«رسانه ملی» را می گویم!
مجموعه ارزشمندی که مهمترین کانون ترویج و تعمیق ارزشهای اخلاقی و دینی است، کارکرد آنها فرهنگ سازی است و بیشترین مخاطب را دارند، پس باید الگوی مناسبی از منش و رفتارهای مبتنی بر اخلاق و انسان دوستی به جامعه ارائه کنند.
اما در همین رسانه با اهمیت، بخشهایی هم هستند که حرمت انسانها را نادیده گرفته به راحتی با مچگیری آبروی افراد را میریزند!
چند نمونه را مرور میکنیم:
بخش خبری 20:30 که رویکرد چالشی و انتقادی دارد، و اقبال خوبی در میان مخاطبین یافته است.
اما این رویکرد بعضا مورد غفلت قرار گرفته و جنبه مچگیری و آبروریزی به خود می گیرد! به طور مثال:
خبرنگار این بخش خبری در یکی از استانها بر اساس شنیدههای خود مبنی بر مسافرت دست جمعی مسئولین استانداری و شهرداریهای استان به شهر آنتالیای ترکیه، در مقابل میلیونها بیننده، با دفاتر هر یک از مسئولان تماس گرفته و با ترفند خاصی، بدون اینکه آنها از پخش اظهاراتشان از طریق پربینندهترین بخش خبری سیما اطلاعی داشته باشند و به پخش آن رضایت دهند، آنها را در موضعی قرار میدهد تا اعتراف کنند که مسئول مربوطه به شهر آنتالیای ترکیه سفر کرده و احیانا چه مبلغی هزینه کرده است! و بدون اثبات ماهیت اتهام، مخاطب را در موضعی قرار میدهد که با شنیدن نام«شهر آنتالیا!» و مبلغ«هزینه سفر!» به راحتی در باره آنها پیش داوری و قضاوت کند!
و اینگونه به حریم خصوصی افراد ورود کرده و چوب حراج به آبروی آنها میزند!
نکته:
اگر فرض را بر صحت شنیدههای خبرنگار قرار دهیم و همه افراد، مطابق با بافتههای ذهنی وی در انجام این مسافرت مرتکب تخلف شده باشند، این تخلف فرضی در حوزه خصوصی افراد است و حداکثر تکلیف او گزارش این تخلف به مراجع مربوطه است تا با آنها برخورد شود و یا حتی برکنار شوند، اما بر اساس هیچیک از آموزههای دینی و اخلاقی نمیتوان آبروی افراد را به راحتی در مقابل دیدگان خلق الله آنهم قبل از اثبات تخلف خدشهدار نمود! و اگر هم رسالت خطیر اطلاع رسانی برای پیشگیری و عبرت آموزی ایجاب کند که چنین خبری منتشر شود، قواعد اخلاقی و حرفهای حکم میکند که بدون اشاره به شخص خاص و یا جایگاهی که معرف افراد خاصی باشد تکلیف خود را به انجام رساند!
مشابه همین ماجرا میتوان به اردوی یکی از باشگاههای پرطرفدار تهران در شهر آنتالیای ترکیه اشاره نمود که آنجا هم بخش خبری 20:30 به قصد مچگیری به راحتی آبرو و حیثیت افراد باشگاه را بدون اثبات اتهام مورد تاخت و تاز قرار دادند!
آنها، یعنی همان بخش خبری 20:30 دوربین خود را به محل برگزاری بعضی از همایشها اعزام میکنند و چهره افرادی را که به طور ناخودآگاه (احتمالا در وعدهها و ساعات خاصی مثلا بعد از صرف ناهار) درحال چرت زدن هستند، به زعم خود شکار کرده و بدون اطلاع و رضایت افراد مضحکه قرار داده و در مقابل دیدگان میلیونها بیننده آبروی افراد را میریزند! و آن را به عنوان دلیل ضعف و عیب همایش به مخاطب القا میکنند!
«چرت زدن» در هر مکان و زمانی اغلب واکنشی غیر ارادی است، و اساسا عیب نیست!
پخش این تصاویر مضحک و بی فایده و آبروبر در پر بینندهترین زمان اخبار هیچ تاثیر مفیدی بر روی مخاطب ندارد، و شاید اختصاص همین زمان به موضوع همان همایش در ابعاد مختلف، آثار مطلوبتری در پی داشته باشد!
کنترل نامحسوس پلیس
آنها در جادهها و اتوبانها کمین کرده و به طور نامحسوس رانندگان متخلف را تعقیب میکنند، و به ناچار تمام تخلفات آنها را اعم از سبقت غیر مجاز، سرعت غیرمجاز، انحراف به چپ و ... را خود نیز مرتکب میشوند، تا سرانجام مچ او را بگیرند!
راننده متخلف انسانی است که مرتکب اشتباه شده و ممکن است با تخلفات خود جان دیگران را نیز به خطر بیندازد، به همین دلیل باید متوقف شود، گواهینامهاش احیانا ضبط شود و حتی خودروی او نیز احتمالا باید متوقف شود، اما هیچیک از این الزامات توجیه و مجوزی برای ریختن آبروی او نمیشود، اگرچه آنها سعی می کنند تصویر افراد را از پشت سر تهیه کنند، اما به هر شکل به دلیل پخش واضح صدا، تصویر خودرو و قامتش، ممکن است در محیط اجتماعی خود شامل (خانواده، دوستان، فامیل و...) شناخته شود و حیثیتش به خطر افتد! و دیگر اینکه احتمالا تصاویر، با جلب رضایت اشخاص پخش نمیشود و اگر هم با رضایت آنها باشد، تحقیقا از سر ترس و واهمه است، زیرا اساسا هیچ انسان عاقلی به پخش صحنههای ارتکاب تخلفات خود در انظار عموم رضایت نمیدهد! مامور مربوطه نیز به گونهای فرد متخلف را استنطاق می کند که وی در موضع عجز قرار میگیرد و برای رهایی از قانون، در مقابل دوربین به مامور التماس میکند و این مغایر با اصل حفظ کرامت انسانهاست!
دوربین خبرساز
حتما دیدهاید، آنها حواشی رویدادهای ورزشی را به تصویر میکشند.
بعد از شهرآورد بزرگ تهران، جوانکی را به جرم فروش ساندیس در ورزشگاه به قیمت 500 تومان در مقابل دوربین قرار میدهند و او را محاکمه میکنند، چهره او کاملا آشکار است! گزارشگر محترم در کنار ماموران انتظامی او را به جرم گرانفروشی استنطاق میکند، غافل از اینکه او مرتکب اشتباهی شده است که اگر ثابت شود کیفری در پی دارد اما تاوان آن ریختن آبرویش در انظار عموم نیست! حتی به او نمیگویند که پخش تصاویر محاکمهاش باید با جلب رضایت او باشد و در غیر این صورت حق تظلمخواهی برایش محفوظ است!
دوربینهای مخفی
در سطح شهر کمین میکنند، تا سوژههایی را شکار کنند که افراد متخلف «از خیابانهای یک طرفه عبور میکنند» «در نقاط توقف ممنوع توقف میکنند»«راکبین موتور که از پیاده رو عبور میکنند» و .... آنگاه مچ او را میگیرند و بدون اینکه تصویرش را محو کنند، در مقابل دوربین قرار داده و آنها را بازخواست میکنند، تا بهای تخلف آنها را که فقط کیفر قانونی است، آبروی اشخاص قرار دهند! تا مخاطبین آنها سرگرم شوند!
اینها فقط نمونههایی از این نوع رفتارهای غیر اخلاقی است که هیچ مرجع نظارتی تا به حال نسبت به این عادت مذموم در رسانه ملی توجه نکرده است!
امام صادق(ع) میفرمایند: خداوند تبارک وتعالی فرموده است: هر کس دوستی از دوستان مرا خوار کند، در کمین جنگ با من نشسته است. (الکافی،ج2،ص351)
در جای دیگر نیز روایت شده است:المومن اعظم حرمه من الکعبه (حرمت مومن از کعبه بالاتر است) مستدرک1/168)
جامعه ما از معضلات بسیاری در حوزههای مختلف اجتماعی ، فرهنگی، سیاسی و.... رنج میبرد که رسانه ملی بهتر است تمام ظرفیتهای خود را معطوف به بیان آنها به شیوههای اخلاقی و ارائه راهکارهای کارآمد برای رفع این معضلات نماید.
عضو شورای مرکزی حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی
نظر شما