آیا نقش روسیه و چین در مذاکرات وین تغییر کرده است؟

نورنیوز نوشت:چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند.

 فرآیند جدید مذاکرات میان ایران و ۱+۴ در حالی دور سوم خود را در وین ادامه می‌دهد که تغییرات زیادی را نسبت به گذشته، چه در مذاکرات منتج به برجام و چه در شش دور مذاکرات پیش از انتخاب دولت سیزدهم شاهد است.

یکی از مهمترین تغییرات در فضای حاکم بر مذاکرات جاری نسبت به گذشته، تغییر نقش روسیه و چین و ایفای نقش مثبت و حمایتی آنان نسبت به ایران است، موضوعی که بنابر اظهارات محمدجواد ظریف در فایل صوتی که پیش از انتخابات اخیر ریاست جمهوری از او منتشر شد، در جریان مذاکرات برجام شمایل دیگری داشت.

ظریف در آن مصاحبه درباره نقش روسیه در مذاکرات می‌گوید: «روسیه در هفته آخر مذاکرات برجام حداکثر تلاش خود را کرد که برجام به نتیجه نرسد و همانطور که می‌بینید در آن عکس معروف نیز وزیر خارجه روسیه نیست. روس‌ها فکر نمی‌کردند که برجام به نتیجه برسد.»

اگر سخنان وزیر سابق امور خارجه را که هیچگاه تکذیبشان نکرد قرین به صحت بدانیم، باید بپذیریم که نقش و کارکرد مسکو و پکن در مذاکرات جدید دست‌خوش تغییرات زیادی شده است.

البته باید اذعان کرد که دستِ‌کم در مقام اعلام مواضع رسمی، همراهی روسیه بیش از چین است که بخشی از آن هم به طور طبیعی به اصول حاکم بر سیاست خارجی نسبتا محافظه‌کارانه پکن مربوط می‌شود.

برای فهم چرائی تغییر رویکرد چین و روسیه در مذاکرات جاری دستِ‌کم به سه دسته دلیل اصلی باید توجه جدی شود:

نخست؛ روسیه و چین در طول شش سال گذشته، زخم‌خورده تحریم‌های آمریکا شده‌اند و می‌خواهند از فرصت پیش آمده برای تثبیت گزاره «شکست سیاست‌های تحریمی آمریکا» در اذهان جهانی استفاده کنند. به طور قطع موفقیت چین و روسیه در این عرصه منافع سیاسی قابل توجهی برای آنها بدنبال خواهد داشت و موضع این کشورها را در موازنه با ایالات متحده آمریکا به صورت جدی تقویت خواهد کرد.

دوم؛ ایران نگرانی‌های عدم اشاعه‌ای این دو کشور را با ایجاد زمینه مشارکت آنها در فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خود تا حدود زیادی رفع نموده و از طریق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب پادمان، هرگونه ابهام در مورد احتمال انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت ساخت سلاح را عملا بر طرف کرده است.

سوم؛ استقرار دولت سیزدهم و تعامل جدی با این دو کشور و ایجاد باور در  پکن و مسکو نسبت به اینکه رویکرد همکاری با شرق از سوی دولت سیزدهم جدی و واقعی است، آنها را به همکاری نزدیک با ایران ترغیب کرده است.

نکته آنکه؛ چین و روسیه در گذشته احساس می‌کردند که دولت ایران آنها را ابزاری برای بهبود روابط خود با غرب می‌داند و پس از برجام هم در جلسات با مقامات ایران به این موضوع صراحتا اشاره کرده بودند، اما شرایط فعلی و سیاست‌های اعلامی و اعمالی دولت سیزدهم این تلقی را تغییر داده است.

اتخاد رویکرد رسانه‌ای کاملا متفاوت از سوی «اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات که عملا به سخنگوی غیر رسمی آوردگاه وین تبدیل شده نشان می‌دهد که روسیه اصرار دارد از طریق او، نقش سازنده و حمایتی خود نسبت به پیشبرد مذاکرات و دستیابی به توافق را در معرض نگاه همگان قرار دهد.

بدیهی است که ایران در چارچوب نگاه راهبردی همکاری با شرق ضمن آنکه از ظرفیت روسیه و چین برای پیشبرد مذاکرات و دستیابی به توافق خوب و حفظ منافع ملی خود بهره‌مند می‌شود، از فرصت ایجاد شده برای تحکیم هرچه بیشتر مناسبات جدید با قدرت‌های نیمه شرقی جهان بر اساس تعریف منافع مشترک و بلند مدت استفاده خواهد کرد.

311311

کد خبر 1587190

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ما US ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
    45 2
    وای به حال کسانی که به چین و روسیه اعتماد کند یا تکیه کند یا به پشتیبانی این دو دلخوش باشد. قدرتهای غرب و شرق در عمل و تئوری هیچگونه تفاوتی با هم ندارند و ما هم میبایست با هردو به به موازات ارتباط داشته باشیم و نه پشت به یکی و در آغوش دیگری که دچار خسران خواهیم بود. که در حال هستیم.
  • سرباز بازنشسته IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
    13 1
    هرچی بگید روسیه وچین باعث تمام بدبختیهای ما با دنیا شدند در هسته ای بیشتر ما هم مثل کشورهایی که دارند هستی شند پیش میرفتیم که نگذاشتن .کره شمالی در شرق اسیا وایران در غرب اسیا دستاویز روسیه وچین شده ایم چون با ما کار اقتصادی میکنند وایران هم چاپیدند.حرف زیاد است ایران بیچاره کنان روسیه وچین
  • وطن IR ۰۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۸
    9 1
    قطعا چین و روسیه دلشون برای ما نسوخته و بفکر تأمین منافع خودشون هستن مثل هر کشور دیگری
  • IR ۰۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۸
    5 1
    چین و روسیه احساس نمی کردند بلکه حقیقت محض بود وقتی ایران در آن شرایط حساس در چین سفیر تعین نکرد. و قرار دادهای بزرگ را معلق کرد حقیقت تلخی بود که باعث شد خیال غرب از طرف روابط اقتصادی با چین و روسیه راحت شود و بعد از گرفتن مزایای برجام زیر میز بزنند
  • مهدی IR ۰۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۸
    5 2
    بهرحال ظریفم همون آرزورو داره که دیگران دارن قدرت و ارتقای ایران در جامعه جهانی و همکاری با همه دنیا یعنی هم شرق هم غرب پس از تجربیات گذشته میشه برای دستیابیه هرچه سریعتر به رفع تحریمها رسید خصوصا که حالا اسراییل میگه چرا طوری با ایران گفتگو میکنید که انگار دست برتر را دارد و این یعنی قدرت نماییه ایران با عقلو درایت نه زورگویی یا دروغ پس تنورمان بالاخره داغ شده
  • IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۸
    1 0
    این عکس شرم آور تداعی کننده تاریخ گذشته تلخ سران قاجار است
  • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    اول با قراردادهای ۲۰ ساله سهمشون را گرفتند. حالا ایران چیزی نداره که به غرب بده. که آنها را نگران کند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین