سه بند متفاوت بیانیه شورای همکاری خلیج فارس در حمایت و عدم حمایت ایران این احتمال را قوت بخشید که کشورهای حوزه خلیج فارس که پیش از این متهم به پیروی از غرب بودهاند در تلاشاند اکنون موضعگیریهای خود را مستقل از غرب معرفی کنند و اعلام کنند که پرونده هستهای و چالش ایران با غرب ارتباطی به مواضع و حمایت آنان از امارات متحده عربی ندارد. دکتر مجید صفاتاج، پژوهشگر و کارشناس مسائل استراتژیک نیز معتقد است کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به خاطر ماهیت حکومتی خود وابسته و پیرو سیاستهای غرب و به خصوص آمریکا هستند. گفت وگوی او را با خبر میخوانید:
به نظر شما چرا شورای همکاری خلیج فارس در آخرین بیانیه خود از یک سو از ایران حمایت کرده است و از سوی دیگر به ادعای امارات متحده عربی برای مالکیت جزایر ایرانی تأکید داشته است؟
برای شناخت صحیح مواضع این شورا باید فلسفه وجودی این شورا را بررسی کرد، چرا که این شورا با پیشنهاد کیسینجر، رئیس دستگاه دیپلماسی سابق آمریکا که یک صهیونیست است برای جلوگیری از موج بیداری و دینی و انقلاب اسلامی که از ایران شروع شد تشکیل شد تا یک ائتلافی باشد از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مقابل ایران. بنابراین طبیعی است که این کشورها پیرو سیاستهای غرب به خصوص آمریکا در منطقه باشند.
فکر نمیکنید تعارض سه بند این بیانیه در خصوص ایران به خاطر معرفی موضع مستقل و عدم پیروی از غرب از سوی اعضای عربی شورای همکاری خلیج فارس است؟
ببینید، تکرار یک بند در حمایت از امارات متحده عربی برای جلوگیری از فروپاشی این شوراست و تأکیدی بر اتحاد عربی این اعضا و از سوی دیگر بنابر اظهار نظر مقامات عربی از جمله سعودیها تکرار این بند سبب خشنودی اماراتیها و البته با تحریک آمریکا است. اما در خصوص حمایت از روند هستهای ایران با توجه به گزارشهای متعدد البرادعی و تأکید دوباره به صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران طبیعی است که کشورهای حوزه خلیج فارس نمیخواهند خودشان را در موضع مخالف ایران قرار دهند. آنچه که در خصوص این بیانیه باید در نظر داشت این است که نباید چندان در مورد این بیانیه که در تعارض و تناقض با ایران نوشته شده نگران و یا خوشحال بود.
دکتر مجید صفاتاج، پژوهشگر و کارشناس مسائل استراتژیک نیز معتقد است کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به خاطر ماهیت حکومتی خود وابسته و پیرو سیاستهای غرب و به خصوص آمریکا هستند.
کد خبر 16253
نظر شما