمار لرزه‌خیزی این آمار را تایید می‌کند، یعنی اگر زلزله به بزرگای ۵.۲ به بالا را هم ترسیم کنیم در تمام مملکت فراوان‌تر بودن زمین لرزه‌ها را می‌توان دید.

ناطقی الهی معتقد است که ورود ایران به دهه پرزلزله پایه علمی ندارد و چنین بحثی نیست. وی بر این باور است که گسل‌ها و زلزله‌ها یک دوران بازگشت دارند. دوره بازگشت این است که مثلًا  براساس خصوصیات گسل منطقه و پهنه خاک هر گسل می‌تواند در هر ۲۰ سال یک زلزله ایجاد یا هر ۲۰۰ سال یک زلزله بالا ۷ریشتری تولید کند، برخی مواقع چون تاریخ اینها به انقضا می‌رسد و دوره بازگشت تمام می‌شود در یک دورانی تعداد زلزله‌ها زیاد می‌شود این به این معنی نیست که ما وارد دهه زلزله شده‌ایم، این به معنی دوره بازگشت زلزله‌های قدیم است. چنین چیزی در بحث زلزله و زلزله‌شناسی وجود ندارد.

امکان‌سنجی وقوع زلزله‌های آتی در ایران

سیستم‌های هشدار سریع زلزله؛ راهکاری موثر در کاهش مخاطرات زمین لرزه

سیستم‌های هشدار سریع زلزله، یکی از راه‌های کاهش مخاطرات زمین‌لرزه در کلانشهرها است که در ۲ دهه اخیر در جهان مطرح شده است. تعداد محدودی از کشورهای پیشرفته سیستم هشدار را به طور کامل به اجرا درآورده‌اند و در حال بهره‌برداری هستند و برخی کشورها مانند ایتالیا، سوئیس، ترکیه، کره جنوبی و چین در حال اجرای نمونه پایلوت، راه‌اندازی یا تحقیق در این زمینه‌اند. به منظور کاهش مخاطرات احتمالی زلزله‌های بزرگ، ضرورت دارد که یک سامانه هشدار سریع برای تهران در نظر گرفته شود.

ناطقی الهی در خصوص راه‌های کاهش مخاطرات زلزله بر این باور است که مسوولان باید تمام تدابیر برای کاهش توسعه تهران را به کار گیرند، باید اقداماتی در خصوص توقف ساخت و ساز و کوچک کردن شهر صورت گیرد، تاسیسات اصلی مثل دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، کارخانجات و...  به شهرهای دیگر منتقل شود. زیرا بعد از زلزله؛ تهرانی وجود نخواهد داشت و نه امکاناتی برای ادامه وجود خواهد داشت.ناطقی الهی استاد زلزله‌شناس در خصوص کاهش آسیب‌پذیری زلزله در مناطق جنوبی بر این باور است که با مقاوم‌سازی ساختمان‌هایی که در معرض خطرند، حذف ساختمان‌هایی که به طور کلی در زلزله آسیب‌پذیرند(مانند خانه‌های خشت گلی)، افزایش آگاهی‌های عمومی و توسعه آموزش‌های عمومی و تخصصی در دانشگاه‌ها می‌توان مخاطرات در برابر زلزله را کاهش داد.

بنا به گفته زارع برای چنین منطقه‌هایی که زلزله‌خیز هستند، باید اقدامات متعددی انجام داد تا ریسک خطر زلزله کاهش یابد. برای نمونه از توسعه شبکه محلی لرزه‌نگاری به عنوان شبکه سامانه هشدار پیش هنگام برای کمتر کردن ریسک و تجهیز هشدار سونامی در مناطق ساحلی، می‌توان بهره برد. متاسفانه تاکنون این اتفاق نیفتاده، ایستگاه لرزه‌نگار و شدت‌نگاری در استان هرمزگان وجود دارد اما هنوز سامانه هشدار پیش هنگام در هرمزگان راه‌اندازی نشده و همچنین سامانه هشدار سونامی نیز در ایران وجود ندارد، زیرا این موارد از اصول بنیادی برای کاهش ریسک است.

برای پیش‌بینی‌های نزدیک به واقعیت، باید در واقع زیرساخت‌های لرزه‌نگاری در این منطقه تقویت شود و زیرساخت‌های دانشی چون دپارتمان زلزله که در دانشگاه هرمزگان وجود دارد، توسعه یابد. به منظور کاهش ریسک می‌بایست نوسازی و مقاوم‌سازی زیرساخت‌هایی چون بیمارستان، نیروگاه، پالایشگاه و ... در اولویت قرار گیرد و بر ساخت خانه‌های مسکونی و مناطق صنعتی، نظارت دقیق‌تر و بیشتری صورت گیرد.

ضرورت بازتعریف دوباره از واژه مدیریت بحران
متاسفانه از مدیریت بحران، تعریف اشتباهی در ایران شده است، زیرا بیشتر چرخه آن به بعد از بحران و زلزله برمی‌گردد و این اقدام هیچ سودی در برنخواهد داشت، چون که پیش از بحران صورت نگرفته است، باید اسم آن را مدیریت امداد و نجات و اسکان نهاد. در حقیقت مدیریت بحران سیکلی است، یعنی تمام اقداماتی که در حین و بعد از یک سانحه خطر را کاهش می دهد. مدیریت بحران شامل مسایلی و اقداماتی می شود که ۹۰ درصد آن قبل از بحران باید انجام شود و مسوولان اقدامات اساسی برای کاهش آسیب‌پذیری مدیریت بحران را انجام دهند، برای نمونه مقاوم‌سازی‌ها را شروع کنند. اگر این اتفاقات انجام نشود، ریسک و آسیب‌پذیری افزایش می‌یابد.

زارع هم مانند ناطقی الهی ضمن اشاره به این موارد گفت: مساله کاهش ریسک یک مساله طولانی مدت به شمار می‌رود و معمولا با برنامه‌ریزی مدیران حاکمیتی امکان‌پذیر است و مردم باید در این فرایند، مشارکت کنند زیرا اگر مشارکت مردم نباشد، این برنامه‌ها قابل اجرا نیستند. زمین‌لرزه بندرعباس یادآوری این نکته مهم بود که در منطقه بندرعباس ما انتظار وقوع زلزله‌های مهمی را باید داشته باشیم. با توجه به پیشینه زلزله در هرمزگان (۱۶ اسفند ۱۳۵۳ خورشیدی زلزله سرخون، زلزله یکم فروردین ۱۳۵۶ خورشیدی در خور بندرعباس، ۱۳۸۴ خورشیدی زلزله‌هایی به بزرگای بیش از ۶ ریشتر در استان هرمزگان به وقوع پیوست و در ۱۳۸۷ خورشیدی هم در جزیره قشم یک زلزله به بزرگای ۶ روی داد)، باید گفت که زلزله‌های شدید در این منطقه، قابل انتظار است، حتی در یک دهه امکان وقوع چندین زلزله وجود دارد.

در واقع بزرگای زلزله بندرعباس مانند زلزله بم بود و اگر در بم ۳۰ هزار هموطن، جان خود را از دست دادند و در زلزله بندرعباس، تنها یک تن جان باخت، دلیلش این بود که زلزله بندرعباس در منطقه خالی از سکنه روی داد، یعنی جایی که تقریبا در شعاع حدود ۷ کیلومتر آن سکنه‌ای زندگی نمی‌کرد. علاوه بر این، زمین‌لرزه در روز اتفاق افتاد که اینها همه به محدود بودن تلفات کمک کرد.زارع: زلزله اخیر بندرعباس نشان دهنده هشداری مهم است که برای آینده باید آماده بود، چون اگر این اتفاق داخل بندرعباس می‌افتاد، خسارت وحشتناکی می‌توانست بر جای بگذارد،  چون زلزله تصمیم نمی‌گیرد، جایی که اتفاق می‌افتد، کم جمعیت باشد یا پرجمعیت.

منابع:
[۱] . برای اطلاع بیشتر ر. ک مکان سنجی طراحی شبکه هشدار سریع زلزله تهران، نوشته مسعود مجرب، محمد پورمحمد شاهوار، مدیریت مخاطرات محیطی، دوره ۴ شمار ه۱، ۱۳۹۶، صص۶۳-۸۱.
* منتشر شده در خبرگزاری ایرنا

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1575947

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 63
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سمیرا US ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    38 5
    با داشتن اساتیدی فوق العاده همچون پرفسور ناطقی الهی چرا مدیریت تهران به ایشان بعنوان شهردار پیشنهاد نمی شود، هر چند بعید می دانم در این سیستم ایشان کار بکنند،
  • مهدي IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    24 1
    عالي خوشم مي اد هر دو حرفه اي و علمي هستيد
    • IR ۲۰:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      10 0
      این اساتید و خوانندگان نشریه به این سوالات در مورد زلزله های چندسال اخیر ایران پاسخ دهند 1- چرا اکثر زلزله های اخیر ایران در فصل سرما و بارندگی رخ داده ؟ 2 - چرا اکثر زلزله های اخیر ایران در اعماق پایین زمین بوده اند و بیشتر تکانهای عمودی داشتند تا افقی ؟ 3- بنظر شما چرا اکثر زلزله های اخیر ، همزمان و یا با فاصله زمانی کم از دیگر حوادث ، مثل ریزگردها ، طوفان شن ، سیل ، حوادث هواپیمایی و غیره رخ داده است
    • IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
      0 0
      من منتظرم . چرا کسی جواب یا نظری در باره سه سوال بسیار مهم مطرح شده در کامنت قبلی نمی دهد
  • IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    5 1
    زلزله سال ۷۴ در قاین اتفاق افتاده نه بیرجند.مرکز آن در روستای اردکول از توابع قاین بوده با تلفات ۱۵۰۰ نفر.
  • ساکن ایران IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۲
    33 2
    بی‌خیال کاهش جمعیت تهران با ترساندن مردم از زمین‌لرزه بشید. به جای اون، موقعیت‌های شغلی رو در شهرهای دیگه افزایش بدید: با تمرکززدایی مشاغل دولتی مرتبط با صنعت و طبیعت به شهرهای مرتبط با اون و مراکز علمی به همه شهرها: مثلا نفت در جنوب، هنر در اصفهان، شیلات در جنوب و شمال، زبان و ادب فارسی در شیراز، فلز در جاهایی مثل کرمان و ... قرار گرفتن قطب علمی کشاورزی ایران در شهر کرج نمونه خوبی از چنین تمرکززدایی علمی است.
    • امیر IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      0 3
      تمام این اتفاقات بابت بی تدبیری مصرف اب زیرزمینی هست. الان از سمت شهریار ساوه بهشت زهراه از اون طرف هم ورامین. تمام زمین ها فرونشست کرده یا شکافهای طولانی پیدا کرده چرا بی رویه اب زیرزمینی استفاده شده هر کشاورزی برای خودش چاه اب زده. حالا دیگه دیر شده که بخواین درستش کنید. بقیشو باید بسپارید دسته تقدیر که این زلزله کی میاد. خدا را شکر چند روز پیش از سازمان بهشت زهرا یه عکسی با یه نوشته بود اگه زلزله تهران بیاد ما هیچ مشکلی برای کفودفن نداریم چقدر زمین اضافه کردن و قبر ها را حاضر. گفته بود اصلابیشه خودتون تاراحتی بدل نیارین که جنازه رو زمین بمونه.
  • ........ IR ۰۶:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    16 15
    یقراءمع صلوات .
  • دخترلر IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    24 1
    جیگرطلاهایی که فقط پیش بینی میکنیدبخاطرخداتورسانه هاحرفاتونوبیشتربازتاب بدیدبلکه مسئولین جلوی ساخت وسازبی رویه توتهران بگیرن کمترآب سفر های زیرزمینی بخشکه وزمین نشست کنه وپشت سرش زلزله بیاد،بودجه درست اختصاص بدن به بافت های فرسودش،بی خیال اضافه کردن به خط متروشن و...این طورشایدتعدادکمتری کشته شه توزلزله یی که درراه!
    • IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      5 0
      جیگر طلا ها دیگر کی هستند ؟؟!!!!!
  • IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    11 15
    سلام تعجب کردم که چطور توی این مطلب نوشته از ۳۰ هزار سال پیش تا حالا، تهران در هر ۳۵۰۰ سال، زلزله ۷ ریشتری داشته!!! من بعید می‌دونم ما شرح وقایع تاریخ ۷۰۰۰ سال پیش رو هم در دسترس داشته باشیم چه برسه به ۳۰ هزار سال!!!!!
    • IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
      0 2
      از روی بررسی گسل ها به این نتیجه رسیدند نه منابع مکتوب
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    40 17
    چقدر میگید زلزله جنگ سیل کرونا طاعون همش از مرگ حرف میزنید چهل ساله هیچ برنامه سرگرمی ندارید که هیچ فقط حرف مرگ و میر اه اه توف به این زندگی که شانس ما این بود تو همه دوران ها باید باشما همدوره بشیم مگه چند بار زنده ایم ای خدا شانس مارو باش نه کافه ای نه کاباره ای فقط قبرستون مردشور خونه جنگ قحطی زلزله سقوط هواپیما موشک بمب داعش اه اه توف به این زندگی که شما درست کردین برامون
    • IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      9 7
      عزیز جان حرف دل عقلا و خیلی ها رو زدید ، این هم از بخت و اقبال عجیب ماست دیگه ،،. فقط متعجبم که این نوشته چه جور چاپ شده !!
    • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      10 2
      آی باریکلا ، یه حرف کاملا منطقی ، زنده باشید.
    • زهرا IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      8 3
      آفرین
  • علی MD ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    19 3
    یک مقاله بسیار ارزشمند و عالی بود
    • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      1 0
      بله بل بل بله ، صحیح است ،، این آشناهای استاد صفحه رو پر کردند ، و با اسامی متعدد در مدح استاد پیام میدن
  • [utvd IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    20 2
    اساتید واقعا برجسته استاد ناطق الهی ای کاش شما وزیر یا شهردار البته ریس جمهور می شدید من سالهاست حرفهای بی بدیل شما را دنبال می کنم گویی بشما وحی می شود همش درست و با مدارک علمی خدا هر دو تون رو برای ایران حفظ کنه
    • زرشک IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      0 0
      آره کاشکی وزیر بهداشت تدبیر امید میشدی
  • شهرزاد IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    16 2
    دوتا جنتلمن ایرانی پر از علم و دانش
  • تهرانی IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    7 2
    بسیار اموزنده در یک جا کامل
  • تینا IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    7 1
    چه جذبه ای استاد های خوشتیپ و با سواد می میرم برای ناطقی
    • IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      0 0
      بله بله بله ، واقعا خوش تیپن ، بخصوص اون اولی !!!!... حالا آبجی شما چیکار به تیپشون داری ؟!!! بجای علمشون ....
  • پارسي IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    7 1
    علم يعني اين ! با منطق و استناد به علم جديد و بيان حقايق بسيار استفاده كردم در كلاسهاي مدرسه تدريس مي كنم تشكر
  • دانشجو عمران IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    9 1
    چقدر عالی و علمی، بسیار اموزنده بود مثل یک کلاس ۶ ساعته خدمت دو عالم
  • حمید IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    12 1
    ای کاش به حرفهای کارشناسی این اساتید چند دقیقه تامل شود
  • بتي IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    2 2
    اخم نكن فريبرز جان، همه مي دونن شما براي زلزله كشور چقدر زحمت كشيد ! و حرفهاي تراز يك رو مي گين من كه عاشق شمام اي لاو يو
  • اخوندی IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    15 1
    خبر های شما دو استا بزرگ را همیشه جستجو و میخوانم دو گنج ایران هستید تشکر
  • محمد جواد IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    4 3
    بادآوری زلزله تهران مثل یادآوری روز قیامت است توسط پیامران که اگر فکر و عمل نمایید آن روز حسرت نخواهیم خورد
  • شهرداری زاده IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    18 1
    فعلا ما به دامادها و اقوام می رسیم یه قبرستون هم ساختیم برای بقیه
  • یک ایرانی IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    13 2
    تشکر از صحبتهای علمی شما عزیزان ولی کو گوش شنوا
  • گودرزی IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    4 1
    جناب آقای دکتر ناطقی ممنون برای مطالب مفید و ارزشمندتون خیلی استفاده کردم
  • غفاری IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    6 2
    جناب افای دکتر ناطفی خیلی استفاده کردیم بسیار عالی ‌ مفید بوده
  • رحیمی IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    7 1
    آقای دکترناطقی، ممنون از مطالب مفید و کارآمد جنابعالی
  • رضایی IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    5 1
    سلام آقای دکتر ناطقی مطالب بسیار عالی
  • كمال الملك FR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    7 1
    احسنت به هر دو و صحبتهاي دقيق و علمي و فني انشاالله گوش دهند انهايي كه خود فاقد علم و دانش هستند
  • رضایی IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    12 1
    استاد ناطق الهی مسلط و محکم بر علم استاد زارع عالی در تاغریخ زلزله شناسی پاینده باشید
  • روزیتا IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    15 1
    به اینا میگن دکتر. هم علم دارند هم دانش هم وقار الان دکترها قدر بقال هم سواد ندارند تازه خوشتیپ و خوش لباس هم هستند مخصوصا اولی
    • بقالی ساوالان FR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
      0 0
      بقال خوش لباس بهتر سواد بقالی ها خیلس بیشتر از این حرفاست دست نگیرید
  • US ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    6 0
    تا من اینجام نترسید. هیچی نمیشه.
  • بی نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    16 3
    فقط بیاد تهران خراب کنه مرفعین بی درد از بین ببره
  • مرتض IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    14 0
    خدا میدونه چه چیزی رو میخواهید آزمایش کنید.همش حرف فرونشست زمین ویازلزله رو نمایش میدید.ملت و دیوونه کردید
  • م IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    1 0
    سلام آیا از آلودگی هوا و همین زلزله نمیشه استفاده کرد انرژی که زلزله آزاد میکنه خیلی زیاد نمیشه ذخیره و ازش استفاده کرد و هر چیزی که ماهیت انرژی داره و آیا نمیشه آب رو از خلیج فارس به مرکز و جاهای کم آب آورد و حتی مثل سوئز در جاهای که امکانش هست آبراه درست کرد و یا حتی آب رو تولید کرد از شرجی هوا و موارد دیگه همه اینها شدنی هست
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    0 0
    جغد ایران، با زلزله جز اوار چی نصیبتان خواهد شد؟
  • سید عطااله محمودی IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    2 0
    کاش مسئولین ذره ای تخصص داشتن تا اینقدر درد دانستن افراد متخصص را اذیت نمیکزد
  • اشکان DE ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    2 1
    حرف حساب منطقی با مستندات علمی افرین ای کاش استاد ناطقی در خصوص مقاوم سازی بیشتر توضیح می دادند
  • شوشو IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    1 1
    علم در کنار دانش بعلاوه تجربه میشه یک خبر خوب ای کاش دکتر ناطق الهی دکتر من بود هم امپول می زد هم زلزله برام داشت
  • مریم IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    1 1
    کمال تجربه و دانش استاتید امروزی سوادشون تو گوگله بدبخت ما دانشجو ها، احسنت به این بزرگان دانش
  • ارین IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    5 1
    اقای دکتر ناطقی معدن علم و نجابت من شاگرد ایشون بودم دلسوز ایران و ایرانی با داشتن کار در امریکا امد ایران و یک بند کار کرد بیشتر انچه ما امروز در مهندسی زلزله و مدیریت بحران داریم از همت این استاد ملی و معتقد است خدا حفظ کنه ایشون را برای ایرات و از چشم بد بدور باشن
  • محمد IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    6 1
    مجسمه استاد ناطقی رو باید در حیاط پزوهشگاه زلزله بسازن والا همه از تلاش های شبانه روزی این بزرگ مرد مومن و وطن دوست است که ما در این زمینه داریم بهتر میدانها و اتوبان ها و ،،، به اسم این چنینین اساتیدی نان گزاری شود تا ،،،،
  • شراره IR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    3 1
    هر چي استاد ناطق الهي بگه من قبول دارم، بخدا ماهه و دانا معلومه از تجربه عملي خيلي خوبي برخورداره بايد درباره تكان بيشتر مي گفت
  • زلفي IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    4 0
    مصاحبه دو طرفه بسيار كار خوبي است نظرات مقابل هم بهتر مفهوم پيدا مي ةنه تشكر
  • شیبانی IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    5 2
    با وجود چنین اساتیدی چرا کارها دست اینو اونه بخدا و رسول از ته قابم می گم ؟ مخصوصا اقای ناطقی عالم و محیط به علم کامله، من از صبح مقاله های خبرانلاینشو می خوندم این شخص باید مملکتو اداره کنه والله ایا گناه نیست ما از این افراد استفاده نکنیم ؟
  • ایرانی IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
    0 5
    اگرانسانهای معاصر کاری به این کره خاکی نداشته باشن بالاخره زمین اتفاقات طبیعی خودش را انجام میدهد .ولی الان فرض کنید علم اومده گسل های درونی یا بیرونی زمین را شناسایی کرده و خیلی راحت میتونه گسل ها رو تحریک کنه .پس اگر الان درست روی قسمتی از گسل در تهران را با عمقی مشخص بکنن و یک بمب هسته ای در انجا آزمایش کنن خوب معلومه این گسل ها شروع به حرکت میکنن و دقیقا میشه زلزله ۷ ریشتری .چون کافیه که از ابتدا و یا وسط و یا انتهای یک گسل این انفجار صورت بگیره و در چنین وضعیتی کل گسل فعال و تخریب میکنه پس اگر این انسان کره خاکی دخالت در امور محیط زیست خدا دادی نکند .اتفاقات طبیعی کار خودش را میکند و اون دیگه دست بشر نیست .
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
    0 1
    زلزله اردبیل رو ذکر نکردید
    • تبريزي FR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
      0 1
      اردبيل مگر در ايرانه
  • مهتاب IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    0 0
    فوق العاده من همیشه بحث های جدی پرفسور ناطقی رو دنبال می کنم و صراحت ایشان را دوست دارم
  • حکیم IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    0 0
    ماشاالله به هر دو استاد استفاده کردم
  • پروانه IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    0 0
    استاد ناطقی الهی با دلسوزی و تعصب ملی همیشه صحبت می کنه و کاملا مستند و علمی آفرین به هر دو استاد
  • سام IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    0 0
    ات شا الله نمی آید ولی باید حرف این دو بزرگواری رو شنید
  • نادر افشانی IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    0 0
    اتمام حجت بود ممنون از دو بزرگوار
  • رفسنجانی IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    0 0
    اقای دکتر ناطقی عزیز می بایستی شما شهردار تهران باشید ؟؟؟